Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Απολύθηκε διότι αντιτάχθηκε στις απολύσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Dokuz Eylul, Izge Gunal, εξέχων ακαδημαϊκός στην Τουρκία, απολύθηκε κατόπιν απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου της πρυτανείας του ιδρύματος την 29η Σεπτέμβρη. Ο λόγος; Οπως καταγγέλλει η Ενωση Πανεπιστημιακών Συμβουλίων (UKD), αντιτάχθηκε στην πρυτανεία όταν απέλυσε 213 εργαζομένους και πρωτοστάτησε σε εκστρατεία για την επαναπρόσληψή τους.

Ο Ιζγκιε Γκιουνάλ είναι διακεκριμένος επιστήμονας, με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιευμένων άρθρων σε επιστημονικά ακαδημαϊκά περιοδικά σχετικά με την ορθοπεδική και την τραυματολογία στην Τουρκία. Σύγγραμμά του χρησιμοποιείται στην ανώτατη εκπαίδευση της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Γκιουνάλ είναι ένας επιστήμονας που δε σιωπά όσον αφορά τα κοινωνικά φαινόμενα διαφθοράς και καταπάτησης των δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζομένων και δεν υποχωρεί μπροστά στην αδικία. Η απόλυσή του αποτελεί πλήγμα για την ανώτατη εκπαίδευση στην Τουρκία. Ο Γκιουνάλ, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος της UKD, είχε αρχίσει να συλλέγει υπογραφές για το θέμα της απόλυσης των εργαζομένων και είναι πρωτοπόρος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας στη γειτονική χώρα.

Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Ντοκούζ Εϊλούλ, του δωρεάν πανεπιστημίου, αποτέλεσε μια πολυσχιδή διαδικασία. Εισήχθησαν χρεώσεις για τις εγγραφές φοιτητών, την έκδοση φοιτητικών ταυτοτήτων κ.ά., ενώ άρχισαν θερινά τμήματα στο πλαίσιο μιας λογικής που θεωρεί τους φοιτητές «πελάτες». Επιβλήθηκαν «ευέλικτες» εργασιακές συνθήκες για τους επισκέπτες καθηγητές και τους επιστημονικούς συνεργάτες του, που στερούνται πλέον της μονιμότητας. Εισήχθη η μερική απασχόληση των καθηγητών στο πανεπιστήμιο, και επίσης εισήχθη ένα σύστημα για την υποτιθέμενη «αξιολόγηση» των καθηγητών, με κριτήριο την πραγματοποίηση έργων για καπιταλιστές και τη συμβολή τους στην καπιταλιστική οικονομία. Απολύθηκαν εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο. Αποβλήθηκαν πολλοί φοιτητές και καταργήθηκαν οι αποζημιώσεις.

Την αλληλεγγύη τους στον καθηγητή έχουν εκφράσει συνδικαλιστικές οργανώσεις στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, κ.ο.κ., που απαιτούν τα πανεπιστήμια στην Τουρκία να μη μετατραπούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ