Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συντονισμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού καθώς τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε επικίνδυνο όριο λειτουργίας λόγω των ελλείψεων

Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν οδηγήσει πολλά νοσοκομεία να λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας...
Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν οδηγήσει πολλά νοσοκομεία να λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας...
Σε κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του Πειραιά Τζάνειο, Μεταξά και Κρατικό της Νίκαιας, με κύριο αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού. Αύριο οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας (11πμ-3μμ) και πορεία στους δρόμους του Πειραιά και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Χτες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η λειτουργία των τριών νοσοκομείων έχει φτάσει σε βαθμό επικινδυνότητας λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Τζάνειο είναι κενές το 40% των οργανικών θέσεων (με βάση τον οργανισμό του 1986), ενώ έχουν αναπτυχθεί άλλα 100 κρεβάτια. Οι 41 νοσηλεύτριες που πρόκειται να προσληφθούν δεν καλύπτουν ούτε τις 50 αποχωρήσεις στα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα μία νοσηλεύτρια να είναι υπεύθυνη για 30-35 ασθενείς.

Στο Κρατικό της Νίκαιας υπάρχουν 100 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα στις Μονάδες και στα χειρουργεία να λειτουργούν τα μισά κρεβάτια, ενώ δε λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που είναι ήδη έτοιμο. Σε κάθε τμήμα που εφημερεύει γίνονται 45-60 εισαγωγές και υπάρχει μία νοσηλεύτρια και ένας τραυματιοφορέας, ενώ τα 1.000 επείγοντα περιστατικά ανά εφημερία αντιμετωπίζονται από 6-7 νοσηλεύτριες. Αποτέλεσμα ο χρόνος που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί ένα επείγον περιστατικό στο Κρατικό της Νίκαιας είναι τρεις ώρες και στο Τζάνειο μία ώρα.

Στο Μεταξά είναι κενές 37% των οργανικών θέσεων (με βάση τον Οργανισμό του 1987) του νοσηλευτικού προσωπικού και το 55-60% της εστίασης. Από τις 288 οργανικές θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες οι 234. Επίσης από τις 1.061 θέσεις που προβλέπονται για νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καλυμμένες είναι οι 728, ενώ ετησίως υπάρχει 10-12% αύξηση των καρκινοπαθών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι» του Τζάνειου καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας να μην έχουν καμία αυταπάτη για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Δυτική Αττική, ΚΑΤ και ΕΚΑΚΒ

Στάση εργασίας (11πμ-3μμ) κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφερθεί το νοσοκομείο στο «Αττικόν». Χτεσινές πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας ήθελαν μόνο τη μεταφορά της παιδιατρικής κλινικής στο «Αττικόν».

Σήμερα επίσης οι εργαζόμενοι στο ΚΑΤ κάνουν 24ωρη απεργία με κύριο αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού και την καταβολή δεδουλευμένων. Με το ίδιο αίτημα οι εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό προχώρησαν χτες στο συμβολικό κλείσιμο της Λεωφόρου Κηφισίας.

Καθημερινές στάσεις εργασίας (10.30πμ-2.30μμ) κάνουν και οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο «Ελπίς» με αίτημα προσλήψεις προσωπικού και την καταβολή δεδουλευμένων. Αύριο θα γίνει συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ώρα 2 μμ.

Εφταήμερη απεργία ξεκινούν από αύριο οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία της Τηλεφωνικής Γραμμής 197 του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ), ενώ οι εργαζόμενοι θα κάνουν αύριο στάση εργασίας (11πμ-3μμ). Ζητούν την πρόσληψη προσωπικού καθώς σήμερα υπηρετούν 25 στελέχη αντί των 135 προβλεπομένων στον Οργανισμό.

Απεργία από την ΟΕΝΓΕ

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε 24ωρη απεργία για τις 7 Απρίλη 2006, που είναι Παγκόσμια Μέρα της Υγείας.

Παρότι κάποιοι υποστήριξαν ότι οι γιατροί χρειάζονται συμμάχους, εντούτοις όλες οι παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης να γίνει απεργία -εκτός από τις 7 Απρίλη - και στις 13 Απρίλη 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ