ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη και με παλμό αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Motion Team

«Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία. Μόρφωση - δουλειά - ανεξαρτησία», το σύνθημα της μεγάλης σε όγκο και παλμό αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης, που πραγματοποιήσανε χτες στη Θεσσαλονίκη πολλές χιλιάδες λαού και νεολαίας, απαιτώντας και πάλι - όπως τότε - «μόρφωση - δουλειά - ανεξαρτησία».

Στις πύλες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ο τόπος είναι γεμάτος από νιάτα, που κρατούν κόκκινα γαρίφαλα, πανό και σημαίες. Συνεχίζουν τον αγώνα για μια κοινωνία που θα ορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους, και θα έχει στο επίκεντρο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, για Παιδεία σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν, για δουλιά με πλήρη δικαιώματα.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, των φοιτητών, των μαθητών, απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς από το βήμα της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης.

«Τα συνθήματα, που βροντοφώναξε η νεολαία μας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα αντηχήσουν και πάλι στους νέους αγώνες που ξεδιπλώνονται, γιατί είναι το ίδιο επίκαιρα με τότε», σημειώνει ο Β. Δεμουρτζίδης, μέλος του ΣΦΕΑ. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κρατά ζωντανό το όραμα για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με το λαό αφέντη στον τόπο του. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη μας, παραδειγματιζόμαστε και κρατάμε το μήνυμα ζωντανό», λέει ο Π. Μουρατίδης, μιλώντας εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων. Η μαθήτρια Ε.Λιβιεράτου, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, τονίζει: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα στον ίδιο δρόμο, μαζί με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους γονείς μας».

«Ορκος στο Νοέμβρη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί», βροντοφωνάζουν οι φοιτητές καθώς ανοίγουν το βήμα. Η πορεία - διαδήλωση ξεκινάει από την Εγνατία, μπροστά στα πανεπιστήμια και κατεβαίνει από την Εθνικής Αμύνης στην οδό Τσιμισκή με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο. «Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλι», φωνάζουν οι μαθητές. «Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας», διαδηλώνουν οι εκπαιδευτικοί. Λίγο πιο πίσω, τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της ΕΔΥΕΘ κι άλλων φορέων.

Motion Team

Εξω από το αμερικανικό προξενείο, τα συνθήματα πέφτουν βροχή. Ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που αιματοκυλεί και σήμερα - όπως τότε - τους λαούς με χούντες και πολέμους. «Αυτοί σκότωσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες πόλεμοι, τρομοκρατία» βροντοφωνάζουν.

Δυναμικά σε όλες τις πόλεις

Με δυναμισμό και μαχητικότητα πραγματοποιήθηκαν αντιιμπεριαλιστικές πορείες σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην Αλεξανδρούπολη φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, οι κομμουνιστές και οι νεολαίοι της ΚΝΕ, συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο και πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Στην Κομοτηνή φοιτητές, εργαζόμενοι και μαθητές μαζί με μαζικούς φορείς, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια κι από εκεί έκαναν δυναμική πορεία στους μεγάλους δρόμους της πόλης. Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Καβάλα, Ξάνθη και Δράμα.

Στις Σέρρες μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποιήσανε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φοιτητές και εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα του ΤΕΙ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Πορείες έγιναν επίσης σε Κιλκίς και Κατερίνη.

Στη δυτική Μακεδονία μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι έκαναν πορείες σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά. Στην Κοζάνη πλήθος μαθητών συγκεντρώθηκαν λίγο πριν την πορεία στη συναυλία και τα θεατρικά δρώμενα που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων του νομού.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με μπροστάρηδες τους νέους

Με μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες τίμησε και ο λαός της Θεσσαλίας την επέτειο της εξέγερσης σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Με μπροστάρηδες τους νέους αγωνιστές, που έδιναν το σύνθημα «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι Θεσσαλοί συμμετείχαν μαχητικά στις συγκεντρώσεις και πορείες, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν την πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα με όπλο τα ανεκπλήρωτα οράματα και ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα συνθήματα του παλλαϊκού ξεσηκωμού του Νοέμβρη του '73 και των αγώνων του σήμερα ήχησαν δυνατά στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας όπου έγινε η πορεία, στέλνοντας μήνυμα ακατάπαυστης αντιιμπεριαλιστικής πάλης και αποφασιστικής αγωνιστικής δράσης για τα εργασιακά δικαιώματα, για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, για τα λαϊκά συμφέροντα.

Το πανό της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας δέσποζε στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου, οι υψωμένες σημαίες των φοιτητών και σπουδαστών έδιναν το αγωνιστικό στίγμα της νιότης που μάχεται για το μέλλον της και τα τραγούδια που ακούστηκαν από τα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα έδιναν τον τόνο της αισιοδοξίας και της ελπιδοφόρας προοπτικής των αγώνων.

Στο Βόλο, φοιτητές και εργαζόμενοι και πολλοί άλλοι Μαγνησιώτες συμμετείχαν δυναμικά στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στη Νομαρχία ύστερα από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου έγινε η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στα Τρίκαλα που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης και στην κεντρική πλατεία στην Καρδίτσα. Και στις δύο πόλεις έγιναν μαχητικές πορείες στους δρόμους.

ΜΑΤ και «γνωστοί - άγνωστοι»

Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη «κουκουλοφόροι», συνεννοούνται με ασφαλίτικο αυτοκίνητο σε περιοχή που υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας(διακρίνεται η κορδέλα της αστυνομίας)
Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη «κουκουλοφόροι», συνεννοούνται με ασφαλίτικο αυτοκίνητο σε περιοχή που υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας(διακρίνεται η κορδέλα της αστυνομίας)
Εικόνες από την αποκλεισμένη ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, 17ης Νοεμβρίου γύρω στις 6 το απόγευμα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Συντάκτες του «Ρ» γίνονται αυτόπτες μάρτυρες στην παρακάτω σκηνή στη γωνία Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη: Ελάχιστοι άνθρωποι βαδίζουν στους δρόμους. Για να πάει κάποιος στο περίπτερο «χρειάζεται» έλεγχος και συνοδεία αστυνομικών. Κι όμως, σε διπλάνο καφενείο, ομάδα νεαρών με τζιν, σκουλαρίκια και μακριά μαλλιά, με κουκούλες και σακίδια στην πλάτη, με εμφάνιση που για καθέναν παραπέμπει σε «γνωστούς - αγνώστους», χαριεντίζονται και μιλούν με άνδρες μονάδων των ΜΑΤ και ειδικούς φρουρούς και μπαινοβγαίνουν μαζί τους στο καφενείο.

Λίγη ώρα μετά, έγιναν όσα διαβάζετε στα υπόλοιπα ρεπορτάζ, καθώς, για μια ακόμη φορά, ξεδιπλώθηκαν κάποια επεισόδια βίαιης αντιπαράθεσης των «γνωστών - αγνώστων» με τις δυνάμεις καταστολής. Τούτη τη φορά, όμως, πέρα απ' το γεγονός ότι όλ' αυτά αφορούσαν στην 33η επέτειο του Πολυτεχνείου - και την όποια απόπειρα προβοκαρίσματός της - έχουν άμεση σχέση και με το σοβαρό τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου, όπως και με τις όποιες εξελίξεις το γεγονός αυτό, ενδεχομένως, πυροδοτήσει από δω και πέρα.

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, το συγκεκριμένο γεγονός - όπως καταγράφεται κι απ' τη μαρτυρία των συντακτών του «Ρ» - έρχεται να προσθέσει άλλη μια μαρτυρία - απόδειξη των «περίεργων» διασυνδέσεων και διαπλοκών των κύκλων των λεγομένων «γνωστών - αγνώστων» με τους μηχανισμούς καταστολής.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ασβεστη η φλόγα της εξέγερσης

Μαζικά, δυναμικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας τιμώντας τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα των διαχρονικών και επίκαιρων μηνυμάτων του παλλαϊκού ξεσηκωμού, αναδεικνύοντας την ανάγκη εργαζόμενοι, λαός και νεολαία να συστρατευτούν, να αγωνιστούν από κοινού για την ικανοποίηση των σημερινών σύγχρονων λαϊκών τους αναγκών.

Στα Γιάννενα φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργατικά σωματεία (οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Φαρμακοϋπαλλήλων, ΟΤΑ) και άλλοι φορείς έδωσαν βροντερό «παρών» στο μνημείο ηρώων του Πολυτεχνείου όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο Αγρίνιο εκατοντάδες εργαζόμενοι, νεολαία και ευρύτερα λαϊκά στρώματα ανταποκρίθηκαν στο αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής Ειρήνης, του Συντονιστικού των μαθητών, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αγρινίου.

Αντίστοιχα στην Αρτα μια σειρά φορείς, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Εμπορικός Σύλλογος, μαθητές, σπουδαστές, δάσκαλοι, καθηγητές έδωσαν δυναμικό «παρών» στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε.

Στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Ειρήνης, πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση - πορεία που συμμετείχαν εργαζόμενοι, νεολαία και ευρύτερα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας την εκπλήρωση των οραμάτων του Πολυτεχνείου, τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των σημερινών σύγχρονων λαϊκών τους αναγκών στην Εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Δυναμικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στην Ηγουμενίτσα και στη Λευκάδα με μπροστάρη τα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα, καθώς και στην Πρέβεζα με τη συμμετοχή του Σωματείου Οικοδόμων, της Επιτροπής Ειρήνης, της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η επέτειος τιμήθηκε στη Βουλή

Με τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων τιμήθηκε και φέτος στη Βουλή η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Ορέστης Κολοζώφ αναφέρθηκε στα μηνύματα του Πολυτεχνείου σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση στην Παιδεία. «Τιμάμε - τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ - την αντιδικτατορική πάλη του λαού μας και τους αγώνες του για τα δικαιώματά του και ιδιαίτερα της νεολαίας. Τιμάμε την εξέγερση κατά της δικτατορίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ που έγινε κατορθωτή γιατί πλατιά τμήματα του λαού και της νεολαίας υπερνίκησαν τη μοιρολατρία και την υποταγή που καλλιεργούσαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού». Συνέχισε λέγοντας ότι «το ΚΚΕ είναι υπερήφανο γιατί με την πολιτική του, τη δράση των παράνομων οργανώσεών του, της ΚΝΕ που ιδρύθηκε το 1968 και της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ, συνέβαλε στην αντιδικτατορική πάλη του λαού μας».

Τέλος, ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που οι αγώνες στο χώρο της Παιδείας έχουν φουντώσει. Με την πάλη της η πανεπιστημιακή κοινότητα απορρίπτει τις παρεμβάσεις που γίνονται για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιούν σήμερα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με αιτήματα που δε συμβιβάζονται με την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική δράση στην Παιδεία και διεκδικούν πραγματικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες».

Στο «βροντερό όχι» που φώναξαν οι νέοι άνθρωποι σε ένα καθεστώς χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση ανελεύθερο και απολυταρχικό σηματοδότησε την αρχή της νέας πορείας της χώρας μας», αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη. Στο θέμα της Παιδείας αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας, λέγοντας ότι «ο ιερός θεσμός της ελευθερίας και του ασύλου διακίνησης ιδεών συχνά μεταβάλλεται σε ανίερο άσυλο εγκληματικών ενεργειών». «Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολιτική δημοκρατία, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας από κάποιους που θέλουν η οικονομία να προβαδίζει της πολιτικής», είπε εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου. «Ηταν μια επαφή της νέας γενιάς με το όνειρο και την ουτοπία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος όμως παράλληλα δήλωσε ενοχλημένος «για την εικόνα που δίνει σήμερα η οδός Πατησίων, η οποία περιβάλλεται από τα κομματικά εμβλήματα του ΚΚΕ»!

Με το ζόρι να χτυπηθεί η πορεία...

Ενας τραυματίας από κροτίδα χημικών, τέσσερις διαδηλωτές στο ΚΑΤ. Δεκάδες προσαγωγές, πολύ ώρα πριν αρχίσει η συγκέντρωση. Προκλητικά συγχαρητήρια Πολύδωρα στους αστυνομικούς

Επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών δημιουργήθηκαν χτες, με την αστυνομία να χτυπά στο ψαχνό, σχεδόν απροκάλυπτα, αλλά και με προφανή πρόθεση το «σπάσιμο» της πορείας. Αρκετή ώρα πριν αρχίσει η συγκέντρωση, 50 άτομα είχαν προσαχθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου κρατήθηκαν επί ώρες για «εξακρίβωση στοιχείων». Μέχρι τις 5.10 το απόγευμα είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι 49.

Από την αρχή της πορείας, ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις ακολουθούσαν (από δεξιά και αριστερά) το οργανωμένο μπλοκ των λεγόμενων «αντιεξουσιαστών». Οι πρώτες «αψιμαχίες» έγιναν λίγο μετά τη Ρηγίλλης. Μόλις το συγκεκριμένο μπλοκ έστριψε στο «Χίλτον» για να συνεχίσει στη Βασ. Σοφίας, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν να τους ακολουθούν, αλλά αυτή τη φορά από απόσταση αναπνοής. Ομάδα «αντιεξουσιαστών» διαμαρτυρήθηκε και άρχισε λογομαχία, μέχρι τη στιγμή όπου αστυνομικός χτύπησε διαδηλωτή. Ξεκίνησε συμπλοκή και αμέσως οι κατασταλτικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και άρχισε το κυνηγητό των διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα ήταν σε εκείνο το σημείο να σπάσει στα δύο η πορεία. Συνελήφθησαν 32 άτομα και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. Αλλα 20 άτομα προσήχθησαν από την οδό Γενναδίου.

Το δεύτερο επεισόδιο έγινε λίγη ώρα αργότερα, όταν η νεολαία του ΠΑΣΟΚ περνούσε μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία. Η «περιφρούρησή» τους άρχισε να συμπλέκεται με ομάδα «αντιεξουσιαστών», σκηνικό που συνεχίστηκε και στην οδό Σούτσου. Τότε οι αστυνομικοί, που βρισκόταν στην πλατεία Μαβίλη, έριξαν κροτίδα χημικών από απόσταση τριών - τεσσάρων μέτρων πάνω σε διαδηλωτή! Ο διαδηλωτής τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο. Πάντως - σύμφωνα με τους γιατρούς του ΚΑΤ - δε διακομίστηκε σε αυτό το νοσοκομείο που εφημέρευε χτες, όπως έγινε με τους άλλους τέσσερις τραυματίες. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, παρέμενε αδιευκρίνιστη και η κατάσταση της υγείας του και το εάν μεταφέρθηκε τελικά σε κάποιο άλλο νοσοκομείο.

Από τους τέσσερις τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, ένας είχε τραύματα στο κεφάλι, ένας σπασμένο χέρι και οι άλλοι εκδορές και μώλωπες. Οι τρεις παρέμεναν μέχρι αργά στο νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Πώς είδε όλα τα παραπάνω ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας; Σε ένα ρεσιτάλ αίσχους και πρόκλησης έκανε λόγο, με χτεσινοβραδινή του δήλωση, για «επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του» και έδωσε «συγχαρητήρια» στους αστυνομικούς για την «ψυχραιμία και τον αυτοματισμό στη δράση τους»...

Στην Πελοπόννησο

Με αντιιμπεριαλιστικές πορείες σε όλες τις πρωτεύουσες νομών, ο λαός και η νεολαία της Πελοποννήσου τίμησε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στην Πάτρα η συγκέντρωση έγινε στο παράρτημα του Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης. Μαζικοί φορείς, φοιτητές και σπουδαστές, το Συντονιστικό Αγώνα των μαθητών, εργαζόμενοι, το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο. «Το Πολυτεχνείο ζει στους καθημερινούς μας αγώνες για δημόσια δωρεάν παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», ήταν η υπόσχεση που αποτύπωσαν στο πανό τους οι φοιτητές. Μαζική ήταν και η συγκέντρωση στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης στην Κόρινθο, τον Πύργο, την Τρίπολη, το Ναύπλιο και το Αργοστόλι.

Στην Κρήτη

Με αγωνιστικές αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, τιμήθηκε και φέτος στην Κρήτη η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα και κεντρικά συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή» και «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση έγινε στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Η νεολαία, φοιτητές, μαθητές, νέοι εργαζόμενοι, με τα πανό του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της ΠΚΣ και του ΠΑΜΕ, δεν έπαψαν να δίνουν παλμό και αγωνιστικό τόνο στην πορεία που ακολούθησε με τελική κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας και το άγαλμα του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στα Χανιά, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 7 μ.μ. και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το μνημείο Ηρώων.

Συγκέντρωση έγινε και στο Ρέθυμνο, στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Στους δρόμους του αγώνα

Με μαχητικές και μαζικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια και με έντονη την παρουσία της νεολαίας τιμήθηκε η 33η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια, στη Χαλκίδα, στο Αλιβέρι στη Λιβαδειά, στην Αμφισσα, και τη Λαμία.

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 7 το απόγευμα και πέρα από τις ομιλίες για την επέτειο της εξέγερσης, περιλάμβαναν απαγγελίες ποιημάτων του Γ. Ρίτσου και στις πορείες που έγιναν στη συνέχεια, διατρανώθηκε για μια ακόμα φορά η διάθεση των εργαζομένων και του λαού για νέους αγώνες ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές του δικομματισμού. Εκφράστηκε μέσα από τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» το αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα των συγκεντρωμένων.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών που όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τις δυναμικές πολύμορφες κινητοποιήσεις τους για μια Παιδεία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και της νεολαίας, δείχνουν ότι στους δρόμους του αγώνα κατακτιέται το δίκιο. Στις συγκεντρώσεις που έγιναν στη Χαλκίδα και τη Λαμία το παρών έδωσαν τα συντονιστικά αγώνα των μαθητών και των σπουδαστών των ΤΕΙ Χαλκίδας και Λαμίας, ενώ στη Λαμία η ομιλία έγινε από μαθητή και σπουδαστή από τα αντίστοιχα συντονιστικά.

Το γνωστό σκηνικό επεισοδίων με συμπρωταγωνιστές τα ΜΑΤ και τους γνωστούς - αγνώστους κουκουλοφόρους στήθηκαν χτες βράδυ και στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης. Μία ομάδα νεαρών, που νωρίτερα επιτέθηκε και πάλη στο Μουσείο Αθλητισμού, μπήκε στο χώρο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής. Από εκεί ξεκίνησε η γνωστή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της αστυνομίας, με πέτρες, κροτίδες και φωτιές. Με παρέμβαση του πρύτανη, καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ, οι κουκουλοφόροι απομακρύνθηκαν από το χώρο της Φιλοσοφικής. Το σίριαλ συνεχίστηκε στους δρόμους γύρω από το ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ