ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
(1) Ο πρώτος λόγος στις δυνάμεις καταστολής

ΤΙΡΑΝΑ.-

Καθώς η ισχύουσα για πέμπτη ημέρα σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει αποδειχθεί πλήρως αναποτελεσματική και ενδεχόμενη πολιτική λύση της κρίσης δε διαφαίνεται, ο πρώτος λόγος περνά στις δυνάμεις καταστολής. Οι δυνάμεις του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών και του στρατού προωθούνται στο νότο και καταλαμβάνουν στρατηγικές θέσεις, ενώ κατά πληροφορίες εμπλέκονται και σε μικρής κλίμακας συγκρούσεις με διαδηλωτές.

Σποραδικές συγκρούσεις

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" ανέφερε χτες το μεσημέρι ότι μαχητικά αεροσκάφη "Μιγκ-15" επιτέθηκαν σε κωμόπολη έξω από τους Αγίους Σαράντα, ενώ οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι (τουλάχιστον) τέσσερις εξεγερμένοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με στρατιωτικό απόσπασμα.

Το υπουργείο Αμύνης διέψευσε τις πληροφορίες βομβαρδισμού της κωμόπολης Λιβένα, στην οποία ζουν 400 οικογένειες (από τις οποίες πολλές ανήκουν στην ελληνική μειονότητα).

Ομως δύο χειριστές ενός αλβανικού μαχητικού που προσγειώθηκε στη νότιο Ιταλία, όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο, είπαν ότι τους δόθηκε ρητή διαταγή να επιτεθούν κατά των διαδηλωτών, όπως είπαν στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πηγές του ιταλικού υπουργείου Αμυνας.

Τουλάχιστον 400 οπλισμένοι διαδηλωτές φρουρούν τις εισόδους των Αγίων Σαράντα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αυτοκίνητα που μετέφεραν οπλισμό μετακινήθηκαν χτες προς την πόλη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επίσης, διαδηλωτές κατέλαβαν ένα άρμα μάχης.

Ενας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, μιλώντας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η παράδοσή τους αποκλείεται. "'Η ο Μπερίσα θα πεθάνει, ή εμείς", είπε.

Ο Μπερίσα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να "αποκαταστήσει την τάξη".

Στην Αυλώνα, επίκεντρο των ταραχών στη νότιο Αλβανία, οι κάτοικοι οργάνωναν χτες ομάδες άμυνας της πόλης. Στην - εκτός κάθε κυβερνητικού ελέγχου - περιοχή, κατά νοσοκομειακές πηγές, ακούστηκαν και πάλι πυρά, αλλά οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι επικρατούσε σχετική ηρεμία.

Στο Δελβίνο υπήρξαν συγκεχυμένες πληροφορίες για συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές (κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπήρξαν φήμες για επίθεση κυβερνητικών με πολιτικά, που ελέχθη ότι ήταν σπουδαστές αστυνομικών σχολών), από τις οποίες αρκετοί τραυματίστηκαν.

Πολιτικό αδιέξοδο

Η πιθανότητα άρσης του αδιεξόδου με πολιτικά μέσα (στην κατεύθυνση αυτή πιέζει σθεναρά η Δύση) δείχνει να αποδυναμώνεται. Η προχτεσινή αποτυχία στη συνάντηση του Σαλί Μπερίσα με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, κατά την οποία ο Αλβανός Πρόεδρος κατηγόρησε τους σοσιαλιστές ότι παραβίασαν τη συνταγματική τάξη και την αλβανική δημοκρατία προσφεύγοντας σε ένοπλη εξέγερση, οδήγησε το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" να ζητήσει χτες έξωθεν παρέμβαση.

Ο αποτελούμενος από 11 κόμματα της αντιπολίτευσης συνασπισμός κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βοηθήσουν την Αλβανία να βρει πολιτική λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα - δηλαδή, ο επαπειλούμενος εμφύλιος...

Οι... "καλοθελητές"...

Η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε χτες αναβολή της επίσκεψης που σκοπεύει να πραγματοποιήσει στη χώρα αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καθώς σύμφωνα με δήλωση του Τριτάν Σιέχου, "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή" για μια τέτοια επίσκεψη και ότι πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η τάξη.

Της αποστολής, η οποία πρόκειται να μεταβεί στα Τίρανα εντός των ημερών, θα ηγηθεί ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος διορίστηκε προσωπικός απεσταλμένος του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, υπουργού Εξωτερικών της Δανίας, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν.

Ο Βρανίτσκι σε δηλώσεις του τήρησε "φιλική" στάση προς τον Πρόεδρο Μπερίσα, λέγοντας ότι "υπήρξε ο συνομιλητής, όχι μόνο της Αυστρίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ".

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε δική του αποστολή στα Τίρανα για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Η τετραμελής αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού, Ρενέ φαν ντερ Λίντεν από την Ολλανδία, αναμενόταν να φθάσει στα Τίρανα χτες.

Η αντιπροσωπεία προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και θα προσπαθήσει να έχει επαφή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στην Αλβανία.

Οι "μεγάλοι" στήνουν την επόμενη μέρα

Ιδιαίτερα "προωθημένες" θέσεις εμφανίστηκε χτες να υιοθετεί ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας: Ο Λαμπέρτο Ντίνι είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει οικονομική βοήθεια και εμπειρογνώμονες, για να βοηθήσουν στην οικονομική ανόρθωση της Αλβανίας, καθώς και "στρατιώτες, για να ενισχύσουν τις αλβανικές δυνάμεις της τάξης και να αποφευχθεί η αύξηση της παράνομης μετανάστευσης προς την Ιταλία (...), αλλά, για να τα κάνουμε αυτά, έχουμε ανάγκη από μια αλβανική κυβέρνηση, με την οποία να συνομιλήσουμε και η οποία να μας δώσει τη συγκατάθεσή της".

"Ελπίζουμε", συνέχισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, "ότι ο Σαλί Μπερίσα θα ακούσει το αίτημά μας να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού, αλλά η σιωπή των τελευταίων 48 ωρών δεν είναι ενθαρρυντική".

Μιλώντας στην εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", ο Ντίνι είπε ότι η παρέμβαση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης ή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι δυνατή, όσο δεν υπάρχει "αξιόπιστος συνομιλητής" στα Τίρανα: "Η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη", είπε επί λέξει.

Από την πλευρά της, η αμερικανική διπλωματία συνέχισε χτες να ασκεί μια πολιτική διπλής κατευθύνσεως: Από τη μια, πηγές διαβεβαίωναν, μιλώντας στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, ότι η "χρηματοδότηση προς την Αλβανία δε θα διακοπεί", ενώ, από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς,έλεγε, μιλώντας στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN, ότι ο Μπερίσα θα πρέπει να "αποκαταστήσει τη δημοκρατία".

Οσον αφορά την πιθανότητα εκκένωσης της Αλβανίας από τους Αμερικανούς πολίτες, ο Ουίλιαμ Κοέν,υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι "δεν υπάρχουν στρατιωτικά σχέδια που να έχουν καταστρωθεί, ή η οποιαδήποτε ανάγκη να κληθούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αυτήν τη στιγμή".

Ο στρατηγός Τζορτζ Τζούλουαν,διοικητής των αμερικανικών και των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη πολεμικά πλοία τους στην περιοχή, και ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με την πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο.

Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση συνέστησε στους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Αλβανία και σε όσους σχεδιάζουν να την επισκεφθούν να αναβάλουν την επίσκεψή τους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, είπε χτες ότι θα πρέπει να ασκηθούν "ισχυρότατες πιέσεις" στην Αλβανία, επισείοντας την απειλή του οικονομικού αποκλεισμού, αν η κυβέρνηση Μπερίσα προκρίνει τη λύση της βίας.

Τη λύση να τη δώσει ο αλβανικός λαός

Δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, αναχώρησε σήμερα για τη Σόφια. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε:

"Το να πω ότι υπεύθυνοι για αυτή τη δουλιά είναι οι ΗΠΑ και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα που θέλουν να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" στα Βαλκάνια, από παλιά το είχε πει το Κόμμα μας, το είχε καταγγείλει. Και εμάς καθόλου δε μας εξέπληξαν τα γεγονότα αυτά. Την ευθύνη για αυτό το απαράδεκτο, τρομοκρατικό, δικτατορικό καθεστώς του Μπερίσα, την έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, οι οποίοι τον στήριξαν και τον στηρίζουν και κοντά σ' αυτό έρχεται και η Ελλάδα, που έφτασε στο σημείο να τον καλέσει σε επίσκεψη εδώ στη χώρα μας.

Το πρόβλημα είναι το πώς θα γίνει δυνατό να απαλλαγούν οι χώρες αυτές από όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουν τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη "νέα τάξη πραγμάτων".

Ακούσαμε αυτές τις μέρες, διαβάσαμε στον Τύπο μια δήλωση του υπουργού των Εξωτερικών της Ολλανδίας, να παίξουν το ρόλο της διαιτησίας. Αλλοι ελληνικοί παράγοντες περιορίζουν την όλη υπόθεση στην ελληνική μειονότητα. Και εμείς πονάμε την ελληνική μειονότητα, αλλά ακολουθούν εντελώς λανθασμένο, απαράδεκτο δρόμο, για να μη χρησιμοποιήσω καμιά άλλη βαριά φράση και χαρακτηρισμό για την τακτική την οποία ακολουθούν. Δηλαδή τι λένε: Για να υπερασπίσουμε την ελληνική μειονότητα, πρέπει να έρθει μια πολυεθνική στρατιωτική δύναμη να το επιβάλει. Αλλοι αφήνουν έμμεσα να νοηθεί ότι ο ελληνικός στρατός πρέπει να πάει να απελευθερώσει την ελληνική μειονότητα από το καθεστώς Μπερίσα! Αυτά είναι απαράδεκτα. Το θέμα είναι η αποκατάσταση μιας πραγματικής δημοκρατίας στην Αλβανία. Είναι ανόητο να θέλουμε ανέπαφο το καθεστώς ή ένα παρόμοιο καθεστώς, αυτό που υπονοούν οι ξένοι με τη διαιτησία ή αυτό που προετοιμάζουν να το διαδεχτεί, δηλαδή το αντιδημοκρατικό να είναι δημοκρατικό για την ελληνική μειονότητα. Αυτά δε γίνονται. Θα είναι ενιαίο. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι δημοκρατία για το λαό της Αλβανίας.

Αυτοί που επικαλούνται αυτά τα επιχειρήματα σκέφθηκαν τι θα γίνει με την Κύπρο; Το ίδιο επιχείρημα προβάλλουν και οι Τούρκοι. "Εκεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα υπέφερε από την ελληνοκυπριακή και επεμβήκαμε να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία". Το ίδιο ζητάνε αυτοί να κάνουμε στην Αλβανία. Σκεφτήκανε αυτή τη θέση, η οποία είναι πάγια θέση και σύμφωνη με διεθνείς συμφωνίες για το απαραβίαστο των εθνικών συνόρων; Πώς πάμε να τα παραβιάσουμε εμείς τα αλβανικά σύνορα; Ξεχνάμε ότι υπάρχει μια μειονότητα στη Θράκη; Εάν οργανώσουν ή κάνουν προβοκάτσιες στη μουσουλμανική μειονότητα και πουν οι Τούρκοι "πάμε να την υπερασπίσουμε" και εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος; Γι' αυτό λέω ότι αυτά είναι απαράδεκτα και το θέμα είναι με πολιτικά μέσα να πιέσουν τη λύση να τη δώσει ο αλβανικός λαός".

"Ανησυχία" στην Ευρωπαϊκή Ενωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί την αλβανική κρίση, "ψάχνοντας" για τα αίτια που την προξένησαν, τις εκτιμήσεις για τη συγκυρία και τις συγκεκριμένες δράσεις. Χτες η ολλανδική προεδρία, με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών από τη Χάγη, εξέφρασε την "ανησυχία" των "15", καλώντας σε "αποκατάσταση" της "πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας". Σήμερα, η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Υπουργών θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες και την Παρασκευή ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ολλανδός ΥΠΕΞ Χ. Βαν Μίρλο θα επισκεφθεί τα Τίρανα, περνώντας από Ρώμη και Αθήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έκανε, χτες, μια "πολιτική" συζήτηση στα πλαίσια της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης. Στις Βρυξέλλες κατανοούν την ανάγκη "εξόδου" του Μπερίσα, αλλά δεν έχουν να προτείνουν "εναλλακτικές" λύσεις, παρά μόνο γενικόλογου χαρακτήρα, όπως κυβέρνηση "διαλόγου", "εθνικής ενότητας" κλπ.

Και βέβαια, η Ιταλία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν την αλβανική κρίση διαφορετικά από ό,τι,. π.χ., η Ιρλανδία, ή η Σουηδία. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι η συζήτηση στην Κομισιόν προκλήθηκε, κυρίως, μετά από πιέσεις του Ελληνα επιτρόπου Χρ. Παπουτσή, ο οποίος, στη χτεσινή του παρέμβαση, τόνισε ότι η κρίση στην Αλβανία είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση. Ο Χρ. Παπουτσής αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαίτερες ανησυχίες της Αθήνας για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και τους χιλιάδες Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα.

Αλλά κρίνεται μάλλον δύσκολο η Κομισιόν να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Το πολύ - πολύ να προβεί, τις επόμενες μέρες, σε κάποιας μορφής ανακοίνωση. Ούτε και οι κινήσεις της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου δείχνουν κάτι πιο συγκεκριμένο, π.χ., ότι προωθείται το ιταλικό αίτημα για "κοινοτικοποίηση" της αλβανικής κρίσης. Η Αλβανία αποδεικνύεται για τις Βρυξέλλες μια "άγνωστη χώρα",παρόλο, που, όπως επισημαίνουν, με δυσφορία, οι κοινοτικοί κύκλοι, τα Τίρανα έχουν πάρει τα περισσότερα λεφτά από όλους από το κοινοτικό πρόγραμμα ΦΑΡΟΣ.

Ο λαός δείχνει αποφασισμένος να ανατρέψει την κυβέρνηση

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Στα γεγονότα της Αλβανίας αναφέρθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση γυναικών στο "Τιτάνια". "Αυτός ο λαϊκός ξεσηκωμός έγινε ξαφνικά. Εκεί που νόμιζαν οι ιθύνοντες σ' αυτή τη χώρα, αλλά και οι διάφοροι "προστάτες" της, πως ο αλβανικός λαός είχε αποφασίσει να σκύψει το κεφάλι, πως είχε συμμορφωθεί μ' αυτή την κατάσταση, το σκάνδαλο των παρατραπεζών έγινε αρκετό για να ξεσηκωθεί. Ο λαός δείχνει οργισμένος κι αποφασισμένος να πετύχει, τουλάχιστον, την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης", είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Τόνισε πως η φωνή αυτού του λαού είναι εξαιρετικά αγανακτισμένη, αφού στρέφεται πια συνειδητά κατά μιας κυβέρνησης, κατά ενός καθεστώτος σάπιου και βρώμικου, "που δυστυχώς ο αλβανικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία τα τελευταία χρόνια πίστεψε ή τον ανάγκασαν να πιστέψει ότι μπορεί να του φέρει καλύτερες μέρες". Αναφέρθηκε στα ΜΜΕ που χαρακτηρίζουν αυτό τον ξεσηκωμό "όχλο", "εμφύλιο πόλεμο" ή "μάχες μεταξύ Βορείων και Νοτίων". "Αυτές οι εκφράσεις χρησιμοποιούνται συστηματικά. Εμείς δεν υιοθετούμε καθόλου αυτές τις εκφράσεις. Δεν πρόκειται για όχλο, πρόκειται για ανθρώπους, που συνειδητά ήθελαν να εξεγερθούν. Ανεξάρτητα απ' τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν, εμείς πρέπει να θεωρήσουμε μεγάλη επιτυχία αν μπορέσει αυτός ο ξεσηκωμός να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης Μπερίσα", επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα.

Η ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αυτός ο λαϊκός ξεσηκωμός έχει τεράστια σημασία για τους κομμουνιστές, οι οποίοι πάρα πολλές φορές έχουν υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει τέλμα, δεν υπάρχει ακινησία, δεν υπάρχει απάθεια και αδιαφορία στις μέρες μας. "Είχαμε προειδοποιήσει πως οι λαοί θ' αντιδράσουν στα Βαλκάνια και σ' ολόκληρο το καπιταλιστικό κόσμο. Είχαμε πει να μη χαίρονται οι "διάφοροι" ότι κατάφεραν να πνίξουν τη θέληση των λαών ή να αλλοιώσουν πλήρως τη συνείδησή τους. Τα γεγονότα μας επιβεβαίωσαν", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους "περίφημους" συμμάχους της Αλβανίας, σε όλους αυτούς, που μέχρι χτες χειροκροτούσαν τον Μπερίσα. "Τώρα όλοι αυτοί καραδοκούν και προσπαθούν να ελέγξουν τη μετά τον Μπερίσα εποχή. Και είναι πιθανόν να το καταφέρουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί, η ΕΕ, ακόμα και η δική μας κυβέρνηση το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν ότι πρέπει να γίνει οργανωμένη παρέμβαση από τα έξω, για να σταματήσει ο ξεσηκωμός", τόνισε. Επισήμανε πως ο αλβανικός λαός δεν είναι κάτω από την κηδεμονία καμιάς άλλης χώρας, άσχετα αν η κυβέρνησή της είναι, ενώ τόνισε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε ανάμειξη κυβερνήσεων ή οργανισμών.

"Είμαστε αντίθετοι με ορισμένες φωνές που ακούστηκαν στον τόπο μας - και από τη ΝΔ και από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να κάνει ανοιχτή επέμβαση για να προστατέψει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Πρόκειται για κραυγές ανθρώπων που κρύβουν επιμελημένα ότι αυτοί ήταν οι πρώτοι, που όχι απλώς χαιρέτισαν την άνοδο του Μπερίσα, αλλά και με υλικά μέσα παρενέβησαν στις εκλογές και βοήθησαν στη νίκη και στην αναρρίχησή του στην κυβερνητική εξουσία. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα ενιαίο και πάντα με κριτήριο το ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος είναι θύτης και ποιος θύμα", κατέληξε.

Λεζάντα 2σέλιδου-1

Εξεγερμένοι Αλβανοί στο κατάστρωμα ενός πλοίου που κατέλαβαν στους Αγίους Σαράντα, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη

Λεζάντα 2σέλιδου-3

Αυλώνα: στρατιωτικοί και αστυνομικοί προετοιμάζονται για μάχη...

Λεζάντα 2σέλιδου-4

Παιδιά και πολυβόλα, συνηθισμένος συνδυασμός στην Αλβανία τις τελευταίες ημέρες...

Τρεις τραυματίες από έκρηξη στην Πρίστινα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν χτες από την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στην Πρίστινα, πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κάδο απορριμμάτων μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στο κέντρο της πόλης, και κοντά στο άγαλμα του Βουκ Κάρατζιτς, του μεταρρυθμιστή της σερβικής γλώσσας.

Σέρβος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων, εξερράγη την ίδια ώρα στην πόλη Πρίζρεν, μπροστά από το άγαλμα του βασιλιά της Σερβίας Ντούσαν.

Αστυνομικοί κύκλοι πιστεύουν ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν από την οργάνωση "Στρατός για την Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου", ο οποίος ευθύνεται για μία σειρά επιθέσεων τον περασμένο χρόνο στη σερβική επαρχία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 30 άτομα, μεταξύ τους και Αλβανοί φιλικά προσκείμενοι στις σερβικές αρχές.

Οι επιθέσεις σημειώνονται σε μία περίοδο προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν τον Απρίλη στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στη σερβική ηγεσία και τον ηγέτη της αλβανικής κοινότητας με θέμα το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Οι εξεγερμένοι των Αγίων Σαράντα κατέλαβαν κι ένα τανκ, με το οποίο δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν την πόλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ