Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Φαγοπότι ύψους 650 δισ.

Ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η έγκριση ενιαίου προγράμματος κρατικών προμηθειών από την αρμόδια επιτροπή για το 1997. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε κατ' αρχήν το ποσό των 650 δισ. δρχ. για φέτος, χαμηλότερο κατά 200 περίπου δισ. σε σχέση με πέρσι. Οπως εκτιμούν, όμως, αρμόδιοι και φέτος, όπως έγινε και το 1996 αναμένεται να αυξηθεί το τελικό ποσό για τις κρατικές προμήθειες καθώς ακόμα δεν έχουν υποβάλλει όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρόγραμμα για τις προμήθειές τους.

Χτες η επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ηλ. Αποστολάκης, διεκπεραίωσε μέρος του προγράμματος καταρτίζοντας κυρίως το ποιες από τις προμήθειες θα υλοποιηθούν από τους ίδιους τους φορείς, ποιες θα παραμείνουν και θα ομαδοποιηθούν και υλοποιηθούν από το υπουργείο και ποιες θα περάσουν από την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής. Οπως σημειώνεται από αρμόδιους παράγοντες, είναι φανερή η τάση φορέων να επιμένουν να υλοποιούν μόνοι τους τις προμήθειές τους, πράγμα το οποίο όμως, όπως έχει αποδειχτεί, αυξάνει και το τελικό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεταξύ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει στα σκαριά τη σύσταση ΑΕ η οποία στην πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζουν αρμόδια στελέχη, θα αντικαταστήσει την υπηρεσία του υπουργείου ως προς την έρευνα τιμών των ειδών των κρατικών προμηθειών και τις τεχνικές προδιαγραφές, με την επίφαση του "γνωμοδοτικού οργάνου". Οι ίδιοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά ενισχύει την "πολυπόθητη", όπως τουλάχιστον διακηρύσσεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διαφάνεια στην υλοποίηση των κρατικών προμηθειών και εκφράζουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της σύστασης μιας τέτοιας ΑΕ τη στιγμή που οι αρμοδιότητες αυτές μπορούν να διεκπεραιωθούν από υπηρεσίες του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ