Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Μυρίζει μπαρούτι

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περίπου 20.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, περιλαμβανομένων και πεζοναυτών υπό την κάλυψη στρατιωτικών ελικοπτέρων αλλά και τεθωρακισμένων και ειδικές αστυνομικές μονάδες καταστολής, έχουν σπεύσει και είναι έτοιμα να επέμβουν ανά πάσα στιγμή στην Οαχάκα προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερση του λαού, που στρέφεται εναντίον των πολιτικών αφεντικών της περιοχής, όπως του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, αλλά και την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Χορνάδα», πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από το 1994, ενώ η «Μιλένιο» αναφέρει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ τόνισε «ότι δε διατάξαμε ανακατάληψη της πόλης αλλά μία επέμβαση είναι πάντα στο τραπέζι». Ομως μία επέμβαση δεν είναι εύκολη υπόθεση και χτες αργά η εφημερίδα «Ελ Ουνιβερσάλ» ανέφερε ότι ο Αμπασκάλ, εξαιτίας του αδιεξόδου στις επαφές με το Λαϊκό Συμβούλιο της Οαχάκα (ΑΡΡΟ) και τους απεργούς δασκάλους της πόλης από τον περασμένο Μάη, πετάει τελικά το μπαλάκι στη Γερουσία, υπονοώντας μάλιστα ότι ο Ουλίσες Ρουίς πρέπει να φύγει. Πάντως, η κεντρική πλατεία της Οαχάκα είναι το επίκεντρο των κινητοποιήσεων των 72 ωρών για «αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη», οι «ανθρώπινες ασπίδες» είναι ετοιμοπόλεμες όπως και τα οδοφράγματα.

Την ίδια στιγμή στην πρωτεύουσα μία ακόμη είδηση αναστάτωσε την πολιτική εξουσία: Η επικύρωση εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου του αμφιλεγόμενου σχεδίου κατασκευής φράκτη ασφαλείας στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Η κατασκευή φράκτη περιλαμβάνεται στο νέο νόμο της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση.

Ο νόμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημιουργία προγραμμάτων εύρεσης εργασίας για μετανάστες με την υποχρέωση επιστροφής στη χώρα τους όταν λήξει το συμβόλαιό τους, καθώς και τιμωρία των εργοδοτών που απασχολούν παράνομους μετανάστες. Το σχέδιο για την κατασκευή του φράκτη ασφαλείας συνολικού μήκους 1.126 χιλιομέτρων αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση 950 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ