Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποζημιώσεις - κοροϊδία

"Ψίχουλα" ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση στους "κατεστραμμένους" αγρότες. Θα αποζημιώνεται μόνο το 35% της ζημιάς στο βαμβάκι και το 30% στις άλλες καλλιέργειες

Κοροϊδία αποδεικνύονται οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις, που θα καταβληθούν στους "κατεστραμμένους" από την κακοκαιρία, αγρότες.

Η κυβέρνηση διά στόματοςυπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, ανακοίνωσε χτες πως ξεκινάει η διαδικασία, για να πάρουν αποζημιώσεις οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν τους καλύπτει ο ΕΛΓΑ, για τις ζημίες του 1996, με προφανή σκοπό να δημιουργήσει ντόρο και κλίμα αποπροσανατολισμού, ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν σε όλη τη χώρα, την ερχόμενη Τρίτη. Με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Γεωργίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, προκύπτει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει "ψίχουλα", σε λιγοστούς αγρότες.

Αποζημιώσεις θα δίνονται μόνο για ζημιές πάνω από 30% στις καλλιέργειες και 15% στα δέντρα. Για το βαμβάκι, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί για έκταση 100 στρεμμάτων, στο ύψος του 35% της συνολικής ζημιάς, η οποία θα υπολογίζεται, με βάση τη μειωμένη ηρτημένη παραγωγή που έδωσε το υπουργείο Γεωργίας κατά νομό και με την "κουστουρεμένη" τιμή των 250 δραχμών ανά κιλό. Δηλαδή, οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν να περιμένουν μερικά χιλιάρικα για κάθε στρέμμα, αφού εκτιμάται ότι οι αποζημιώσεις αυτές σε πολύ λίγες περιπτώσεις θα ξεπερνούν τις 10.000 δραχμές το στρέμμα. Για τις άλλες καλλιέργειες ο υπουργός ανέφερε ότι θα χορηγηθεί αποζημίωση 30% της συνολικής ζημιάς, η οποία θα υπολογιστεί με βάση τη μέση παραγωγή της τελευταίες πενταετίας. Για τις δεντρώδεις καλλιέργειες θα δοθεί οικονομική ενίσχυση μέχρι 3.500 δραχμές και μέχρι 4.000 δραχμές για την ανασύσταση δεντροκαλλιεργειών και για τις ροδακινιές και νεκταρινιές 150.000 δραχμές το στρέμμα για να τις ξεριζώσουν! Ακόμα για τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα θα χορηγηθεί αποζημίωση ίση με το 50% της μέσης τιμής τους και για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων η οικονομική ενίσχυση θα είναι ίση με το 40% των δαπανών αποκατάστασης των ζημιών.

Αδιευκρίνιστα, όμως, παραμένουν το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν, καθώς και ο χρόνος καταβολής τους,που φαίνεται να είναι πολύ μακρινός. Ο υπουργός Γεωργίας το μόνο που είπε είναι ότι από τις 24 Γενάρη και εντός 10 ημερών θα υποβληθούν οι αιτήσεις των παραγωγών που επλήγησαν και στη συνέχεια οι δηλώσεις αυτές θα πάνε στις νομαρχίες όπου θα συγκροτηθούν επιτροπές για την εξατομίκευση των ζημιών. Οσο για τα χρήματα που αναμένεται να δοθούν αυτά είπε ότι, μετά το υπόμνημα που κατέθεσε στον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα μεταφερθούν από τα κοινοτικά κονδύλια του Β Πακέτου Ντελόρ (από τα υπόλοιπα της χρήσης του 1996 για την Ελλάδα, καθώς και είναι μικρό ποσό του 1997 χωρίς να διευκρινίσει από ποια προγράμματα) και, για να φανεί πειστικός, ανέφερε ότι έχει κατατεθεί το ποσό των 4 δισ. δραχμών στην ΑΤΕ ως πρώτη προκαταβολή...

Κατά τα άλλα, όσον αφορά τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην υλοποίηση των δέκα σημείων που έχει ανακοινώσει, τονίζοντας ότι δε θα γίνει γενική ρύθμιση χρεών, παρά μόνο τραπεζικές ρυθμίσεις σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Επίσης, πρόσθεσε γενικόλογα πως το υπουργείο Γεωργίας κατέθεσε στην Κομισιόν δύο υπομνήματα για την αναμόρφωση των καθεστώτων για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς του βαμβακιού, του καπνού, της βιομηχανικής ντομάτας και των γαλακτοκομικών. Ειδικότερα για το βαμβάκι, σημείωσε πως η παραγωγή υπολογίζεται να ανέλθει περίπου στο 1 εκατ. τόνους και η τιμή του θα είναι 270 δραχμές το κιλό... Στο σημείο αυτό επανέλαβε ξανά την υπόσχεση πως η κυβέρνηση θα μεριμνήσει, για να πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί που "φέσωσαν" οι εκκοκκιστές Τσιπλάκος, Τσακιράκης, και Χατζηχαραλάμπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ