Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΣΥΓΧΡΟΝΗΕΠΟΧΗ"
Γιορτή Βιβλίου - Πολιτισμού

- Στο Πεδίον του Αρεως γίνεται η Γιορτή Βιβλίου. Ποια η αξία της, ποιος ο σκοπός της;

- Από τους συλλόγους εκδοτών - βιβλιοπωλών διοργανώνονται δύο εκθέσεις, ετησίως, στο Πεδίον του Αρεως. Σκοπός τους, η πλατύτερη επαφή και επικοινωνία του κόσμου με το χώρο του βιβλίου. Πρόκειται για σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, με το οποίο, επιπλέον, αντιπαλεύουμε και κάποιους επιτήδειους που προσπαθούν να διοργανώσουν εκθέσεις, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με το χώρο του βιβλίου και με την πολιτική των εκδοτών για να φθάσει το βιβλίο στο πλατύ κοινό..

- Η σχετική κρατική πολιτική βοηθά την πλατιά διάδοση του βιβλίου;

- Η πολιτική βιβλίου των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι ίδια με την ακολουθούμενη πολιτική για όλο τον πολιτισμό και σε βάρος των εργαζομένων. Δεν τους ενδιαφέρει η διάδοση του βιβλίου. Κάνουν πολιτική "βιτρίνας". Χρησιμοποιούν εκδηλώσεις για το βιβλίο, προκειμένου να προβληθούν οι ίδιοι. Ο προϋπολογισμός τους για το βιβλίο είναι απειροελάχιστος, μπροστά στα δισεκατομμύρια που δαπανώνται αλλού. Η έλλειψη κρατικής μέριμνας, σε σχέση με το βιβλίο, φαίνεται κατ' αρχήν από το γεγονός ότι δεν ενισχύουν τις βιβλιοθήκες - χώροι, όπου μπορούν οι νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι να διαβάσουν βιβλία που αδυνατούν να αγοράσουν. Δεν ακολουθούν μια πολιτική προστασίας του χαρτιού, ώστε το βιβλίο να είναι φτηνό. Δε βοηθάνε στην ανάπτυξη των βιβλιοπωλείων, ώστε να γίνουν χώροι καλού και φθηνού βιβλίου για όλο τον κόσμο. Αντιμετωπίζουν τα βιβλιοπωλεία, όπως όλες τις άλλες επιχειρήσεις: Με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια, υπέρμετρες φορολογίες, δημοτικά τέλη, κλπ. Αποτέλεσμα: Πολλά βιβλιοπωλεία κλείνουν, ή γίνονται χαρτοπωλεία και παιχνιδάδικα.

- Ποια είναι η "οπτική", οι "πτυχές" των εκδόσεων της "Σύγχρονης Εποχής";

- Η "Σύγχρονη Εποχής" ακολουθεί, από τη μέρα της ίδρυσής τους μέχρι σήμερα, μια τακτική ως προς το τι βιβλία θα βγάλει, ώστε να καλύπτει όλες τις παραμέτρους. Εκδίδει βιβλίο πολιτικό, επιστημονικό, λογοτεχνικό ελληνικό και ξένο. Προσανατολισμός της είναι, κάθε βιβλίο της να έχει υψηλή ποιότητα περιεχομένου και να είναι πολύ καλή έκδοση, ώστε να γίνεται αγαπητό στους αναγνώστες, κύρια στα παιδιά. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από τις παιδικές μας εκδόσεις. Κύριος προσανατολισμός μας είναι το προοδευτικό πολιτικό βιβλίο. Ενώ, για εμπορικούς και ιδεολογικούς λόγους, όλοι το βγάλανε από την γκάμα τους, εμείς το συνεχίσαμε και τα αποτελέσματα είναι, σήμερα, πάρα πολύ θετικά. Η καινούρια γενιά αναγνωστών προσανατολίζεται και διαβάζει αρκετά τους κλασικούς - Μαρξ, Λένιν, Ενγκελς - αλλά και το σύγχρονο πολιτικό βιβλίο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα βιβλία που έχουμε βγάλει: Στη σειρά"Ζητήματα Σοσιαλισμού - Προβληματισμοί", που έχουν πολύ μεγάλη κυκλοφορία και αρκετές εκδόσεις. Τα βιβλία - μελέτες του ΚΜΕ για την Οικονομία, την Κοινωνιολογία, την Ιστορία και αυτά με πολλές εκδόσεις. Μπορούμε να πούμε ότι το πολιτικό βιβλίο, σήμερα, έχει μια σταθερή ανοδική πορεία. Κύρια, αυτό οφείλεται στη νέα γενιά, η οποία ενδιαφέρεται, θέλει να διαβάσει και να μελετήσει τέτοιου περιεχομένου βιβλία.

Π. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάθε επισκέπτης τουλάχιστον με ένα βιβλίο στο χέρι (2023-09-23 00:00:00.0)
Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στο χώρο του Φεστιβάλ (2020-09-17 00:00:00.0)
Πόλος έλξης οι νέες εκδόσεις και οι εξαιρετικές προσφορές (2019-09-20 00:00:00.0)
Για "ν' ανθίσει" το βιβλίο θέλει άλλη Αθήνα (1998-05-19 00:00:00.0)
Σεμινάριο για το βιβλίο (1997-05-30 00:00:00.0)
"Δραματικός" προϋπολογισμός για το βιβλίο (1997-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ