ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο Κιλελέρ η συνέχεια του αγώνα

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα προς όλους τους αγρότες της χώρας, αλλά και τους εργατοϋπάλληλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους, επιστήμονες, νέους

Με το γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ την ερχόμενη Κυριακή, 16 Μάρτη, γίνεται η εκκίνηση νέων αγώνων για την επιβίωση της αγροτιάς. Εκεί, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, που εξεγέρθηκαν πριν 87 χρόνια εναντίον των τσιφλικάδων και έδωσαν το αίμα τους για να αποκτήσουν τη γη τους, όλα δείχνουν ότι θα ακουστεί βροντερή η φωνή διαμαρτυρίας, εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής από χιλιάδες αγρότες, αλλά και εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, νέους.

Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, στα χωριά της Θεσσαλίας, αλλά και των άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας μας, επικρατεί πυρετός προετοιμασίας. Στελέχη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και των αγροτικών οργανώσεων "οργώνουν" την ύπαιθρο, ενημερώνοντας και καλώντας τους αγρότες να δώσουν μαζικά και μαχητικά το "παρών". Ταυτόχρονα, κοινοτικά συμβούλια παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή και ναυλώνουν λεωφορεία. Επίσης, διοικητικά συμβούλια εργατικών συνδικάτων, ομοσπονδιών ΕΒΕ κλπ. συνεδριάζουν για να αποφασίσουν συμμετοχή των μελών τους στο αγωνιστικό προσκλητήριο της αγροτιάς.

Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΣΕΑ) των αγροτών. Στόχος της είναι να δώσει διεκδικητικό, παναγροτικό και παλλαϊκό χαρακτήρα στις εκδηλώσεις. Γι' αυτό και, με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους αγρότες της χώρας, αλλά και όλους τους εργατοϋπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, νέους, συνταξιούχους, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Η ανακοίνωση - κάλεσμα

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής έχει ως εξής:

"Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας με το παναγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ στις 16 Μάρτη, για να τιμήσουμε τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για παρόμοιους με τους δικούς μας στόχους και να απαιτήσουμε τη λύση των οξυμένων προβλημάτων μας.

Καλούμε όλους τους αγρότες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, για να αποδείξουμε, άλλη μια φορά, ότι στον αγώνα επιβίωσης που κάνουμε είμαστε όλοι ενωμένοι και θα συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωσή του.

Καλούμε όλα τα λαϊκά στρώματα, εργατοϋπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους, επιστήμονες, νέους να πάρουν μέρος και έμπρακτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας γιατί τα προβλήματά μας έχουν την ίδια αιτία, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στη συνάντηση που έκανε η ΠΣΕΑ με τον πρωθυπουργό της χώρας, στις 26 Φλεβάρη, αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύση στα προβλήματά μας, αλλά και η προσπάθειά της να εξαπατήσει την κοινή γνώμη με το διάλογο που, τάχα, κάνει με τους αγρότες.

Και στα έξι συγκεκριμένα αιτήματά μας, η κυβέρνηση απάντησε με αντίστοιχα ΟΧΙ, ενώ για τα γενικότερα προβλήματα μάς παρέπεμψε στον κοινωνικό διάλογο στον οποίο θα είναι δεδομένη η νέα ΚΑΠ, η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, αλλά και η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που έχουν δημιουργήσει τα αδιέξοδα στη γεωργία μας.

Αποδείχθηκε, και από τη συνάντηση αυτή, ότι η αστυνομική και δικαστική τρομοκρατία, που ασκείται με ευθύνη της κυβέρνησης κατά των αγροτών, αποτελούν μέσα εφαρμογής της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής που στόχο τους έχουν να καταστείλουν και να αποτρέψουν νέες κινητοποιήσεις. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε ακόμα και το αίτημά μας να σταματήσουν οι μαζικές δίκες και καταδίκες των αγροτών.

Με τη στάση της αυτή, η κυβέρνηση απέδειξε ότι σκοπός του "κοινωνικού διαλόγου" δεν είναι η λύση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων σε όφελός της, ο εκφυλισμός των αγώνων μας και η εξασφάλιση της συναίνεσης των αγροτών στο ξεκλήρισμά τους.

Με αυτού του είδους τους διαλόγους, όμως, η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίζει τη συναίνεση κάποιων "θεσμοθετημένων" αγροτοσυνδικαλιστών και αγροτοσυνεταιριστών. Δεν μπορεί, όμως, να εξαπατήσει και να εξασφαλίσει τη συναίνεση των αγροτών, γιατί "ο κόμπος έφτασε στο χτένι" και δεν υπάρχουν περιθώρια για ψέματα και υπεκφυγές.

Στους εκφυλιστικούς και αποπροσανατολιστικούς διαλόγους, στις πολιτικές που συρρίκνωσαν δραματικά το εισόδημά μας και απειλούν με ξεκλήρισμα τα νοικοκυριά μας, απαντάμε με ενότητα και αγώνα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΤΙΚΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ".

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΣΟΚ
Μεθοδεύσεις για άλωση των συνεταιρισμών!

Ενώ ο Κ. Σημίτης επιχειρεί να βρει συνενόχους για την κατάσταση διάλυσης, στην οποία οδήγησε τους συνεταιρισμούς η αντιαγροτική πολιτική του, ταυτόχρονα ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ κινητοποιείται για την εξαπάτηση των συνεταιρισμένων αγροτών

Πανελλαδική σύσκεψη μερικών εκατοντάδων αγροτικών κομματικών στελεχών του, οργάνωσε χτες το ΠΑΣΟΚ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, επιχείρησε να εξωραϊσει την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και να αμβλύνει την αλγεινή εντύπωση για την άρνηση της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά κυρίως, για την τρομοκρατική αντιμετώπιση της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Η σύσκεψη οργανώθηκε για την ανάλυση της απόφασης της "ειδικής συνόδου" της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στις 22 Φλεβάρη για τα αγροτικά, υποτίθεται, αλλά, στην πραγματικότητα, έγινε για την προετοιμασία του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές στους συνεταιρισμούς, που άρχισαν ήδη, και με στόχο την άλωση, ξανά, των συνεταιριστικών οργανώσεων. Αλλωστε, αυτό ομολογείται ανοιχτά σε σχετική εγκύκλιο (13/2/97), η οποία στάλθηκε από τον τομέα Συνεταιριστικού στις ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου και αναφέρεται: "Οι συνθήκες διεξαγωγής των συνεταιριστικών εκλογών είναι δύσκολες (σ.σ. για το ΠΑΣΟΚ) καθώς η αναθεωρημένη ΚΑΠ, οι συμφωνίες της ΠΟΕ (ΓΚΑΤΤ) και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης επιφέρουν κλυδωνισμούς και αναστατώνουν την Ελληνική Γεωργία. Η μείωση των προστατευτικών πολιτικών και μέτρων στήριξης, η μείωση των επιδοτήσεων και η διεύρυνση του καθεστώτος των ποσοστώσεων αποδυναμώνουν τα βήματα προσαρμογής και εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Γεωργίας...".

Στην ίδια εγκύκλιο, σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για τους συνεταιρισμούς σημειώνεται ότι "για την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να επεξεργαστούμε με ακρίβεια την εκλογική τακτική για τη διατήρηση της μόνιμης πολιτικής μας επιρροής και την επιβεβαίωση της ιδεολογικής μας ηγεμονίας στο χώρο". Μάλιστα, προκειμένου να εξαπατήσουν τους αγρότες, για να ξαναψηφίσουν συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ, δίνουν οδηγίες στις Νομαρχιακές Επιτροπές τους "να συστήσουν εκλογικές επιτροπές και αγροτικό γραφείο για να διεξάγουν τις εκλογές στους συνεταιρισμούς"!

Ακόμα, συστήνουν στις ΝΕ "να αλλάζουν και τον τίτλο της παράταξής τους τοπικά, εφ' όσον τους βοηθά αυτό να συσπειρώσουν (σ.σ. να παρασύρουν, δηλαδή) τους αγρότες", ενώ "για την καλύτερη διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα θεωρούμε αναγκαία την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των στελεχών (του ΠΑΣΟΚ) ", αναφέρεται.

Κατά τα λοιπά, αφού υπογραμμίζεται ότι "η εκλογική μάχη κρίνεται ουσιαστικά στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς", χρεώνεται στις ΝΕ (από τον τομέα συνεταιριστικού του ΠΑΣΟΚ) η ευθύνη, για να οργανώσουν τις εκλογές στους συνεταιρισμούς, και επισημαίνεται ότι πρέπει "να επιδειχτεί ιδιαίτερη προσοχή στην εκλογή αντιπροσώπων για τις Ενώσεις και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις. Απαραίτητα (οι εκλεγόμενοι), υπογραμμίζεται, θα είναι ικανά στελέχη, κομματικά μέλη ή συνεταιριστές, που δεν αποχωρίζονται από το χώρο μας" (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή)... Αυτά, βεβαίως, "εν κρυπτώ" και σε εσωκομματικό επίπεδο, γιατί δημόσια τόσο ο πρωθυπουργός όσο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν τους αγρότες, μιλώντας για ακομμάτιστους συνεταιρισμούς, για επιλογή των καλύτερων συνεταιριστών στις εκλογές και άλλα τέτοια υποκριτικά. Είναι χαρακτηριστικό, για το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης, ότι την ίδια ώρα στη σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για τροποποίηση του νόμου για τους συνεταιρισμούς, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας προανήγγειλε νέες αλλαγές αντιδραστικές - για συνεταιρισμούς επιχειρήσεις ή οικονομικές μονάδες κλπ. "και όποιος αντέξει στη φιλελεύθερη αγορά"... - αλλά και αντιδημοκρατικές όπως π.χ. την κατάργηση κι αυτής της"κουτσής" αναλογικής που ισχύει σήμερα και επιβολή του πλειοψηφικού συστήματος με ενιαίο ψηφοδέλτιο!

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να βρουν συνενόχους απέδωσαν ευθύνες και στους συνεταιρισμούς, αναδείχνοντας, ουσιαστικά συνενόχους τις φιλοκυβερνητικές διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ που, εκτός του ότι έπαιζαν τα κομματικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ, με την κακοδιοίκηση, την αδιαφάνεια και τη ρουσφετολογική, αντιδημοκρατική λειτουργία, συνέβαλαν ώστε το συνεταιριστικό κίνημα να φτάσει στη σημερινή διαλυτική κατάσταση. Η αποστροφή αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και μέσα στους ίδιους τους συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ...

Και παπιστές και αλχημιστές!

Πράγματι είναι δύσκολος ο διάλογος ανάμεσα στους "παπιστές" και σε αυτούς που αμφισβητούν το αλάθητο. Και γίνεται αδύνατος, όταν αυτοί που στα λόγια αμφισβητούν το αλάθητό τους, στην πράξη δε διστάζουν να λαθροχειρούν, να χρησιμοποιούν επιλεκτικά και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, επειδή αυτή δεν εξυπηρετεί τους προκαθορισμένους στόχους να συκοφαντήσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το ΚΚΕ, που με συνέπεια και ειλικρίνεια στήριζε αυτούς τους αγώνες.

Οι αγρότες, που ανακάλυψαν το σύνθημα "τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών", γνωρίζουν ότι η χώρα μας το 1996 πήρε από την ΕΕ 1,8 τρισ. δραχμές από τα οποία περίπου 1 τρισ. και όχι 1,2 τρισ. δραχμές δόθηκαν στη γεωργία.

Δε γνωρίζουν, όμως, μόνο αυτά. Αλλά και τα υπόλοιπα, που συνειδητά αποσιωπά ο γεωργο - οικονομολόγος του "ΣΥΝ" Γιώργος Κατσάς.

Γνωρίζουν ότι το 1996 η χώρα μας κατέβαλε στην ΕΕ 348,4 δισ. δραχμές και είχε έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο με τις χώρες της ΕΕ 3,2 τρισ. δραχμές. Δηλαδή, η χώρα μας πλήρωσε διπλάσια από όσα πήρε από την ΕΕ.

Γνωρίζουν ότι το τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο οφείλεται στην παραγωγική αποσάθρωση, που επέβαλε στη χώρας μας η ΕΕ, σε όλους τους τομείς και στη γεωργία, με αποτέλεσμα να καλπάζουν τα ελλείμματα και στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.

Δε χρειάζεται να είναι κανένας γεωργο - οικονομολόγος, για να καταλάβει ότι οι ποσοστώσεις σε όλα τα προϊόντα και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, εκτός από τη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αυξάνουν τις εισαγωγές(ζωοκομικά κ.ά.) και μειώνουν τις εξαγωγές (βαμβάκι, καπνός κ.ά.).

Γνωρίζουν ότι η χώρα μας υποχρεώθηκε να αγοράζει τα ζωοκομικά προϊόντα από τις χώρες της ΕΕ σε πολύ ψηλότερες από τις διεθνείς τιμές, που στο βοδινό κρέας η διαφορά είναι περίπου 800 δραχμές το κιλό.

Γνωρίζουν ότι το 1980, που η χώρα μας δεν ήταν στην ΕΟΚ και δεν υπήρχαν τιμές Βρυξελλών και κοινοτικές επιδοτήσεις, η τιμή του βαμβακιού ήταν 35,7 δραχμές το κιλό, η οποία, αν πληθωριστεί, το 1996 έπρεπε να ήταν 425 δραχμές το κιλό και όχι 250 - 270, που πιθανόν θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί και αυτό επειδή καταστράφηκε η παραγωγή τους. Παρόμοιες τιμές υπήρχαν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η εθνική στήριξη των αγροτικών προϊόντων ήταν ασύγκριτα καλύτερη από την κοινοτική και αυτό αποδείχτηκε και στην Αυστρία, όπου, μέσα στον πρώτο χρόνο ένταξης, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 5%. Αποδεικνύεται και στην Κύπρο, όπου το αγροτικό εισόδημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χώρα μας.

Η επιλεκτική αντιμετώπιση των δοσοληψιών της χώρας μας με την ΕΕ οδήγησε τον Γ. Κατσά στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η ΚΑΠ κάθε άλλο παρά αντιαγροτική είναι γι' αυτό τα συνθήματα "όχι στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ" και "η ΕΕ θέλει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς" είναι εκτός αντικειμενικής πραγματικότητας γι' αυτό δε συσπειρώνουν τους αγρότες.

Το δυστύχημα για τον Γ. Κατσά και τον ΣΥΝ είναι ότι οι αγρότες, με πρωτοφανέρωτη μαζικότητα και αποφασιστικότητα συσπειρώθηκαν, με βάση αυτά τα συνθήματα μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα.

Γιατί, οι αγρότες γνωρίζουν αυτό που άλλωστε διακηρύσσει η ΕΕ, ότι στόχος της νέας ΚΑΠ είναι μέχρι το 2000 να μπουν στην αγρανάπαυση 120 εκατομμύρια στρέμματα και να ξεκληριστεί το 1/3 των αγροτικών νοικοκυριών, δηλαδή 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ακουσαν κατ' επανάληψη τον υπουργό Γεωργίας δημοσίως να δηλώνει ότι μέχρι το 2000 θα πρέπει τα μισά αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας να ξεκληριστούν, γιατί δεν είναι βιώσιμα.

Αυτούς τους στόχους και αυτές τις δηλώσεις είναι αδύνατο να μην τις γνωρίζει ο Γ. Κατσάς. Εκτός, αν δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα νοικοκυριά, αλλά για τα ελάχιστα, που παίρνουν -όπως γράφει ο ίδιος- 25 εκατομμύρια δραχμές κοινοτικές επιδοτήσεις.

Δυστυχώς για τον Γ.Κ. οι αγρότες δεν καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, γιατί τους άφησαν στην τύχη τους. Τις καταγγέλλουν για τις συγκεκριμένες αγροτικές πολιτικές που εφάρμοσαν στα πλαίσια της ΚΑΠ με ολέθρια αποτελέσματα για τα νοικοκυριά τους.

Καταγγέλλουν, επίσης, κάθε πρόταση για εθνική αγροτική πολιτική που θα έχει ως σημείο αναφοράς την ΚΑΠ, γιατί ξέρουν ότι δε θα είναι εθνική και σε τίποτα διαφορετική από αυτές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα. Γιατί η ΚΑΠ είναι ασύμβατη με την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Γιατί η ΚΑΠ δεν είναι αντίθετη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών και την εκμετάλλευση των αγροτών, ούτε και καρπός αγώνων του αγροτικού κινήματος.

Αντίθετα, η ΚΑΠ είναι η πολιτική των πολυεθνικών και του Διευθυντηρίου και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε κανέναν κανονισμό δεν έχουν γίνει αποδεκτές όχι μόνο οι προτάσεις του αγροτικού κινήματος, αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου και σε πολλές περιπτώσεις και των κυβερνήσεων (ποσόστωση στο γάλα κ.ά.).

Με τα επιχειρήματα εξωραϊσμού της ΚΑΠ και το σκιάχτρο της επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, που σοφίστηκε το ΠΑΣΟΚ, για να δικαιολογήσει την υποταγή του στην ΕΕ, ο Γ. Κατσάς δεν προσθέτει τίποτα το καινούριο. Αν διαβάσει κανένας την εισήγηση του αγροτικού υπεύθυνου του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία σύνοδο της ΚΕ, δύσκολα θα ξεχωρίσει ποιος αντιγράφει ποιον.

Απλά με το άρθρο του αυτό ο Γ. Κατσάς δήλωσε "παρών" στην επίθεση κατά των αγωνιζομένων αγροτών και του ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που πραγματικά στηρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Και για να μη γίνει αντιληπτός στο ρόλο του, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και δηλώνει κατ' αρχάς ότι εκτιμάει την αγωνιστικότητα όλων εκείνων που πήραν μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι δηλώσεις όμως αυτές είναι εκ του πονηρού και απευθύνονται σε αφελείς, γιατί ο Γ. Κατσάς και ο ΣΥΝ δε συμφώνησαν ούτε με τα αιτήματα των αγροτών ούτε και με τις μορφές πάλης τους και πρωτοστάτησαν στην εξύβρισή τους.

Γιατί, αυτές οι κινητοποιήσεις δεν ήταν για την τιμή των όπλων που δικαιολογεί την ύπαρξη κάποιων κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών συμπεριλαμβανομένων και του ΣΥΝ.

Ηταν πραγματικά λαϊκές κινητοποιήσεις που ξεσκέπασαν αυτές τις ηγεσίες, που ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες και τις πολιτικές που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, που χτύπησαν το ραγιαδισμό και τη μοιρολατρία.

Αυτές τις κατακτήσεις που αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία των επερχόμενων κινητοποιήσεων φοβάται και ο Γ.Κ., γι' αυτό κατέβαλε τον μίζερο οβολό του στην προσπάθεια συκοφάντησης των αγροτών και του ΚΚΕ.

Γ. Σ.

Εθεσαν το αγροτικό πρόβλημα στη Διακομματική

Στη Βουλή πήγε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και των άλλων Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα της χώρας

Τις απόψεις τους για το αγροτικό πρόβλημα κατέθεσαν χτες, στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το αγροτικό ζήτημα, αντιπροσωπεία μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και άλλων Συντονιστικών Επιτροπών από άλλες περιοχές της χώρας.

Στη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν στα παριστάμενα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα στην αγροτιά της χώρας και αιτήματα που τέθηκαν μέσα από τα ψηφίσματα, κατά τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ιδιαίτερα αναδείχτηκαν οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και υπογραμμίστηκε το θέμα της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθηθεί για να λυθεί το αγροτικό ζήτημα. Από μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών τονίστηκε επίσης η ανάγκη αντίστασης και απειθαρχίας στις καταστροφικές εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα τους αγροτοκτηνοτρόφους. Ακόμα για τους συνεταιρισμούς τονίστηκε πως το συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να μείνει ανεξάρτητο ως κίνημα με τη δημιουργία πλατιών ψηφοδελτίων.

Τα προβλήματα, τα αιτήματα και οι κατευθύνσεις τέθηκαν στη Διακομματική Επιτροπή, ωστόσο όμως το ζητούμενο είναι όλα αυτά να περάσουν στο πόρισμα που θα συντάξει η Επιτροπή για το αγροτικό ζήτημα και το πόρισμα αυτό να γίνει πράξη. Γιατί υπάρχει και το παράδειγμα του ομόφωνου πορίσματος για τα δάση, το οποίο παραμένει ακόμα στα συρτάρια.

Αναφερόμενος σχετικά ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε στο "Ρ": "Αναπτύξαμε στη Διακομματική τα προβλήματα των αγροτών και τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν. Το ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγροτική οικονομία το αναγνωρίζουν λίγο - πολύ όλοι. Το θέμα είναι ποια είναι η λύση που δίνεται: Η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση και το μαζικό ξεκλήρισμα της αγροτιάς ή η πρόταση του αγροτικού κινήματος και του ΚΚΕ για στήριξη και ενίσχυση των αγροτικών νοικοκυριών και των συνεταιρισμών και απειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

ΣΕΡΡΕΣ
Συνεχίζονται οι δίκες αγροτών

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σερρών θα καθίσουν σήμερα 40 αγρότες οι οποίοι κατηγορούνται για παρεμπόδιση συγκοινωνιών με τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πιο συγκεκριμένα στο μπλόκο της γέφυρας του Στρυμόνα. Οι 6 από τους 40 αγρότες που είναι εκλεγμένοι στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα του νομού, κατηγορούνται ότι παρακίνησαν τους υπόλοιπους στην τέλεση της αξιόποινης πράξης. Μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί να είναι δύο αστυφύλακες του Αστ. Τμήματος Νιγρίτας και ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Σερρών.

Το μπαράζ δικαστικών διώξεων θα συνεχιστεί στις 13 Μάρτη με την προγραμματισμένη δίκη περίπου 65 αγροτών οι οποίοι όμως κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών του Απρίλη του 1994. Για τις κινητοποιήσεις της ίδιας περιόδου θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου περίπου 100 αγρότες στις 20 Μάρτη, 60 αγρότες στις 27 Μάρτη και 20 αγρότες στις 3 Απρίλη. Επίσης από το Σεπτέμβρη ως και το Νοέμβρη θα δικαστούν άλλοι 227 αγρότες. Συνολικά, περισσότεροι από 500 αγρότες θα οδηγηθούν στα δικαστήρια για να δικαστούν ως εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μείνουν στον τόπο τους και να μπορούν να ζουν από την καλλιέργεια των χωραφιών τους. Επειδή ύψωσαν το ανάστημά τους στις αντιαγροτικές επιλογές της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης.

Το όργιο αυταρχισμού και τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, δε φαίνεται όμως να επιτελεί τον σκοπό του. Οι αγρότες, τόσο των Σερρών, που αυτή την περίοδο έχουν να αντιμετωπίσουν τις δικαστικές διώξεις, όσο και των άλλων νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, ετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη κινητοποίησή τους, το παναγροτικό ραντεβού στο Κιλελέρ, στις 16 Μάρτη. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι με τον αυταρχικό κατήφορο που πήρε η κυβέρνηση, εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και τελικά αντί λύσεων στα οξυμένα προβλήματά τους, βλέπουν ποινές και τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ