ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 1997
Σελ. /46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Γιορτή της νιότης στο Νησί της Επανάστασης

Μετά από οχτώ χρόνια, επιστρέφει στην Κούβα και το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Κάτι μεγάλο θα γίνει στην Αβάνα της Κούβας, από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 4 Αυγούστου. Νέοι, χιλιάδες νέοι, από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν εκεί, στο Νησί της Επανάστασης, για να δώσουν όλοι μαζί ζωή και πάλι σε έναν από τους θεσμούς που σημάδεψαν το παγκόσμιο προοδευτικό νεολαιίστικο κίνημα, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και μαζί να στείλουν το μήνυμα της αλληλεγγύης στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ενα θεσμό που ξεκίνησε αμέσως μετά από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών, πέρασε από μια σειρά χώρες και μετά από οχτώ χρόνια επιστρέφει στην Κούβα, στην οποία πριν από λίγες μέρες "επέστρεψε" και το σύμβολο της Επανάστασης, ο Τσε, δίνοντας στις φετινές εκδηλώσεις κι έναν ξεχωριστό συμβολισμό.

Η ζωντάνια του θεσμού του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών διαπνέει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Οι διοργανωτές έχουν δώσει σε κάθε μέρα του Φεστιβάλ και ένα διαφορετικό όνομα: Ημέρα Ιθαγενών Λαών, Ημέρα Ασίας και Ωκεανίας, Ημέρα Μαρτύρων, αφιερωμένη σε όλους εκείνους που έπεσαν στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, Ημέρα Αφρικής, Ημέρα Ευρώπης, Ημέρα Μέσης Ανατολής, ημέρα Αμερικανικής Ηπείρου και Ημέρα Κούβας.

Νέοι από 121 χώρες, περίπου 11.000, θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 4 Αυγούστου, ενώ τη φιλοξενία τους θα αναλάβουν κουβανικές οικογένειες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στον κουβανικό λαό είναι ότι οι προσφορές των Κουβανών να φιλοξενήσουν αντιπροσώπους ξεπέρασαν κατά πολύ τον αναγκαίο αριθμό. Την πέμπτη μέρα του φεστιβάλ, το 30% των αντιπροσώπων θα μετακινηθεί από την Αβάνα στις επαρχίες της Κούβας και εκεί θα συνεχίσουν για τρεις μέρες παράλληλα οι εκδηλώσεις. Η ελληνική επιτροπή θα συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, καθώς επιλέχτηκε να κάνει την εισήγηση και να προεδρεύει της συνάντησης για το ρόλο του ΝΑΤΟ και θα συντονίσει τη συνάντηση των νέων συνδικαλιστών, ενώ θα συμμετάσχει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, επισκέψεις σε σχολεία, εργοστάσια, νοσοκομεία και άλλα κέντρα οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Με μία αντιπροσωπεία 40 μελών και στελεχών και επικεφαλής τον γραμματέα της Ν. Σοφιανό, η ΚΝΕ θα μεταφέρει ένα μήνυμα αντίστασης, που βγαίνει μέσα από τους καθημερινούς μας αγώνες πλάι στο ΚΚΕ για τα δικαιώματα των νέων, στον καθημερινό αγώνα για την ειρήνη, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας, στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ θα παραμείνει στην Κούβα τρεις μέρες μετά το τέλος του φεστιβάλ, ενώ στο περιθώριο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας και την αντίστοιχη οργάνωση της νεολαίας.

Πυρετός στην Αβάνα

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες βρίσκεται ο κουβανικός λαός για να υποδεχτεί το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Ο "πυρετός" αυτός έχει μεταδοθεί, κατά τα φαινόμενα, και στις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες νεολαίοι θέλουν να επισκεφτούν το Νησί και η κρατική μηχανή κάνει ό,τι μπορεί για να τους σταματήσει.

Στην Κούβα, τα "Σπίτια των ηπείρων", που θα χρησιμοποιηθούν για να παρουσιαστούν εκεί ήθη και έθιμα από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι, πλέον, έτοιμα για το φεστιβάλ. Υστερα από εκτεταμένες επισκευές και ανακαινίσεις, τα έξι σπίτια, στις γειτονιές Βεδάδο και Μιραμάρ της Αβάνας, παραδόθηκαν επίσημα στη Young Communist League. Οι χώροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν σαν βήμα για δραστηριότητες των νεολαίων από τις ηπείρους, που θα αντιπροσωπεύονται στο φεστιβάλ, με σκοπό την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στους επισκέπτες και τους Κουβανούς αντιπροσώπους.

Η δυνατότητα, όμως, για επαφή με άλλους πολιτισμούς δε θα περιοριστεί μόνο ανάμεσα στους αντιπροσώπους των νεολαιών που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ, καθώς αυτό θα χαρακτηρίζεται από ευρεία επαφή με τους Κουβανούς στις γειτονιές και τους τόπους εργασίας. Για παράδειγμα, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 450 επισκέψεις σε εργοστάσια, σχολεία, νοσοκομεία και στρατιωτικές μονάδες.

Επιπλέον, το τρένο που θα μεταφέρει αντιπροσώπους σε άλλες περιοχές της Κούβας την 1η Αυγούστου είναι ήδη έτοιμο. Την ίδια ώρα, άλλες πόλεις του Νησιού βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την υποδοχή των αντιπροσώπων, που θα καταφτάσουν εκεί με το τρένο.

Παράλληλα, ειδικές προετοιμασίες γίνονται για τους αντιπροσώπους, άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι και θα διαμένουν στο νοσοκομείο "Solidaridad con Panamα", προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα κάθε τους ανάγκη. Αλλωστε, εννιά μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Τέλος, αναφορικά με τις διεθνείς ετοιμασίες, ο πρόεδρος της Ρωσικής Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, Μιχαήλ Ταράνζοφ,ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία περίπου 300 Ρώσων νεολαίων θα συμμετέχει στο φεστιβάλ.

1.000 συμμετοχές από τις ΗΠΑ

Αυτό το μήνα, συνδυασμός ομάδων νεολαίων ελπίζει πως θα παρουσιάσει στην Κούβα τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί εκεί από τις ΗΠΑ, ακόμα και αν αυτές συνεχίσουν να τους αρνούνται την άδεια για να ταξιδέψουν στο Νησί. Ενας από τους διοργανωτές δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πάνω από 1.000 νεολαίοι και φοιτητές θέλουν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Νέα Υόρκη, η Λόρεν Γκαρλόβσκι,ο συντονιστής της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής των ΗΠΑ, είπε πως κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το φεστιβάλ. Πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί το Νησί, μετά το θρίαμβο της Επανάστασης το '59.

Ο Τόνι Νιούμαν,εκπρόσωπος της Global Exchange, μιας ομάδας με έδρα το Σαν Φραντζίσκο που διοργανώσει ταξίδια στην Κούβα για πολίτες των ΗΠΑ, είπε ότι μέχρι τώρα οι μεγαλύτερες ομάδες έχουν συγκεντρώσει περίπου 200 άτομα. Σημείωσε ότι η Κούβα έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για πολλούς νέους ανθρώπους, όχι μόνο κομμουνιστές, αλλά και μεμονωμένα άτομα που θέλουν να δουν γιατί τους απαγορεύεται η επίσκεψη εκεί. Αν δεν πάρουν την αναγκαία άδεια από το κράτος των ΗΠΑ, αναγκάζονται να "σπάσουν" το εμπάργκο, ταξιδεύοντας εκεί μέσω των νησιών Μπαχάμας ή του Μεξικού.

Το αμερικανικό κράτος αρνήθηκε αρχική αίτηση, που έγινε τον Απρίλη από ομάδα 50 Αμερικανών που ήθελαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ. Κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι η αίτησή τους εξετάζεται...

Η Γκαρλόβσκι είπε ότι οι νέοι που θέλουν να μεταβούν στην Κούβα έχουν ζητήσει στήριξη, προκειμένου να εγκριθούν οι αιτήσεις τους για μετάβαση στην Κούβα, από πολιτικούς στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: Αρθρο της Marelys Valencia Almeida στην ψηφιακή έκδοση της "Granma International".

Μια πολύ στενή σχέση

Ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, επικεφαλής της Ελληνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για το 14ο ΠΦΝΦ, μιλά για τη σχέση της ΚΝΕ με το θεσμό

Η ΚΝΕ έχει μια ειδική σχέση με το θεσμό του Παγκόσμιου Φεστιβάλ. Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ που παραβρέθηκε στο 10ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Βερολίνο το 1973, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εμπνευσμένη από το γεγονός, έβαλε στο χαρτί και δημιούργησε το θεσμό του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" που σήμερα συμπληρώνει τον 23ο χρόνο του. Για το ρόλο και τις προσδοκίες της ΚΝΕ από αυτή τη διοργάνωση, μιλάει στο "Ρ" ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Ελληνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής.

"Για την ΚΝΕ το 14ο ΠΦΝΦ αποτελεί τη ζωντανή συνέχεια ενός θεσμού που σφράγισε το προοδευτικό παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα από το 1947, μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών, που συνεχίστηκε μέσα σε όλες τις δεκαετίες με σταθμούς σε σοσιαλιστικές στην πλειοψηφία τους χώρες και κατέληξε το 1989 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας", τονίζει ο Ηρ. Τσαβδαρίδης.

"Πάρα πολλοί πίστεψαν ότι ο θεσμός αυτός είχε πεθάνει όπως και πολλά άλλα πράγματα μαζί με αυτό. Αρα η ιστορική και αγωνιστική συνέχεια αυτού του θεσμού, φέρνει πρώτα απ' όλα αυτή τη σύνδεση με το αγωνιστικό λαμπρό παρελθόν του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος μέσα στο οποίο είχαν τον πρώτο ρόλο οι κομμουνιστές και ήταν ξεχωριστή η προσφορά και η συμβολή της ΚΝΕ".

Η ΚΝΕ συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις για να πάρει το Φεστιβάλ το χαρακτήρα που αρμόζει σε μια τέτοια διοργάνωση: "Εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο από την προκήρυξη του παγκόσμιου φεστιβάλ, η ΚΝΕ πρωτοστάτησε κάνοντας το διεθνιστικό της καθήκον, συμβάλλοντας αποφασιστικά και δυναμικά στη διασφάλιση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα και μέσα από το σύνθημα και μέσα από το περιεχόμενο, τονίζει ο Ηρ. Τσαβδαρίδης. Οι αντιδράσεις και οι αντιρρήσεις ξεπεράστηκαν και πιστεύουμε ότι βαδίζουμε προς ένα φεστιβάλ αντάξιο των προηγούμενων, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, με την απουσία σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη που συνέβαλαν στα προηγούμενα φεστιβάλ. Φέτος μιλάμε για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο φεστιβάλ όπου οι νεολαίες και οι ίδιοι οι νέοι αντιπρόσωποι καλούνται να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό για την κάλυψη των εξόδων".

Σχολιάζοντας τη μεγάλη συμμετοχή νέων από όλο τον κόσμο, ο Ηρ. Τσαβδαρίδης επισήμανε: "δείχνει πως το γεγονός ότι γίνεται στην Κούβα, τη χώρα - σύμβολο που καθημερινά δίνει τον αγώνα απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, σίγουρα πρόσθεσε σε δυναμική. Το γεγονός ότι το 14ο Φεστιβάλ συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων από τη δολοφονία του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, μάς βάζει και μπροστά στο αγωνιστικό καθήκον να αποτίσουμε φόρο τιμής στον αγωνιστή και στο λαό που βρισκόταν από πίσω του".

Θα 'ναι πρωτόγνωρη εμπειρία

Χαρακτηριστικές για το πνεύμα της συμμετοχής στο Φεστιβάλ είναι και οι παρακάτω δηλώσεις μελών των αντιπροσωπείων.

Από την αντιπροσωπεία της Θεσσαλονίκης η Τιτίκα Δελήγκα δήλωσε στο "Ρ":

"Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με πολιτικό τραγούδι. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε κάτι από την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό πολιτισμό, που είναι σε μεγάλο κομμάτι συνδεδεμένο με την πάλη του λαού. Γιατί ό,τι καλό βγήκε, βγήκε σε περιόδους ανάτασης του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος".

Από την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Νέων της ΓΣΕΕ η Μαρίνα Ζαχαροπούλου σημείωσε: "Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, γιατί θα ανταλλάξουμε απόψεις με τους υπόλοιπους νεολαίους εκεί για το συνδικαλιστικό κίνημα, για τα προβλήματά μας σαν νέοι εργαζόμενοι σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά μας. Αυτή η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών θα βοηθήσει πιστεύω ουσιαστικά στη δουλιά μας και την πάλη ενάντια στα προβλήματά μας.

Και όλα αυτά, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αντίστασης στα σχέδια της νέας τάξης, θα γίνουν ένα ακόμα βήμα για την ανάκαμψη του κινήματος της νεολαίας και πάνω από όλα του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που δε δέχεται τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ".

Από τον Ελληνοκουβάνικο Σύνδεσμο η Δέσποινα Μάρκου είπε:

"Για τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι φέτος, 50 χρόνια από το Πρώτο Παγκόσμιο Φεστιβάλ, που έγινε το 1947 στην Πράγα, γίνεται στην Κούβα κι αυτό γιατί θα ενισχύσει τον αγώνα του κουβανικού λαού και την αλληλεγγύη όλων των λαών και κυρίως των νέων ανθρώπων με τον αγώνα που δίνει σήμερα η Κούβα".

Από το ΚΣ της ΚΝΕ, τέλος, ο Αλέκος Χαλβατζής μας είπε:

"Αυτό που κάνει ξεχωριστό το φετινό Φεστιβάλ είναι ότι φέτος πάμε στην Κούβα, στο νησί της επανάστασης, στη χώρα που δίνει τη μάχη στο στόμα του λύκου ουσιαστικά, μέσα στον Κόλπο του Μεξικού, που εξακολουθεί να παλεύει παρ' όλες τις ανατροπές. Και πάμε ακριβώς να στήσουμε αυτό που πριν δέκα χρόνια είχε γίνει στην Κορέα, αυτό που πολλοί ήθελαν να θάψουν μετά τις ανατροπές στην Ανατολική Ευρώπη.

Είναι επίσης μια προσπάθεια να γνωριστούμε, να συζητήσουμε για καινούρια προβλήματα που προέκυψαν μετά τις ανατροπές, για τη δράση του ιμπεριαλισμού στη νέα τάξη, για τα δικαιώματα των λαών. Αποκτά όμως και συμβολικό χαρακτήρα, σήμερα 30 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε, μια μορφή που ενέπνευσε τη νεολαία σε όλο τον κόσμο, καθώς μια φωτογραφία του έφτασε να κρέμεται στον τοίχο κάθε εφηβικού δωματίου. Πιστεύουμε ότι πολλά θετικά θα βγουν, οι εμπειρίες των χιλιάδων αντιπροσώπων που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις θα είναι σημαντικό στοιχείο για την παραπέρα ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας στον κόσμο".

Η επιτροπή

Την Ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή συγκροτούν και συμμετάσχουν στο φεστιβάλ: η ΚΝΕ που προεδρεύει, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΕΑΝ, Ν. ΔΗΚΚΙ, Ν. Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΑΡ), ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ, Γραμματεία Νέων ΓΣΕΕ, Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, Συντονιστικό Νυχτερινών Μαθητών, ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, ΝΔΕ, ΠΚΣ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, ΕΡΑΣ.

"Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό"

Μιλά στο "Ρ" ο εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ στο Φεστιβάλ, Θ. Παφίλης

"Η ΕΕΔΥΕ συμμετέχει στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, γιατί θεωρεί ότι είναι μια κορυφαία εκδήλωση αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης, η οποία συμβάλλει στο γενικότερο αγώνα κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων", δήλωσε στο "Ρ" ο Θ. Παφίλης και συνέχισε: "Η πραγματοποίηση του φεστιβάλ στην Κούβα αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί αυτή η χώρα δέχεται τη βάρβαρη και ανήθικη επίθεση των ΗΠΑ με την επιβολή του εμπάργκο, καθώς και των φασιστικών νόμων. Τα κινήματα ειρήνης, καθώς και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης έχουν επανειλημμένα εκφράσει την καταδίκη και διαμαρτυρία κατά των ΗΠΑ και όλων όσων ακολουθούν την προσπάθεια αυτή.

Από αυτήν την άποψη, η ΕΕΔΥΕ συμμετέχοντας στο φεστιβάλ θέλει να τονίσει, για μια ακόμα φορά, τη συμπαράστασή της στην Κούβα, που, εκτός των άλλων, συμμετέχει δραστήρια στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.

Συμμετέχοντας επίσης στο Φεστιβάλ, που συνδέεται με τα 30 χρόνια της δολοφονίας του Τσε από την CIA, θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον άνθρωπο, που με τη ζωή του και το θάνατό του ακόμη έγινε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα των λαών για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τη νεολαία και τους λαούς όλου του κόσμου στον κοινό αγώνα μέχρι την τελική νίκη των δυνάμεων της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ