Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Να τερματιστεί ο αποκλεισμός

Ενώ λήγει επίσημα σήμερα η καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η διεθνής εκστρατεία κατά του εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

ΟΧΙ στον αποκλεισμό
ΟΧΙ στον αποκλεισμό
Κορυφώνονται σήμερα επίσημα οι πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις στα πλαίσια της Διεθνούς Καμπάνιας Ενημέρωσης για την υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών, που εδώ και 8 χρόνια βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Ο αγώνας βεβαίως συνεχίζεται ως τη στιγμή της οριστικής τους απελευθέρωσης.

Η σημερινή ημέρα επιλέχθηκε ως ημέρα λήξης της διεθνούς καμπάνιας, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τους 73 επιβαίνοντες σε αεροσκάφος της «Cubana», το οποίο πριν 30 χρόνια είχε καταρριφθεί από τρομοκράτες. Οι δύο συλληφθέντες, που ομολόγησαν την πράξη τους, δήλωσαν ότι ενεργούσαν υπό τις εντολές του «Αρχηγείου Ενότητα Επαναστατικών Οργανώσεων» (CORU), αρχηγοί του οποίου ήταν οι δύο γνωστοί τρομοκράτες Ορλάντο Μπος, που σήμερα ζει ελεύθερα στο Μαϊάμι, και Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που αναμένει απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την πιθανή απελευθέρωσή του, τη στιγμή που υπάρχει αίτημα έκδοσης από τη Βενεζουέλα. Οπως απέδειξε η έρευνα που διεξήχθη, οι δύο τρομοκράτες πληρώθηκαν 25.000 δολάρια και χρησιμοποίησαν μηχανισμό προέλευσης ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα από τη CIA...

Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι πέντε Κουβανοί βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τέτοιες τρομοκρατικές ομάδες. Η διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωσή τους έχει ξεδιπλωθεί σε περισσότερες από 94 χώρες του πλανήτη μας, όπου δημιουργήθηκαν «Επιτροπές για την Απελευθέρωσή» τους. Από την Λατινική και την Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ (με τη σημαντική και μαχητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο) και τον Καναδά, την Ρωσία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και τη Φινλανδία, την Τσεχία είδαμε πρωτότυπες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους πέντε. Η διεθνής καμπάνια έφτασε και στο Λάος και την Κίνα, αλλά και στο Καζαχστάν και χώρες της Αφρικής. Αξιοσημείωτη ήταν και η πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, που προχώρησε στη συγκέντρωση υπογραφών ανάμεσά τους άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Θ. Αγγελόπουλος, Ι. Καμπανέλλης και πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι. Στην ίδια κατεύθυνση και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνθηκε και συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές εργαζομένων.

Εκστρατεία ενάντια στο εμπάργκο

Την ίδια ώρα, η Κούβα έχει ξεκινήσει από την Τρίτη νέα εκστρατεία ενάντια στον αποκλεισμό που επιβάλλουν εδώ και 45 χρόνια οι ΗΠΑ.

Χτες, η διπλωματική αποστολή της Κούβας στα Ηνωμένα Εθνη παρέδωσε σε όλα τα κράτη - μέλη της οργάνωσης αυτής το σχέδιο απόφασης ενάντια στον επιβαλλόμενο αποκλεισμό των ΗΠΑ, με τον τίτλο «η Ανάγκη να τερματιστεί ο οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα» που για 15η συνεχόμενη χρονιά θα συζητηθεί, αλλά και θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 8 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ