ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Εγκληματική πράξη το ξεπούλημά τους

Κρίσιμη η περίοδος για το μέλλον των ναυπηγείων

"Εγκληματική πράξη", χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο χώρο του ναυπηγείου πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν, "ώστε να μην περάσουν τα σχέδια διάλυσης του ναυπηγείου, χωρίς αντίσταση".

Η περιοδεία έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο για το ίδιο το μέλλον των ναυπηγείων και των εργαζομένων σ' αυτό, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε ουσιαστικά να τα παραδώσει στον Ν. Ταβουλάρη,χωρίς εργαζόμενους και έναντι εξευτελιστικού τιμήματος. Μάλιστα, παρά τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι συνεχίζονται για επιμέρους ζητήματα οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιώτη, ήδη, από προχτές κλιμάκιο του Ν. Ταβουλάρη εγκαταστάθηκε στο ναυπηγείο!

Εντονη ήταν η ανησυχία των εργαζομένων για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως και το ενδιαφέρον να ενημερωθούν και να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα. Αυτό εκφράστηκε και στη μαζική συμμετοχή τους, στη συγκέντρωση που έγινε στο βαρύ εφαρμογείο και μίλησε η Γενική Γραμματέας.

Βιώσιμη η επιχείρηση

"Ηρθαμε σήμερα εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα εργοστάσια, που είναι υπό ιδιωτικοποίηση, και την ανεργία, που συνεχώς εξαπλώνεται. Να αναδείξουμε το τι συμβαίνει με τη βιομηχανική βάση της χώρας και τους εργαζόμενους", σημείωσε, στην αρχή της ομιλίας της, η Αλ. Παπαρήγα. Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο ναυπηγείο, τόνισε: "Είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Το ναυπηγείο είναι κοντά σ' αυτό που λέμε διάλυση. Εγκαταστάθηκε κλιμάκιο του Ν. Ταβουλάρη. Το ναυπηγείο μπορεί να το πάρει ο ιδιώτης, αλλά θα το μετατρέψει σε μια μικρή επιχείρηση. Φοβόμαστε, και η πείρα αυτό δείχνει, ότι ο ιδιώτης θα την αγοράσει για να εκμεταλλευτεί αυτή την τεράστια έκταση και τη βαριά υποδομή, για να τη χρυσοπουλήσει σαν οικόπεδα και εγκαταστάσεις και θα κρατήσει μια μικρή επιχείρηση που θα ασχολείται με μικροεπισκευές".

Επισήμανε ότι πρέπει, επιτέλους, να πληρώσουν όσοι πούλησαν την επιχείρηση στον Περατικό και όσοι είπαν δεν πειράζει, υπογραμμίζοντας: "Αποδείχθηκε ότι ήταν μια εγκληματική πράξη και τώρα πάει να επαναληφθεί. Εφυγε ο Περατικός, έρχεται ο Ταβουλάρης".

Τόνισε ότι "η επιχείρηση είναι βιώσιμη και δεν υπάρχει τεχνοκράτης, οικονομολόγος που να μην το δέχεται. Αυτό είναι ένα όπλο στα χέρια σας". Συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως "η θέση του ΚΚΕ είναι να παλέψουμε, όσο και αυτό αν φαίνεται δύσκολο, για να μείνει η επιχείρηση, να μην απολυθεί ο κόσμος και στη συνέχεια, όμως, να μην έχουμε αυταπάτες. Πρέπει να γίνει γενικότερος και θα το πω πολιτικός αγώνας - όχι στενά κομματικός - απέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στην εργοδοσία, για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί στην πορεία η επιχείρηση και να υπάρχουν γενικότερες θετικές πολιτικές εξελίξεις".

Προσωρινή λύση η μετάταξη

Θίγοντας το θέμα των μετατάξεων, που απασχολεί έντονα τους εργαζόμενους, αφού με απόφαση της κυβέρνησης πρόκειται να μεταταχθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα 700 εργαζόμενοι, επισήμανε: "Πολλοί θεωρούν ότι η μετάταξη είναι λύση. Είναι, αλλά προσωρινή και γίνεται για εκτόνωση της αντίδρασης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είπε και γίνονται συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για άρση της μονιμότητας. Ταυτόχρονα, λένε και για μείωση του προσωπικού στο δημόσιο. Κοιτάξτε αντίφαση: Απ' τη μια, τάζουν χιλιάδες μετατάξεις και, απ' την άλλη, μιλάνε για μείωση του προσωπικού. Απ' τη μια, τάζουν πρόωρη συνταξιοδότηση και, απ' την άλλη, σχεδιάζουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Αν περιορίσετε τη δράση σας στο θέμα των μετατάξεων, απλώς δίνετε για λίγα χρόνια διορία στον εαυτό σας".

Ακολούθησε συζήτηση με τους εργαζόμενους. Ενα απ' τα ερωτήματα που "καίνε" ήταν: "Να μείνουμε εδώ με τον μπαμπούλα, τι να κάνουμε;".

Απαντώντας, η Αλ. Παπαρήγα - μεταξύ άλλων - σημείωσε: "Το σύστημα έχει πολλούς τρόπους να αποκοιμίζει τον κόσμο. Εμείς λέμε, σου κάνει μετάταξη, αλλά μη σταματάς να παλεύεις, για να μην απολύσουν αυτούς που μένουν εδώ. Για να στηριχτεί το ναυπηγείο. Να κάνεις γενικότερους αγώνες. Να μην έχεις αυταπάτες ότι η μετάταξη είναι προσωρινή λύση".

Η απογοήτευση, που έντεχνα έχουν σπείρει κυβέρνηση και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, σε ορισμένους εργαζόμενους, εκφράστηκε με το ερώτημα: "Μια ζωή παλεύουμε, αλλά δεν έγινε τίποτα. Τι να κάνουμε;".

Και η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα, αποστομωτική: "Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες του 20ού αιώνα, δεν ξέρω αν υπήρχε αυτό που έχουμε σήμερα. Οι αγώνες δεν πάνε ποτέ χαμένοι. Δε φτάνουν, όμως, μόνο οι αγώνες. Χρειάζεται να διεκδικηθεί ριζική αλλαγή πολιτικής, γιατί πραγματικά, αν δρομολογείται μια αντεργατική πολιτική, οι αγώνες πρέπει να στρέφονται και να στοχεύουν στην ανατροπή της".

Δεν έγινε τίποτα

Λίγο πριν τη συγκέντρωση, η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε τα γραφεία του επιχειρησιακού σωματείου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τη διοίκησή του.

"Ευχαριστούμε για τη βοήθεια που μας έχετε προσφέρει σαν κόμμα", ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου, Κ. Καράμπουρνα.Στη συνέχεια, ενημέρωσε για τις εξελίξεις και επισήμανε: "Εδώ και 18 μήνες, βρισκόμαστε υπό εκκαθάριση με το νόμο 2.000. Είχαν δεσμευτεί για πολλά, αλλά τίποτα δεν έγινε. Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, οι θέσεις μας είναι: Να συνεχίσει να λειτουργεί το ναυπηγείο, γιατί για μας είναι υπό διάλυση. Και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας". Ο πρόεδρος πρόσφερε συμβολικά, ως έκφραση τιμής, στην Αλ. Παπαρήγα τη σημαία του σωματείου και μια ατζέντα.

Η Γενική Γραμματέας επανέλαβε τις προτάσεις του Κόμματος για την αντιμετώπιση της κατάστασης και επικέντρωσε στην ανάγκη του γενικότερου και ενωμένου αγώνα όλης της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική της αποβιομηχάνισης. Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, τόσο για το θέμα του ναυπηγείου, όσο και γενικότερα της χώρας και των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με την προσωρινή διοίκηση του ναυπηγείου.

Να φραχτεί ο δρόμος στην αντιλαϊκή πολιτική

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ελευσίνα

Στην προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - σε τρία θέματα της επικαιρότητας: στις περικοπές στο νοσοκομείο Ελευσίνας, στις απολύσεις στα εργοστάσια και στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα κατήγγειλε την περικοπή των λειτουργικών εξόδων του νοσοκομείου της Ελευσίνας. "Αποτελεί πρόκληση, είπε, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι οι νόμοι που ψηφίζονται εκχωρούν κέρδη και προνόμια στους λίγους". Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια που εκχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο, σημειώνοντας ότι η Βουλή έχει μετατραπεί από την πλειοψηφία της σε μια βιομηχανία τέτοιων αποφάσεων. "Είναι πρόκληση, είπε, όταν μάλιστα αυτό το νοσοκομείο έγινε και αντικείμενο προεκλογικής φιγούρας. Το ΚΚΕ θα παρέμβει για να το μάθει ο κόσμος".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των εργοστασίων που κλείνουν, πετώντας στους δρόμους τους εργαζόμενους. "Τα εργοστάσια αυτά, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, κλείνουν όχι γιατί δεν μπορούν να σταθούν, αλλά απλώς γιατί οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να βγάλουν κέρδη με άλλο τρόπο. Στην Ελλάδα έχουμε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και πλούσιους επιχειρηματίες, διότι οι ίδιοι ιδιώτες που κλείνουν τα εργοστάσια, οι ίδιοι στο μεταξύ έχουν ανοίξει άλλες επιχειρήσεις και μάλιστα εκτός Ελλάδας". Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι ταυτόχρονα με τον αγώνα για να βρουν δουλιά οι απολυμένοι, να ενισχυθεί ο αγώνας εναντίον αυτής της ασυδοσίας και της κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι με διάφορους τρόπους επιχειρείται να καταργηθεί το δικαίωμα της απεργίας, το ίδιο το δικαίωμα του αγώνα.Και είπε χαρακτηριστικά ότι με βάση τη λογική που προβάλλεται, το Φλεβάρη δε θα πρέπει να γίνονται απεργίες γιατί κάνει κρύο, μετά έχουμε το Πάσχα, ακολουθεί το καλοκαίρι με τον τουρισμό κλπ.

Ειδικά για τις αγροτικές κινητοποιήσεις τόνισε ότι οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους επειδή έχουν εξαντλήσει όλα τα μέσα.Οσο για τα περί διαλόγου της κυβέρνησης σημείωσε: "Η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ένας διάλογος γίνεται. Κάθονται οι φορείς συζητάνε, καταθέτουν υπομνήματα και δεν έγινε τίποτα". Και πρόσθεσε: "Εμείς δε λέμε ότι κλείνοντας ένα δρόμο λύνονται τα προβλήματα. Λέμε ότι πρέπει να φραχτεί ο δρόμος σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να μπορέσει ο λαός να διεκδικήσει και νέα δικαιώματα,όχι μόνο να μη χάσει αυτά που έχει".

Αναφερόμενη στην τακτική της κυβέρνησης είπε ότι "έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση τρομοκρατίας. Προσπαθεί να απομονώσει ένα ένα κλάδο να τον τσακίσει και να χτυπήσει τον επόμενο. Βλέπετε απέναντι στους εκπαιδευτικούς δείχνει φοβερή αδιαλλαξία, ενώ απέναντι στους αγρότες ακολουθεί τη συκοφαντία. Αυτή είναι η τακτική της. Με αυτή την έννοια η ενότητα των εργαζομένων είναι το παν σήμερα.Την πολιτική που προσπαθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση πρέπει να την αντιπαλεύει ο λαός ενωμένος, με αλληλεγγύη και να αποσπά λύσεις όπου μπορεί". Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα των ναυτεργατών. "Οι ναυτεργάτες, είπε, δεν έλυσαν τα προβλήματά τους, αλλά αυτό που έγινε είναι ένα μικρό ρήγμα στην κυβερνητική πολιτική. Είναι ένα αποτέλεσμα του αγώνα και των άλλων κλάδων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τους διαιρέσει, να τους διασπάσει ακολουθώντας μια πολιτική "αλά Βοσνία" για να περάσει ένα μπαράζ καινούριων αντιλαϊκών μέτρων. Αυτό είναι το μυστικό της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης και της στάσης της".

Να μη χαθεί άλλος χρόνος

Σε σύσκεψη με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και του Σωματείου της "Χαλυβουργικής" παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να περιμένουν καμία θετική λύση από την υλοποίηση της σημερινής πολιτικής. Είναι όμως βέβαιο ότι θα αγωνιστούν εάν η συνδικαλιστική καθοδήγηση τούς καλέσει να παλέψουν και να συγκρουστούν ενάντια σε συγκεκριμένες επιλογές και πολιτικές".

Τα παραπάνω επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα στη σύσκεψη που είχε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και το Σωματείο Εργαζομένων στη "Χαλυβουργική".

Απευθυνόμενη στους συνδικαλιστές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τους επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν και να συγκρουστούν με τη σημερινή πολιτική. Σημείωσε ότι ο αγώνας αυτός θα είναι μακροχρόνιος. Πρόσθεσε όμως ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν τραβάει τους εργαζόμενους σε μία τέτοια σύγκρουση, γιατί δεν έχει τέτοιο πρόγραμμα.

"Οι εργαζόμενοι, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, έχουν διάθεση για αγώνα και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη και πολλοί από αυτούς τους αγώνες ξεκίνησαν από τα κάτω".

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι "δεν υπάρχει πρακτική λύση εάν δε γίνει σύγκρουση με αυτή την πολιτική, πολιτική που αν συνεχιστεί μετά από πέντε χρόνια θα έχουν γίνει τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές που μπορεί να χρειαστεί να χυθεί και αίμα για να ανατραπούν. Δεν πρέπει λοιπόν να χαθεί άλλος χρόνος".

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γ. Τσιγιανάκης, αναφερόμενος στα βασικότερα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής, έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη προγράμματος ανάπτυξης ώστε να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι και να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην περιοχή. Μιλώντας για τη "Χαλυβουργική", αρκέστηκε απλώς να αναφέρει την απάντηση που δίνει και ο ιδιοκτήτης, ενώ είπε ότι γενικά οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν επενδύουν. Οσον αφορά το θέμα νέων αγώνων, το μόνο που είπε ήταν ότι ανακοινώσεις και καταγγελίες δεν αρκούν.

Από την πλευρά του ο Η. Γκότζης, γραμματέας του Εωματείου Εργαζομένων στη "Χαλυβουργική", μιλώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τόνισε ότι από 3.500 εργαζόμενους που υπήρχαν το 1980, σήμερα έμειναν μόνο 400 και ο κατήφορος συνεχίζεται. Ακόμα αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη για να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο ένα χρόνο ακόμα. Δηλαδή, περικοπές στους μισθούς και ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Τα βλέμματα το έλεγαν ξεκάθαρα...

"Μπορούμε να μείνουμε εδώ, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να αγωνιστούμε". Λόγια 6 νέων παιδιών, που εργάζονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας προς την ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ισως είναι και η πιο χαρακτηριστική σκηνή από τις συνομιλίες που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με εργαζόμενους των Ναυπηγείων και της ΠΥΡΚΑΛ. Πολλά λόγια, άλλωστε, δε χρειάζονταν. Τα μάτια έλεγαν πολλά, όταν πλησίαζε η ΓΓ του ΚΚΕ, για να τους χαιρετίσει. Το κρύο τσουχτερό και η μικρή σόμπα ζεσταίνει, όσο μπορεί...

* * *

Η πρώτη ερώτηση ακούγεται: "Εσείς οι 300, θα κάνετε κάτι για μας;". "Δε θα σου πω για τους 300, αλλά για τους 11, που δίνουμε κάθε μέρα μάχη για σας", απαντάει η Αλ. Παπαρήγα και τα μάτια δεκάδων εργαζομένων περιμένουν την επόμενη φράση. Από τα βλέμματα όμως καταλαβαίνει κανείς πολλά, καταλαβαίνει την απόγνωση και ένα μεγάλο ερωτηματικό. "Τι θα γίνει αύριο, θα έχουμε μεροκάματο;". Το ερωτηματικό, πιο έντονο στους νέους: "Καλά οι μεγάλοι, αλλά εμείς τι θα κάνουμε αύριο; Πού θα βρούμε μεροκάματο;".

* * *

Οταν ξεκίνησε η ομιλία, όλα σταμάτησαν. Ολα τα βλέμματα στράφηκαν στην ομιλήτρια, περιμένοντας να ακούσουν την πραγματική κατάσταση. Η προσοχή των εργαζομένων και στα δύο εργοστάσια ήταν εκπληκτική. Η Αλ. Παπαρήγα δε χρειάστηκε ούτε μικρόφωνο. Ολοι άκουγαν με προσοχή και ησυχία. Κόκκινοι, πράσινοι, μπλε. Ολοι ήταν εργαζόμενοι. Ολοι νιώθουν στο πετσί τους την αντεργατική πολιτική και τα σχέδια που τους επιφυλάσσουν για το μέλλον. Η σπίθα του αγώνα, τους αγγίζει όλους και η αποφασιστικότητα για διεκδικήσεις, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, είναι επιτακτική ανάγκη. Γιατί όλα τα χέρια είναι το ίδιο λερωμένα και κουρασμένα, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στη δουλιά, γιατί για όλους χτυπάει η καμπάνα της αυριανής εργασιακής αβεβαιότητας. Τα βλέμματα, άλλωστε, το έλεγαν ξεκάθαρα...

Κοροϊδεύουν την ΠΥΡΚΑΛ

Το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα ήταν ο δεύτερος σταθμός στην περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα

Το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας και που ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ήταν ο δεύτερος σταθμός στην περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα,επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.

Τα "γκρίζα" σύννεφα ολοένα και σκιάζουν περισσότερο την εταιρία, αφήνοντας αβέβαιο το μέλλον της. Ηδη προωθείται η μείωση του προσωπικού, καθώς με εγκύκλιο της διοίκησης γίνεται λόγος για 600 μετατάξεις εργαζομένων της επιχείρησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιπλέον υπάρχουν συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων.

Ενα θερμό καλωσόρισμα επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι στην Αλ. Παπαρήγα και στην αντιπροσωπεία του Κόμματος. Ενα ιδιαίτερα "ζεστό" κλίμα που εκφράστηκε έντονα απ' την είσοδο της αντιπροσωπείας στο εργοστάσιο και μέχρι την έξοδο απ' αυτό.

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε καταρχήν με τη διοίκηση του σωματείου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και για τις προτάσεις τους.

"Κρίσιμη για την επιχείρηση" χαρακτήρισε ο Α. Κοντούλης,πρόεδρος του σωματείου, τη χρονιά που διανύουμε. Αναφερόμενος στα προβλήματα της εταιρίας και κύρια τα οικονομικά, παρουσίασε τις θέσεις και τα αιτήματα αιχμής του σωματείου, που αφορούν: Την κρατική χρηματοδότηση της εταιρίας, ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Την ένταξή της στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Την ανάληψη παραγγελιών του στρατού, σε πενταετή βάση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο του εστιατορίου.

Χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου

Παίρνοντας το λόγο η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι "φαινομενικά η ΠΥΡΚΑΛ δε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κινδύνου", ωστόσο, τόνισε, ότι "ήδη έχει ακολουθήσει την καθοδική πορεία της βιομηχανίας στη χώρα. Εκτιμούμε ότι αυτή την περίοδο, μεγαλώνουν οι απειλές για την εταιρία". Συνέχισε σημειώνοντας πως "υποτίθεται ότι η ΠΥΡΚΑΛ θα σηκώσει ένα βάρος του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Λογικά θα έπρεπε ο κρατικός προϋπολογισμός να αναφέρει κονδύλι στήριξης της παραγωγικής της προσπάθειας. Τέτοιο κονδύλι δεν υπάρχει. Αντίθετα τη στέλνουν στο δανεισμό από τράπεζες, δηλ. τόκοι, "πανωπροίκια" κ.ά. Αρα κοροϊδεύουν την ΠΥΡΚΑΛ.Επιπλέον συζητείται αυτή η ιστορία με τις μετατάξεις. Προς τι οι μετατάξεις; Αν μπει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα έπρεπε να μιλάμε για νέες θέσεις εργασίας. Χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου".

Επισήμανε επίσης ότι το τεράστιο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξάγγειλε η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας. "Αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό αλλότριους σκοπούς και αποφασίζουν μέχρι και από πού θα πάρεις ακόμα και ανταλλακτικά. Λες και είμαστε δούλοι. Στις πιθανότητες είναι να συρρικνωθεί η ΠΥΡΚΑΛ και να δοθούν προγράμματα σε ιδιώτες πχ στον Κόκκαλη και την "Ιντρακόμ". Κριτήριο της πολιτικής είναι το τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο".

Κάλεσε τους εργαζόμενους: "να επαγρυπνείτε και πρέπει από τώρα να διεκδικήσετε και για το εργοστάσιο, την επιβίωσή του, αλλά και μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους να αποκρούσετε την επέλαση των αντεργατικών μέτρων που έρχεται. Με πρώτο το ασφαλιστικό, που μέσα από ένα στημένο διάλογο, πάνε να πάρουν όλες τις κατακτήσεις πίσω". Επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία αφυπνίζεται και έφερε σαν παράδειγμα τον αγώνα των αγροτών, των ναυτεργατών κλπ. Τέλος τόνισε την ανάγκη του συντονισμένου ενωμένου αγώνα λέγοντας πως "πρέπει να ενωθούμε και να δείξουμε την παλικαριά μας".

ΘΡΙΑΣΙΟ
Ανοιχτές οι πληγές από τον "τυφώνα" της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Περιοδεία στην Ελευσίνα πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος

Συνώνυμο της συρρίκνωσης της βιομηχανίας, της ανεργίας και του μαρασμού κατάντησαν οι καταστροφικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το πάλαι ποτέ κέντρο της βιομηχανίας - το Θριάσιο - που κάποια εποχή συγκέντρωνε το 1/3 της βαριάς και ελαφριάς βιομηχανίας. Την τελευταία δεκαετία το Θριάσιο "αιμορραγεί" σταθερά, χάνοντας συνολικά 11.000 θέσεις εργασίας. Εντεκα χιλιάδες άνεργοι - μόνο σ' αυτή την περιοχή - ήταν το τίμημα της υποταγής των κυβερνήσεων στις επιθυμίες και τις προσταγές μεγαλοβιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μια μετά την άλλη, οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνταν στο Θριάσιο, έκλεισαν, συρρικνώθηκαν ή ιδιωτικοποιήθηκαν, αφού πρώτα αφέθηκαν στη μοίρα τους από τους κυβερνώντες. Αλλά, ακόμα κι όσες έμειναν όρθιες από τον τυφώνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, υπέστησαν σοβαρό πλήγμα.

Την ανάγκη να αναδειχτούν και να δημοσιοποιηθούν ευρύτερα τα πολύ σοβαρά προβλήματα που κατακλύζουν το Θριάσιο, να αναδειχτεί ότι υπάρχει λύση και προοπτική που βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα της εργατικής τάξης υπηρέτησε η περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στην περιοχή, πολυμελής αντιπροσωπεία τουΚΚΕ,με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,που οδηγούνται στη διάλυση, το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, για το οποίο πυκνώνουν, επίσης, τα "γκρίζα σύννεφα", ήταν δυο απ' τους σταθμούς της περιοδείας, που εξελίχθηκε σε μια "ζεστή" επαφή με τον κόσμο. Το ίδιο "ζεστή" ήταν και η συνάντηση με το σωματείο της "Χαλυβουργικής", που βρίσκεται μια "ανάσα" από το κλείσιμο. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με μαζική και δυναμική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ