Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Επιμηκύνεται η καθυστέρηση του μοριακού ελέγχου

Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί και διαγκωνισμοί για τις προμήθειες αντιδραστηρίων με τα οποία θα γίνονται οι έλεγχοι

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να υπέγραψε την εγκύκλιο για το μοριακό έλεγχο (σύστημα ΝΑΤ) από τις αιμοδοσίες των 14 νοσοκομείων της χώρας, ωστόσο όμως η εφαρμογή της φαίνεται ότι θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο απ' τους δύο μήνες που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στις 28/3/2006, όταν δημοσιοποιήθηκε η μόλυνση απ' τον ιό του ΕΪΤΖ της 17χρονης και του 76χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Τότε ο Δ. Αβραμόπουλος είχε υποστηρίξει ότι ο μοριακός έλεγχος θα εφαρμοστεί εντός διμήνου και στις αιμοδοσίες έξι ακόμα νοσοκομείων - πέραν των οκτώ που ήδη εφαρμοζόταν. Τώρα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας εντός διμήνου θα ολοκληρωθούν μεν οι διαδικασίες των προϋποθέσεων για την εφαρμογή του συστήματος ΝΑΤ στα περισσότερα κέντρα αίματος αλλά για το σύνολο των κέντρων αίματος θα ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου. Αλλά και αν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προϋποθέσεων είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί το σύστημα ΝΑΤ καθώς λείπουν και προσωπικό και τεχνογνωσία.

Πέρα όμως απ' τις ελλείψεις προσωπικού στις αιμοδοσίες και την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, η δραματική περίπτωση της μόλυνσης δύο ατόμων απ' τον ιό του ΕΪΤΖ, έφερε στην επιφάνεια θανάσιμους ανταγωνισμούς και διαγκωνισμούς για την προμήθεια των αντιδραστηρίων που χρειάζονται για την εφαρμογή του συστήματος ΝΑΤ. Μόνο για τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες χρειάζονται 250 εκατ. ευρώ το χρόνο για αντιδραστήρια, όπως είπε δημόσια ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης (1/2/2006).

Μάλιστα ο τέως υπουργός τότε υποστήριξε ότι συμφέροντα - χωρίς να τα κατονομάσει δημοσίως - εμπόδιζαν τη λειτουργία του ΕΚΕΑ (το οποίο μπήκε σε λειτουργία μόνο κατά 30-40% της δυναμικότητάς του). Τώρα αρχίζουν και γίνονται γνωστές πληροφορίες ότι υπήρχαν σκέψεις σε κυβερνητικά στελέχη για τη λειτουργία του ΕΚΕΑ από ιδιώτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ