Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για απολύσεις

Τις απολύσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που έχει ήδη αποφασίσει κατ' επιθυμία του "μνηστήρα" Ταβουλάρη, μεθοδεύει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις. Στην κατεύθυνση αυτή θέτει εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζόμενους, καλώντας τους να συναινέσουν στην απόλυσή τους με το επιχείρημα ότι εάν αυτό γίνει τώρα θα έχουν σίγουρες αποζημιώσεις από το δημόσιο, οι οποίες δεν μπορεί να θεωρούνται δεδομένες από τον μελλοντικό ιδιοκτήτη! Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή νέα συνάντηση της υφυπουργού Ανάπτυξης, Αν. Διαμαντοπούλου, με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, τους οποίους ενημέρωσε γενικότερα για την πορεία ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων.

Η καινούριοι εκβιασμοί της κυβέρνησης δίνουν νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο του ξεπουλήματος του δεύτερου μεγάλου Ναυπηγείου της χώρας. Με την επιλογή της ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση ουσιαστικά παραχωρεί στον Ταβουλάρη δύο έργα του δημοσίου (Πολεμικού Ναυτικού και ΟΣΕ) συνολικής αξίας 30 δισ. δρχ., επιχειρεί να τον απαλλάξει από υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, μόνο για αποζημιώσεις περίπου 5 δισ. δρχ., θέτει σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού θα επαναπροσληφθούν με τους όρους που ο αγοραστής θα επιλέξει. Επιπλέον απειλείται η ίδια η βιωσιμότητα των Ναυπηγείων, αφού για να δουλέψει κατασκευές χρειάζεται τουλάχιστον 2.000 άτομα προσωπικό, ενώ ο Ταβουλάρης με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης θα προσλάβει μόνο 640.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της υφυπουργού, σήμερα προωθούνται 380 από τις συνολικά 700 προγραμματισμένες μετατάξεις εργαζομένων, ενώ μέχρι τέλος του Μαϊου θα έχει ολοκληρωθεί το 80% των μετατάξεων.

Πάντως, τα σχέδια της κυβέρνησης συναντούν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι με ομόφωνη απόφασή τους κατέληξαν στο ότι κανείς δε θα δεχτεί απολύσεις και κανείς δε θα παραδώσει τα κεκτημένα δικαιώματά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ