ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΔΟΛΑΡΙΟ: Νέα αύξηση κατά δυο περίπου δραχμές πραγματοποίησε χτες το δολάριο έναντι της δραχμής. Ετσι, σήμερα πωλείται από τις εμπορικές τράπεζες αντί 248,7 δρχ. από 246,8 δρχ. που πουλιόταν χτες. Η μακροχρόνια άνοδος του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές, φάση στην οποία φαίνεται να έχει εισέλθει το αμερικανικό νόμισμα, δημιουργεί πιέσεις στην οικονομία μας για αύξηση του επιπέδου των τιμών, μέσω της ανατίμησης των καυσίμων, ενώ επιβαρύνει σημαντικά και το δείκτη του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, δημιουργώντας πρόσθετες, εξωγενείς αυτή τη φορά, ανησυχίες για τους μακροοικονομικούς δείκτες της χώρας μας.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Τα 20 έφτασαν τα εγκαταστημένα, σε επιλεγμένες περιοχές, ηλεκτρονικά περίπτερα συναλλαγών της τράπεζας σε όλη την επικράτεια. Εχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της, η Εμπορική Τράπεζα προωθεί με έντονους ρυθμούς τον ηλεκτρονικό τρόπο συναλλαγών με την τοποθέτηση αυτόματων μηχανών (ανάληψης - κατάθεσης και ανταλλαγής συναλλάγματος) στο ευρύ δίκτυο των καταστημάτων της, αλλά και σε χώρους που παρουσιάζεται έντονη κίνηση, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία κτλ.

ΕΜΠΟΡΙΟ: Νέο κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης απέκτησε η αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ. Το προσωπικό του νέου καταστήματος φτάνει τα 35 άτομα, ενώ το ύψος της αυτοχρηματοδοτούμενης αυτής επένδυσης ξεπέρασε τα 600 εκατ. δρχ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Εληξε με επιτυχία και με σημαντικό αριθμό συμμετοχών το διάστημα υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στη μεγαλύτερη έκθεση υλικών εξοπλισμού και μηχανημάτων οικοδομικών έργων "Intex Ktisma '96", που διοργανώνεται στο Μεσογειακό Κέντρο Εκθέσεων από τις 6 έως τις 10 Μάρτη 1996. Η έκθεση θα καλύψει ενιαία επιφάνεια έκτασης 15.000 τ.μ. και θα παρουσιάσει ό,τι αφορά τη σύγχρονη οικοδομή, όπως κουφώματα, πόρτες, ψευδοροφές, μάρμαρα, δάπεδα, κάγκελα, είδη υγιεινής κτλ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα "Εμπορικό, βιομηχανικό και ναυτικό Πλωμάρι στις αρχές του 20ού αιώνα", ξεκινάει στο Πλωμάρι της Λέσβου την Κυριακή, 28 Γενάρη 1996, στο Πολύκεντρο του δήμου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Πλωμαρίου.

"ΑΥΞΗΣΕΙΣ" ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Ο εμπαιγμός συνεχίζεται και με τη "νέα" κυβέρνηση

Δείγμα γραφής του "νέου" ήθους έδωσε η κυβέρνηση Σημίτη, καθώς από τη μια πλευρά διαρρέει σενάρια αυξήσεων στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ από την άλλη, τα κυβερνητικά στελέχη διακηρύσσουν το αδιαπραγμάτευτο του προγράμματος "σύγκλισης"

Ο δε υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,δίνοντας τη δική του ερμηνεία στις κυβερνητικές διαρροές, επανέλαβε σε χτεσινή του ομιλία, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να περιορίσει τις "σπατάλες" στους τομείς της υγείας και της παιδείας, στο όνομα μάλιστα της δημιουργίας ενός "νέου κοινωνικού κράτους".

Είναι εμφανές ότι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο εμπαιγμό. Η "νέα" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας δείγμα γραφής του "νέου" ήθους, που εξήγγειλε ο Κ. Σημίτης, επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα αναμονής και προσδοκιών για μελλοντική βελτίωση της εισοδηματικής τους κατάστασης. Την ίδια όμως στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη διακηρύσσουν σε όλους του τόνους ότι οι στόχοι του προγράμματος "σύγκλισης", οι οποίοι "απαγορεύουν" τη χορήγηση οποιωνδήποτε αυξήσεων, είναι σεβαστοί και αδιαπραγμάτευτοι. Και ακόμα χειρότερα, επιχειρείται η διάσπαση του μετώπου των εργαζόμενων κατά της πολιτικής λιτότητας, καθώς, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους θα εξαρτηθούν από το αν υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια για περικοπές στα φάρμακα κατά 100 δισ. δραχμές μέσα στο 1996.

Η "ευσπλαχνία" της κυβέρνησης για τους χαμηλοσυνταξιούχους παίρνει προκλητικές διαστάσεις, αν αναλογιστούμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι σήμερα διαρρέουν σενάρια "αυξήσεων", πριν από ένα περίπου μήνα προχώρησαν σε επιβολή νέων φόρων, οι οποίοι ουσιαστικά εξανέμισαν τις πενιχρές αυξήσεις που χορηγήθηκαν σε μισθωτούς - συνταξιούχους. Ηδη από το Γενάρη αυξήθηκαν τα τηλεφωνικά τέλη, οι φόροι πετρελαιοειδών, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα τσιγάρα, ενώ οι κάτοικοι της Αθήνας θα γευτούν σύντομα τη φορομπηχτική πολιτική της δημοτικής αρχής, καθώς τα δημοτικά τέλη από τις αρχές του χρόνου είναι αυξημένα κατά 20%.

Τιμές Ευρώπης - μισθοί Ασίας!

Στις 357.627 δρχ. το απαιτούμενο όριο για μια αξιοπρεπή διαβίωση 4μελούς οικογένειας. Οι Ελληνες πρέπει να εργάζονται διπλάσιο χρόνο από τους Ευρωπαίους για την απόκτηση βασικών καταναλωτικών αγαθών

Σημαντικά περισσότερες εργατοώρες πρέπει να αναλώνουν οι Ελληνες, προκειμένου να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα, σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Ο μέσος όρος της διαφοράς αυτής είναι 89,6%,που σημαίνει με απλά λόγια ότι για να αγοράσει ένα προϊόν ο σύγχρονος εργαζόμενος Ελληνας θα πρέπει να δουλέψει σχεδόν διπλάσια από τον Γερμανό συνάδελφό του, ο οποίος με τη μισή εργασία μπορεί να αγοράσει το ίδιο προϊόν.

Παράλληλα, το ΙΝΚΑ διαπιστώνει ότι οι 345.000 δρχ. - εκτός ενοικίου - που υπολογίζονταν ότι απαιτούνται για μια αξιοπρεπή διαβίωση 4μελούς οικογένειας το Σεπτέμβρη του 1995, θα πρέπει να προσαυξηθούν κατά 3,66% ή 12.627 δρχ. και να φτάσουν στις 357.627 δρχ.

Τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, που συλλέχτηκαν με βάση τις τιμαριθμικές εξελίξεις σε 1.725 προϊόντα και υπηρεσίες σε 27 νομούς της χώρας (μέρος αυτών των στοιχείων παραθέτουμε στους 2 πίνακες), επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα του "Ρ" για το όριο φτώχειας στην Ελλάδα και το ελάχιστο εισόδημα που χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ιδιωτικοποίηση με ζημιά

Την προσεχή Παρασκευή οριστικοποιείται η συμφωνία για την παράδοση της τρίτης τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας, των "Τσιμέντων Χαλκίδος", στην ιταλική "Καλτσεστρούτσι". Αμέσως μετά, οι πιστωτές - που είναι το δημόσιο και εποπτευόμενες από το δημόσιο επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΙΚΑ, κρατικές τράπεζες κλπ.) - θα προσέλθουν στο Εφετείο για την παραγραφή των χρεών της επιχείρησης, τα οποία έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις των φόρων στα 300 δισ. δρχ.

Για τη διευκόλυνση πώλησης της εταιρίας, την περασμένη Δευτέρα, η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατά 36 δισ. δρχ. (ποσό που αντιστοιχεί στο τίμημα που προσφέρει η "Καλτσεστρούτσι" για την εξαγορά της επιχείρησης) και οι παλαιοί μέτοχοι αποποιήθηκαν του δικαιώματος προτίμησης που τους παρέχει ο νόμος για την εξαγορά των νέων μετοχών, διευκολύνοντας έτσι τις διαδικασίες πώλησης της επιχείρησης.

Με τη συμφωνία αυτή, στην οποία κατέληξαν τον περασμένο Δεκέμβρη μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, πιστωτές (Εθνική, Εμπορική, ΕΤΒΑ και ΔΕΗ) και "Καλτσεστρούτσι", η τελευταία, αφού εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών των "Τσιμέντων Χαλκίδος", θα μεταπωλήσει μετά στους πιστωτές το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Από το Φλεβάρη, οι Αμερικάνοι... φοροκυνηγοί στην Αθήνα

Υπό την εποπτεία των... Αμερικάνων φοροκυνηγών, τίθεται το υπουργείο Οικονομικών, από τις 11 του ερχόμενου Φλεβάρη. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου,από τις αρχές του επόμενου μήνα και μετά από πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, πρόκειται να εγκατασταθεί στη χώρα μας, κλιμάκιο του IRS, το οποίο φιλοδοξεί να δώσει τα "φώτα" του στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις εφαρμοζόμενες στη χώρα τους μεθόδους πάταξης της φοροδιαφυγής.

Οπως έχει ήδη γράψει ο "Ρ", το κλιμάκιο του IRS, στο οποίο θα συμμετέχουν πάνω από 10 άτομα, θα συντονίζεται από τρία επιτελικά στελέχη.Τα μέλη του θα παραμείνουν για ένα περίπου χρόνο στην Αθήνα και με έδρα τους τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα δίνουν εντολές για την υλοποίηση- κατά τα αμερικανικά πρότυπα - των διατάξεων για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο, Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, Οικονομικοί Επιθεωρητές) και γενικότερα για την είσπραξη οφειλών προς το δημόσιο.

Πάντως, η παραπάνω κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, που επιχειρεί με τέτοιου είδους αυθαίρετες - έως αντισυνταγματικές - ενέργειες να συγκαλύψει και τελικά να ενισχύσει την αντιλαϊκότητα που διαπνέει το ισχύον φορολογικό σύστημα, αποτελεί πρωτοφανές δείγμα της απροθυμίας της να χτυπήσει το "κακό στη ρίζα του".Κι αυτό γιατί το μέγεθος που έχει προσλάβει η φοροδιαφυγή στη χώρα μας, έχει να κάνει πρώτα και κύρια με το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του φορολογικού μας συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ