Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΟΥΝΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΚΑΙΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
Πρέπει να αντιδράσουμε

- Ποιο είναι το περιεχόμενο της Συμφωνίας Σένγκεν;

- Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία ξεκίνησε το 1985 από πέντε χώρες της τότε ΕΟΚ και προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα των πάντων, προσώπων και πραγμάτων. Το άρθρο 93 της συμφωνίας αναφέρει ρητά ότι σκοπός της Σένγκεν είναι η υπεράσπιση της δημόσιας τάξης και της κρατικής ασφάλειας. Καταργεί βασικές έννοιες του κράτους δικαίου, αφού προβλέπει φακέλωμα με την υπόνοια ότι... στο μέλλον κάποιος μπορεί να παρανομήσει. Επίσης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. Στην πορεία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντάχθηκαν στη Σένγκεν. Η ΝΔ με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ενέταξε την Ελλάδα στη Σένγκεν το 1992. Σήμερα ασκούνται αφόρητες πιέσεις και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για ένταξη και εφαρμογή της Σένγκεν. Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ένταξης και χωρών εκτός ΕΕ.

- Τι επιδιώκει η ΕΕ με την εφαρμογή της;

- Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ επιδιώκουν τη θωράκιση και την υπεράσπιση των καθεστώτων τους, δηλαδή, του καπιταλισμού. Προσπαθούν φακελώνοντας τους πάντες να ελέγχουν τις κινήσεις και τις δραστηριότητες των πολιτών, ώστε να αποτρέψουν ή και να περιορίσουν τις αντιδράσεις στα άνομα σχέδιά τους. Να πούμε και κάτι ακόμη που αφορά άμεσα τους πολίτες της χώρας μας: Οι υπηρεσίες Ασφάλειας της Ελλάδας έχουν μηχανογραφήσει χιλιάδες φακέλους Ελλήνων πολιτών. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι φάκελοι αυτοί ή μέρος τους να ενταχθούν στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες απαιτούν οι άλλοι εταίροι.

- Σε ποια κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου;

- Η Συμφωνία Σένγκεν προκειμένου να εφαρμοστεί από μια χώρα είναι απαραίτητο το Κοινοβούλιό της να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο υποτίθεται ότι θα προστατεύεται ο πολίτης από τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου ήρθε να καλύψει αυτό το κενό για τη χώρα μας. Με δυο λόγια, είναι ο απαραίτητος νόμος για την εφαρμογή της Σένγκεν. Είναι ο νόμος ο οποίος, με πρόσχημα την προστασία του πολίτη από το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το νομιμοποιεί, το καθιερώνει. Να προσθέσουμε ακόμη ότι σε αρκετά ζητήματα το ν/σ Γιαννόπουλου υπερβαίνει και αυτή τη Σένγκεν. Π.χ., προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας στην ΕΕ ή επιτρέπει την επεξεργασία "ευαίσθητων δεδομένων" και από ιδιώτες ακόμη και σε χώρες εκτός Σένγκεν. Εύκολα γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει και γιατί μπήκε η συγκεκριμένη διάταξη.

- Τι έχει κάνει και τι θα κάνει η Επιτροπή για να μην εφαρμοστεί;

- Επισκεφθήκαμε τον υπουργό και τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, στείλαμε επιστολές στα κόμματα, διοργανώσαμε ημερίδα στην Αθήνα, εκδώσαμε υπόμνημα διαμαρτυρίας, το οποίο υπογράφεται από τους μαζικούς φορείς της χώρας μας, εκδίδουμε ανακοινώσεις με τις θέσεις μας. Επίσης, εκδώσαμε ενημερωτική προκήρυξη, η οποία μοιράστηκε σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό της. Σημειώνουμε ότι όλα τα παραπάνω υλικά τα στέλνουμε πάντα και στα ΜΜΕ, αλλά, δυστυχώς, με εξαίρεση το "Ριζοσπάστη", οι δημοσιεύσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Στους άμεσους στόχους μας είναι η προσπάθεια ενημέρωσης των κομμάτων, η μεγαλύτερη μαζικοποίηση της επιτροπής, η λήψη και άλλων μέτρων ενημέρωσης του λαού, η διεξαγωγή ημερίδων και σε πόλεις της επαρχίας, με δυο λόγια, η οργάνωση των αντιδράσεων των πολιτών της χώρας μας σε αυτή την αντιδημοκρατική επιλογή. Εκτιμάμε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα, αν πραγματικά αντιδράσουμε οργανωμένα σε αυτή την επιλογή, να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος και την εφαρμογή της Σένγκεν.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ