Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Και επίσημα στην ευθύνη του ΝΑΤΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε χτες, με τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες, τελετές και μεγαλοστομίες, την ευθύνη της κατοχής των ανατολικών επαρχιών του Αφγανιστάν, οι οποίες βρίσκονταν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το 2001. Με την εξέλιξη αυτή, η ISAF είναι πλέον - στα χαρτιά - η δύναμη κατοχής ολόκληρης της Αφγανικής επικράτειας και η μεγαλύτερη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην ιστορία του ΝΑΤΟ. Περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες υπήχθησαν στη διοίκηση του Βρετανού στρατηγού Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, αυξάνοντας την (ονομαστική) δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν σε περίπου 31.000 άνδρες. Οι υπόλοιποι περίπου 9.000 Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα παραμένουν σε «ελεύθερο» ρόλο - φρουρούν κατοχικές βάσεις και φυλακές και πραγματοποιούν επιδρομές κατά τη βούληση των διοικητών τους.

Ο στρατηγός Ρίτσαρντς - τα αστέρια του οποίου αυξήθηκαν σε τέσσερα χτες - δήλωσε με δανεική αυτοπεποίθηση ότι «αν δεν έχουν γίνει προφανείς βελτιώσεις της κατάστασης ως την επόμενη άνοιξη, θα παραδοθώ σε όποιον θέλει να με στήσει στον τοίχο». Η παράδοση - που ήταν αναμενόμενη - γίνεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς είπε, πάντως, ότι η επιτυχία της στρατηγικής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δε θα εξαρτηθεί από μια «στρατιωτική» νίκη αλλά από την οικονομική και πολιτική «ανασυγκρότηση» του κατεχόμενου Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ