Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Εγκληματική πράξη το ξεπούλημά τους

Κρίσιμη η περίοδος για το μέλλον των ναυπηγείων

"Εγκληματική πράξη", χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο χώρο του ναυπηγείου πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν, "ώστε να μην περάσουν τα σχέδια διάλυσης του ναυπηγείου, χωρίς αντίσταση".

Η περιοδεία έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο για το ίδιο το μέλλον των ναυπηγείων και των εργαζομένων σ' αυτό, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε ουσιαστικά να τα παραδώσει στον Ν. Ταβουλάρη,χωρίς εργαζόμενους και έναντι εξευτελιστικού τιμήματος. Μάλιστα, παρά τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι συνεχίζονται για επιμέρους ζητήματα οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιώτη, ήδη, από προχτές κλιμάκιο του Ν. Ταβουλάρη εγκαταστάθηκε στο ναυπηγείο!

Εντονη ήταν η ανησυχία των εργαζομένων για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως και το ενδιαφέρον να ενημερωθούν και να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα. Αυτό εκφράστηκε και στη μαζική συμμετοχή τους, στη συγκέντρωση που έγινε στο βαρύ εφαρμογείο και μίλησε η Γενική Γραμματέας.

Βιώσιμη η επιχείρηση

"Ηρθαμε σήμερα εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα εργοστάσια, που είναι υπό ιδιωτικοποίηση, και την ανεργία, που συνεχώς εξαπλώνεται. Να αναδείξουμε το τι συμβαίνει με τη βιομηχανική βάση της χώρας και τους εργαζόμενους", σημείωσε, στην αρχή της ομιλίας της, η Αλ. Παπαρήγα. Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο ναυπηγείο, τόνισε: "Είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Το ναυπηγείο είναι κοντά σ' αυτό που λέμε διάλυση. Εγκαταστάθηκε κλιμάκιο του Ν. Ταβουλάρη. Το ναυπηγείο μπορεί να το πάρει ο ιδιώτης, αλλά θα το μετατρέψει σε μια μικρή επιχείρηση. Φοβόμαστε, και η πείρα αυτό δείχνει, ότι ο ιδιώτης θα την αγοράσει για να εκμεταλλευτεί αυτή την τεράστια έκταση και τη βαριά υποδομή, για να τη χρυσοπουλήσει σαν οικόπεδα και εγκαταστάσεις και θα κρατήσει μια μικρή επιχείρηση που θα ασχολείται με μικροεπισκευές".

Επισήμανε ότι πρέπει, επιτέλους, να πληρώσουν όσοι πούλησαν την επιχείρηση στον Περατικό και όσοι είπαν δεν πειράζει, υπογραμμίζοντας: "Αποδείχθηκε ότι ήταν μια εγκληματική πράξη και τώρα πάει να επαναληφθεί. Εφυγε ο Περατικός, έρχεται ο Ταβουλάρης".

Τόνισε ότι "η επιχείρηση είναι βιώσιμη και δεν υπάρχει τεχνοκράτης, οικονομολόγος που να μην το δέχεται. Αυτό είναι ένα όπλο στα χέρια σας". Συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως "η θέση του ΚΚΕ είναι να παλέψουμε, όσο και αυτό αν φαίνεται δύσκολο, για να μείνει η επιχείρηση, να μην απολυθεί ο κόσμος και στη συνέχεια, όμως, να μην έχουμε αυταπάτες. Πρέπει να γίνει γενικότερος και θα το πω πολιτικός αγώνας - όχι στενά κομματικός - απέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στην εργοδοσία, για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί στην πορεία η επιχείρηση και να υπάρχουν γενικότερες θετικές πολιτικές εξελίξεις".

Προσωρινή λύση η μετάταξη

Θίγοντας το θέμα των μετατάξεων, που απασχολεί έντονα τους εργαζόμενους, αφού με απόφαση της κυβέρνησης πρόκειται να μεταταχθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα 700 εργαζόμενοι, επισήμανε: "Πολλοί θεωρούν ότι η μετάταξη είναι λύση. Είναι, αλλά προσωρινή και γίνεται για εκτόνωση της αντίδρασης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είπε και γίνονται συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για άρση της μονιμότητας. Ταυτόχρονα, λένε και για μείωση του προσωπικού στο δημόσιο. Κοιτάξτε αντίφαση: Απ' τη μια, τάζουν χιλιάδες μετατάξεις και, απ' την άλλη, μιλάνε για μείωση του προσωπικού. Απ' τη μια, τάζουν πρόωρη συνταξιοδότηση και, απ' την άλλη, σχεδιάζουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Αν περιορίσετε τη δράση σας στο θέμα των μετατάξεων, απλώς δίνετε για λίγα χρόνια διορία στον εαυτό σας".

Ακολούθησε συζήτηση με τους εργαζόμενους. Ενα απ' τα ερωτήματα που "καίνε" ήταν: "Να μείνουμε εδώ με τον μπαμπούλα, τι να κάνουμε;".

Απαντώντας, η Αλ. Παπαρήγα - μεταξύ άλλων - σημείωσε: "Το σύστημα έχει πολλούς τρόπους να αποκοιμίζει τον κόσμο. Εμείς λέμε, σου κάνει μετάταξη, αλλά μη σταματάς να παλεύεις, για να μην απολύσουν αυτούς που μένουν εδώ. Για να στηριχτεί το ναυπηγείο. Να κάνεις γενικότερους αγώνες. Να μην έχεις αυταπάτες ότι η μετάταξη είναι προσωρινή λύση".

Η απογοήτευση, που έντεχνα έχουν σπείρει κυβέρνηση και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, σε ορισμένους εργαζόμενους, εκφράστηκε με το ερώτημα: "Μια ζωή παλεύουμε, αλλά δεν έγινε τίποτα. Τι να κάνουμε;".

Και η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα, αποστομωτική: "Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες του 20ού αιώνα, δεν ξέρω αν υπήρχε αυτό που έχουμε σήμερα. Οι αγώνες δεν πάνε ποτέ χαμένοι. Δε φτάνουν, όμως, μόνο οι αγώνες. Χρειάζεται να διεκδικηθεί ριζική αλλαγή πολιτικής, γιατί πραγματικά, αν δρομολογείται μια αντεργατική πολιτική, οι αγώνες πρέπει να στρέφονται και να στοχεύουν στην ανατροπή της".

Δεν έγινε τίποτα

Λίγο πριν τη συγκέντρωση, η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε τα γραφεία του επιχειρησιακού σωματείου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τη διοίκησή του.

"Ευχαριστούμε για τη βοήθεια που μας έχετε προσφέρει σαν κόμμα", ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου, Κ. Καράμπουρνα.Στη συνέχεια, ενημέρωσε για τις εξελίξεις και επισήμανε: "Εδώ και 18 μήνες, βρισκόμαστε υπό εκκαθάριση με το νόμο 2.000. Είχαν δεσμευτεί για πολλά, αλλά τίποτα δεν έγινε. Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, οι θέσεις μας είναι: Να συνεχίσει να λειτουργεί το ναυπηγείο, γιατί για μας είναι υπό διάλυση. Και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας". Ο πρόεδρος πρόσφερε συμβολικά, ως έκφραση τιμής, στην Αλ. Παπαρήγα τη σημαία του σωματείου και μια ατζέντα.

Η Γενική Γραμματέας επανέλαβε τις προτάσεις του Κόμματος για την αντιμετώπιση της κατάστασης και επικέντρωσε στην ανάγκη του γενικότερου και ενωμένου αγώνα όλης της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική της αποβιομηχάνισης. Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, τόσο για το θέμα του ναυπηγείου, όσο και γενικότερα της χώρας και των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με την προσωρινή διοίκηση του ναυπηγείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτείται σύγκρουση του λαού μ' αυτή την πολιτική (2003-05-15 00:00:00.0)
"Ξεσηκωθείτε" (1998-04-30 00:00:00.0)
Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για απολύσεις (1997-05-16 00:00:00.0)
Στον Ταβουλάρη και με... "προίκα" (1997-05-09 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα της διάλυσης (1997-02-27 00:00:00.0)
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη... (1997-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ