ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - «ΑΓΡΟΤΙΚΑ»
Μεθαύριο το αγροτικό συλλαλητήριο

Κοινός αγώνας αγροτιάς - εργατιάς, ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική. Κλιμάκιο της ΠΑΣΥ επισκέφτηκε τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων

Αποψη από τη χτεσινή επίσκεψη του κλιμακίου της ΠΑΣΥ στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων
Αποψη από τη χτεσινή επίσκεψη του κλιμακίου της ΠΑΣΥ στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων
Αλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα αγροτιάς και εργατιάς ενάντια στην πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες και κλείνει τα εργοστάσια, στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, αναμένεται να γίνει μέσα από το συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη 2 του Φλεβάρη στις 5 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, μαζί αγρότες και εργάτες θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ΚΑΠ, στις αντιαγροτικές και αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Καθημερινά, κλιμάκια στελεχών των τοπικών Γραμματειών της ΠΑΣΥ σε όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, «αλωνίζουν» τα χωριά με εξορμήσεις στα καφενεία, ενημερώνουν τους αγρότες και τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ. Παράλληλα, εξελίσσεται και εξόρμηση του ΠΑΜΕ στα εργοστάσια που η τύχη τους συνδέεται με τις αρνητικές αποφάσεις της ΚΑΠ, όπως π.χ., τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τα συνεταιριστικά εργοστάσια, κλπ.

Στο πλαίσιο αυτής της εξόρμησης χτες αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, συνοδευόμενο από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη. Βρέθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους που εξακολουθούν να κρατούν το εργοστάσιο σε κατάληψη και σχεδιάζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα για να αποτρέψουν το κλείσιμό του. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να βρεθούν και πάλι στην Αθήνα αύριο, Τετάρτη, έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, όπου στις 12 το μεσημέρι έχει οριστεί να γίνει τριμερής συνάντηση.

Κατά την επίσκεψη, ο Βαγγέλης Μπούτας μίλησε στους εργαζόμενους που κυριολεκτικά κατέκλυσαν το χώρο του εστιατορίου για να ακούσουν τη «φωνή» της ΠΑΣΥ που για δεύτερη φορά πηγαίνει στο εργοστάσιο προκειμένου να μεταφέρει τη συμπαράσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Κάθε μέρα στους δρόμους με εναλλαγές των μορφών αγώνα, για να μην περάσουν οι αποφάσεις κυβέρνησης και κεφαλαίου, να μην κλείσει το εργοστάσιο», κάλεσε ο Β. Μπούτας και ξεκαθάρισε πως οι αγρότες βρίσκονται στο πλευρό τους από ταξική θέση γιατί «κοινή είναι η ρίζα των προβλημάτων εργατιάς και αγροτιάς». Οπως σημείωσε, το πρόβλημα επιδεινώθηκε τη δεκαετία του '90 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την απελευθέρωση των αγορών για να αλωνίζει το κεφάλαιο. Κατήγγειλε τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ που ήδη ανέλαβε ρόλο μεσάζοντoς και διαφημίζει το φθηνό αλλά αμφίβολης ποιότητας λίπασμα που εισάγει, μέσα από την εταιρία που έστησε, αλλά και της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ που έβαλαν πλάτη για να περάσει η πολιτική της ΕΕ.

Ο Β. Μπούτας κάλεσε σε κοινή δράση τους εργαζόμενους, σημειώνοντας: «Προϋπόθεση για να έχετε δουλιά εσείς, είναι πρώτα και κύρια να υπάρχουμε εμείς. Ομως η νέα ΚΑΠ περιορίζει ακόμη περισσότερο και καταργεί τις καλλιέργειες, μας ξεκληρίζει, ακόμη πιο έντονα τώρα με την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή. Την ίδια ώρα κλείνει και τα εργοστάσια Λιπασμάτων το ένα μετά το άλλο».

Δεσμεύτηκε πως η ΠΑΣΥ θα κρατήσει στην πρώτη γραμμή των αγώνων τις διεκδικήσεις τους και τους κάλεσε να βρεθούν στο πλευρό των αγροτών στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο γιορτασμό του Κιλελέρ στις 19 του Μάρτη. Να παλέψουν μαζί για δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας που θα εγγυάται τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, θα εξασφαλίζει φθηνά και καλής ποιότητας λιπάσματα για τους αγρότες. Να παλέψουν για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του τόπου, κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις κλεισίματος

Με τετράωρη στάση εργασίας συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας (ΕΑΣΚ), αντιδρώντας στο κλείσιμο της συνεταιριστικής οργάνωσης που μεθοδεύεται το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής συρρίκνωσης του συνεταιριστικού κινήματος, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι κάλεσαν σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του νομού για το θέμα.

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΑΣΚ εξέφρασαν στη σύσκεψη ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γ. Τσιούτρας, γραμματέας της ΝΕ του Κόμματος και οι εκπρόσωποι του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που κατήγγειλαν ότι οι τελευταίες εξελίξεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφήνοντας τελείως απροστάτευτους τους μικρομεσαίους αγρότες - παραγωγούς, για την επίτευξη του στόχου ξεκληρίσματός τους και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Κάλεσαν, επίσης, τους εργαζόμενους στην Ενωση να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δεδουλευμένα τους, τη συνέχιση λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων, καθώς και τη χρηματοδότηση και επαναλειτουργία των άλλων μονάδων.

Οσον αφορά στους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, περιορίστηκαν στα «κροκοδείλια δάκρυα» για το ενδεχόμενο κλεισίματος της Ενωσης, ενώ δεν αναφέρθηκαν στις τεράστιες ευθύνες που φέρει η πολιτική των κομμάτων τους για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το συνεταιριστικό κίνημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη οι συνεταιριστές που συνδιαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια την αντισυνεταιριστική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στη διοίκηση της ΕΑΣΚ, επανέλαβαν τα περί ίδρυσης μιας «νέας Ενωσης», η οποία, ουσιαστικά, θα λεηλατήσει την περιουσία της σημερινής.

Η Κομισιόν θα «καταπιεί» τους ψαράδες της Μεσογείου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποίησαν χτες παράκτιοι αλιείς από διάφορες περιοχές της χώρας. Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Αλ. Κοντό, όπου έλαβαν διάφορες υποσχέσεις για τα αιτήματα που του έθεσαν.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται πως οι εκπρόσωποι των αλιέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ιπποδύναμη των των μηχανών των αλιευτικών σκαφών, οι περιορισμοί και οι ποινές που τίθενται.

Το ζήτημα όμως για τα προβλήματα των παράκτιων αλιέων είναι η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ, που θέτει στο περιθώριο και την ανεργία τους μικρούς και μεσαίους ψαράδες, όπως ακριβώς γίνεται και με τους αγροτοκτηνοτρόφους. Κι όπως είναι γνωστό, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 είναι να ψηφιστούν τα αρνητικά μέτρα που προτείνει η Κομισιόν στο νέο αλιευτικό κανονισμό για τη Μεσόγειο. Μέτρα που αν γίνουν πράξη θα πλήξουν και την παράκτια αλιεία και τη μέση αλιεία. Οσο για τους κυβερνώντες, είτε είναι ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ, αυτοί το μόνο που θα κάνουν είναι να τα εφαρμόσουν κατά γράμμα.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της δακοκτονίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης μετέφερε στη Βουλή την αντίθεση των ελαιοπαραγωγών στα σχέδια ανάθεσης της δακοκτονίας στους ιδιώτες

Την απαίτηση των ελαιοπαραγωγών να παραμείνει η δακοκτονία στην ευθύνη του Δημοσίου και όχι να περάσει στους ιδιώτες, με «παράθυρο» την απόδοσή της στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς, μετέφερε χθες στη Βουλή, με Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.

Πάντως, ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο άφησε ο υπουργός Γεωργίας, Αλέξανδρος Κοντός, αρκούμενος να δηλώσει πως το υπουργείο στοχεύει «να συνεχίσουμε το ισχύον σύστημα και τη χρονιά αυτή», προσθέτοντας ότι «η δακοκτονία γίνεται αρκετά καλά, αν και υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις παράπονα». Οσον αφορά τις παρακρατήσεις που γίνονται στους ελαιοπαραγωγούς, σημείωσε ότι «ανακυκλώνονται και έχουν σαν στόχο της ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ίδιων των παραγωγών».

Ανταπαντώντας, ο Σταύρος Σκοπελίτης αναφέρθηκε στην περίπτωση της προηγούμενης κυβέρνησης και το ελαιουργικό μητρώο, λέγοντας πως «μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων πήγε στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου». Αναφερόμενος στη δακοκτονία, επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, αφού «έχουν προβλήματα στον τομέα της υποδομής» και« δεν είναι δυνατόν αυτόν τον κρίσιμο τομέα να τον παραδώσουμε», αλλά, αντίθετα, «πρέπει να μείνει στην ευθύνη του Δημοσίου. Δεν μπορεί η υπόθεση της προστασίας της ποιότητας του λαδιού να γίνει υπόθεση του δημοσίου τομέα» και επίσης «να αναβαθμιστεί».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι για τη δακοκτονία «ο ελαιοπαραγωγός πληρώνει πολλά», αναφερόμενος στο 3% που κρατείται από την επιδότηση και άλλα παρακρατήματα. Τέλος, απαίτησε «να πληρώνονται αμέσως οι άνθρωποι που δουλεύουν σ' αυτήν την εργασία», αφού παραμένουν απλήρωτοι έως σήμερα, παρότι έχουν εκτελεστεί τα σχετικά έργα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ