ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
Με τη ΔΕΕ στο δρόμο της αντεπίθεσης

Με πρόταση αγώνα, κόντρα στη συντηρητική επίθεση στην παιδεία και τον εκπαιδευτικό, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών διεκδικεί την ψήφο των καθηγητών, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ΟΛΜΕ

Τη στήριξη των καθηγητών για μια άλλη πορεία του κλάδου ζητά η Δημοσιοϋπαλλική Ενότητα Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις εκλογές που γίνονται αυτές τις μέρες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του 8ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, που θα γίνει 20-23 Ιούνη. Με σαφή θέση απέναντι στην κατάσταση που κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο και ΕΕ θέλουν να οδηγήσουν την παιδεία και τον εκπαιδευτικό, η ΔΕΕ καλεί τους καθηγητές να γυρίσουν την πλάτη σε εκείνους που υπονομεύουν τον κλάδο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και να στηρίξουν τη ΔΕΕ ως την παράταξη που εγγυάται την αγωνιστική πορεία του κλάδου μέχρι την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού.

Η ΔΕΕ στη διακήρυξή της επισημαίνει ότι το 8ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και οι συνέταιροί της προωθούν και υλοποιούν μεθοδικά και δόλια την αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και που συνδυάζεται με ανάλογες προσαρμογές στο χώρο της εκπαίδευσης. Τονίζει, δε, ότι για τα σχέδια προσαρμογής της παιδείας στις "αξίες" της "Λευκής Βίβλου" και της ΕΕ υπάρχουν αδιάψευστοι μάρτυρες. Συγκεκριμένα:

  • Η συνεχής μείωση των δαπανών, η λιτότητα, το μισθολόγιο - φτωχολόγιο, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, της μονιμότητας, της επετηρίδας, των συνταξιοδοτικών - αντιασφαλιστικών δικαιωμάτων, η ιδιωτικοποίηση της κατάρτισης, της επιμόρφωσης, τα σχέδια και οι νόμοι που μεταφέρουν τα σχολεία, την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπό την κηδεμονία "επιτροπών" και οικονομικών παραγόντων.
  • Τα σχέδια για το Εθνικό Απολυτήριο, που μετατρέπει το Λύκειο σε Κέντρο Εξετάσεων και Αποθάρρυνσης, τους εκπαιδευτικούς σε επιτηρητές και την παραπαιδεία σε κύριο έργο. Ο νόμος για το Διεθνές Απολυτήριο, που παραχωρεί τμήματα Δημοσίων Λυκείων σε ιδιωτική εταιρία.
  • Το ψέμα της "ελεύθερης πρόσβασης", η ενεργοποίηση της οποίας θα τινάξει στον αέρα, όχι μόνο το δημόσιο, ενιαίο, δωρεάν και ανώτατο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αλλά και ολόκληρου του Δημόσιου Εκπαιδευτικού Συστήματος, όπως επίσης και τις εργασιακές σχέσεις, την επετηρίδα, με την αποδέσμευση πτυχίου από επαγγελματικά δικαιώματα που προωθεί.
Μακριά από τις ανάγκες οι σημερινοί συσχετισμοί

"Οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και στις ΕΛΜΕ, αποκρύπτοντας τη σημασία των προωθούμενων αλλαγών στην εκπαίδευση και των γενικότερων, με εκτονωτικές απεργίες και συνεχείς αναβολές, κράτησαν τον κλάδο σε χειμερία νάρκη μια ολόκληρη διετία" επισημαίνει η ΔΕΕ. "Σύρθηκαν στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για να μην ξεκοπούν από τη βάση ενόψει και του συνεδρίου, έχοντας βέβαια "παραλείψει" κάθε απαραίτητο μέτρο για την προετοιμασία της, με άνοιγμα σε γονείς, μαθητές, εργατικά συνδικάτα και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος. Στη διάρκεια του αγώνα ακολούθησαν απρόθυμα τις προτάσεις της ΔΕΕ για συντονισμό της δράσης με άλλους αγωνιζόμενους κλάδους και την αξιοποίηση πανεκπαιδευτικών μορφών πάλης. Στέρησαν σε μεγάλο βαθμό από τον αγώνα μας τα μεγάλα όπλα της συμπαράταξης, του συντονισμού, της πλατιάς αποκάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής".

Οσο για το ρόλο που έπαιξαν οι άλλες δυνάμεις, η ΔΕΕ υπογραμμίζει τα εξής:

- Η ηγεσία της ΠΑΣΚ είχε την πρώτη ευθύνη γι' αυτόν τον προσανατολισμό. Με τη στάση της υπέθαλπε την απεργοσπασία, ενθάρρυνε την αδιαλλαξία και τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης. Κυριολεκτικά, αποδυνάμωνε την αντοχή του κλάδου και ενίσχυε την αντοχή της κυβέρνησης.

- Η ηγεσία της ΔΑΚΕ συνέβαλε σημαντικά με την αδράνεια της, τη στάση της, στην ανοιχτή απεργοσπασία, αφού ποτέ δεν πίστεψε στην αντιπαράθεση με αυτή την πολιτική, με την οποία συμπίπτει. Αλλωστε, καμία καταξίωση δεν έχει στον κλάδο με τη στάση που κράτησε στο πρόσφατο παρελθόν.

- Η ηγεσία της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ,που για πολλά χρόνια βρισκόταν σε απόλυτη ταύτιση με τους άλλους δύο συνεταίρους, εμφάνισε αγωνιστικό προφίλ, που στην πορεία ξεθώριασε με θέματα όπως το μίνιμουμ πακέτο, το πακέτο Ντελόρ κλπ. φτάνοντας στο τέλος στη γνωστή διγλωσσία για το κλείσιμο της απεργίας, διγλωσσία που χρησιμοποιεί συχνά για να υπονομεύει και για να περισυλλέξει ψήφους.

- Οι ηγεσίες των Παρεμβάσεων από τη φύση τους δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο και προοπτική στους αγώνες. Ακολουθούν τακτικές κινήσεις από τον αυτοχαρακτηρισμό τους σε "ανεξάρτητους" και "ακομμάτιστους", την προβολή "μίνιμουμ πακέτων" από ένα τμήμα τους μέχρι τα περί "ελεύθερης πρόσβασης" κλπ. Ετσι δείχνουν ξεκάθαρα και ποια πολιτική αντικειμενικά διευκολύνουν και σε ποιους δίνουν άλλοθι.

Γιατί υποστήριξη της ΔΕΕ

Μπροστά στο Συνέδριο του κλάδου η ΔΕΕ ζητά από τους καθηγητές όχι μόνο την ψήφο τους, αλλά και τη δραστήρια υποστήριξη στην παράταξη, γιατί:

1. Με συνέπεια συνέβαλε και συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις συντονισμένα, σταθερά και αταλάντευτα στην αγωνιστική κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων, στον αγώνα για την υπεράσπιση της παιδείας και του εκπαιδευτικού.

2. Ακόμη και στις "νεκρές" περιόδους, όπου οι άλλες δυνάμεις αποχωρούν, κάνοντας τόπο στην κυβερνητική επίθεση, η ΔΕΕ υψώνει τη φωνή της, ενεργοποιεί, ξεσκεπάζοντας το χαρακτήρα και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

3. Επίμονα και σταθερά, δουλεύει στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης δυνάμεων, για πιο αποτελεσματικούς αγώνες στο χώρο της παιδείας. Στην κατεύθυνση της συμπαράταξης γονιών, μαθητών, φοιτητών, εργατικού λαϊκού κινήματος με τους εκπαιδευτικούς, σε ένα κοινό μέτωπο προάσπισης και διεκδίκησης των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων του λαού μας. Καρπός αυτής της δουλιάς της ήταν, σε μεγάλο βαθμό. η ενεργητική στήριξη που εκφράστηκε στον αγώνα μας, η μεγάλη επιτυχία των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων και των ταξικών συγκεντρώσεων.

4. Δεν εξαντλείται σε "μια κι έξω" αγώνες. Αντίθετα, κάνει ό,τι μπορεί για ν' αξιοποιηθεί όλος ο πλούτος αγωνιστικής έκφρασης του συνδικαλιστικού κινήματος, από τις πιο απλές ως τις πιο σύνθετες και ανώτερες μορφές του, σ' έναν αγώνα που θα διαρκέσει ως την τελική επίλυση των αιτημάτων των καθηγητών.

5. Πάνω απ' όλα ακολουθεί το μόνο αποτελεσματικό και νικηφόρο δρόμο, για τη δικαίωση των προσδοκιών μας. Το δρόμο της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ, μ' ένα αναγεννητικό κίνημα παιδείας, για ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση, στενά δεμένες με τις βαθιές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, που επιβάλλουν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα οι πρυτανικές εκλογές

Με κυρίαρχο ζήτημα την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου συμμετέχει στις σημερινές πρυτανικές εκλογές το ψηφοδέλτιο με υποψήφιο πρύτανη τον Στρ. Κουνιά και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον Κ. Μπουντόλο και την Μ. Θωμαδάκη

Με συγκεκριμένες θέσεις και στόχους για το Πανεπιστήμιο Αθήνας, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αλλά και για την ανώτατη παιδεία γενικότερα, συμμετέχει στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου το ψηφοδέλτιο με υποψήφιο πρύτανη τον καθηγητή Στρατή Κουνιά,πρόεδρο του Μαθηματικού Τμήματος, και υποψήφιους αντιπρυτάνεις την Μαρίκα Θωμαδάκη,αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής, και τον Κώστα Μπουντόλο,αναπληρωτή καθηγητή των ΤΕΦΑΑ.

Η ψήφος της πανεπιστημιακής κοινότητας στην παράταξη, που έχει στόχο να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες της πανεπιστημιακής κοινότητας οι οποίες αντιστρατεύονται τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του πανεπιστημίου και παράδοσής του στους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς", εγγυάται τη διαφορετική πορεία για το πανεπιστήμιο, καθώς έχει σαφείς θέσεις για το ρόλο του πανεπιστημίου και τη σύνδεσή του με την κοινωνία, κόντρα στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει για την ολοκληρωτική επικράτηση του επιχειρηματικού πνεύματος στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η αναβάθμιση των συνθηκών μόρφωσης και διαβίωσης των φοιτητών, η μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία στις οποιεσδήποτε προσλήψεις προσωπικού στο πανεπιστήμιο, η άμεση αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου με πλήρη έλεγχο και διαφάνεια είναι μερικοί από τους στόχους πάλης της παράταξης. Πρωταρχικό όμως ζήτημα, όπως επισημαίνεται στη διακήρυξή τους, οι τρεις υποψήφιοι θεωρούν την αντίσταση στις προσπάθειες όλων των μορφών άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης των δημοσίων ΑΕΙ, η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους και της δωρεάν παροχής γνώσεων.

Υποψήφιοι είναι επίσης ο Κ. Δημόπουλος, πρόεδρος της Ιατρικής (με υποψηφίους αντιπρυτάνεις τους Γ. Δρακόπουλο νυν αντιπρύτανη και καθηγητή Φυσικομαθηματικής και τον Αντ. Δανασή - Αφεντάκη, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής) και ο Σπ. Φλογαϊτης, καθηγητής της Νομικής (με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον Χαρ. Προυκάκη, καθηγητή Ιατρικής και τον Κ. Σβολόπουλο, πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας).

Υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί την κατάσταση που διαμορφώνεται γι' αυτούς, με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, μετά και από την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογεί τους μισθούς τους, που, όπως τονίζουν, είναι πενιχροί για το επίπεδο διαβίωσης στο εξωτερικό.

Μεταφέροντας την εμπειρία του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας Κ. Σμπόνιας, σε επιστολή του στο "Ρ", επισημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα διαβίωσης, καθώς αυτή τη στιγμή παίρνουν το 1/3 του μισθού του διπλωματικού υπαλλήλου αντίστοιχων τυπικών προσόντων, είναι όλοι ανασφάλιστοι στο εξωτερικό και τα ενοίκια που πληρώνουν στην Ευρώπη είναι το 1/2 του μισθού τους. Παράλληλα, επισημαίνει τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και διάλυσης της εκπαίδευσης των μεταναστών και παράδοσής της σε πρωτοβουλίες γονιών, εκκλησιών, φιλανθρωπιών κλπ.

"Οι κυβερνήσεις, τονίζει, αδιαφορώντας και υποβαθμίζοντας την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, υποβαθμίζουν τους εκπαιδευτικούς τους, τους πετάνε στην κυριολεξία, πατώντας πάνω στα οικονομικά προβλήματα που έχουν πριν φύγουν και, φυσικά, όταν κάποιοι θέλουν να αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσης και δουλιάς τους, υπάρχει η μόνιμη επωδός από τον υφυπουργό ως τον τελευταίο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου: "Αν δε σου αρέσει, να γυρίσεις πίσω"".

"Κοντά σ' αυτά, τονίζει ο Κ. Σμπόνιας, ήρθε πρόσφατα η φορολόγηση αυτών των πενιχρών ποσών που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί για το επίπεδο διαβίωσης στο εξωτερικό, ώστε να εξαναγκαστούν να φύγουν ή να γίνουν υποτακτικοί χωρίς δικαιώματα και αντιστάσεις", τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και καταγγέλλει: "Αυξάνουν συγχρόνως με φτηνά τερτίπια κατά 30% το ωράριο των καθηγητών στη Γερμανία, γιατί φαίνεται μας βρήκαν εύκολη λεία σαν μια πρόβα τζενεράλε, ενόψει της εφαρμογής στην Ελλάδα, με εισηγητές με ολόφρεσκες ανανεωτικές ιδέες του στιλ "όσους λιγότερους μαθητές έχεις στην τάξη σου, τόσο περισσότερες ώρες θα δουλεύεις", δηλαδή αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση με κριτήριο το κέρδος και όχι τον άνθρωπο, όπως οι βιομήχανοι που εφαρμόζουν σήμερα τα ελαστικά ωράρια απασχόλησης".

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Αντίσταση στην αποχαύνωση και την υποταγή
  • Ξεκινούν σήμερα από το Αιγάλεω και ακολουθούν σε Κυψέλη, Χαλάνδρι Κορυδαλλό, Καλλιθέα, Ηλιούπολη οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά
  • Πικετοφορία χτες στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ της πόλης

Σήμερα ξεκινούν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, που είναι αφιερωμένες στην πάλη κατά των ναρκωτικών, ενώ χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ έκαναν πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταδικάζοντας την ιδεολογία της ναρκο - υποταγής και καλώντας το λαό σε αγώνα για ουσιαστικές λύσεις. Αρχή των εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα γίνεται σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο Αιγάλεω,στην πλατεία Εσταυρωμένου,με ομιλητές τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλ. Μιχαλαρέα,ψυχολόγο, θεραπευτή του "18 ΑΝΩ".

Μέσα από τις εκδηλώσεις που έχουν ως κεντρικό σύνθημα "Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, αντίσταση στην αποχαύνωση και στην υποταγή", η ΚΝΕ προβάλλει την άλλη άποψη για τα ναρκωτικά, αυτή που αποκρύπτεται από τους θιασώτες της αποποινικοποίησης, του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "μαλακά" και "σκληρά", της ναρκο-υποταγής και δίνει την ευκαιρία στους νέους της Αθήνας και του Πειραιά να συζητήσουν με εκπροσώπους των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα γίνουν:

Αύριο,στην κεντρική πλατεία Κυψέλης στις 7.30 μ.μ. με ομιλητές τον Μπ. Αγγουράκη,βουλευτή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλ. Μιχαλαρέα.Θα συμμετέχει και η θεραπευτική κοινότητα "Παρέμβαση" με έκθεση φωτογραφίας.

Μεθαύριο Σάββατο,στο Χαλάνδρι στις 8.00 μ.μ. (κεντρική πλατεία) με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα συμμετέχει και η "Παρέμβαση" με έκθεση φωτογραφίας.

- Την ίδια μέρα, στον Κορυδαλλό στις 7.30 μ.μ. (Περιβολάκι), με ομιλήτρια τη Χρ. Παναγιωτακοπούλου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα του Συμβουλίου Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ. Θα συμμετέχει η κοινότητα "Νόστος" με έκθεση φωτογραφίας.

Τη Δευτέρα 9 Ιούνη, στην Καλλιθέα στις 7.30 το απόγευμα (πλατεία Δαβάκη) με ομιλητή τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 11 Ιούνη, στην Ηλιούπολη στις 7.30 το απόγευμα (κεντρική πλατεία), με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό,γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, περπάτησαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χτες βράδυ και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη "νέα εκσυγχρονιστική αντίληψη" διαχωρισμού "μαλακών" και "σκληρών" ναρκωτικών. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των οργανώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης, πήραν μέρος στην πικετοφορία ενάντια στα ναρκωτικά, που ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Ναυαρίνου. Με πικέτες που έγραφαν "Εκσταση στη ζωή, ενάντια στο θάνατο", "Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, η ζωή δεν έχει υποκατάστατα" και συνθήματα όπως "Ούτε σκληρά, ούτε μαλακά όχι σε όλα τα ναρκωτικά", "Οχι στην απάτη του καθορισμού κόντρα στη μαστούρα του εκσυγχρονισμού", "Μέτωπο σε όλα τα ναρκωτικά θέλουμε ειρήνη, μόρφωση δουλιά", αλλά και "Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη".

Στην πλατεία Ναυαρίνου η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία της Νένας Νικοπολιτίδου,μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία ανάμεσα στα άλλα σημείωσε ότι, όπως φαίνεται, ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε εργολαβικά να προωθήσει την ιδεολογία της ναρκο-υποταγής. Παράλληλα επισήμανε τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δε βγαίνει κατηγορηματικά να καταδικάσει τέτοιου είδους απόψεις. "Η "νέα εκσυγχρονιστική προοπτική" θέλει τη νεολαία στο μπαλκόνι της με τη γλάστρα της - ακίνδυνη για το σύστημα", είπε η ομιλήτρια και ξεκαθάρισε ότι η ΚΝΕ και με αυτή την εκδήλωση υπογραμμίζει πως "η νέα γενιά της πατρίδας μας σε καμιά περίπτωση δεν είναι μια νεολαία ναρκο-υποταγμένη, παραιτημένη, δίχως όνειρα, στόχους φιλοδοξίες και ευαισθησίες, δεν είναι μια νεολαία χαμένη στους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών". Σημείωσε επίσης ότι για την ΚΝΕ, η χρήση - καλλιέργεια - εμπορία - διαφήμιση των ναρκωτικών ουσιών αποτελεί ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, με κοινωνικά και πολιτικά αίτια, σύμφυτο στις μέρες μας με την κρίση του καπιταλισμού, με τη σαπίλα του.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΟΘ του ΚΚΕ ο Γ. Τεμεκενίδης,μέλος του Γραφείου της ΝΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Γενική συνέλευση του ΕΣΥΝ

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση που γίνεται στις 9 Ιούνη και ώρα 6 μμ, στην αίθουσα ΤΕΔΚΝΑ (Χαριλάου Τρικούπη 24). Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΕΣΥΝ τονίζει ότι η παρουσία όλων των μελών στη συνέλευση είναι απαραίτητη, εξαιτίας της κρισιμότητας στην οποία βρίσκεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το "μπαλάκι" στο υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα

Στο υπουργείο Οικονομικών έριξε χτες το "μπαλάκι" ο υπουργός Παιδείας σχετικά με το αίτημα των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας για απόδοση του επιδόματος των 35.000 δραχμών. Οι υπάλληλοι, που προγραμματίζουν για σήμερα κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, ζητούν να διατηρηθεί για όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας το επίδομα γενικών εξετάσεων, ύψους 35.000 δραχμών, να τους καταβληθεί εφάπαξ το επίδομα και να εξαιρεθεί η παιδεία από το νόμο για τη νομαρχιακή αποκέντρωση.

Ερωτώμενος σχετικά με τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων υπουργείου Παιδείας, ο Γερ. Αρσένης τόνισε χτες ότι έχει υπογραφεί από τον ίδιο κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και Οικονομικών και έχει σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει κάποιες παρατηρήσεις για την έκταση και το ύψος του επιδόματος και κάλεσε την ΠΟΣΥΠ να απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν στις 10 Ιούνη 24ωρη απεργία και συμβολικές καταλήψεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ στις 12 Ιούνη προγραμματίζουν 3ωρη στάση εργασίας καιδηλώνουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε απεργία την περίοδο διεξαγωγής των γενικών εξετάσεων.

ΣΕΡΡΕΣ
Βδομάδα Δράσης κατά των ναρκωτικών

Στα πλαίσια της Βδομάδας Δράσης ενάντια στα ναρκωτικά, που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Σερρών, πραγματοποιείται εκδήλωση με πλατιά συμμετοχή φορέων μεθαύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Την Κυριακή 8/6, θα γίνει εκδήλωση με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας Σερρών.

Οπως τονίζεται στην προκήρυξη που μοιράζουν τα μέλη του Συλλόγου, "οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών επιβάλλει, περισσότερο από ποτέ, να γίνει υπόθεση συστηματικού και πολύμορφου αγώνα ολόκληρης της νεολαίας, κάθε οικογένειας, κάθε μέλους της κοινωνίας μας".

Ο Σύλλογος Γυναικών Σερρών δηλώνει ριζικά αντίθετος με την πρόταση διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "μαλακά" και σκληρά, που προβάλλεται πιο έντονα τελευταία από πολιτικούς παράγοντες.

  • Την αντίθεσή του με τις "προσωπικές απόψεις" του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, περί ελεύθερης χρήσης των "μαλακών" ναρκωτικών, εκφράζει ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας "Ο Παρθενώνας", σε επιστολή που απέστειλε χτες στον πρωθυπουργό. Τονίζει ότι το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου είναι αντίθετοι "με τη χρήση παντός ναρκωτικού που οδηγούν τα άτομα σε χαρακτηριστικές διαταραχές του ψυχικού κόσμου τους, αλλά και της κοινωνικής τους συμπεριφοράς".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ