ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποζημιώσεις - κοροϊδία

"Ψίχουλα" ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση στους "κατεστραμμένους" αγρότες. Θα αποζημιώνεται μόνο το 35% της ζημιάς στο βαμβάκι και το 30% στις άλλες καλλιέργειες

Κοροϊδία αποδεικνύονται οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις, που θα καταβληθούν στους "κατεστραμμένους" από την κακοκαιρία, αγρότες.

Η κυβέρνηση διά στόματοςυπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, ανακοίνωσε χτες πως ξεκινάει η διαδικασία, για να πάρουν αποζημιώσεις οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν τους καλύπτει ο ΕΛΓΑ, για τις ζημίες του 1996, με προφανή σκοπό να δημιουργήσει ντόρο και κλίμα αποπροσανατολισμού, ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν σε όλη τη χώρα, την ερχόμενη Τρίτη. Με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Γεωργίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, προκύπτει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει "ψίχουλα", σε λιγοστούς αγρότες.

Αποζημιώσεις θα δίνονται μόνο για ζημιές πάνω από 30% στις καλλιέργειες και 15% στα δέντρα. Για το βαμβάκι, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί για έκταση 100 στρεμμάτων, στο ύψος του 35% της συνολικής ζημιάς, η οποία θα υπολογίζεται, με βάση τη μειωμένη ηρτημένη παραγωγή που έδωσε το υπουργείο Γεωργίας κατά νομό και με την "κουστουρεμένη" τιμή των 250 δραχμών ανά κιλό. Δηλαδή, οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν να περιμένουν μερικά χιλιάρικα για κάθε στρέμμα, αφού εκτιμάται ότι οι αποζημιώσεις αυτές σε πολύ λίγες περιπτώσεις θα ξεπερνούν τις 10.000 δραχμές το στρέμμα. Για τις άλλες καλλιέργειες ο υπουργός ανέφερε ότι θα χορηγηθεί αποζημίωση 30% της συνολικής ζημιάς, η οποία θα υπολογιστεί με βάση τη μέση παραγωγή της τελευταίες πενταετίας. Για τις δεντρώδεις καλλιέργειες θα δοθεί οικονομική ενίσχυση μέχρι 3.500 δραχμές και μέχρι 4.000 δραχμές για την ανασύσταση δεντροκαλλιεργειών και για τις ροδακινιές και νεκταρινιές 150.000 δραχμές το στρέμμα για να τις ξεριζώσουν! Ακόμα για τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα θα χορηγηθεί αποζημίωση ίση με το 50% της μέσης τιμής τους και για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων η οικονομική ενίσχυση θα είναι ίση με το 40% των δαπανών αποκατάστασης των ζημιών.

Αδιευκρίνιστα, όμως, παραμένουν το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν, καθώς και ο χρόνος καταβολής τους,που φαίνεται να είναι πολύ μακρινός. Ο υπουργός Γεωργίας το μόνο που είπε είναι ότι από τις 24 Γενάρη και εντός 10 ημερών θα υποβληθούν οι αιτήσεις των παραγωγών που επλήγησαν και στη συνέχεια οι δηλώσεις αυτές θα πάνε στις νομαρχίες όπου θα συγκροτηθούν επιτροπές για την εξατομίκευση των ζημιών. Οσο για τα χρήματα που αναμένεται να δοθούν αυτά είπε ότι, μετά το υπόμνημα που κατέθεσε στον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα μεταφερθούν από τα κοινοτικά κονδύλια του Β Πακέτου Ντελόρ (από τα υπόλοιπα της χρήσης του 1996 για την Ελλάδα, καθώς και είναι μικρό ποσό του 1997 χωρίς να διευκρινίσει από ποια προγράμματα) και, για να φανεί πειστικός, ανέφερε ότι έχει κατατεθεί το ποσό των 4 δισ. δραχμών στην ΑΤΕ ως πρώτη προκαταβολή...

Κατά τα άλλα, όσον αφορά τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην υλοποίηση των δέκα σημείων που έχει ανακοινώσει, τονίζοντας ότι δε θα γίνει γενική ρύθμιση χρεών, παρά μόνο τραπεζικές ρυθμίσεις σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Επίσης, πρόσθεσε γενικόλογα πως το υπουργείο Γεωργίας κατέθεσε στην Κομισιόν δύο υπομνήματα για την αναμόρφωση των καθεστώτων για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς του βαμβακιού, του καπνού, της βιομηχανικής ντομάτας και των γαλακτοκομικών. Ειδικότερα για το βαμβάκι, σημείωσε πως η παραγωγή υπολογίζεται να ανέλθει περίπου στο 1 εκατ. τόνους και η τιμή του θα είναι 270 δραχμές το κιλό... Στο σημείο αυτό επανέλαβε ξανά την υπόσχεση πως η κυβέρνηση θα μεριμνήσει, για να πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί που "φέσωσαν" οι εκκοκκιστές Τσιπλάκος, Τσακιράκης, και Χατζηχαραλάμπους.

Το έκτακτο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Στις 19.12.1996 το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ αποφάσισε τη διοργάνωση εκτάκτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας (4, 5 και 6 Φλεβάρη 1997). Αυτή η απόφαση υλοποιεί τις σκέψεις της ΠΑΣΚΕ, η οποία απ' τις αρχές Νοέμβρη είχε μιλήσει ανοιχτά για την "ανάγκη" να προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ σε έκτακτο συνέδριο.

Το έκτακτο συνέδριο, όπως αποφασίστηκε, θα έχει εκλογοαπολογιστικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι θα εκλεγεί και νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας. Τρανή απόδειξη των προθέσεων της ΠΑΣΚΕ αποτελεί και τούτο: Ενώ προτείνει τροποποίηση του καταστατικού για 3ετή θητεία του Γενικού Συμβουλίου και μάλιστα με μεταβατική διάταξη, ώστε να ισχύει απ' αυτό το Συνέδριο, τώρα χάριν των σκοπιμοτήτων, καταργεί τη σημερινή Διοίκηση, η οποία έχει την εντολή για 2ετή θητεία. Ενώ είναι ώριμη η απαίτηση για 3ετή θητεία του νέου Συμβουλίου, το απερχόμενο δεν είναι ώριμο ούτε για θητεία ενός χρόνου! Πρόκειται δηλαδή για εφαρμογή της γνωστής παροιμίας: "Στο καλάθι δε χωρά, στο κοφίνι περισσεύει"...

Αυτή η απόφαση συμπίπτει με μια πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις λαϊκές κατακτήσεις. Είναι πλέον γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης και αποτυπώνονται στο μισθολόγιο της διαρκούς λιτότητας, του εκβιασμού και της πολιτικής ομηρίας. Επιβάλλει πάγωμα μισθών, με τέτοιο τρόπο μάλιστα που οι εργαζόμενοι, για να πάρουν ολόκληρο αυτό το "παγωμένο" ποσό, πρέπει να γίνουν θερμοί υποστηρικτές της υποταγής, του γλειψίματος και άλλων τέτοιων προτερημάτων, για τα οποία η κυβέρνηση χρόνια τώρα διαπρέπει στην καλλιέργειά τους. Ετσι, λοιπόν, το κίνητρο περικοπής του μισθού και της υποταγής παρουσιάζεται ως κίνητρο απόδοσης...

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας δε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο για άγριες αλλαγές στο ασφαλιστικό ζήτημα. Μεταξύ των άλλων προβλέπει όριο συνταξιοδότησης 67 χρόνων για τους άντρες και 65 για τις γυναίκες, με κατάργηση όλων των μεταβατικών διατάξεων των νόμων της ΝΔ. Επίσης προβλέπει αύξηση των εισφορών των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά 6%.

Πρόσφατα η διορισμένη, απ' την κυβέρνηση, διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας πήρε απόφαση να προτείνει αλλαγή του υπολογισματικού εφάπαξ στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Με ζηλευτά ανακλαστικά η ΠΑΣΚΕ στην ΑΔΕΔΥ έδωσε τη συγκατάθεσή της σ' αυτή την απόφαση, ενώ η ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ κάνει πως δεν ξέρει.

Αλήθεια, από πού αντλούν το δικαίωμα να παίζουν με τα λεφτά των Δημοσίων Υπαλλήλων;

Είναι γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, η τακτική της πλειοψηφίας στην ΠΟΕΔΗΝ ήταν τακτική υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, καλλιεργώντας μέσα στα νοσοκομεία τον εφησυχασμό, την αναμονή και τις αυταπάτες.

Η προσπάθεια της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών (ΔΕΥ) να πάρει η ΠΟΕΔΗΝ απόφαση για διεκδικήσεις μισθολογικές ουσιαστικού χαρακτήρα, προσέκρουε στην άποψη της πλειοψηφίας για αναμονή του νέου μισθολογίου, διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και παράλληλα να καλλιεργήσει αυταπάτες.

Μάλιστα οι όποιες διεκδικήσεις διατυπώνονταν κυρίως από την ΠΑΣΚΕ, αλλά και με την εμφανή υποστήριξη της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, δε σχετίζονταν με τις ανάγκες της ζωής, αλλά πάντα σε αντιπαράθεση και σύγκριση με άλλους συναδέλφους του δημόσιου τομέα.

Αντί να διευκολύνουν την αντιπαράθεση με τον πραγματικό φταίχτη, που είναι η κυβερνητική πολιτική, διευκόλυναν ένα κλίμα αντιπαράθεσης, μια υποβόσκουσα έχθρα για τους προνομιούχους υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών.

Αλήθεια, πόσο απέχει το φαινόμενο των "αγανακτισμένων πολιτών", που τους στρέφουν ενάντια στο μεγαλειώδη αγώνα των ναυτεργατών και αγροτών, από την προσπάθεια μετάθεσης των κυβερνητικών ευθυνών με την καλλιέργεια ανύπαρκτων διαφορών ανάμεσα σε τμήματα υπαλλήλων;

Οι προσπάθειες της ΔΕΥ να έρθει στην επιφάνεια το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, ώστε να προετοιμαστεί το κίνημα για την αντιμετώπιση των νέων, χειρότερων, ρυθμίσεων, αντιμετωπίστηκαν με ύποπτη αναισθησία. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι όσο συχνότερα η κυβέρνηση μιλάει για εκσυγχρονισμό, νοικοκύρεμα, περικοπή των σπαταλών, ανταγωνιστικές και αυτοχρηματοδοτούμενες υγειονομικές μονάδες, τόσο λιγότερο οι ευρω-εραστές "θυμούνται" την ανάπτυξη ενός ικανού δημόσιου τομέα, χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει ένα μπλοκ δυνάμεων που αποδέχεται τους βασικούς προσανατολισμούς της κυβερνητικής πολιτικής, φροντίζοντας κατάλληλα την υλοποίησή τους, με το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Αυτές οι δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) στηρίζουν δογματικά το "μονόδρομο" των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΠΑΣΚΕ επικαλείται τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το κίνημα για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Πράγματι το κίνημα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα. Ο χαρακτήρας των μέτρων που θα παρθούν θα καθορίσει και από ποια σκοπιά αντιμετωπίζονται. Από την πλευρά του εργατικού οφέλους - άρα και του οφέλους της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας - ή από την πλευρά των συμφερόντων της ολιγαρχίας, στάση που πιστά τηρούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση;

Ο πρότερος βίος της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι δε θέλει και δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από τις κυβερνητικές επιλογές. Θέλει, λοιπόν, βρισκόμενη υπό το καθεστώς του άγχους των εξελίξεων, να τις προλάβει με το μικρότερο κόστος.

Ετσι θέλει να εκλέγει διοίκηση με τους σημερινούς συσχετισμούς, οι οποίοι προέκυψαν σαφώς σε ένα άλλο πολιτικό συνδικαλιστικό τοπίο. Εχοντας δε ξεμπερδέψει με το αγκάθι ενός επερχόμενου εκλογικού συνεδρίου, με μεγαλύτερη "ασφάλεια" και άνεση θα μπορεί η ΠΑΣΚΕ να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτό το συνέδριο γίνεται κυρίως για να "λύσουν" το πρόβλημα των συσχετισμών και εξουσιών. Η δε ανάπτυξη των αγώνων μετατίθεται σε "βάθος χρόνου" κατά τις πρόσφατες προσφιλείς διατυπώσεις. Αλλωστε δεν το έκαναν τις καλές εποχές, τώρα θα ασχοληθούν με αυτά;

Η ΔΕΥ προσπάθησε και προσπαθεί να περάσει η πρωτοβουλία στους ίδιους τους εργαζόμενους, αναπτύσσοντας την αντίστασή τους, ώστε τα διάφορα συνδικαλιστικά τερτίπια, που αγγίζουν τα όρια της αυθαιρεσίας, να μην πιάσουν τόπο.

Δεν είναι εύκολη η αποκρυπτογράφηση της ανακοίνωσης της ΠΟΕΔΗΝ (δηλαδή της ΠΑΣΚΕ) που έλεγε ότι "το κλείσιμο του 1996 σηματοδοτεί και το κλείσιμο μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου για την Ομοσπονδία μας". Εκείνο όμως που προέχει είναι ότι η Ομοσπονδία και τα χιλιάδες μέλη πρέπει να ανοίξουν μέτωπο στο συμβιβασμό και την ηττοπάθεια, διεκδικώντας λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και του κινήματος συνολικά. Να απαιτήσουν το συντονισμό με το σύνολο των μαχόμενων εργαζομένων, οι οποίοι πλήττονται από αυτή την πολιτική. Παράλληλα είναι και μια πρόκληση στους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων, που στα πρωτοβάθμια όργανα διαμαρτύρονται, γκρινιάζουν ή και βρίζουν για πολλές πλευρές των θέσεων και των επιλογών της τακτικής των παρατάξεών τους στην ΠΟΕΔΗΝ.

Το έκτακτο συνέδριο πλησιάζει. Τι θέσεις θα υποστηρίξουν; Με ποιο τρόπο, πρακτικά και καθαρά θα πουν "όχι" σε αυτές τις επιλογές;

Θα βρουν το κουράγιο να πουν "όχι" στην υποστήριξη των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης ή η απόσταση μεταξύ Σωματείου και ΠΟΕΔΗΝ λειτουργεί σαν αμορτισέρ απορρόφησης των "κραδασμών" που προκαλούν οι διαμαρτυρίες;

Είναι βέβαιο ότι η ενίσχυση της ΔΕΥ θα αποβεί προς όφελος του κινήματος. Είναι η πιο αποτελεσματική και κυρίως όχι άσφαιρη διαμαρτυρία.

Το κίνημα με τη συμβολή της πλειοψηφίας των συναδέλφων έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα, θα προχωρήσει. Ας αποφασίσουν οι σύνεδροι με ποιους θα συμπαραταχτούν, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Το κίνημα από τη φύση του δε θα ανεχτεί ούτε θα συμβιβαστεί με "παιδονόμους", ούτε θα αφήσει να επικρατήσει η "Τσουκατοποίηση".

Πάνω απ' όλα βρίσκεται το συμφέρον της πλειοψηφίας των εργαζομένων και του κινήματος, το οποίο απαιτεί την ενίσχυση και επιτυχία της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Γιώργος ΝΑΝΟΣ

Στέλεχος της ΔΕΥ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
"Αυτή τη φορά θα 'ναι για πολύ"

Με τον ενωμένο, μαζικό και αποφασιστικό αγώνα απαντούν και πάλι οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης στην πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Οσοι πίστευαν και διατυμπάνιζαν ότι οι αγρότες δε θα ξαναβγούν στους δρόμους διαψεύστηκαν. Ο νέος χρόνος ξεκινά αγωνιστικά. Ηδη προετοιμάζουν την πρώτη δυναμική αντίδραση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, με το παναγροτικό συλλαλητήριο στις 29 του μήνα. Ενα συλλαλητήριο που θα γίνει την ημέρα έναρξης της AGROTICA 97. Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν από νωρίς στο χώρο της ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, προκειμένου να εμποδίσουν την εγκαινίασή της από τον υπουργό Γεωργίας. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση πάνω στα αιτήματα που έχουν ήδη θέσει μέσα από τις προηγούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες στις 3 του Φλεβάρη θα κατεβάσουν στις πλατείες και τους δρόμους των χωριών τα αγροτικά τους μηχανήματα και στις 4 του μήνα θα μπλοκάρουν με τα τρακτέρ τις εθνικές οδούς και άλλα κομβικά σημεία, όπως τελωνεία, διόδια κλπ.

"Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στο δρόμο και προειδοποιούμε την κυβέρνηση πως αυτή τη φορά θα ναι για πολύ. Στο χέρι της είναι η λύση", δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θέρμης Π. Πονερίδης.Ολες τις προηγούμενες μέρες αλλά και σήμερα ακόμη περισσότερο, οι αγρότες από τα χωριά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Δεκέμβρη, δηλώνουν πως θα μπούνε μαζικά και δυναμικά στον αγώνα. Αισιόδοξα και μαχητικά είναι τα μηνύματα και από τους αγρότες της Χαλκιδικής που τον Δεκέμβρη "απουσίαζαν". "Μας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι σε τούτο τον αγώνα θα είναι "παρών" για να ενισχύσουν τα μπλόκα όπου στηθούν. Μάλιστα ετοιμάζονται να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που όπως φαίνεται θα είναι πραγματικά μεγαλειώδες", κατέληξε ο Π. Πονερίδης.

Μηνύματα παναγροτικού ξεσηκωμού

Τελευταίες συσκέψεις προετοιμασίας του αγώνα στη Θεσσαλία και νέες αποφάσεις συμμετοχής και προετοιμασίας του αγώνα σε πολλές περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση προκαλεί με κρατική τρομοκρατία και κατασταλτικούς μηχανισμούς, αντί λύσεων στα αγροτικά προβλήματα

Με ένταση των προσπαθειών, η Πανθεσσαλική, οι νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και οι συντονιστικές των ηρωικών μπλόκων, σε μια τελική πανεξόρμηση σ' όλα τα χωριά της Θεσσαλίας, προετοιμάζουν τη μαζικότερη, από κάθε φορά, συμμετοχή στο νέο μεγάλο αγροτικό ξεσηκωμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων που η κυβέρνηση προκλητικά αρνείται. Η κυβερνητική αδιαφορία για τα προβλήματα των αγροτών, σε συνδυασμό με τη νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού των αγροτών και της κοινής γνώμης, με δηλώσεις για δήθεν ενισχύσεις και αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά, κυρίως, η οργάνωση κατασταλτικού μηχανισμού που συνδυάζεται με την απειλή χρήσης βίας, πεισμώνουν ακόμα πιο πολύ τους αγρότες της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών για να προχωρήσουν πιο συντονισμένα και μαχητικά στη νέα κινητοποίηση, που αρχίζει την Τρίτη 28 Γενάρη και θα κλιμακωθεί από τις 4 Φλεβάρη, όπως έχει αποφασίσει η Πανθεσσαλική ΣΕΑ.

Την Κυριακή, σε μια τελική σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτών που οργανώνει η Πανθεσσαλική, θα εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της κινητοποίησης για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των αγροτών της περιοχής. Προηγούμενα, αύριο, η Πανθεσσαλική οργανώνει ευρύτατη σύσκεψη με εκπροσώπους μαζικών φορέων και επαγγελματικών ομάδων για τη στήριξη του αγροτικού αγώνα, που είναι κοινός, αφού η αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων στηρίζει και την οικονομία της περιοχής και τα εισοδήματα όλων των άλλων επαγγελματικών στρωμάτων.

Με τις αποφάσεις, που ήδη πάρθηκαν, τόσο από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και άλλες συντονιστικές σε Πελοπόννησο και νησιά, στην Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στη Στερεά, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, όλα βεβαιώνουν πως και η νέα αγροτική εξέγερση παίρνει πανελλαδικό χαρακτήρα και, μάλιστα, μεγαλύτερες ακόμα διαστάσεις από πριν. Είναι χαρακτηριστικό σχετικά ότι προχτές στη σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Μακεδονίας - Θράκης οι πραγματικοί εκπρόσωποι των αγροτών κατάγγειλαν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων σαν διασπαστές των αγροτικών αγώνων και βαστάζους της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και ζήτησαν να παραιτηθούν, προκειμένου να προωθηθεί η ενοποίηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Σήμερα συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Νομού Ιωαννίνων, ενώ αύριο γίνεται παναγροτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο του Αγρινίου με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας για να οργανωθεί ο αγώνας των αγροτών. Στην Αρτα, ήδη, με απόφαση της ΣΕΑ, οργανώνεται συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη, ενώ οι Βοιωτοί αγρότες, με απόφαση της ΣΕΑ του νομού, ξεκινούν τις κινητοποιήσεις από τις 2 Φλεβάρη και κλιμακώνουν στην πορεία. Ετοιμοι να ξανακατέβουν άμεσα δηλώνουν και οι αγρότες της Βορειο-Κεντρικής Εύβοιας, ενώ στην Πελοπόννησο, στη Μεσσηνία, στο Αίγιο, στην Ηλεία και άλλους νομούς, ετοιμάζεται συντονισμένη κάθοδος των αγροτών σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ψίχουλα με στόχο τον εμπαιγμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Εκτός από τη χρησιμοποίηση της τρομοκρατίας, της υπονόμευσης και της κατασυκοφάντησης των αγροτών, η κυβέρνηση, καταθορυβημένη από τις προετοιμαζόμενες νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και το μέσο της κοροϊδίας, υπολογίζοντας ότι θα διασπάσει την ενότητα της αγροτιάς" επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και υπογραμμίζει:

"Ο υπουργός Γεωργίας εξάγγειλε την παροχή αποζημιώσεων στους αγρότες, για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις καιρικές συνθήκες, στο ύψος του 35% (!) των καταστροφών και με μειωμένες τιμές! Τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 3.500 δραχμών ανά δέντρο και 150.000 δραχμών ανά στρέμμα, όσον αφορά τις ροδακινιές και τις νεκταρινιές, προκειμένου να τις ξεριζώσουν, αφού η ΕΕ προωθεί αυτή τη διαδικασία! Ενώ για τα χρέη προβλέπει ατομικές ρυθμίσεις, μόνο για ορισμένους τομείς και με τραπεζικά κριτήρια, διαγράφοντας μόνο τους τόκους ποινής.

Ας είναι βέβαιος ο κύριος Τζουμάκας, ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να δεχτούν αυτόν τον προκλητικό εμπαιγμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κανένα μέσο δε θα κάμψει την αγωνιστική προετοιμασία τους να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους. Πολύ περισσότερο τα ψίχουλα και οι δήθεν αποζημιώσεις, που προορίζονται για την καταστροφή της παραγωγής τους".

Τους ξεμπρόστιασαν!

Τα "εξ αμάξης" έσυραν προχτές οι πραγματικοί εκπρόσωποι των αγροτών Μακεδονίας - Θράκης στους καρεκλοκένταυρους των διοικήσεων ΓΕΣΑΣΕ, Μαρίνο Γιαννακίδη και Παναγιώτη Πεβερέτο και της ΣΥΔΑΣΕ, Γ. Πήττα, που είχαν το "θράσος" να προσέλθουν στη σύσκεψη που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προετοιμασία των νέων αγροτικών αγώνων.

Τους κατάγγειλαν σαν δοτούς, εκλεγμένους στα χαρτιά, που δεν εκπροσωπούν τους αγρότες. Τους κατάγγειλαν ως διασπαστές του αγροτικού κινήματος και υπονομευτές του ηρωικού αγώνα των αγροτών.

Τους ονομάτισαν καρεκλοκένταυρους που ενδιαφέρονται μόνο για τις καρέκλες τους και, γι' αυτό, έχουν μετατραπεί σε βαστάζους της αντιαγροτικής πολιτικής (ΕΕ και κυβέρνησης). Μάλιστα, τους ζητήθηκε να παραιτηθούν για να προχωρήσει η ενοποίηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος - κάτι που εμποδίζουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες για να κρατάνε τις καρέκλες τους.

"Τι ήρθατε να κάνετε εδώ όταν πριν φθάσετε έχετε δηλώσει πως καταδικάζετε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών;", ρώτησε χαρακτηριστικά ένας αγρότης, ο οποίος αποκαλύπτοντας την υπονομευτική τακτική των συμβιβασμένων πρόσθεσε: "Πριν έρθει εδώ ο Γ. Πήττας, έβγαλε ανακοίνωση και καταγγέλλει τις κινητοποιήσεις μας. Εδώ μέσα, τώρα, μας λέει πως, τάχα, στηρίζει τον αγώνα μας. Αλλά μόλις βγει έξω από τη σύσκεψη θα εξαφανιστεί... Ποια εμπιστοσύνη να σας δώσουμε; Φύγετε, δεν εκπροσωπείτε κανέναν αγρότη", κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ