ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι για υγιεινή - ασφάλεια

Καταγγέλλεται, επίσης, ο νομάρχης γιατί αγνοεί απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το ωράριο

Προς όφελος της εργοδοσίας λειτουργούν ουσιαστικά, μετά το πέρασμά τους στην ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας,καταγγέλλει με ανοιχτή του επιστολή στους αρμόδιους παράγοντες το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Επισημαίνει, επίσης, ότι σοβαρές ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση αναλαμβάνει ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Βάϊνας,ο οποίος δεν εφαρμόζει καν τη δέσμευση που ανέλαβε για κοινή σύσκεψη νομαρχίας - ΕΚ - Επιθεωρήσεων.

"Ο έλεγχος που γίνεται - σημειώνει το ΕΚ Αγρινίου - από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας για τις οικοδομές είναι απαράδεκτος, αφού το μόνο που κοιτάζουν είναι αν φορούν πέδιλα οι οικοδόμοι και όχι αν υπάρχουν μέτρα προστασίας στην οικοδομή. Στην οικοδομή Η. Ηλιού που είχαμε και το τελευταίο θύμα, η οικοδομή προχωράει σαν να μη συμβαίνει τίποτα"!

Το δεύτερο ζήτημα που θέτει το ΕΚ Αγρινίου είναι ότι δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα στους ενδιαφερόμενους η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, των Εργατικών Κέντρων, των Εμπορικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ για το ωράριο των καταστημάτων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με κύκλους της Νομαρχίας ο κ. Βάϊνας αρνείται να τη θέσει σε εφαρμογή μετά από πιέσεις των μεγαλοεργοδοτών των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων, οι οποίοι επιχειρούν να μην εφαρμοστεί.

"Με μεγάλη μας λύπη - τονίζεται - διαπιστώνουμε παράλληλα ότι στην προσπάθειά τους αυτή έχουν συμμάχους και ορισμένους συνδικαλιστές "εκσυγχρονιστές" αριστερούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, για να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Οι συνάδελφοι του ΕΚ Μεσολογγίου πρέπει κάποτε να σέβονται τις υπογραφές τους, γιατί είναι η δεύτερη φορά που διολισθαίνουν με τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων".

Για το νομάρχη, το ΕΚ Αγρινίου σημειώνει ότι "δεν έχει κανένα δικαίωμα να αγνοεί αποφάσεις του εκλεγμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας, ως ένα βαθμό, των εργαζομένων στα πολυκαταστήματα, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα. Απαιτούμε - καταλήγει - τώρα να κοινοποιηθεί και να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου για το ωράριο και τα μέλη του να υπερασπίσουν τις αποφάσεις τους και την ίδια την προσωπικότητά τους".

- Με ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Κωστόπουλος μεταφέρουν το αίτημα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για την αντιμετώπιση από την Εργατική Εστία των προβλημάτων που έχουν σχέση με τη στέγασή του.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στη μάχη για την απεργία

Να ανακληθούν τα αντιναυτεργατικά μέτρα ζήτησε χτες και η ΓΣΕΕ

Στη μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας παγκόσμιας κλίμακας, που ξεκινάει στις 4 Αυγούστου, έχουν "ριχτεί" οι ναυτεργάτες. Από τις 7 το πρωί και κάθε μέρα συνδικαλιστές "οργώνουν" τα λιμάνια, όπου καταπλέουν τα ποντοπόρα πλοία. Με εξορμήσεις και περιοδείες στα λιμάνια ειδικά του Ασπρόπυργου,της Ελευσίνας και της Πάχης ενημερώνουν τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων και ταυτόχρονα ελέγχουν αν τηρείται η νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις. Παράλληλα προετοιμάζονται και οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες που θα μεταβούν στα λιμάνια του εξωτερικού 7 μέρες πριν την έναρξη της απεργίας, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος, αλλά και να περιφρουρήσουν τον αγώνα.

Καθημερινά οι ναυτεργάτες με μηνύματα από τα πελάγη, αλλά και στη διάρκεια των περιοδειών των συνδικαλιστών, κάνουν σαφή τη θέλησή τους, ο απεργιακός αγώνας να κλιμακωθεί και να επεκταθεί και στις άλλες κατηγορίες πλοίων. Από την πλευρά της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας έχει αποφασιστεί ότι αν μέχρι την έναρξη της απεργίας η κυβέρνηση δεν έχει ανακαλέσει τα αντιναυτεργατικά της μέτρα και δεν έχει αποδεχτεί τα αιτήματα των ναυτεργατών, θα γίνει νέα συνεδρίαση για να αποφασιστεί η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους, που έχουν αρχίσει από τις αρχές Ιουνίου, οι ναυτεργάτες κράτησαν και χτες αποκλεισμένες τις εισόδους του ΓΕΝΕ για 4 ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η ΓΣΕΕ,με χτεσινή της ανακοίνωση, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των ναυτεργατών και καλεί τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας "να ανακαλέσει τα μέτρα που αφορούν τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πληρωμάτων και να αξιοποιήσει τις προτάσεις των ναυτεργατικών οργανώσεων για την απασχόληση και την απορρόφηση της ανεργίας".

Αντίδραση μεταναστών

Την κατάργηση των γραφείων των Υπηρεσιών Εξωτερικού προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ελληνικών κοινοτήτων και άλλων μαζικών φορέων των μεταναστών.

Η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό, αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες εξασφαλίζουν εξυπηρέτηση των Ελλήνων μεταναστών σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα, καθώς και ενημέρωση για την τοπική αγορά εργασίας, μέριμνα για την εφαρμογή διακρατικών συμφωνιών - προγραμμάτων, παρακολούθηση της εργατικής νομοθεσίας, μετάφραση δικαιολογητικών κλπ.

Για το θέμα αυτό κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στ. Παναγιώτου,σημειώνοντας ότι η απόφαση του υπουργείου έχει προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση των μεταναστών, που πηγάζει από το γεγονός ότι οι Ελληνες μετανάστες θα μείνουν εντελώς αβοήθητοι από το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε εργατικών προβλημάτων συναντούν καθημερινά.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ποιους λόγους πάρθηκε αυτή και εάν θα ανακληθεί άμεσα ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και να παρέχει τις υπηρεσίες της η Υπηρεσία Εργατικού Ακολούθου, ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων μεταναστών;

Επιλογή που δε συνάδει με τις διακηρύξεις

Την ανάκληση της απόφασης του διοικητή του ΙΚΑ Γ. Σολωμού να τοποθετηθεί στη θέση του διευθυντή του Κέντρου Διάγνωσης και Ιατρικής της Εργασίας γιατρός που δεν έχει την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας, ζητάει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ και σ' αυτή την κατεύθυνση ζητάει και την παρέμβαση της ΓΣΕΕ.

Σε επιστολή της προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ο διοικητής του ΙΚΑ μας δήλωσε, σε συζητήσεις που είχαμε, την απόφασή του να συμβάλλει ώστε να προχωρήσουν τα θέματα που έχουν σχέση με τον επαγγελματικό κίνδυνο και τις συνέπειές του. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διάγνωση, καταγραφή και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών - δεδομένου ότι το ΙΚΑ είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός - είναι απόλυτα αναγκαίο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή".

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή "δεν μπορεί να υπηρετήσει αντικειμενικά αυτούς τους προσανατολισμούς και αυτές τις ανάγκες και ότι η ενέργεια αυτή του διοικητή του ΙΚΑ δυναμιτίζει το θεσμό της ιατρικής της εργασίας, όταν μάλιστα στο ΙΚΑ υπηρετούν ήδη ειδικευμένοι γιατροί εργασίας".

Συμφωνία στην "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ"

Σε συμφωνία που υποχρεώνει την επιχείρηση να καταβάλει τα δεδουλευμένα των τριών μηνών που τους οφείλει σε πέντε ισόποσες δόσεις, υποχρέωσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ τον αδιάλλακτο ως χτες, Γάλλο ιδιοκτήτη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την απεργία διαρκείας, επιφυλασσόμενοι να επανέλθουν δυναμικότερα, αν ο εργοδότης τους αθετήσει τη συμφωνία.

Οχι ΤΣΑ στη Δυτική Αττική

Την απόφασή τους να αντιπαλέψουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης διακηρύττουν, με υπόμνημά τους προς τον νομάρχη Αθήνας Δ. Ευσταθιάδη,τους δημάρχους των δυτικών συνοικιών και τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εννέα συνδικάτα και φορείς της Δυτικής Αττικής.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι με την προώθηση των ΤΣΑ οι εργοδότες, στο όνομα της ανεργίας, θα μπορούν να αμείβουν τους εργαζόμενους κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επιβάλλουν μερικά ή ελαστικά ωράρια, να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη, να επιτυγχάνουν νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και βεβαίως να απολύουν - χωρίς περιορισμό - τους εργαζόμενους...

Τα συνδικάτα και οι φορείς της περιοχής αντί των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, απαιτούν: Παραγωγική ανασυγκρότηση, εφαρμογή κλαδικών πολιτικών, προστασία της εγχώριας παραγωγής σε όφελος των εργαζομένων, μείωση των ωρών εργασίας στις 35 με πενθήμερη απασχόληση σε 7ωρη βάση, χωρίς μείωση αποδοχών, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, κατάργηση της υπερεργασίας, απαγόρευση των απολύσεων πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση, άμεση νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών εργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ