ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Οι καταστροφείς χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα"

Και φέτος θυμήθηκαν όλοι την προστασία του περιβάλλοντος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος που γιορτάζεται σήμερα. Πίσω από τις φιέστες, τις δηλώσεις, τις εορταστικές εκδηλώσεις, τα φώτα και τα πυροτεχνήματα, κρύβεται η υποκρισία όλων εκείνων που δημιούργησαν μια τραγική περιβαλλοντική πραγματικότητα και καταδικάζουν τους λαούς να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η προηγούμενη της ΝΔ, ενώ δε θα έπρεπε να αισθάνονται περήφανοι για το έργο τους για την προστασία του περιβάλλοντος, εκδίδουν υποκριτικές ανακοινώσεις. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι όμως. Ο απολογισμός της δράσης τους και η πολιτική που ακολουθούν είναι εκείνες που ενισχύουν την καταστροφή της φύσης σε όφελος των μεγαλοεκδοτών, των οικοπεδοφάγων, των εργολάβων και σε βάρος των εργαζομένων. Το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο η εμφάνιση του νέφους χτες, παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, στην πρωτεύουσα. Το αποδεικνύουν τα υπόλοιπα τραγικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας:

- Κάθε χρόνο χύνονται στη θάλασσα 650.000 τόνοι πετρελαιοειδών

- Κάθε χρόνο γίνονται στάχτη 400.000 στρέμματα δασών

- Η δασοκάλυψη από 54% πριν από 150 χρόνια έφτασε το 19%

- Η Θεσσαλονίκη και εκατοντάδες πόλεις και κοινότητες πάσχουν από λειψυδρία

- 3.500 χωματερές λειτουργούν ανεξέλεγκτα

- Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αναπνέουν κάθε χρόνο 530.000 τόνους ρύπων που προέρχονται από τα αυτοκίνητα, τις κεντρικές θερμάνσεις και τις 3.500 περίπου βιομηχανίες.

- Κάθε χρόνο πάνω από 630.000 τόνοι επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων ψάχνουν αποδέκτες...

- Οι βιότοποι και οι Εθνικοί Δρυμοί καθημερινά καταστρέφονται, οικοπεδοποιούνται και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας εξαφανίζονται

- Η χωροταξική - οικιστική αναρχία, η οικοπεδοποίηση, η κερδοσκοπία στη γη, η τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου οδηγούν σε μια αντιανθρώπινη ανάπτυξη με κυρίαρχο το κέρδος.

- Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί μισό τετραγωνικό μέτρο πρασίνου.

Ο γιορτασμός της Μέρας Περιβάλλοντος συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Και έρχεται στο μυαλό όλων η κάλπικη "δέσμευση" των πλούσιων χωρών να διαθέτουν στο τέλος της 5ετίας το 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους, ως βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Δέσμευση που όχι μόνο αθετήθηκε, αλλά τρία χρόνια μετά το Ρίο οι πλούσιες χώρες διέθεσαν για το σκοπό αυτό λιγότερα χρήματα (0,27% του ΑΕΠ) από αυτά που διέθεταν δύο χρόνια πριν το Ρίο (0,33%)!

Η διαπίστωση αυτή ξεσκεπάζει τη βαθιά υποκρισία των καπιταλιστικών κρατών απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη. Για όλους αυτούς, λοιπόν - ντόπιους και ξένους - που θυμούνται όψιμα το περιβάλλον και χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα", έτσι που το κατάντησαν ένα έχουμε να πούμε:

Αιδώς Αργείοι!

Οσο όμως κι αν ο δρόμος για την αντιστροφή της κατάστασης δείχνει δύσκολος, δεν είναι αδιέξοδος. Οπως τονίζει άλλωστε σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, η συντονισμένη πάλη των μαζικών φορέων, των μαχόμενων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της προοδευτικής διανόησης, των οικολογικών οργανώσεων, των ευαισθητοποιημένων ατόμων, δείχνει το δρόμο για την επίλυση "μικρών" και μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας.

Μεγαλύτερη η ανάγκη για συντονισμένη πάλη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

"Η παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος αναδείχνει και με τρόπο επίσημο τη δραματική αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στις προσδοκίες των λαών για καθαρό περιβάλλον και στην εγκληματική δράση των πολυεθνικών, που οδηγεί στη συνεχή καταστροφή του οικοσυστήματος.

Το πρόβλημα είναι αμιγώς πολιτικό και η επίλυσή του συνδέεται άμεσα με την πάλη κατά των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υπηρετούν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Συνδέεται με τη συγκρότηση λαϊκού μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, με τον αγώνα - διεθνώς και στην Ελλάδα- για τον σοσιαλισμό, αφού η καταστροφή της φύσης και του ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού γίνονται θυσία στο βωμό του κέρδους και των εξοπλισμών.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας βιώνουν μια τραγική κατάσταση. Με την ογκούμενη φτώχεια, την ανεργία, τη σφαγή δικαιωμάτων και τη λιτότητα, συνυπάρχουν: Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και ο υδροκεφαλισμός των αστικών κέντρων. Η απουσία μέτρων πυροπροστασίας, η οποία επαφίεται στις καιρικές συνθήκες. Η πληγή εκατοντάδων ανεξέλεγκτων χωματερών που παραμένει ανοιχτή, καθώς η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων, κάθε χρόνο, απορρίπτονται λαθραία. Τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης τόσο από επίγειες πηγές, όσο και από πλοία βρίσκονται συχνά στην ημερήσια διάταξη. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα των μεγάλων πόλεων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική που εξορκίζεται με το ελαστικό ωράριο των εργαζομένων. Το εκδοτο - εργολαβικό κατεστημένο, που εξακολουθεί να ροκανίζει τους ελάχιστους απομείναντες ελεύθερους χώρους στην Αθήνα και να απειλεί με παρεμβάσεις τους γύρω ορεινούς όγκους. Οι καταπατήσεις και νόμιμες ή παράνομες επεκτάσεις οικισμών σε δασικές περιοχές, που συνεχίζονται αμείωτες.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ εκτιμά ότι σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για μια πιο ουσιαστική πιο συντονισμένη πάλη των μαζικών φορέων, των μαχόμενων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της προοδευτικής διανόησης, των οικολογικών οργανώσεων, των ευαισθητοποιημένων ατόμων για την επίλυση των "μικρών" και μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας".

Κτίσε και συ αυθαίρετο, αρκεί να πληρώσεις!

Παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών ετοιμάζουν νέες αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις, προκειμένου να εισπράξουν πρόστιμα 250 δισ. δρχ.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα μέλη της εκτοξεύουν σε όλους τους τόνους υποκριτικές "κορόνες" υπέρ της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, ετοιμάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων, με στόχο την εξασφάλιση τεράστιων εσόδων από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και που το ΥΠΕΧΩΔΕ υπολογίζει ότι ανέρχονται σε 250 δισ. δρχ.!

Το σχέδιο αυτό, για την εξαγγελία μιας νέας καμπάνιας του τύπου "Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις", το έχει έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών από το περασμένο φθινόπωρο, αλλά το θέμα αναζωπυρώθηκε χτες με την επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και τη συμμετοχή τους σε σύσκεψη στελεχών των δύο υπουργείων με θέμα την επίσπευση των διαδικασιών για την είσπραξη των προστίμων από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε ότι ενώ έχουν επιδοθεί στο 30% των ιδιοκτητών αυθαιρέτων κοινοποιήσεις για την καταβολή των προστίμων, μόνο ένα 6% από αυτούς έχει πληρώσει το ποσό που του αναλογεί. Ο ίδιος έριξε τα βάρη για τις καθυστερήσεις στις πολεοδομικές υπηρεσίες των... νομαρχιών, επειδή ακολουθούν χρονοβόρες διαδικασίες τόσο στην καταγραφή των αυθαιρέτων όσο και στην είσπραξη των προστίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με άλλες πηγές, συζητήθηκε η χορήγηση ειδικών κινήτρων που θα δίνονται στους υπαλλήλους των Εφοριών που θα ασχοληθούν με το "κυνήγι" των προστίμων. Το βασικότερο όμως είναι ότι ξανατέθηκε στο τραπέζι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο:

  • Ολοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν, αρκεί σε διάστημα 4 μηνών από τη δημοσίευση της νέας νομοθετικής αυτής ρύθμισης να υποβάλουν δήλωση στο οικείο Πολεοδομικό Γραφείο, έτσι ώστε στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου να υπολογίσουν τα ποσά των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.
  • Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι όπου δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας για το αυθαίρετο, το πρόστιμο θα ανέρχεται στο ύψος του συνολικού κόστους της οικοδομικής άδειας (αν μπορούσε να εκδοθεί) προσαυξημένο κατά 70%.
  • Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων. Ετσι σε περιοχές εκτός σχεδίου και για αυθαίρετα κτίσματα μέχρι 70 τετραγωνικά, το ύψος του προστίμου θα ανέρχεται στο ένα τέταρτο του κόστους κατασκευής, για κτίσματα μέχρι 150 τετραγωνικά θα ανέρχεται στο ένα τρίτο του κόστους κατασκευής και για κτίσματα άνω των 150 τετραγωνικών θα ανέρχεται στο ένα δεύτερο του κόστους κατασκευής. Ανάλογα πρόστιμα προβλέπονται και για αυθαίρετα που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.

Οπως είχε γράψει ο "Ρ" τον περασμένο Δεκέμβρη, που είχε αποκαλύψει το θέμα, η νομιμοποίηση που υπόσχεται με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση όλων συλλήβδην των αυθαιρέτων, προκειμένου να εισπράξει τα τσουχτερά πρόστιμα για να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" του προϋπολογισμού, έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση τόσο με το Σύνταγμα, όσο και με τον οικιστικό νόμο, αλλά και άλλους επιμέρους νόμους που απαγορεύουν την έκδοση κάθε άδειας δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές. Αλλά αυτά θα σκεφτεί η κυβέρνηση; Εδώ το υπουργείο Γεωργίας, πέρσι τέτοιες μέρες έκανε γνωστό το νομοσχέδιό του το οποίο προβλέπει την πώληση χιλιάδων στρεμμάτων δασών στους καταπατητές!

Συγκεντρώσεις σε Αμπελοκήπους και Αγ. Παρασκευή

Σε δραστηριοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος καλούν τους πολίτες πλήθος οργανώσεων, συλλόγων και μαζικών φορέων. Παράλληλα, καταγγέλλουν "ιθύνοντες" και κυβερνήσεις για την περιβαλλοντοκτόνα στάση τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής,με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι, σήμερα, "οι ιθύνοντες θα γιορτάζουν τη Μέρα Περιβάλλοντος με διακηρύξεις και επίσημες τελετές, οι πολίτες, όμως, θα προβάλουν τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης και θα απαιτήσουν λύσεις". Υπογραμμίζουν, ακόμα, πως "εμείς οι εκπρόσωποι συλλόγων και κινήσεων, που εδώ και πέντε μήνες ζητάμε από τους ιθύνοντες να μας δεχτούν και να συζητήσουμε τα προβλήματα και αυτοί αρνούνται, θα ενώσουμε τις φωνές μας με πολλούς άλλους πολίτες. Θα διαδηλώσουμε στην πλατεία Τριφυλίας και Λάμψα, στους Αμπελοκήπους, στις 7 το απόγευμα, στη συγκέντρωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων και άλλοι φορείς της περιοχής και στην πορεία που θα ακολουθήσει στη συνέχεια στο ΥΠΕΧΩΔΕ".

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής θα αποκλείσουν σήμερα στις 8 το πρωί την είσοδο του Κέντρου Ερευνών "Δημόκριτος" και στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απειλούμενη καταστροφή του δάσους του Υμηττού από την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου με επιφανειακή χάραξη. Παράλληλα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών καταγγέλλει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για το θέμα, επισημαίνοντας ότι ως αντιπολίτευση είχε εντελώς αντίθετη θέση.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας,σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι παίρνει πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και διεκδίκησης μέτρων, που θα εξασφαλίσουν "ανθρώπινο" περιβάλλον για την Αθήνα και τους πολίτες της. Το ΕΚΑ θα διοργανώσει έρευνα - δημοσκόπηση, που θα γίνει στο Λεκανοπέδιο, ώστε να αποτυπωθεί η γνώμη των εργαζομένων για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους στην περιοχή. "Στόχος, σημειώνει, είναι η ανάδειξη των παραλείψεων, η διαμόρφωση των προτάσεών μας και η επιδίωξη συμμετοχής των εργαζομένων στην προσπάθεια διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το ΕΚΑ θα αναλάβει το φθινόπωρο πρωτοβουλία διαλόγου με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τους άλλους παραγωγικούς φορείς της Αθήνας". Επίσης η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θεωρεί χρέος της να συμβάλει στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στην επίτευξη βιώσιμης περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

Τέλος, το περιβάλλον "θυμήθηκαν" το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δυο κόμματα που στην κυριολεξία ανήγαγαν την περιβαλλοντική καταστροφή σε βασικό τους νομοθετικό έργο, τώρα, με "κροκοδείλιες" ανακοινώσεις τους, κάνουν εκκλήσεις για την προστασία της φύσης...

Κερδοφόρες γαλάζιες σημαίες

Το βραβείο της γαλάζιας σημαίας απονεμήθηκε φέτος σε 311 οργανωμένες ακτές της χώρας μας, οι οποίες ανακοινώθηκαν χτες από την "Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης". Ωστόσο, είναι σίγουρο πως αν υπήρχε αντίστοιχη αναγνώριση για τις ρυπογόνες και παραμελημένες παραλίες, τότε χιλιάδες ακτές της Ελλάδας θα κατακτούσαν τη "μαύρη σημαία".

Η ρύπανση των παραλιών από τόνους πετρελαιοειδών, τα χιλιάδες αυθαίρετα πάνω στο κύμα, οι μικρές χωματερές στις αμμουδιές και η ανυπαρξία ελέγχου της ποιότητας των νερών σε εκατοντάδες παραλίες είναι μια πραγματικότητα, η οποία όμως δεν "αγγίζει" τον θεσμό της "Γαλάζιας σημαίας στην Ευρώπη", που τέθηκε σε ισχύ πριν από 10 χρόνια.

Αλλωστε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο για τις οργανωμένες παραλίες της χώρας, που σημαίνει πρακτικά ότι οι παραλίες που βραβεύονται και προστατεύονται, με την οικονομική ενίσχυση της ΕΕ, αφορούν εκείνες τις οποίες εκμεταλλεύονται κατά κύριο λόγο οι ιδιώτες ή ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού... Ετσι, πολλές ακτές που δεν είναι "οργανωμένες", αλλά είναι καθαρές, δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Κριτήρια του προγράμματος για τη βράβευση των ακτών και των μαρίνων είναι ο έλεγχος νερών κολύμβησης, η οργάνωση της ακτής, η ασφάλεια των λουομένων, η πληροφόρηση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Φέτος οι ακτές που βραβεύτηκαν είναι: στον Εβρο 1, στη Ροδόπη 2, στην Ξάνθη 1, στην Καβάλα 8, στη Θεσσαλονίκη 9, στη Χαλκιδική 41, στην Πιερία 13, στη Λάρισα 1, στη Μαγνησία 27, στη Φθιώτιδα 7, στην Εύβοια 6, στην Αττική 2, στην Κόρινθο 6, στην Αργολίδα 4, στην Αρκαδία 1, στη Λακωνία 4, στη Μεσσηνία 7, στην Ηλεία 3, στην Αχαϊα 2, στη Φωκίδα 2, στην Αιτωλοακαρνανία 3, στη Θεσπρωτία 2, στην Κέρκυρα 22, στην Κεφαλονιά 4, στη Ζάκυνθο 5, στην Χανιά 14, στο Ρέθυμνο 8, στο Ηράκλειο 13, στο Λασήθι 26, στη Ρόδο 31, στην Κω 4, στις Κυκλάδες 14, στο Βόρειο Αιγαίο 4, στη Λέσβο 14 και στη Λήμνο 1. Ακόμα βραβεύτηκαν πέντε μαρίνες της Αττικής και από μία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

"Φτερουγίσματα" στο Μοσχάτο

"Τα Φτερουγίσματα", μια απλή αλλά τρυφερή ταινία που αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου και της φύσης, προβάλλεται σήμερα στο δημοτικό "Σινέ Κήπος", στο Μοσχάτο. Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια αφιερώματος για το περιβάλλον.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εριξαν πετρέλαια στη θάλασσα

Με μία τεράστια ποσότητα πετρελαιοειδών, που διοχετεύτηκαν στο Σαρωνικό κόλπο, υποδέχεται από χτες ο Πειραιάς τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Η νέα ρύπανση προκλήθηκε στη θάλασσα του Πειραιά αυτή τη φορά από... αγωγό ομβρίων υδάτων της ΕΥΔΑΠ. Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ, που βρίσκεται στον προβλήτα Ελευθέρα Λιμένα Κερατσινίου, έρεαν ακατάπαυστα προς τη θάλασσα πετρελαιοειδή και προϊόντα εκπλυμάτων! Τα προϊόντα αυτά μέχρι το απόγευμα είχαν σχηματίσει στη θάλασσα κηλίδα 100 τετραγωνικών μέτρων περίπου, την οποία προσπαθούσε να περιορίσει το σκάφος του λιμενικού, "Ακτια 6". Από το Λιμενικό Τμήμα του Κερατσινίου κλίθηκε συνεργείο της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ελέγξει το δίκτυο της περιοχής, αλλά και τα σχέδια των δικτύων που καταλήγουν στο συγκεκριμένο αγωγό.

Γιορτάζει το νέφος και το... ΥΠΕΧΩΔΕ

Την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος φαίνεται ότι γιορτάζει από χτες και το νέφος, που κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του στο λεκανοπέδιο της Αττικής!

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε χτες το πρωί στην Πατησίων τα 251 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200.

Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ίδια κατάσταση από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναμένεται να επικρατήσει και σήμερα.

Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που όλα αυτά τα χρόνια δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση του νέφους, παραβρέθηκε σε φιέστα στο Ζάππειο, με αφορμή το φωτισμό του Καλλιμάρμαρου Σταδίου. Προφανώς κάτι παραπάνω ξέρει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και προχωρά ακάθεκτος στη φωταγώγηση μερικών δεκάδων παραδοσιακών κτιρίων της Αθήνας και του Πειραιά το βράδυ. Ξέρει πολύ καλύτερα απ' τον καθένα ότι η πρωτεύουσα το πρωί δε βλέπεται εξαιτίας του νέφους...

Ρεπορτάζ: Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ