ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις - πρόκληση από τον ισραηλινό στρατό

Τραυματίας στη Γάζα από τη νέα έξαρση βίας του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων

Associated Press

Τραυματίας στη Γάζα από τη νέα έξαρση βίας του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το ελικοδρόμιο που βρίσκεται στο προαύλιο του αρχηγείου της Παλαιστινιακής Αρχής στην παραλία της Λωρίδας της Γάζας ήταν ο στόχος χτεσινής ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. Οι ισραηλινοί πύραυλοι άφησαν 2 αστυνομικούς τραυματίες και ένα τεράστιο κρατήρα. Κατά τον ισραηλινό στρατό, «η κίνηση στόχευε να δείξει ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες που γίνονται από παράπλευρες περιοχές κατά του Ισραήλ δε θα γίνουν ανεκτές».

Ουσιαστικά, έτσι, μειώνεται, επί του πρακτέου, η ικανότητα μετακίνησης των Παλαιστινίων αξιωματούχων (ήδη απαγορεύεται σε όσους υπουργούς - μέλη της «Χαμάς» ζουν στη Γάζα να εξέλθουν από αυτήν), ενώ υποσκάπτεται περαιτέρω το κύρος του προέδρου Αμπάς. Με την ίδια αιτιολογία, ισραηλινά τανκς έβαλλαν κατά στόχων στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας δύο σπίτια. Σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν 7, μεταξύ αυτών μία μητέρα και η κορούλα της. Το βράδυ της Δευτέρας, νεκρός από ισραηλινά πυρά έπεσε και ένας 15χρονος στην Καλάντια της Δ. Οχθης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της «Χαμάς», Μαχμούντ Ζαχάρ, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον καλεί να «παρέμβει και σε συνεργασία με το Κουαρτέτο να διασφαλίσει την επανάληψη των συνομιλιών με την παλαιστινιακή ηγεσία και τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση»...

Πρώτα δείγματα

Συνάντηση είχαν, χτες, ο επικεφαλής του «Καντίμα» που επικράτησε στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος. Οι Εχούντ Ολμέρτ και Αμίρ Περέτζ, αντιστοίχως, επιβεβαίωσαν ότι έχουν, ήδη, γίνει μυστικές επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο Περέτζ, εντούτοις, κάλεσε τον Πρόεδρο Κατζάβ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ολμέρτ. Αυτός, από την πλευρά του, δήλωνε ότι στοχεύει να επιδιώξει μια κυβερνητική συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα.

«Πιστή αποτύπωση της κρίσης»

Την ικανοποίησή του για την αύξηση κατά μίας (από 2 σε 3), των εδρών που κατέχει στην 120μελή βουλή το «Μέτωπο για την Ισότητα και την Ειρήνη», όπου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΓ του Κόμματος. Υπογραμμίζεται ότι η επικράτηση του «Καντίμα», «ενός κόμματος που συμβολίζει επί της ουσίας το τέλος της πολιτικής, είναι σαφές ότι δεν αποτελεί λύση στην κρίση, αλλά αποδεικνύει το βάθος της».

Το ΚΚ Ισραήλ επισημαίνει ότι η πολιτική που έχει προαναγγείλει το «Καντίμα», είτε απέναντι στους Παλαιστινίους (μονομερείς μερικές αποχωρήσεις, επιπλέον προσαρτήσεις γης και εποικισμών κ.ά.) είτε απέναντι στον ισραηλινό λαό (ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές κλπ), θα οδηγήσει «σε καταστροφή». Ιδιαίτερα καθώς η ψήφος του ισραηλινού λαού έδειξε ότι «επιθυμεί την αποχώρηση από τα κατεχόμενα και την αλλαγή κατεύθυνσης στην εσωτερική οικονομική πολιτική, αφού ενισχύθηκαν κόμματα που, ασχέτως πραγματικών προθέσεων, προέταξαν τέτοιες θέσεις».

Τέλος, τονίζεται ότι το μεγάλο ποσοστό της αποχής εκφράζει «την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δυνατότητα αλλαγής της πραγματικότητας και κατ' επέκταση την αποδυνάμωση του ισραηλινού δημοκρατικού συστήματος».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις εκδίκησης μεταξύ σουνιτών - σιιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζεται το λουτρό αίματος μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Ιράκ, που έχουν επιδοθεί σε επιθέσεις εκδίκησης και αντεκδίκησης, με στόχο, κυρίως αμάχους. Οι δράστες των επιθέσεων παραμένουν άγνωστοι και τα κίνητρά τους, σίγουρα, διόλου αθώα δεν μπορούν να θεωρηθούν, τουλάχιστον ως προς το αποτέλεσμά τους.

Αλλοι 7 πολίτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε σιιτική συνοικία της ανατολικής Βαγδάτης. Σε περίχωρα της πρωτεύουσας βρέθηκαν τα, διάτρητα από σφαίρες, πτώματα 9 σουνιτών που είχαν εξαφανιστεί πριν μερικές ημέρες. Αλλοι 5 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε διαφορετικά περιστατικά, στη Βαγδάτη από έκρηξη σε σπίτι σκοτώθηκαν 2 παιδιά και 1 ενήλικας ενώ στη Βασόρα σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Τέλος, στη Σαμάρα από βομβιστική επίθεση κατά του αυτοκινήτου τοπικού αξιωματούχου τραυματίστηκαν 5 σωματοφύλακές του.

Χτες, επίσης, παράγοντες που σχετίζονται με τη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν δήλωναν ότι στον πρώην ηγέτη του Ιράκ, σύντομα, θα απαγγελθούν κατηγορίες για γενοκτονία των Κούρδων στα τέλη της δεκαετίας του '80.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προχωρά η «ταλιμπανοποίηση»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.--

Ενας 32χρονος Πακιστανός καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών από δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, για το ρόλο του «στην προσπάθεια αγοράς αντιαεροπορικών πυραύλων «Stinger» για τους Ταλιμπάν και την «αλ Κάιντα», με αντάλλαγμα ποσότητα ηρωίνης και χασίς», μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Αλλοι δύο Πακιστανοί «έχουν δηλώσει ένοχοι» και οι ποινές τους αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς, σύμφωνα με την ίδια ποινή. Η είδηση έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες ότι οι Ταλιμπάν, που «δρουν πλέον σε περιοχές του Πακιστάν», σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ», κινούνται «ανεμπόδιστα» σε μεγάλες περιοχές της χώρας, «τρομοκρατώντας» τους κατοίκους. Τα οχήματά τους, αναφέρει η εφημερίδα, αποκαλούνται από κατοίκους «Ουάνα Αζραέλ» - από το όνομα του Αγγέλου του Θανάτου. Πάνω από 100 προεστοί και πολιτικοί που πρόσκεινται στην κυβέρνηση υπό τον στρατηγό - «πρόεδρο» Μουσάραφ έχουν εκτελεστεί τους περασμένους εννέα μήνες, αναφέρει Δυτικός διπλωμάτης στην εφημερίδα. Πολλοί, προστίθεται στο δημοσίευμα, κάνουν συγκρίσεις με τα γεγονότα στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990.

Στο μεταξύ χτες έγινε γνωστό ότι ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία του Βορείου Ουαζιριστάν, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια στην περιοχή, που στοίχισαν τη ζωή επτά ανδρών παραστρατιωτικής ομάδας και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Δε δόθηκαν πληροφορίες για νέα θύματα.

Τέλος, χτες, έγινε γνωστό πως «σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές» άνοιξαν πυρ εναντίον γαμήλιας τελετής επειδή ακουγόταν σε αυτή μουσική - πράγμα απαγορευμένο από τους Ταλιμπάν - στο Βόρειο Ουαζιριστάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους καλεσμένους.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Επιστρέφουν οι επιθεωρητές

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την Παρασκευή μεταβαίνουν στον Ιράν οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με στόχο, όπως δήλωναν, να επισκεφθούν όλες σχεδόν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, δήλωνε ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι συμπληρώνοντας, όμως, ότι η Τεχεράνη δε θα σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Στο θέμα παρενέβη χτες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών που, πριν συναντήσει την Κοντολίζα Ράις, κάλεσε τις ΗΠΑ να συνομιλήσουν με τον Ιράν και για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχουν οι δύο πλευρές για την κατάσταση στο Ιράκ.

Χτες, τέλος, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έγινε επιτυχής δοκιμή ενός νέου υπερσύγχρονου στρατιωτικού υδροπλάνου καθώς και ενός πυραύλου εδάφους - θαλάσσης μεσαίου βεληνεκούς. Πρόκειται για την τρίτη ανακοίνωση του είδους, καθώς από την περασμένη βδομάδα βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή του Κόλπου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση της αστυνομοκρατίας

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενταση της αστυνομοκρατίας, μετά την επίθεση αγνώστων -φέρονται να ήταν Κούρδοι «αντάρτες» - την Κυριακή στην Ιστανμπουλ με τρεις γυναίκες νεκρές, ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, θα τοποθετηθούν (κι άλλοι) «αστυνομικοί με πολιτικά σε όλα τα αστικά λεωφορεία στην Ιστανμπουλ». Σύμφωνα με τις αρχές, οι αστυνομικοί θα κινούνται ειδικά σε περιοχές «υψηλού κινδύνου» (= όπου ζουν Κούρδοι) και θα «καλούν αμέσως ενισχύσεις» σε περιπτώσεις επιθέσεων.

Οι 15 νεκροί των τελευταίων ημερών, στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές, αποτελούν έτσι το άλλοθι για ακόμα περισσότερα μέτρα καταστολής - ενώ η ΕΕ καλούσε τις αρχές να... «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και να «μη χρησιμοποιήσουν υπερβολική βία». Προφανώς οι θάνατοι των διαδηλωτών από πυρά δεν συνιστούν «υπερβολική» βία... Κατά τα άλλα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «συνεχίζονται». Ολοκληρώνοντας το θέατρο του παραλόγου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε χτες ότι «δε θα κάνουμε πίσω στην οδό της δημοκρατίας, των ελευθεριών και του δικαίου» στον οποίο, όπως είπε, βασίζει απαρασάλευτα η χώρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ