Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ουδέν νεώτερον από τις επαφές

Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ έγινε και χτες τα ξημερώματα εναντίον οικισμού στη Ράφα

Associated Press

Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ έγινε και χτες τα ξημερώματα εναντίον οικισμού στη Ράφα
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς, ολοκλήρωσε τις επαφές της σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις φέρεται να ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα, που θα διευκολύνουν τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη», προφανώς λόγω της επιρροής που οι εικόνες εξαθλίωσης των Παλαιστινίων, αλλά και οι σχετικές καταγγελίες των ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ έχουν στη διεθνή κοινή γνώμη.

Αμερικανοί διπλωμάτες διέρρεαν ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να χορηγήσει 20 εκατομμύρια, προκειμένου να «εκπαιδευτούν καλύτερα οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας του Προέδρου Αμπάς, ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν την τάξη». Επίσης, η Αμερικανίδα υπουργός φέρεται να ζήτησε να λειτουργήσει κανονικά το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα, που συνήθως είναι κλειστό.

Επιδρομές και επικρίσεις

«Ο Πρόεδρος Αμπάς δεν προσπαθεί για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και υιοθετεί τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ». Αυτό υποστήριξε, χθες, η «Χαμάς», απειλώντας να «εξετάσει και άλλες εκδοχές δραστηριοποίησης αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα, άγνωστοι ένοπλοι άνοιγαν πυρ κατά της οικίας βουλευτή της «Χαμάς» στην κεντρική Γάζα, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Αντίθετα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά οχήματος στη Ράφα σκότωσε 2 μέλη της «Τζιχάντ», ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο διαχωριστικό φράκτη Γάζας - Ισραήλ.

Καθαίρεση

Καθαιρέθηκε, χθες, δύο μήνες πριν αποστρατευτεί, ο στρατηγός Γιφτάχ Τον Ταλ, διοικητής των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων. Ο Ρον Ταλ επέκρινε ανοιχτά τον πρωθυπουργό Ολμέρτ και τον αρχηγό του ΓΕΣ, Νταν Χαλούτζ, για τις επιλογές τους στην εισβολή στο Λίβανο, καθιστώντας τους υπεύθυνος για την αποτυχία και ζητώντας την παραίτησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ