ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μετά την ΚΟ, το... συνέδριο

Στην έμμεση και διά συνεντεύξεων σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, προχώρησε χτες και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναμένεται να την επισημοποιήσει σήμερα στα πλαίσια της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος. Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού, αφού εκθείασε το κυβερνητικό έργο και την "ανάγκη" συνέχισής του, τάχθηκε, πάλι με έμμεσο τρόπο, υπέρ των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών στην ΚΟ κατά τη διαδικασία εκλογής πρωθυπουργού. Αν και χαρακτήρισε το αίτημα των πολλών γύρων ως "λογικό", ισχυρίστηκε ότι "δεν έχει πάρει ακόμα θέση" καθώς το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΕ. Πάντως, όπως τόνιζαν χτες συνεργάτες του, ο Α. Τσοχατζόπουλος "είναι κατ'αρχήν υπέρ της διεξαγωγής αλλεπάλληλων ψηφοφοριών, αλλά - όπως έλεγαν - και το θέμα αυτό θα κριθεί στα όργανα του κόμματος". Χαρακτηριστική επ' αυτού είναι η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του, Γ. Δασκαλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το σύστημα των πολλών γύρων ως "περισσότερο δημοκρατικό". Ο τελευταίος μάλιστα και πριν ο Α. Τσοχατζόπουλος δηλώσει επισήμως υποψηφιότητα, δήλωσε ότι θα τον ψηφίσει γιατί "αποτελεί την ιστορική συνέχεια... και έχει και την καλή μαρτυρία του κόμματος και της οργάνωσης... ", ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η πρωθυπουργία θα κριθεί μεταξύ τριών: Του Α. Τσοχατζόπουλου, του Γερ. Αρσένη και του Κ. Σημίτη.

Ας σημειωθεί ότι στα πλαίσια της ενίσχυσης του "ευνοϊκού ρεύματος" περί την υποψηφιότητα του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, χτες έγινε γνωστό πως υπήρξε συνεύρεση 45 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίοι συζητούσαν τη στράτευσή τους με το πλευρό του Α. Τσοχατζόπουλου (μεταξύ των οποίων οι Γ. Χαραλάμπους, Γρ. Νιώτης, Αν. Κοτσακάς, Γ. Ανωμερίτης κ.ά.). Πάντως ο τελευταίος - κατά το περιβάλλον του- όχι μόνο δε συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση, αλλά ούτε καν τη γνώριζε πριν προηγηθεί... Ας σημειωθεί, επίσης, ότι λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία της ΚΟ, συνεργάτες του υπουργού μιλούσαν για "πανικό" που έχει καταλάβει το επιτελείο Σημίτη. Σχολιάζοντας δε τα όσα διέρρεαν χτες περί εκτιμήσεων Σημίτη(ότι δηλαδή φαβορί για την είσοδο στον τελικό γύρο θα είναι ο Α. Τσοχατζόπουλος), έλεγαν πως "πλέον είναι αδιάφορες οι τοποθετήσεις" του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού Βιομηχανίας. Βέβαια δεν παρέλειπαν να επιδεικνύουν με τη σειρά τους ένα αίσθημα υπεροχής έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων, αναφέροντας ότι "τώρα όλοι βλέπουν τον Τσοχατζόπουλο στον τελικό γύρο". Συνέχιζαν δε, υποστηρίζοντας ότι "δε θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη η μη συμμετοχή Σημίτη στο β γύρο"... Οσο για τον Γερ. Αρσένη, που από πλευράς Τσοχατζόπουλου του... δίνεται η τρίτη θέση, έλεγαν ότι είναι αδιευκρίνιστες οι προθέσεις του αν βγει εκτός τελικής αναμέτρησης, πάντως θεωρείται ότι οι αποστάσεις του από τον Κ. Σημίτη είναι μεγαλύτερες από εκείνες με τον Α. Τσοχατζόπουλο και το αντίστροφο.

Εκείνο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι από πλευράς Τσοχατζόπουλου, επιχειρείται να "περάσει", πως η πορεία του υπουργού προς τα ύπατα αξιώματα δε σταματά με μια ενδεχόμενη αποτυχία κατά τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. "Ο Ακης έχει μπροστά του το συνέδριο, όπου μπορεί να κερδίσει τη θέση του προέδρου του κόμματος ευκολότερα από κάθε άλλον", λένε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος δε ο Α. Τσοχατζόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο, ενώ για το ζήτημα της διαρχίας (άλλος πρωθυπουργός, άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) δήλωσε ότι είναι "αναγκαστική και όχι κατ' ανάγκη η καλύτερη λύση που τα αποτελέσματά της θα κριθούν"...

ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΙΣ
Εντονο ενδιαφέρον από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

Η δρομολόγηση των διαδικασιών της αντικατάστασης του πρωθυπουργού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της εξωτερικής πολιτικής, τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως της Γερμανίας. Το ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται διά της διπλωματικής οδού, αλλά και με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αφορά, τόσο στις επερχόμενες εξελίξεις, όσο και στα πρόσωπα των επίδοξων διαδόχων του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Σημειώνεται, πάντως, ότι κοινός τόπος των παρεμβάσεων είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας στην οικονομική και την εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στις γενικές της γραμμές. Ταυτόχρονα, κυρίως μέσω των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου, "φωτογραφίζονται" κατά περίπτωση οι διάδοχοι.

Σε αδρές γραμμές, μέσω αυτών των δημοσιευμάτων που είδαν το φως καθ' όλη τη διάρκεια της ασθένειας του πρωθυπουργού, προκύπτει η σχετική υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Γερ. Αρσένη και η αντίστοιχη υποστήριξη του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον Κ. Σημίτη. Ωστόσο και με εξασφαλισμένη την προϋπόθεση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τον όποιο διάδοχο του πρωθυπουργού, τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι Βρυξέλλες - Βόννη δεν"κλείνουν την πόρτα σε κανέναν".

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διαμόρφωση μιας πιο "ρεαλιστικής" πολιτικής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την Τουρκία. Οπως είναι γνωστό, μετά την "ειρήνη" στη Βοσνία και τη "διευθέτηση" των σχέσεων της Ελλάδας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (θέμα, το οποίο θεωρείται λυμένο από τους Αμερικανούς), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στα πλαίσια των στρατηγικών τους επιδιώξεων στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και για το νότο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Νάιλς, τόσο με τον Γερ. Αρσένη, όσο και με τον Κ. Σημίτη. Ο Τ. Νάιλς ζήτησε από τους δυο επικρατέστερους διαδόχους του πρωθυπουργού την επίδειξη μεγαλύτερου "ρεαλισμού" και "ελαστικότητας" σε σχέση με τις μέχρι τώρα γνωστές θέσεις της κυβέρνησης και επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει και στην αντιμετώπιση των ανερχόμενων ισλαμιστών στην Τουρκία.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπου τονίζεται σχετικά με τον απερχόμενο πρωθυπουργό: "Στη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησής του, ανανέωσε την παλιά του σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπήρξε καθοριστική η συμβολή του στην παραπέρα εμβάθυνση των θερμών δεσμών που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες μας". Ο Λευκός Οίκος επισημαίνει ακόμη το "βασικό ρόλο" του Ανδρέα Παπανδρέου στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας. Η ανακοίνωση καταλήγει: "Αφήνει πίσω του εξαιρετική κληρονομιά επιτευγμάτων, η οποία θα συνεχίζει να εμπνέει τους συμπατριώτες του".

Στη διασφάλιση της συνέχειας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης", επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση πάντα με την αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των "εταίρων" για την πορεία των μεγάλων έργων στη χώρα μας και τη διατήρηση του προτιμησιακού καθεστώτος για τις πολυεθνικές ευρωπαϊκές εταιρίες, τόσο στην ανάθεση των έργων, όσο και στις προμήθειες του δημοσίου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Υμνοι και παρεμβάσεις

"Ο διάδοχος του Παπανδρέου θα αποδειχτεί αξιόπιστος φίλος και εταίρος της Γερμανίας και της Ευρώπης", δήλωσε χτες με περίσσιο θράσος και παρεμβαίνοντας ανοιχτά στις διαδικασίες ανάδειξης νέου πρωθυπουργού στη χώρα μας ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Φρ. Πφλίγκερ, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των επιδιώξεων των "εταίρων".

Ο διεθνής Τύπος επιφύλαξε εκτενή κάλυψη στην παραίτηση του Α. Παπανδρέου, ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια από εκπροσώπους κομμάτων και κυβερνήσεων.

Η Βόννη αν και δεν έκανε επίσημα σχόλια για την είδηση της παραίτησης του Α. Παπανδρέου, αρμόδιες διευθύνσεις της καγκελαρίας δήλωναν στο ΑΠΕ ότι "δεν υπάρχει θέμα σχολιασμού, γιατί πρόκειται για αυστηρά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας". Ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τα σενάρια σχετικά με το αν υπάρξουν μεταβολές και ποιες στη στελέχωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών! Ο αντιπρόεδρος της γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Φρ. Πφλίγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι "ο διάδοχος του Παπανδρέου θα αποδειχτεί αξιόπιστος φίλος και εταίρος της Γερμανίας και της Ευρώπης" (!).

Στη συνεισφορά, όπως είπε, του Α. Παπανδρέου στην ιστορία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Χενς. Ευχές για την αποκατάσταση της υγείας του Α. Παπανδρέου εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ζακ Ριμελάρντ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν εποικοδομητικά οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε γενναία πράξη, αντάξια της ιστορίας του, την απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας να υποβάλει παραίτηση. Η αλλαγή του πρωθυπουργού στην Αθήνα δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμούν αρμόδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σε περίοδο γεμάτη αβεβαιότητα εισέρχεται η Ελλάδα, εκτιμά με σχόλιό του το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Υποψηφιότητα με κάλπικα "κεντροαριστερά" διαγγέλματα

Στην επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του για τη θέση της πρωθυπουργίας προχώρησε χτες, εν μέσω ύμνων για τη "γενναία" απόφαση του Α. Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης. Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας δεν παρέλειψε να καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες, ώστε να πείσει πως μιλά εξ ονόματος της "κεντροαριστεράς". Πρόκειται για "κεντροαριστερόστροφη" φρασεολογία που καθώς πλησιάζουμε στο νήμα της διαδοχής θα γίνεται όλο και πιο έντονη, με στόχοτον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά το "διάγγελμα" Σημίτη, ο πρώην υπουργός αφού υποστήριξε ότι ο Α. Παπανδρέου με την παραίτησή του "έκανε το χρέος του", ισχυρίστηκε ότι πρέπει "να προωθήσουμε τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα ιδεών και κοινωνικών οραμάτων που έχει ανάγκη ο χώρος της κεντροαριστεράς"... Βέβαια, στην ανακοίνωση αφιερώθηκε χώρος και σε αναφορές περί της ανάγκης "διαφύλαξης του μέλλοντος" και της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Οσο για την πρωθυπουργία, επαναβεβαίωσε την εδώ και καιρό εκπεφρασμένη πρόθεσή του να τη διεκδικήσει. Πάντως, και σχετικά με το αν θα διεκδικήσει και την προεδρία του κόμματος, ο Κ. Σημίτης αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι"είναι ένα θέμα που θα δω μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ μαζί με όλους τους συναδέλφους και συντρόφους μου του ΠΑΣΟΚ". Ας σημειωθεί ότι συνεργάτες του όλο αυτό το διάστημα τάσσονταν υπέρ της διαφοροποίησης του προσώπου του πρωθυπουργού από το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος. Την ίδια ώρα η Βάσω Παπανδρέου με δήλωσή της σημείωνε ότι "οι αντίπαλοί μας είναι εκτός ΠΑΣΟΚ".

Σημαντικότερες, όμως, από τις επίσημες τοποθετήσεις είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ώρες. Χτες και όπως ανέφεραν συνεργάτες του Κ. Σημίτη, από το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού "παρέλασαν" περί τους 50 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Θ. Πάγκαλος και η Β. Παπανδρέου, ενώ το βράδυ υπήρξε σύσκεψη με τη συμμετοχή 20 περίπου βουλευτών (ας σημειωθεί πως στα πλαίσια διαμόρφωσης "κλίματος" δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που τάχθηκαν χτες δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας Σημίτη). Ενα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτότης διαδικασίας που θα ακολουθηθεί κατά την ψηφοφορία, καθώς ο Κ. Σημίτης τάσσεται υπέρ των 2 γύρων και ήδη συνεργάτες του καταγγέλλουν ότι αν ακολουθηθεί η άποψη των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών τότε "θα υπάρξει εκφυλισμός και διαδικασίες συναλλαγής". Οσο για τις εκτιμήσεις του επιτελείου Σημίτη ως προς το ποιος θα είναι ο αντίπαλός του στην τελική ψηφοφορία (θεωρείται δεδομένη η δική του συμμετοχή) και εκείνο που επαναλαμβανόταν μονότονα ήταν η φράση "εμείς πάντως είμαστε μακράν όλων και αυτό δημιουργεί δυναμική για την τελική αναμέτρηση". Εκείνο που πάντως μάλλον θεωρείται σίγουρο είναι ότι η πλευρά Σημίτη δε θα ήθελε ως αντίπαλο τον Α. Τσοχατζόπουλο, τον οποίο θεωρούν "πιο πολυσυλλεκτικό από τον Γερ. Αρσένη".

Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
"Αουτσάιντερ" με κοινό ακροατήριο

Επιμένει στην υποψηφιότητά του, όπως επανέλαβε χτες, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος. Ο πρώην αντιπρόεδρος των παλιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την άποψή του ότι δεν μπορεί να υπάρξει "οριστικός πρωθυπουργός", αφού σε κάθε περίπτωση - και λόγω του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και λόγω των επερχόμενων εκλογών - όποιος εκλεγεί από την ΚΟ θα έχει χαρακτήρα μεταβατικού πρωθυπουργού. Υπέρ της υποψηφιότητας Χαραλαμπόπουλου τάχθηκε εμμέσως χτες ο Λ. Βερυβάκης, ενώ είναι δεδομένη η στήριξη που έχει από τους λεγόμενους "κεντρογενείς" βουλευτές. Πάντως φαίνεται να έχει τις λιγότερες πιθανότητες για συμμετοχή στον τελικό γύρο. Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά των αντιπάλων του η δύναμη του Γ. Χαραλαμπόπουλου εκτιμάται πως κινείται μεταξύ των 12 - 15 βουλευτών, οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους για την τελική ψηφοφορία.

Οσον αφορά τον Απ. Κακλαμάνη είναι ο μοναδικός εκ των "5" που δεν είχε ανακοινώσει μέχρι χτες, επισήμως, τις προθέσεις του. Παρ' όλα αυτά ήδη υπήρξαν βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Απ. Κακλαμάνη, όπως ο Π. Σγουρίδης που τόνισε ότι παρά τα προγνωστικά "θα υπάρξουν εκπλήξεις". Πάντως όλο και περισσότερες φαίνονται οι πιθανότητες τελικά ο πρόεδρος της Βουλής να μην εκτεθεί στη διαδικασία της αναμέτρησης για τη διεκδίκηση του πρωθυπουργικού θώκου. Πιθανότητες, που ενισχύονται από την άποψη ότι αφ' ενός ο πρόεδρος της Βουλής θεωρεί σημαντικό το ρόλο του ως πολιτειακού παράγοντα για να τον θέσει σε κίνδυνο και αφ' ετέρου, λέγεται πως εκτιμά ότι η μέχρι τώρα πορεία της "δελφινομαχίας" δύσκολα θα αντιστραφεί υπέρ του. Πολύ περισσότερο που εντός των βουλευτών φέρεται να απευθύνεται στο ίδιο ακροατήριο με τον Γ. Χαραλαμπόπουλο, η υποψηφιότητα του οποίου σίγουρα σημαίνει απώλεια ψήφων.

"Εκλογή" διαδικασίας πριν την εκλογή πρωθυπουργού

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για να διαμορφώσει και να καταλήξει στο "πολιτικό πλαίσιο", βάσει του οποίου θα κληθεί αύριο η ΚΟ του κόμματος να προχωρήσει στην εκλογή νέου πρωθυπουργού. Εκείνο, ωστόσο, που πραγματικά θα υπάρξει, με δεδομένο ότι τα μισά μέλη της ΚΟ είναι και μέλη της ΚΕ, είναι ότι σήμερα θα έχουμε μια πρόβα τζενεράλε της τελικής καταγραφής δυνάμεων και εν πολλοίς της συνακόλουθης συναλλαγής που θα λάβει χώρα, μια μέρα μετά, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Εκεί, δηλαδή, που την Πέμπτη οι επίδοξοι διάδοχοι θα ζητήσουν το "χρίσμα" από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.Οσο για τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ, θα ξεκινήσει με εισήγηση του προέδρου και του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, όπου ως συνεισφορά του Α. Παπανδρέου στην εισήγηση θεωρείται το κείμενο παραίτησής του. Παράλληλα, και όπως καθορίστηκε κατά τη χτεσινή σύσκεψη του ΕΓ, οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία θα έχουν περισσότερο χρόνο από τους άλλους ομιλητές για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Ταυτόχρονα, θα κληθούν να δηλώσουν πίστη σε κείμενο αρχών - που σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε το ΕΓ - σύμφωνα με το οποίο, α) όλοι θα στηρίξουν τον νέο πρωθυπουργό που θα υπάρξει, β) όλοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη νέα κυβέρνηση, γ) όποιος εκλεγεί δεν πρόκειται να ακολουθήσει τακτικές αποκλεισμών, δ) θα κινηθεί με βάση την εξάντληση της 4ετίας, ε) θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως αποφασίσει η ΚΕ. Επίσης, η ΚΕ αναμένεται να επικυρώσει τη χτεσινή απόφαση του ΕΓ για σύγκληση Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, το διάστημα 6 - 9 Ιούνη.

Το βασικό θέμα, όμως, που θα απασχολήσει την ΚΕ είναι το ζήτημα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την εκλογή πρωθυπουργού. Θέμα που το χτεσινό ΕΓ δεν μπόρεσε να λύσει, καθώς αντιτίθενται δυο απόψεις: Η πρώτη κάνει λόγο για δυο γύρους ψηφοφοριών, η δεύτερη για αλλεπάλληλους γύρους, όπου από την κάθε μια θα αποχωρεί, μέχρι την τελική με τους δυο "μονομάχους", ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους. Ολα δείχνουν, πάντως, ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην ίδια την ΚΟ, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, πριν την έναρξη των ψηφοφοριών εκλογής. Ας σημειωθεί ότι μετά τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ προεδρείου της ΚΟ και αντιπροσωπείας του ΕΓ, ο Δ. Μπέης ανακοίνωσε ότι το θέμα θα απασχολήσει τα δυο όργανα και σήμερα, μετά την ΚΕ. οπότε και αναμένεται, επίσης, να υπάρξει συζήτηση του προεδρείου της ΚΟ με τους υποψήφιους για την εξεύρεση λύσης.

ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Οι παρεμβάσεις και οι συναλλαγές στην κορύφωσή τους

Ενώ ήδη κορυφώνονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που θα προχωρήσει στην εκλογή νέου πρωθυπουργού, το κλίμα της συναλλαγής και των πάρε - δώσε, που αποτέλεσε συστατικό στοιχείο όλης της περιόδου της "δελφινομαχίας", έχει φτάσει στο απόγειό της. Αλισβερίσια και συναλλαγές που αφορούν το "τι μου δίνεις τι σου δίνω" των υποψηφίων με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και μεταξύ των ίδιων των υποψήφιων, για τη στάση του καθενός, εφόσον δε βρεθούν στην τελική αναμέτρηση. Δείγμα που σε μεγάλο βαθμό πιστοποιεί ότι διάδοχος του Α. Παπανδρέου θα αναδειχτεί εκείνος που, στο μεγαλύτερο βαθμό, θα πείσει τους "ψηφοφόρους - βουλευτές", όχι για κάποια κάλπικα "κεντροαριστερόστροφα οράματα", αλλά στο βαθμό που εγγυάται τη διατήρηση ή και ανανέωση της βουλευτικής τους έδρας.

Την ίδια ώρα, στα πλαίσια της εξόφθαλμης ομοιογένειας των "μνηστήρων" της πρωθυπουργικής καρέκλας, μιας ομοιογένειας που εκδηλώνεται στη βάση των ταυτόσημα αντιλαϊκών διακηρύξεών τους για συνέχιση της ίδιας πολιτικής, εντείνονται οι δραστηριότητες ξένων κέντρων και κέντρων της ολιγαρχίας. Τα τελευταία, έχοντας εξασφαλίσει από τους αυτοδιαφημιζόμενους, είτε ως φιλογερμανούς είτε ως φιλοαμερικανούς, τη γενική γραμμή πλεύσης μιας πολιτικής που κινείται όπως προστάζει ο "αυτόματος πιλότος" των Βρυξελλών, των πολυεθνικών, του Λευκού Οίκου και του ΝΑΤΟ, παρεμβαίνουν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη "λεία" που λέγεται μόχθος του ελληνικού λαού και Ελλάδα. Και όλα αυτά στο φόντο της προσπάθειας "ηρωοποίησης" του Α. Παπανδρέου, που μόλις χτες ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο CNN, δεν απέκλεισε την... επιστροφή του στην πρωθυπουργία, αλλά και εν μέσω ενός ποδοσφαιρικού κλίματος που διαμορφώνουν οι υποψήφιοι με τις ιαχές του τύπου "εμείς θα κερδίσουμε".

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Γερ. Αρσένης. Επιδιώκει το "ξεκαθάρισμα" σε δύο μόνο γύρους. Θα το πετύχει;

Α. Τσοχατζόπουλος. Από αναπληρωτής θέλει να γίνει πρωθυπουργός

Κ. Σημίτης. Ξεκαθάρισε πρώτος τις προθέσεις του. Θα γελάσει και τελευταίος;

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Η καλύτερη δυνατή εξέλιξη"

Υπογράφτηκε το Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιοποιείται σήμερα

Ως "την καλύτερη δυνατή εξέλιξη", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την έκβαση που είχε η παραίτηση του Α. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Κ. Στεφανόπουλος λίγο πριν τη συνάντηση που είχε χτες με τον Γ. Χαραλαμπόπουλο.Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται δυσαρεστημένος γιατί η παραίτηση δε δόθηκε στον ίδιο, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, αλλά στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και στον ίδιο απλώς ανακοινώθηκε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από τον Γ. Χαραλαμπόπουλο, δέχτηκε χτες τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ και τον υπουργό Μεταφορών Ε. Βενιζέλο.Ο τελευταίος στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος επιχείρησε να διασκεδάσει τις πληροφορίες περί δυσφορίας του Κ. Στεφανόπουλου λέγοντας ότι δεν αποδίδουν τα αισθήματά του και τις ενέργειές του εκφράσεις όπως "δυσφορία", και κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αφήνουν μεμψίμοιρες σκέψεις να σκεπάζουν το μεγάλο πολιτικό γεγονός της πρωτοβουλίας του Α. Παπανδρέου και της αλλαγής που επέρχεται στο πολιτικό σκηνικό.

Χαρακτήρισε άψογη από συνταγματικής πλευράς την παραίτηση του Α. Παπανδρέου και ανακοίνωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού, θα δημοσιευτεί σήμερα. Πάντως υποστήριξε ότι η προθεσμία του τριήμερου δε θα εξαντληθεί αφού οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πιθανότατα αύριο το βράδυ. Το Προεδρικό Διάταγμα με τις υπογραφές των Κ. Στεφανόπουλου και Α. Παπανδρέου, πήρε χτες το βράδυ το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο και σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί.

Διχασμένο το προεδρείο της ΚΟ

Δε θα υπάρξει εισήγηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας εκλογής νέου πρωθυπουργού. Αυτό δήλωσε χτες ο γραμματέας της ΚΟ Δ. Μπέης, προσθέτοντας ότι πρόθεση του προεδρείου είναι να συγκληθεί το όργανο αύριο Πέμπτη, ώστε να προχωρήσει στην εκλογή πρωθυπουργού. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη σύμφωνη γνώμη των Γ. Αρσένη και Κ. Σημίτη η εκλογή να γίνει σε δύο γύρους. Αντίθετα υπέρ των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών τάσσονται οι Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Χαραλαμπόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ που δεν κατέληξε τελικά σε απόφαση, υπέρ της εκλογής σε δύο γύρους τάχτηκαν οι Δ. Μπέης, Θ. Κοτσώνης και Δ. Ρέππας, ενώ υπέρ των πολλαπλών ψηφοφοριών τοποθετήθηκαν οι Ι. Γκλαβίνας και Λ. Λωτίδης. Η αδυναμία του προεδρείου της ΚΟ να καταλήξει στον τρόπο των ψηφοφοριών, την οποία αδυναμία επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο Δ. Μπέης, αντικατοπτρίζει τη διαπάλη μεταξύ των επίδοξων διαδόχων, ώστε να επιλεγεί εκείνη η διαδικασία ψηφοφοριών που θεωρούν ότι τους ευνοεί στη σύγκρουσή τους με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Ας σημειωθεί ότι το θέμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια απογευματινής συνάντησης του προεδρείου της ΚΟ με αντιπροσωπεία του ΕΓ, στην οποία συμμετείχαν ο Π. Οικονόμου και ο Κ. Λαλιώτης. Συνάντηση, η οποία έγινε μετά την απόφαση του ΕΓ, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, να παραπέμψει το ζήτημα στην ίδια την ΚΟ, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τον αριθμό των γύρων σε μυστική ψηφοφορία, πριν τις ψηφοφορίες για την εκλογή πρωθυπουργού.

ΓΕΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ
Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού ανακοίνωσε χτες και επίσημα ο Γερ. Αρσένης.Την ανακοίνωση της απόφασής του τη συνόδευσε με διαβεβαιώσεις για συνέχιση του κυβερνητικού έργου. Μάλιστα, μιλώντας στην αγγλική, όταν ρωτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους, δήλωσε πίστη στην εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης", σύμφωνα με τις επιταγές του Μάαστριχτ.

Κατά τ' άλλα έκανε λόγο για "ιστορικές στιγμές" και πρόσθεσε: "Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, συντεταγμένο και ενωμένο, θα σηκώσουμε το βάρος της συνέχειας και της ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου". Επίσης είπε ότι θα λειτουργήσει "χωρίς αποκλεισμούς" και ότι αν εκλεγεί, στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας. Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και σχετικά με το αν από τη θέση του πρωθυπουργού θα διεκδικήσει και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι "ο μελλοντικός πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να πάρει ενεργό μέρος στις κομματικές διαδικασίες".

Σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Γερ. Αρσένης τάχθηκε υπέρ των δύο γύρων. Αυτό που φαίνεται πως τον φοβίζει είναι πως με τη διαδικασία των πολλών γύρων, όπου κάθε φορά θα αποκλείεται από την επόμενη ψηφοφορία ο τελευταίος, οι τελευταίοι θα δημιουργούν το κλίμα, ενώ πιστεύει πως με τους δύο γύρους θα λειτουργήσει ο ίδιος συσπειρωτικά στον δεύτερο.

Ο Γερ. Αρσένης απέφυγε πάντως να απαντήσει αν είναι αποφασισμένος να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με οποιονδήποτε πρωθυπουργό, ενώ στις προθέσεις του είναι, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να κρατήσει και το υπουργείο Αμυνας, ορίζοντας αναπληρωτή υπουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ