ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
«Οχι» στη στρατιωτική λύση

ΜΟΣΧΑ.--

Απέκλεισε χτες η Ρωσία τη χρήση «στρατιωτικής λύσης» σε ό,τι αφορά τη διαμάχη της με τη Γεωργία μετά τη σύλληψη 6 Ρώσων αξιωματούχων με την κατηγορία της κατασκοπίας από τις γεωργιανές αρχές, οι οποίες πριν από λίγες μέρες τους άφησαν ελεύθερους.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο, πρόσθεσε μάλιστα ότι «με φόντο τις συνεχείς προκλήσεις (της Γεωργίας) απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στο γεωργιανό έδαφος, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εντατικοποιήσει το διάλογο με τη Γεωργία, κάτι που το καθεστώς του Μιχάλη Σαακασβίλι εξέλαβε ως ενθάρρυνση», και υπογράμμισε ότι «η Ρωσία επιθυμεί να τη σέβονται, να μην την προκαλούν και ειδικά η Γεωργία να μη υλοποιεί αντιρωσική πολιτική». Ο ίδιος επέκρινε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία που παρεμπόδισαν τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κατηγόρησε τη Γεωργία ότι η κυβέρνησή της δεν επιτρέπει τις περιπολίες κυανοκράνων του ΟΗΕ στην ορεινή περιοχή, που γειτνιάζει με την Αμπχαζία.

ΜΕΞΙΚΟ
Μυρίζει μπαρούτι

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περίπου 20.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, περιλαμβανομένων και πεζοναυτών υπό την κάλυψη στρατιωτικών ελικοπτέρων αλλά και τεθωρακισμένων και ειδικές αστυνομικές μονάδες καταστολής, έχουν σπεύσει και είναι έτοιμα να επέμβουν ανά πάσα στιγμή στην Οαχάκα προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερση του λαού, που στρέφεται εναντίον των πολιτικών αφεντικών της περιοχής, όπως του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, αλλά και την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Χορνάδα», πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από το 1994, ενώ η «Μιλένιο» αναφέρει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ τόνισε «ότι δε διατάξαμε ανακατάληψη της πόλης αλλά μία επέμβαση είναι πάντα στο τραπέζι». Ομως μία επέμβαση δεν είναι εύκολη υπόθεση και χτες αργά η εφημερίδα «Ελ Ουνιβερσάλ» ανέφερε ότι ο Αμπασκάλ, εξαιτίας του αδιεξόδου στις επαφές με το Λαϊκό Συμβούλιο της Οαχάκα (ΑΡΡΟ) και τους απεργούς δασκάλους της πόλης από τον περασμένο Μάη, πετάει τελικά το μπαλάκι στη Γερουσία, υπονοώντας μάλιστα ότι ο Ουλίσες Ρουίς πρέπει να φύγει. Πάντως, η κεντρική πλατεία της Οαχάκα είναι το επίκεντρο των κινητοποιήσεων των 72 ωρών για «αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη», οι «ανθρώπινες ασπίδες» είναι ετοιμοπόλεμες όπως και τα οδοφράγματα.

Την ίδια στιγμή στην πρωτεύουσα μία ακόμη είδηση αναστάτωσε την πολιτική εξουσία: Η επικύρωση εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου του αμφιλεγόμενου σχεδίου κατασκευής φράκτη ασφαλείας στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Η κατασκευή φράκτη περιλαμβάνεται στο νέο νόμο της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση.

Ο νόμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημιουργία προγραμμάτων εύρεσης εργασίας για μετανάστες με την υποχρέωση επιστροφής στη χώρα τους όταν λήξει το συμβόλαιό τους, καθώς και τιμωρία των εργοδοτών που απασχολούν παράνομους μετανάστες. Το σχέδιο για την κατασκευή του φράκτη ασφαλείας συνολικού μήκους 1.126 χιλιομέτρων αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση 950 εκατ. ευρώ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιέσεις για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες τους επικεφαλής του τουρκικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων να «προσέλθουν σε συζήτηση» όσον αφορά την κινδυνολογία των στρατηγών περί «ακραίου εξισλαμισμού» της τουρκικής κοινωνίας. Η πρωτοβουλία αναμένεται να πέσει στο κενό, παρ' όλ' αυτά χαρακτηρίστηκε από μέρος του τουρκικού και διεθνούς Τύπου «κλάδος ελαίας» από τον ισλαμιστή πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP, ακροδεξιών πεποιθήσεων, γνωστό από τη νεολαία του, τους Γκρίζους Λύκους), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Ερντογάν ότι «ακολουθεί τον οδικό χάρτη του ΡΚΚ». Μάλλον τον αδίκησε. Οπως μετέδιδε χθες το Ασοσιέιτεντ Πρες, η κυβέρνηση του ΑΚ κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο που θα καθιστά (ακόμα) δυσκολότερη την είσοδο Κούρδων υποψηφίων στην εκλογική κονίστρα: πέραν του ορίου του 10% για την εισδοχή ενός κόμματος στη Βουλή, προβλέπεται η επιβολή αυστηρών όρων για την υποβολή «ανεξάρτητων» υποψηφιοτήτων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.- Εκκένωση των περισσότερων γραφείων του ΟΗΕ στη Γενεύη και 24ωρες αστυνομικές περίπολοι ήταν τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν από χτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την ανακοίνωση των ελβετικών αρχών πως έλαβαν προειδοποίηση για την πραγματοποίηση «τρομοκρατικής επίθεσης στον ΟΗΕ από τις 5 έως τις 10 Οκτώβρη».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν χθες δύο ρουκέτες κοντά στην κατοικία του πραξικοπηματία στρατηγού και επιλεγόμενου «προέδρου» του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ και τη Βουλή της χώρας στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, μερικές ώρες μετά από έκρηξη σε πάρκο χωρίς θύματα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι ρουκέτες βρίσκονταν μέσα σε εκτοξευτές συνδεδεμένους με κινητά τηλέφωνα σε υπό κατασκευή κτίριο σε απόσταση 500 μέτρων από τα κυβερνητικά κτίρια. Ανακοινώθηκαν «κάποιες» συλλήψεις.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν μετά από σφοδρή μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και φερόμενους ως αυτονομιστές αντάρτες στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ.

ΡΑΝΤΣΙ.- Τουλάχιστον 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Μπιχάρ της Ινδίας, όταν ένα κοπάδι πεινασμένων τσακαλιών επιτέθηκε στους κατοίκους χωριού σε απόσταση 120 χλμ. από την πρωτεύουσα Πάτνα.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Ο στρατιωτικός νόμος που έχει κηρυχτεί στην Ταϊλάνδη θα παραμείνει σε ισχύ έως την επόμενη βδομάδα τουλάχιστον, δήλωσε χθες ο διορισμένος από τους πραξικοπηματίες στρατηγούς και τον βασιλιά πρωθυπουργό, Σουραγιούντ Σουλανόντ.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΚΑΛΠΑ.- Μία δεύτερη Διώρυγα του Παναμά στην Κεντρική Αμερική οραματίζεται η Νικαράγουα, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου Ενρίκε Μπολάνος: Η Διώρυγα θα είναι μεγαλύτερη από του Παναμά, θα είναι έτοιμη σε 12 χρόνια και θα κοστίσει 18 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες του Παναμά θα αποφασίσουν έως το τέλος του χρόνου με δημοψήφισμα τη διεύρυνση ή μη της δικής τους Διώρυγας.

ΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Συζήτηση για την «αντιπυραυλική ασπίδα»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Πολωνίας που πραγματοποιήθηκε χτες στη Βαρσοβία είχε ως βασικό θέμα συζήτησης την πιθανότητα εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στην Πολωνία.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας με την Πολωνή ομόλογό του, Αννα Φοτίγκα, τόνισε πως η απόφαση της Πολωνίας για μια τέτοια εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων θα πρέπει να είναι για μας «διαφανής και κατανοητή» και πρόσθεσε ότι «θα την πάρουμε υπόψη μας, καθώς σχεδιάζουμε τα δικά μας βήματα σε ό,τι αφορά τη στρατηγική σταθερότητα και την ασφάλεια της Ρωσίας». Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εγκαταστήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος στρατιωτικές βάσεις για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» και αναμένεται να αποφασίσουν αν θα εγκατασταθεί στην Πολωνία, στην Τσεχία ή την Ουγγαρία.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Ανάβουν οι μάχες στο Δέλτα του Νίγηρα

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Εντείνουν οι αντάρτες του Κινήματος Απελευθέρωσης του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) τις επιχειρήσεις τους ενάντια στις δυνάμεις του στρατού που περιφρουρούν τις ξένες πολυεθνικές του πετρελαίου στη Νότια Νιγηρία. Στη διάρκεια μαχών στο Δέλτα του Νίγηρα, μέσα στο τελευταίο 48ωρο, οι δυνάμεις του «MEND» ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τουλάχιστον 17 στρατιώτες. Μάλιστα σε ανακοινώσεις που έστειλαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία προειδοποίησαν πως «σύντομα θα ξεριζώσουν τη νιγηριανή βιομηχανία εξαγωγών πετρελαίου».

Στο μεταξύ, ο Νιγηριανός πρόεδρος Ολοσενγκούν Ομπασάντζο συγκάλεσε χτες έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής του στρατού, της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους ένοπλους αντάρτες, πιθανώς με ένα νέο αιματοκύλισμα των κοινοτήτων αυτοχθόνων που κατά καιρούς θεωρούνται από το πολιτικό κατεστημένο της Νιγηρίας «συνυπεύθυνες» για τη δράση των ανταρτών.

Η δράση των ανταρτών στο Δέλτα του Νίγηρα, που έχει καταστραφεί από την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών του πετρελαίου, έχει μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο προκαλέσει μείωση της εγχώριας παραγωγής μαύρου χρυσού κατά 1/4...

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αμερικάνικες απειλές

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δε θα ανεχθούμε μία Βόρεια Κορέα οπλισμένη με πυρηνικά όπλα», απείλησε χτες ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ. Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση των αρχών της ΛΔ Κορέας για πιθανή πυρηνική δοκιμή, ο Χιλ συνέχισε τις απειλές του απροκάλυπτα: «Η Β. Κορέα πρέπει να επιλέξει είτε ένα μέλλον, είτε πυρηνικά όπλα... Δεν μπορεί να επιλέξει και τα δυο»...

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωνε πως ασκεί πιέσεις στη ΛΔ Κορέας για αποτροπή της πυρηνικής δοκιμής, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση «με συνομιλίες και κοινές πρωτοβουλίες». Πάντως, οι ομόλογοί του σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την επικείμενη πυρηνική δοκιμή. Συνάμα, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο διέταξε την κυβέρνησή του να ετοιμάσει σχέδιο στην περίπτωση πραγματοποίησης της πυρηνικής δοκιμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ