Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εύσημα και οδηγίες

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από κλιμάκιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού. "Συστάσεις" για πλήρη κατεδάφιση των κοινωνικών δαπανών, νέες ιδιωτικοποιήσεις και διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Καλά τα πήγατε μέχρι τώρα. Συνεχίστε όμως την πολιτική λιτότητας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι συστάσεις - εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την ελληνική κυβέρνηση - υπάλληλό του, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιό του στη χώρα μας. Χτες το πρωί η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ επισκέφτηκε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επισκέψεων που πραγματοποίησαν με διάφορους φορείς από τις 6 Μάη, ενώ συνάντηση υπήρξε χτες το απόγευμα και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο.

Μετά την ενημέρωση των κυβερνητικών υπαλλήλων, η αντιπροσωπεία αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, όπου και βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ, ενώ αναμένεται να στείλει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Λεπτομερής αναφορά των γενικών προσανατολισμών, που "συνιστά" το ΔΝΤ, θα υπάρξει με την έκθεση η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί σε ένα περίπου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέσπασε για μία ακόμη φορά τα εύσημα για την πορεία μιας σειράς μεγεθών (πληθωρισμός, ελλείμματα, αύξηση του ΑΕΠ). Οι εμπειρογνώμονες παράλληλα συνέστησαν να μην υπάρξει "χαλάρωση", να επιδειχτεί δηλαδή συνέπεια και ένταση στην πολιτική λιτότητας, ενώ συνέδεσαν την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού με τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, πολιτική την οποία ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς,σε συνάντηση που είχαν, συζήτησαν θέματα νομισματικής πολιτικής, με ιδιαίτερη αναφορά στα τραπεζικά επιτόκια. Οι υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες προβληματίζονται για την πολιτική επιτοκίων που πρέπει να ακολουθήσουν, μετά τη νέα πρόκληση της Πίστεως να μειώσει τόσο τα επιτόκια χορηγήσεων, όσο και του ταμιευτηρίου. Για μια σειρά λόγους - ο κυριότερος από τους οποίους είναι η απλόχερη κυβερνητική στήριξη της Πίστεως - η ιδιωτική αυτή τράπεζα θα επιδιώξει να "στριμώξει" τις άλλες μεγάλες τράπεζες και να αποσπάσει νέα μερίδια από την τραπεζική αγορά. Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής κάλυψης που της προσφέρεται, αποτελεί και η θέση παράγοντα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος συμφώνησε πλήρως με την πολιτική επιτοκίων της Πίστεως, επικαλούμενος την αναγκαιότητα του ανταγωνισμού...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ιμπεριαλιστικά "εύγε"...(1997-05-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-02-19 00:00:00.0)
Ελευθερία στην ασυδοσία παρέχει η κυβέρνηση(1996-06-08 00:00:00.0)
Αισιοδοξία για μείωση των υψηλών επιτοκίων(1996-01-26 00:00:00.0)
Κυβερνητική υπεραισιοδοξία για επιτόκια - πληθωρισμό(1995-03-01 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για μείωση των επιτοκίων(1995-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ