Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πληρωμένη απάντηση

Επιχειρώντας να απαντήσει στη δίκαιη κριτική του ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, παρουσίασε έναν κατάλογο συνδικάτων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και που δήθεν υπογράφουν συμβάσεις χειρότερες από ό,τι υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Παραθέτουμε απόσπασμα του διαλόγου που ακολούθησε όπως μπορέσαμε να τον καταγράψουμε:

Γ. Μαυρίκος: Μας είπες: «Καλά εσείς τι συμβάσεις υπογράφετε στις ομοσπονδίες, στα συνδικάτα που είστε πλειοψηφία; Υπογράφετε καλύτερες συμβάσεις;» Και ανέφερες 15 - 20 συμβάσεις και συνδικάτα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και πολύ πιο ουσιώδη. Δε θέλω να μπω στον πειρασμό να αντιπαραθέτω εργάτες σε εργάτες και συμβάσεις σε συμβάσεις. Δε θέλω να μπω σε τέτοια διαδικασία. Γιατί εσύ αυτό έκανες. Θέλεις να σπρώξεις εργάτες ενάντια σε άλλους εργάτες για τους μισθούς και τις συμβάσεις τους.

Χ. Πολυζωγόπουλος: Και το 2,5% και το 3%...

Γ. Μαυρίκος: Πρώτος εσύ θα δώσεις στη δημοσιότητα συμβάσεις, κι εμείς θ' απαντήσουμε σ' αυτά. Εμείς δε θα σπρώξουμε εργάτες ενάντια σ' εργάτες. Βγάλτα εσύ και στη συνέχεια εμείς θ' απαντήσουμε. Θα πούμε την αλήθεια σε όλους.

Χ. Πολυζωγόπουλος: Τώρα δε βάζεις εργάτες ενάντια σ' εργάτες;

Γ. Μαυρίκος: Θα σε ρωτήσω όμως εγώ τώρα να μου πεις: Ξέρεις ποια είναι η αύξηση που μετά από απεργιακούς αγώνες πήραν στο μεροκάματο οι εργάτες στη Ζώνη προχτές στη σύμβαση που υπογράψανε; Εγώ δε θα βάλω εργάτες ενάντια σ' εργάτες. Αυτά τα κάνεις εσύ. Πες μου σε παρακαλώ, ποιο είναι το κατώτερο μεροκάματο στους οικοδόμους. Πες μου τι αύξηση πέτυχε το Συνδικάτο Μετάλλου στη Ζώνη. Περιμένω.

Χ. Πολυζωγόπουλος: Στη Ζώνη πήραν καλές αυξήσεις και στη Χαλυβουργική πήραν όμως αυξήσεις καλές...

Γ. Μαυρίκος: Αν πήραν μπράβο τους καλά έκαναν. Πες μου τώρα για τους οικοδόμους, αφού μας κατηγορείς. Πες μας ποιο είναι το κατώτερο μεροκάματο στους οικοδόμους.

Χ. Πολυζωγόπουλος: 38 ευρώ

Γ. Μαυρίκος: Κάνεις λάθος! Βάλε κι άλλα και πες μου!

Χ. Πολυζωγόπουλος: Είναι 40,6

Γ. Μαυρίκος: Ποια χρονιά; Το 40,67, για ποια χρονιά είναι;

Χ. Πολυζωγόπουλος: Τέλος του 2005

Γ. Μαυρίκος: Αρα 40,67 το 2005 και ακόμα για φέτος δεν έχουν μπει οι αυξήσεις τους. Δε θέλω να αναφέρω άλλα νούμερα. Αυτά είναι τα νούμερα. Και μπορούμε να αναφέρουμε πολλά. Για μας, όλες οι συμβάσεις είναι χαμηλές. Για μας, όλες οι συμβάσεις δεν ικανοποιούν τα αιτήματα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ούτε των οικοδόμων οι συμβάσεις, ούτε του μετάλλου, αν και είναι πάνω από τις δικές σας επιλογές, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Και επιπλέον εμείς λέμε στους εργάτες αγωνιστείτε παλέψτε διεκδικήστε παραπάνω. Δεν τους αποκοιμίζουμε ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν τους λύνουν όλα τα προβλήματα.

Αλλά όταν πας και υπογράφεις σύμβαση 3,8% δίνεις στην κάθε ομοσπονδία δυνατότητα να παλέψει ή της βάζεις χειροπέδες; Της δίνεις αέρα να αγωνιστεί ή την αφοπλίζεις; Της ανοίγεις το δρόμο ή της τον κλείνεις; Αυτό κάνετε εσείς. Βάζετε εμπόδια στις κλαδικές και διμερείς συμβάσεις. Βοηθάτε τον ΣΕΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ