ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Αλβανοί εργάτες θα πληρώσουν τη ζημιά

Αντί για κάρτες εργασίας, επιχειρήσεις - "σκούπα"

Το μείζον ζήτημα της χορήγησης αδειών παραμονής και εργασίας στους λαθρομετανάστες ήταν το αντικείμενο της προγραμματισμένης στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψης των υπουργών Εργασίας, Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμυνας, αλλά για άλλη μια φορά φάνηκε η ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης. Από τις δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Δημόσιας Τάξης φάνηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατά το δοκούν. Ενώ πριν μερικές μέρες από το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθούν "πράσινες κάρτες" σε αλλοδαπούς που προέρχονται από μη γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, χτες έγινε γνωστό ότι με πρόταση του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου θα επανεξεταστεί το περιεχόμενο των Προεδρικών Διαταγμάτων που έχουν καταρτιστεί για το θέμα αυτό.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από την πλευρά του, όπως δήλωσε ο Γ. Ρωμαίος, θα ενισχύσει τη θωράκιση των συνόρων σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ηδη έχει καταρτιστεί το σχέδιο νόμου για την υπηρεσία φύλαξης των συνόρων και στους επόμενους μήνες θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.000 φυλάκων πενταετούς θητείας. Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάσσεται επίσης η ενίσχυση της εναέριας αστυνόμευσης των συνόρων και η εντατικότερη παρουσία του στρατού, πράγμα που ζητούν ιδιαίτερα τόσο οι αστυνομικοί, όσο και κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών.

Ο Γ. Ρωμαίος ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει έντονη δραστηριοποίηση της αστυνομίας στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που μεθερμηνεύεται ως έναρξη για πολλοστή φορά των γνωστών επιχειρήσεων - "σκούπα". Από την αρχή του χρόνου φέτος έχουν απελαθεί 80.000 Αλβανοί. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν κριθεί αναποτελεσματικές και ασύμφορες για το ελληνικό δημόσιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών, μετά την ευρεία σύσκεψη των σωματείων στην Καστοριά την περασμένη βδομάδα, καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδυναμία εφαρμογής μιας συγκεκριμένης πολιτικής και την καλεί να υιοθετήσει της προτάσεις της για την επίλυση των προβλημάτων (δημιουργία κέντρων υποδοχής, εφαρμογή νομοθεσίας περί αλλοδαπών κτλ.).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πυροβόλησαν εν ψυχρώ Αλβανό εργάτη

"Επεσε πάνω στο όπλο", ισχυρίστηκαν αρχικά, ενώ αργότερα ανακάλυψαν ότι μπορεί και να τρυπήθηκε από πρόκα

Σε άμεση εφαρμογή της άτυπης, υπαρκτής κατά τα φαινόμενα, εντολής: "πυροβολήστε κάθε Αλβανό" προχώρησαν άνδρες της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, τραυματίστηκε στο πόδι από σφαίρα αστυνομικού Αλβανός εργάτης στη διάρκεια εξόρμησης της Αστυνομίας σε εργοτάξιο στη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι την ώρα που επιχειρούσε τη σύλληψη λαθρομεταναστών στο νεοανεγειρόμενο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο, εκπυρσοκρότησε το υπηρεσιακό όπλο αστυφύλακα και χτυπήθηκε ο Αλβανός ΑΝΤΟΝ ΤΖΟΝΙ. Συγκεκριμένα, ο Αλβανός εργάτης, σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας, στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη, πήδηξε από τοίχο ύψους 2 μέτρων, σε σημείο όπου βρισκόταν ένας αστυφύλακας, πέφτοντας πάνω του, με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος και να.. εκπυρσοκροτήσει το υπηρεσιακό περίστροφο που κρατούσε στο χέρι του ο αστυφύλακας! Ο Αλβανός εργάτης τράπηκε σε φυγή αλλά λίγο αργότερα διακομίστηκε με τραύμα στο μεγάλο δάκτυλο του αριστερού ποδιού στο Κέντρο Υγείας Θέρμης. Από την Αστυνομία έγινε προσπάθεια να ανατραπούν τα δεδομένα του εν ψυχρώ πυροβολισμού του Αλβανού εργάτη. Ενώ ο ΑΝΤΟΝ ΤΖΟΝΙ δηλώνει στο Κέντρο Υγείας ότι ο τραυματισμός του προήλθε από πυροβόλο όπλο, η Αστυνομία εμφανίστηκε αργότερα να υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με βεβαίωση ιατρού του παραπάνω Κέντρου, "η εικόνα του τραύματος δεν αποκλείει οποιαδήποτε άλλη αιτιολογία, όπως πτώση από ύψος και έμπαρση αιχμηρού αντικειμένου, καθόσον στο εργοτάξιο υπάρχει πληθώρα τέτοιων αντικειμένων"!!

Από την όλη επιχείρηση στο εργοτάξιο συνελήφθησαν 10 ξένοι εργάτες χωρίς άδεια εργασίας, ενώ διέφυγαν άλλοι 7. Φυσικά οι συλληφθέντες - όπως και ο τραυματισμένος, που βρίσκεται εκτός κινδύνου - απελαύνονται αμέσως και έτσι η υπόθεση, αν κάποια φορά έρθει στο ακροατήριο, θα τεθεί στο αρχείο καθώς δε θα υπάρχουν μάρτυρες από την πλευρά των παθόντων.

Εφέ και "εφέ"...

Ο κάθε ανύποπτος πολίτης που έτυχε, ή ατύχησε, να παρακολουθήσει τις ειδήσεις της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, κυρίως από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αποκόμισε δυο εικόνες από ένα συμβάν. Κάνουμε λόγο για τους"τρομοκράτες" (!) της Κρήτης, για τα παιδιά που συνελήφθησαν, επειδή βρέθηκαν στην καμπίνα τους βεγγαλικά από αυτά που χρησιμοποιούνται με το "κιλό" σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις! Η μια εικόνα ζωγράφιζε τέσσερις νέους ανθρώπους ως επικίνδυνους! Η άλλη, η πραγματική, ότι πρόκειται για νέα παιδιά που βγάζουν το χαρτζιλίκι τους, βοηθώντας στα εφέ (σκηνικά - ακουστικά) διάφορων εκδηλώσεων.

Το Λιμενικό, που είχε την ευθύνη για την υπόθεση, είναι γεγονός ότι "έσωσε" από ένα σημείο και πέρα τις διωκτικές αρχές από τη γελοιοποίηση, γιατί - όπως φαίνεται - κάποιος από τους επικεφαλής κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο. Εδώ που τα λέμε, δε χρειαζόταν να είναι κανείς "λαγωνικό" για να καταλάβει. Ευτυχώς, επίσης, ο εισαγγελέας Χανίων άφησε ελεύθερα τα παιδιά, τα οποία, ωστόσο, παραπέμπονται σε τακτική δικάσιμο. Ελα, όμως, που το χαρτζιλίκι χάθηκε, η ταλαιπωρία καταγράφτηκε στη συνείδηση των παιδιών και - το χειρότερο - τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν φαρδιά - πλατιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο επίπεδο των εντυπώσεων.

Μα, επιτέλους, ποιος φταίει για όλα αυτά; Φταίει η πολυεθνική εταιρία μπίρας "Χάινεκεν",για λογαριασμό της οποίας οργανώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο και στα Χανιά Κρήτης, όπως έγινε ή προγραμματίζεται να γίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας; Φταίει η διαφημιστική εταιρία "SPOT TOMSON",η οποία είχε την ευθύνη της εργολαβίας για τις εκδηλώσεις αυτές; Φταίει η εταιρία "Αποψη",η οποία είχε την υπεργολαβία των εκδηλώσεων; Ουδόλως απασχόλησε αυτό ορισμένους δημοσιογράφους, που, λειτουργώντας ως "βασιλικότεροι του βασιλέως" - τύλιξαν τα παιδιά αυτά σε μια "κόλλα χαρτί" και, στήνοντας τα δικά τους κίτρινα "εφέ", επιβεβαίωσαν, για μια ακόμα φορά, ότι κανένας δεν μπορεί να σωθεί από αυτούς, όταν θέλουν να βγάλουν "θέμα".

Το Σάββατο είναι γεγονός ότι το θέμα ή θάφτηκε, καθώς τα ίδια "σαϊνια" της δημοσιογραφίας έκαναν "γαργάρα" την γκάφα τους, ή φαιδροποιήθηκε, καθώς αποδείχτηκε "άνθρακες ο θησαυρός". Αυτό το "θαύμα" δεν κράτησε ούτε τρεις μέρες... Ωστόσο, τους "πόντους", που ήθελαν, τους πήραν την πρώτη και δεύτερη μέρα, σε αναμονή των επόμενων θυμάτων. Πάντως, αυτή την υπόθεση, σε ό,τι μας αφορά, δε θα την αφήσουμε να περάσει έτσι. Μπορεί ο "Ρ" να μην έχει τέτοιου είδους "επιτυχίες", έχει, όμως, τη θέληση να συνεχίσει να αποκαλύπτει τις τέτοιες "επιτυχίες" των άλλων, σε βάρος κάθε ανυποψίαστου πολίτη.

Η "Χάινεκεν" κάνει τη δουλιά της, περισσότερα κέρδη κυνηγάει, βεγγαλικά τής χρειάζονται. Η "SPOT TOMSON" κάνει τη δουλιά της, χρήματα παίρνει, για να διαφημίζει προϊόντα των πολυεθνικών. Οι εταιρίες - υπεργολάβοι, επίσης"τσιμπολογάνε" απ' όλα αυτά, τα οποία - ας μην ξεχνάμε - στο τέλος τα πληρώνει ο καταναλωτής. Ορισμένοι "δημοσιογράφοι" τη δουλιά τους κάνουν (;), θέμα θέλουν, αίμα θέλουν, "τρομοκράτες" θέλουν και αν δεν υπάρχουν, μπορούν και να τους ...ανακαλύψουν. Τα παιδιά του κόσμου, όμως, τι τους φταίνε; Τι τους φταίνε οι ανυποψίαστοι μεροκαματιάρηδες, που κυνηγάνε το πεντοχίλιαρο; Τι τους φταίνε οι απλοί πολίτες, για να τους "ενημερώνουν" με αυτόν το ανεύθυνο, έως επικίνδυνο, τρόπο; Τι τους φταίει, επιτέλους, η δημοσιογραφία;

Είπαμε ότι δε θα το αφήσουμε αυτό το θέμα. Οχι μόνο, γιατί αυτή καθεαυτή η περίπτωση είναι, έτσι κι αλλιώς, σοβαρή και δεν μπορούμε να σιωπούμε, όταν "μας τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί", αλλά και γιατί το κακό όσο πάει και χειροτερεύει. Στο τέλος, οι εισαγγελείς, αντί να κάνουν τη δουλιά τους, θα τρέχουν πίσω από τα κανάλια, που τείνουν να τους υποκαταστήσουν!

Μ.

Να ανακληθούν οι απολύσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που ασκεί η εταιρία "ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ" στους εργαζόμενους του τμήματος κυκλοφορίας, ζητώντας παράλληλα την ανάκληση των οκτώ απολύσεων που έγιναν στις αρχές Ιουλίου, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα μέλη του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ανώνυμων Εταιριών και Γραφείων έξω από το κτίριο της εταιρίας στη Νέα Ιωνία. Η συγκεκριμένη εταιρία που ανήκει στους επιχειρηματίες Δραγώνα και Φιλιππή και τυπώνει 150 περιοδικά, είχε απολύσει στις 17/4 δύο εργαζόμενους. Υστερα από παρέμβαση συναδέλφων τους οι απολύσεις ανακλήθηκαν. Την πρώτη Ιούλη όμως η εταιρία, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, απέλυσε οκτώ εργαζόμενους από τους οποίους οι εφτά είναι αλλοδαποί και απασχολούνταν στο τμήμα επιστροφών των εντύπων. Ο λόγος που η εταιρία προχώρησε στις απολύσεις είναι η αντίδραση που έφεραν οι εργαζόμενοι στην επέκταση του ωραρίου που σχεδίαζε η εργοδοσία κατά μία ώρα, ώστε να σχολάνε στις 8 αντί στις 7 το βράδυ που είναι μέχρι σήμερα. Ακόμη οι εργαζόμενοι είχαν προβάλει ως αίτημα στην εργοδοσία να λάβει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Να σημειώσουμε ότι το τμήμα επιστροφών που εργάζονταν οι εργαζόμενοι είναι ένας κλειστός χώρος χωρίς εξαερισμό, χωρίς νερό και τουαλέτα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων και μοίραζε χτες στους εργαζόμενους, απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων και σταμάτημα του αυταρχισμού και της εντατικοποίησης της εργασίας και βελτίωση των συνθηκών στο χώρο απασχόλησης, που να εξασφαλίζει τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδήλωση για να τιμηθεί η 54η επέτειος της μεγαλειώδους και ανεπανάληπτης μαχητικής διαδήλωσης, του λαού της Αθήνας και του Πειραιά της 22ης Ιούλη 1943, ενάντια στην επέκταση της βουλγαροκατοχής, θα γίνει σήμερα το πρωί μετά από απόφαση του προεδρείου της ΠΕΑΕΑ.Η εκδήλωση περιλαμβάνει στις 10.30 π.μ. θρησκευτικό μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, οδός Σταδίου και Χρ. Λαδά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πολιτικό μνημόσυνο και ομιλίες στη γωνία Πανεπιστημίου και Ομήρου έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο ΕΑΤ - ΕΣΑ

Εκδήλωση για την επέτειο των 23 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργανώνει αύριο Τετάρτη 23 Ιούλη 1997 και ώρα 8.30 μ.μ. ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας).

Για την Ηλέκτρα

Πενήντα τρία χρόνια από το θάνατο της Ηλέκτρας Αποστόλου και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, της ΠΟΑΕΑ, της ΠΣΑΕΕΑ και της Επιτροπής Γυναικών της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής. Μια εκδήλωση για να τιμήσουν τις γυναίκες ηρωίδες αλλά και όλους εκείνους τους αγωνιστές - θύματα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 25 Ιούλη και ώρα 7.00 μ.μ. στον ιστορικό χώρο Κουντουριώτου και Νεότητος στο Ν. Ηράκλειο.

Τους παραμόνευε ο θάνατος

O εφιάλτης των ναρκωτικών έκοψε το νήμα της ζωής για άλλα τρία νεαρά άτομα μέσα στο Σαββατοκύριακο, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας έτσι τον τραγικό απολογισμό από την αρχή του έτους σε 21!!

Συγκεκριμένα, στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή των Λαδάδικων, βρέθηκε νεκρός μέσα στη βιοτεχνία υποδημάτων, όπου και εργαζόταν, ο 30χρονος Βιτάλιος Τζανίδης, κάτοικος Θεσσαλονίκης. Τον άτυχο εντόπισε ο εργοδότης του Κ. Αβραμίδης και σύμφωνα με τις ενδείξεις ο θάνατός του προήλθε από χρήση ηρωίνης υψηλής καθαρότητας.

Λίγες ώρες αργότερα, σε διαμέρισμα στην περιοχή των Αμπελοκήπων, βρέθηκαν νεκροί δύο φίλοι, ο 17χρονος μαθητής Π. Γ, κάτοικος Θεσσαλονίκης και ο 20χρονος Α. Φ, κάτοικος Σερρών, ο οποίος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία σε μονάδα του Εβρου και είχε πάρει 15ήμερη αναρρωτική άδεια. Ο θάνατος των δύο νεαρών αποδίδεται σε χρήση ηρωίνης με ταυτόχρονη λήψη ηρεμιστικών χαπιών.

Ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Στ. Αποστολίδης τόνισε ότι "το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση της χρήσεως ναρκωτικών ουσιών, αφού εκτός από τους γνωστούς τοξικομανείς, οι έμποροι προσπαθούν να πλησιάσουν και τουρίστες".

ΚΗΔΕΙΕΣ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα και γιαγιά

ΑΝΝΑ ΔΗΜ. ΠΡΟΚΟΒΑ

ετών 77

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη και ώρα 6 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Νέας Σμύρνης.

Ο σύζυγος: Δημήτριος.

Τα παιδιά: Γιάννης και Βάντα Προκόβα.

Η εγγονή Αννα.

Οι λοιποί συγγενείς.

***

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά, αδελφή και θείαΠΑΡΑΣΚΕΥΗ σύζ. ΠΑΝ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ετών 87

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 22.7.1997 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Ο σύζυγος: Παναγιώτης.

Τα παιδιά: Μιλτιάδης και Ειρήνη Αδαμοπούλου, Ευαγγελία Αδαμοπούλου, Τασία Αδαμοπούλου.

Τα εγγόνια: Παναγιώτης, Αλέξης, Παρασκευή, Ευαγγελία Αδαμοπούλου.

Ο δισέγγονος: Μιλτιάδης Αδαμόπουλος.

Οι αδελφές: Γιαννίτσα Μπάμπαλη, Καλλιόπη Καραϊνδρου, Κωνσταντίνα Ράπτη.Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ