Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2006
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη και με παλμό αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Motion Team

«Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία. Μόρφωση - δουλειά - ανεξαρτησία», το σύνθημα της μεγάλης σε όγκο και παλμό αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης, που πραγματοποιήσανε χτες στη Θεσσαλονίκη πολλές χιλιάδες λαού και νεολαίας, απαιτώντας και πάλι - όπως τότε - «μόρφωση - δουλειά - ανεξαρτησία».

Στις πύλες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ο τόπος είναι γεμάτος από νιάτα, που κρατούν κόκκινα γαρίφαλα, πανό και σημαίες. Συνεχίζουν τον αγώνα για μια κοινωνία που θα ορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους, και θα έχει στο επίκεντρο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, για Παιδεία σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν, για δουλιά με πλήρη δικαιώματα.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, των φοιτητών, των μαθητών, απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς από το βήμα της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης.

«Τα συνθήματα, που βροντοφώναξε η νεολαία μας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα αντηχήσουν και πάλι στους νέους αγώνες που ξεδιπλώνονται, γιατί είναι το ίδιο επίκαιρα με τότε», σημειώνει ο Β. Δεμουρτζίδης, μέλος του ΣΦΕΑ. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κρατά ζωντανό το όραμα για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με το λαό αφέντη στον τόπο του. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη μας, παραδειγματιζόμαστε και κρατάμε το μήνυμα ζωντανό», λέει ο Π. Μουρατίδης, μιλώντας εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων. Η μαθήτρια Ε.Λιβιεράτου, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, τονίζει: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα στον ίδιο δρόμο, μαζί με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους γονείς μας».

«Ορκος στο Νοέμβρη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί», βροντοφωνάζουν οι φοιτητές καθώς ανοίγουν το βήμα. Η πορεία - διαδήλωση ξεκινάει από την Εγνατία, μπροστά στα πανεπιστήμια και κατεβαίνει από την Εθνικής Αμύνης στην οδό Τσιμισκή με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο. «Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλι», φωνάζουν οι μαθητές. «Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας», διαδηλώνουν οι εκπαιδευτικοί. Λίγο πιο πίσω, τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της ΕΔΥΕΘ κι άλλων φορέων.


Motion Team

Εξω από το αμερικανικό προξενείο, τα συνθήματα πέφτουν βροχή. Ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που αιματοκυλεί και σήμερα - όπως τότε - τους λαούς με χούντες και πολέμους. «Αυτοί σκότωσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες πόλεμοι, τρομοκρατία» βροντοφωνάζουν.

Δυναμικά σε όλες τις πόλεις

Με δυναμισμό και μαχητικότητα πραγματοποιήθηκαν αντιιμπεριαλιστικές πορείες σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην Αλεξανδρούπολη φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, οι κομμουνιστές και οι νεολαίοι της ΚΝΕ, συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο και πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Στην Κομοτηνή φοιτητές, εργαζόμενοι και μαθητές μαζί με μαζικούς φορείς, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια κι από εκεί έκαναν δυναμική πορεία στους μεγάλους δρόμους της πόλης. Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Καβάλα, Ξάνθη και Δράμα.

Στις Σέρρες μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποιήσανε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φοιτητές και εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα του ΤΕΙ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Πορείες έγιναν επίσης σε Κιλκίς και Κατερίνη.

Στη δυτική Μακεδονία μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι έκαναν πορείες σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά. Στην Κοζάνη πλήθος μαθητών συγκεντρώθηκαν λίγο πριν την πορεία στη συναυλία και τα θεατρικά δρώμενα που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ