Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2006
Με το ζόρι να χτυπηθεί η πορεία...

Ενας τραυματίας από κροτίδα χημικών, τέσσερις διαδηλωτές στο ΚΑΤ. Δεκάδες προσαγωγές, πολύ ώρα πριν αρχίσει η συγκέντρωση. Προκλητικά συγχαρητήρια Πολύδωρα στους αστυνομικούς

Επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών δημιουργήθηκαν χτες, με την αστυνομία να χτυπά στο ψαχνό, σχεδόν απροκάλυπτα, αλλά και με προφανή πρόθεση το «σπάσιμο» της πορείας. Αρκετή ώρα πριν αρχίσει η συγκέντρωση, 50 άτομα είχαν προσαχθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου κρατήθηκαν επί ώρες για «εξακρίβωση στοιχείων». Μέχρι τις 5.10 το απόγευμα είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι 49.

Από την αρχή της πορείας, ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις ακολουθούσαν (από δεξιά και αριστερά) το οργανωμένο μπλοκ των λεγόμενων «αντιεξουσιαστών». Οι πρώτες «αψιμαχίες» έγιναν λίγο μετά τη Ρηγίλλης. Μόλις το συγκεκριμένο μπλοκ έστριψε στο «Χίλτον» για να συνεχίσει στη Βασ. Σοφίας, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν να τους ακολουθούν, αλλά αυτή τη φορά από απόσταση αναπνοής. Ομάδα «αντιεξουσιαστών» διαμαρτυρήθηκε και άρχισε λογομαχία, μέχρι τη στιγμή όπου αστυνομικός χτύπησε διαδηλωτή. Ξεκίνησε συμπλοκή και αμέσως οι κατασταλτικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και άρχισε το κυνηγητό των διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα ήταν σε εκείνο το σημείο να σπάσει στα δύο η πορεία. Συνελήφθησαν 32 άτομα και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. Αλλα 20 άτομα προσήχθησαν από την οδό Γενναδίου.

Το δεύτερο επεισόδιο έγινε λίγη ώρα αργότερα, όταν η νεολαία του ΠΑΣΟΚ περνούσε μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία. Η «περιφρούρησή» τους άρχισε να συμπλέκεται με ομάδα «αντιεξουσιαστών», σκηνικό που συνεχίστηκε και στην οδό Σούτσου. Τότε οι αστυνομικοί, που βρισκόταν στην πλατεία Μαβίλη, έριξαν κροτίδα χημικών από απόσταση τριών - τεσσάρων μέτρων πάνω σε διαδηλωτή! Ο διαδηλωτής τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο. Πάντως - σύμφωνα με τους γιατρούς του ΚΑΤ - δε διακομίστηκε σε αυτό το νοσοκομείο που εφημέρευε χτες, όπως έγινε με τους άλλους τέσσερις τραυματίες. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, παρέμενε αδιευκρίνιστη και η κατάσταση της υγείας του και το εάν μεταφέρθηκε τελικά σε κάποιο άλλο νοσοκομείο.

Από τους τέσσερις τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, ένας είχε τραύματα στο κεφάλι, ένας σπασμένο χέρι και οι άλλοι εκδορές και μώλωπες. Οι τρεις παρέμεναν μέχρι αργά στο νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Πώς είδε όλα τα παραπάνω ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας; Σε ένα ρεσιτάλ αίσχους και πρόκλησης έκανε λόγο, με χτεσινοβραδινή του δήλωση, για «επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του» και έδωσε «συγχαρητήρια» στους αστυνομικούς για την «ψυχραιμία και τον αυτοματισμό στη δράση τους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ