ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συντονισμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού καθώς τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε επικίνδυνο όριο λειτουργίας λόγω των ελλείψεων

Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν οδηγήσει πολλά νοσοκομεία να λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας...
Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν οδηγήσει πολλά νοσοκομεία να λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας...
Σε κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του Πειραιά Τζάνειο, Μεταξά και Κρατικό της Νίκαιας, με κύριο αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού. Αύριο οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας (11πμ-3μμ) και πορεία στους δρόμους του Πειραιά και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Χτες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η λειτουργία των τριών νοσοκομείων έχει φτάσει σε βαθμό επικινδυνότητας λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Τζάνειο είναι κενές το 40% των οργανικών θέσεων (με βάση τον οργανισμό του 1986), ενώ έχουν αναπτυχθεί άλλα 100 κρεβάτια. Οι 41 νοσηλεύτριες που πρόκειται να προσληφθούν δεν καλύπτουν ούτε τις 50 αποχωρήσεις στα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα μία νοσηλεύτρια να είναι υπεύθυνη για 30-35 ασθενείς.

Στο Κρατικό της Νίκαιας υπάρχουν 100 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα στις Μονάδες και στα χειρουργεία να λειτουργούν τα μισά κρεβάτια, ενώ δε λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που είναι ήδη έτοιμο. Σε κάθε τμήμα που εφημερεύει γίνονται 45-60 εισαγωγές και υπάρχει μία νοσηλεύτρια και ένας τραυματιοφορέας, ενώ τα 1.000 επείγοντα περιστατικά ανά εφημερία αντιμετωπίζονται από 6-7 νοσηλεύτριες. Αποτέλεσμα ο χρόνος που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί ένα επείγον περιστατικό στο Κρατικό της Νίκαιας είναι τρεις ώρες και στο Τζάνειο μία ώρα.

Στο Μεταξά είναι κενές 37% των οργανικών θέσεων (με βάση τον Οργανισμό του 1987) του νοσηλευτικού προσωπικού και το 55-60% της εστίασης. Από τις 288 οργανικές θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες οι 234. Επίσης από τις 1.061 θέσεις που προβλέπονται για νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καλυμμένες είναι οι 728, ενώ ετησίως υπάρχει 10-12% αύξηση των καρκινοπαθών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι» του Τζάνειου καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας να μην έχουν καμία αυταπάτη για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Δυτική Αττική, ΚΑΤ και ΕΚΑΚΒ

Στάση εργασίας (11πμ-3μμ) κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφερθεί το νοσοκομείο στο «Αττικόν». Χτεσινές πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας ήθελαν μόνο τη μεταφορά της παιδιατρικής κλινικής στο «Αττικόν».

Σήμερα επίσης οι εργαζόμενοι στο ΚΑΤ κάνουν 24ωρη απεργία με κύριο αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού και την καταβολή δεδουλευμένων. Με το ίδιο αίτημα οι εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό προχώρησαν χτες στο συμβολικό κλείσιμο της Λεωφόρου Κηφισίας.

Καθημερινές στάσεις εργασίας (10.30πμ-2.30μμ) κάνουν και οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο «Ελπίς» με αίτημα προσλήψεις προσωπικού και την καταβολή δεδουλευμένων. Αύριο θα γίνει συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ώρα 2 μμ.

Εφταήμερη απεργία ξεκινούν από αύριο οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία της Τηλεφωνικής Γραμμής 197 του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ), ενώ οι εργαζόμενοι θα κάνουν αύριο στάση εργασίας (11πμ-3μμ). Ζητούν την πρόσληψη προσωπικού καθώς σήμερα υπηρετούν 25 στελέχη αντί των 135 προβλεπομένων στον Οργανισμό.

Απεργία από την ΟΕΝΓΕ

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε 24ωρη απεργία για τις 7 Απρίλη 2006, που είναι Παγκόσμια Μέρα της Υγείας.

Παρότι κάποιοι υποστήριξαν ότι οι γιατροί χρειάζονται συμμάχους, εντούτοις όλες οι παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης να γίνει απεργία -εκτός από τις 7 Απρίλη - και στις 13 Απρίλη 2006.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Επιμηκύνεται η καθυστέρηση του μοριακού ελέγχου

Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί και διαγκωνισμοί για τις προμήθειες αντιδραστηρίων με τα οποία θα γίνονται οι έλεγχοι

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να υπέγραψε την εγκύκλιο για το μοριακό έλεγχο (σύστημα ΝΑΤ) από τις αιμοδοσίες των 14 νοσοκομείων της χώρας, ωστόσο όμως η εφαρμογή της φαίνεται ότι θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο απ' τους δύο μήνες που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στις 28/3/2006, όταν δημοσιοποιήθηκε η μόλυνση απ' τον ιό του ΕΪΤΖ της 17χρονης και του 76χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Τότε ο Δ. Αβραμόπουλος είχε υποστηρίξει ότι ο μοριακός έλεγχος θα εφαρμοστεί εντός διμήνου και στις αιμοδοσίες έξι ακόμα νοσοκομείων - πέραν των οκτώ που ήδη εφαρμοζόταν. Τώρα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας εντός διμήνου θα ολοκληρωθούν μεν οι διαδικασίες των προϋποθέσεων για την εφαρμογή του συστήματος ΝΑΤ στα περισσότερα κέντρα αίματος αλλά για το σύνολο των κέντρων αίματος θα ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου. Αλλά και αν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προϋποθέσεων είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί το σύστημα ΝΑΤ καθώς λείπουν και προσωπικό και τεχνογνωσία.

Πέρα όμως απ' τις ελλείψεις προσωπικού στις αιμοδοσίες και την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, η δραματική περίπτωση της μόλυνσης δύο ατόμων απ' τον ιό του ΕΪΤΖ, έφερε στην επιφάνεια θανάσιμους ανταγωνισμούς και διαγκωνισμούς για την προμήθεια των αντιδραστηρίων που χρειάζονται για την εφαρμογή του συστήματος ΝΑΤ. Μόνο για τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες χρειάζονται 250 εκατ. ευρώ το χρόνο για αντιδραστήρια, όπως είπε δημόσια ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης (1/2/2006).

Μάλιστα ο τέως υπουργός τότε υποστήριξε ότι συμφέροντα - χωρίς να τα κατονομάσει δημοσίως - εμπόδιζαν τη λειτουργία του ΕΚΕΑ (το οποίο μπήκε σε λειτουργία μόνο κατά 30-40% της δυναμικότητάς του). Τώρα αρχίζουν και γίνονται γνωστές πληροφορίες ότι υπήρχαν σκέψεις σε κυβερνητικά στελέχη για τη λειτουργία του ΕΚΕΑ από ιδιώτες...

Καταγγέλλουν την τρομοκρατία

Τις προσπάθειες πίεσης και κατατρομοκράτησης των μαθητών και εργαζομένων από τη διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), που εντάθηκαν μετά την επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στο χώρο στις 30 Μάρτη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ.

«Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μιλάνε, να συζητάνε με όποιον θέλουν και να ενημερώνονται από όποιον θέλουν. Εχουν δικαίωμα πάνω απ' όλα να παλεύουν, να διεκδικούν, να απαιτούν το καλύτερο γιατί τους ανήκει, όσο και αν κάποιοι - οι κυβερνήσεις και πριν και τώρα καθώς και οι υπηρέτες τους - δε συμφωνούν», επισημαίνει η ΣΕΑΑΝ. «Οι πρακτικές των απειλών - τονίζει η ΣΕΑΑΝ - και των αποβολών δεν πέρασαν και δε θα περάσουν. Κάτω τα χέρια απ' τους μαθητές του ΚΕΑΤ. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

ΦΑΡΜΑΚΑ
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν χτες το νομοσχέδιο για το φάρμακο, που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχτηκαν μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Το νομοσχέδιο «προτείνει μια μεταρρύθμιση που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται σε ένα σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, σημειώνοντας ότι «κινείται στα πλαίσια μιας πολιτικής που στο κέντρο της προσοχής της έχει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου».

Ο Ορ. Κολοζώφ έκανε λόγο για «ώθηση στις τιμές των φαρμάκων», σημειώνοντας ότι «αν πράγματι υπήρχε ευαισθησία, τότε η κυβέρνηση θα καταργούσε τον ΦΠΑ στα φάρμακα και τη συμμετοχή των εργαζομένων» και «θα έπαιρνε μέτρα ώστε το φάρμακο να διατίθεται δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη». Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, σημείωσε ότι «οι φαρμακευτικές δαπάνες από το 1990 έως το 2003 αυξήθηκαν 9 φορές», την ίδια ώρα που «τα συνολικά καθαρά κέρδη των 96 μεγαλύτερων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 36,8% το 2003 σε σχέση με το 2002».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της Δ. Χριστοφιλογιάννης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται «ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά φαρμάκων», ενώ ξεπερνιούνται γραφειοκρατικά προβλήματα με την κατάργηση της φαρμακευτικής λίστας. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ με τον εισηγητή του Εκτ. Νασιώκα να υποστηρίζει πως επί της ουσίας προωθεί την «κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου», ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισε και ο ΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ