ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "νέα γενιά" διαχειριστών

Δε χρειαζόταν να περιμένουν ούτε μια βδομάδα, οι αδημονούντες για το "ιδεολογικοπολιτικό στίγμα" του νέου προέδρου της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να ανταποκριθεί στις "προσδοκίες" των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, αλλά και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, "ξεκαθαρίζοντας" τη θέση του, στο πρωταρχικό θέμα της οικονομικής πολιτικής.

* * *

Στη δήλωσή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο Κ. Καραμανλής προσδιορίζει με σαφήνεια τον εποικοδομητικό ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης. Προσφέρει πλήρη πολιτική συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα της και θέτει ως αντικείμενο ελέγχου τις τυχόν "ελλείψεις", "ατολμίες" και "αδυναμίες" της κυβέρνησης. "Θα στηρίξουμε", τονίζει, "τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας". Σπεύδει μάλιστα να διευκρινίσει ποιες θεωρεί ως θετικές πρωτοβουλίες στην οικονομία: "τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν σε μόνιμη βάση τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας". Με τη φράση αυτή εννοεί ακριβώς όσα είπε ο Κ. Σημίτης την περασμένη βδομάδα στους συνδικαλιστές. Εξάλλου, ο τελευταίος στη "διπλανή" στήλη, περιγράφει με τα ίδια ακριβώς λόγια την αντιλαϊκή επέλαση που σηματοδότησε. Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής σημειώνει: "Να προωθήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή ώθηση το 1997 και στα επόμενα χρόνια". Η πανομοιότυπη φρασεολογία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της "νέας γενιάς" διαχειριστών των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.Ομως ο Κ. Καραμανλής απαριθμεί και τις "ατολμίες" της κυβέρνησης στην οικονομία: "Ούτε αποκρατικοποιήσεις γίνονται, ούτε σοβαρές προσπάθειες περιορισμού κρατικών δαπανών, ούτε ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας μέσω ποιοτικών επενδύσεων υποδομής". Δεν μπορούσε να γίνει περισσότερο σαφής για το τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει.

* * *

Είναι ολοφάνερο ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ είναι αποφασισμένη να καλύψει τις όποιες "ανεπάρκειες" του παρελθόντος και να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη σταθερότητα του δικομματισμού και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του να επιβάλλει τα αντιλαϊκά μέτρα. Φυσικά προσδοκά αυτή η συνεπής και ορθή στάση της να εκτιμηθεί δεόντως από τα "μεγάλα αφεντικά". Είναι όμως επίσης βέβαιο ότι τη στάση της θα την εκτιμήσουν και οι εργαζόμενοι και θα πράξουν ανάλογα...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Μετέωρα ... βήματα

Καταψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τον προτεινόμενο Κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών της Βουλής

Τα προβλεπόμενα στο νέο Κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών της Βουλής που ψηφίστηκε χτες από το Κοινοβούλιο, υποχρέωσαν το ΚΚΕ να τον καταψηφίσει. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ,τόνισε ότι το ΚΚΕ, αν και έχει τη θέληση να συμβάλει στην καλή λειτουργία του Κοινοβουλίου, δεν μπορεί να μην πάρει υπόψη του ορισμένα στοιχεία, που - αν εξαιρεθούν οι όποιες καλές προθέσεις του προέδρου της Βουλής - μπορούν να ακυρώσουν τις προσπάθειες που γίνονται. Αναφερόμενος ακολούθως στο σύνολο των αλλαγών που γίνονται στον Κανονισμό, σημείωσε ότι δεν κάνουν μία τομή στα σημερινά δεδομένα. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε τη διάταξη που δίνει την ευχέρεια στον πρόεδρο της Βουλής να αναδιαρθρώνει τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, ανάλογα με την κρίση του.

Επίσης, μία σειρά προσλήψεων, παρατήρησε ο Ορ. Κολοζώφ, μπορούν να γίνουν απευθείας από τον πρόεδρο. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις μετατάξεις των ήδη αποσπασμένων στη Βουλή υπαλλήλων, ούτε με τις προσλήψεις των μετακλητών υπαλλήλων. Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα ζητήματα των υπερωριών, παρατήρησε ότι η κατάσταση πάει πιο πίσω από τα ισχύοντα, αφού θα δίνονται ανάλογα με την κρίση του προέδρου.

Αναφερόμενος, τέλος, στα λεχθέντα του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη,αλλά και άλλων βουλευτών να αυξηθεί η βουλευτική αποζημίωση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι το Κόμμα είναι εντελώς αντίθετο σε μία τέτοια προοπτική, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που ο λαός υποφέρει από τη σκληρή επίθεση του κεφαλαίου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Λεων. Αυδής,μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή ενός μεγάλου μέρους των διατάξεων του νέου Κανονισμού τίθεται υπό την αίρεση της απόφασης του προέδρου της Βουλής, ενώ επανέλαβε την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ στη δυνατότητα που παρέχεται για διαφορετική μεταχείριση των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,αφού επισήμανε ότι δεν υπήρξε η πρόθεση να ακουστούν οι προτάσεις των εργαζόμενων στη Βουλή, υπογράμμισε ότι γίνεται εμφανής ο περιορισμός της διαφάνειας, ενώ με άλλες διατάξεις υπεισέρχεται στις σχέσεις εργασίας και ο παράγων των πελατειακών σχέσεων.

Τον κανονισμό ψήφισαν τα άλλα κόμματα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΘΡΙΑΣΙΟ"
Δε βλέπει προβλήματα η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Δε βλέπει προβλήματα στη λειτουργία του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας "ΘΡΙΑΣΙΟ", η κυβέρνηση, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή, σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης."Το νοσοκομείο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο", είπε ο υφυπουργός και ως μόνο πρόβλημα στη λειτουργία του επικαλέστηκε το γεγονός ότι είναι νέο, έχει αναπτύξει 120 κρεβάτια κι έτσι δεν έχει πολλά έσοδα για να μπορεί να καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα. Κατά τ' άλλα ο υφυπουργός έδωσε αρκετές υποσχέσεις ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν σε ιατρικό και άλλο προσωπικό και θα διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για τη λειτουργία του.

Απαντώντας στον υφυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, τόνισε ότι καλό είναι να πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις, αλλά σήμερα το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ουσιαστικά σαν κέντρο υγείας. Απαριθμώντας αυτά τα προβλήματα ο κομμουνιστής βουλευτής μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

- Δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό ενώ προσλήφθηκε προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις με αποτέλεσμα να ανοίγει μεγάλη ιστορία γύρω από το θέμα.

- Δε λαμβάνονται μέτρα για να διευκολύνεται το προσωπικό που προσλαμβάνεται ώστε να μετακινείται από και προς τη δουλιά του με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η λύση του προβλήματος της κάλυψης των κενών θέσεων.

- Τα τμήματα ουσιαστικά λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή με μεγάλη καθυστέρηση και δεν αναπτύσσονται τμήματα στήριξης άλλων τμημάτων όπως π. χ. το καρδιολογικό.

- Ο οργανισμός του νοσοκομείου δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες και πρέπει να αναμορφωθεί.

Αναφερόμενος στις οικονομικές ανάγκες του νοσοκομείου, ο Απ. Τασούλας τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να αναμένεται να υπάρξουν έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του και η κυβέρνηση πρέπει να το επιχορηγήσει γενναία για να μπει σε μια πορεία αφού είναι νέο. "Για τον προϋπολογισμό - κατέληξε - νομίζουμε πως όσα ζητάει το ΔΣ και εγκρίνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι αναγκαία για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο".

Συνάντηση του ΚΚΕ με το Βουλγαρικό ΣΚ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,είχε συνάντηση χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, με τον Πρόεδρο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Στη συνάντηση ο Γκ. Παρβάνοφ ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη Βουλγαρία και για τη δράση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μπροστά στις πρόωρες εκλογές στις 19 Απρίλη 1997. Εκφρασε την ανησυχία του κόμματός του για την κατάσταση στην Αλβανία και για ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Σημείωσε τον αυξημένο ρόλο των αριστερών δυνάμεων στα Βαλκάνια μπροστά στη νέα αυτή κατάσταση.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έκφρασε την αντίθεση του Κόμματος στη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία και στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Ενημέρωσε ακόμη για τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Αλβανία. Σημείωσε τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής από τις επεμβάσεις πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ.

Και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

ΝΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγελία της σκοτεινής δράσης φιλοφασιστικών στοιχείων

Την προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας και τις απειλές κατά δημοσιογράφων και άλλων πολιτών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, με αφορμή την επιστολή που έστειλε οργάνωση με την επωνυμία "Τα Λιοντάρια του Εβρου" με το σύμβολο και της γνωστής φασιστικής εφημερίδας "ΣΤΟΧΟΥ", στην τοπική εφημερίδα "Γνώμη", με την οποία απειλεί δημοσιογράφους - ανάμεσά τους και στέλεχος του ΚΚΕ - και προτρέπει σε κλείσιμο της εφημερίδας.

"Οι απειλές δεν περιορίζονται προφανώς σε όσα γράφει η προκήρυξη - σκίτσο τους (είτε να απολυθούν οι δημοσιογράφοι, είτε να κλείσουν οι εφημερίδες τους), υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΝΕ και συνεχίζει: Πάει πιο μακριά, αποτελεί κατά τη γνώμη μας προμήνυμα απειλής για την ίδια τη ζωή των τεσσάρων συμπολιτών μας. Στοχεύει στο χτύπημα των δημοκρατικών κατακτήσεών μας, στον περιορισμό της ελευθεροτυπίας και της έκφρασης φιλολαϊκής γνώμης από τους δημοσιογράφους.

Το ουσιαστικότερο όμως είναι ότι αυτή η προκήρυξη αποβλέπει στη συντήρηση και στην ενίσχυση του κλίματος έντασης στην περιοχή μέσω της τρομοκρατίας".

Και η ανακοίνωση κλείνει με το κάλεσμα της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ:

"Ο λαός και οι φορείς του, πρέπει να καταδικάσουν τέτοιου είδους ενέργειες και να απαιτήσουν από τους αρμόδιους να φέρουν στο φως της ημέρας τα "Λιοντάρια" του φασιστικού Στόχου και να τα οδηγήσουν στη δικαιοσύνη. Καμιά καθυστέρηση και καμιά δικαιολογία δεν ευσταθεί.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δεν αποκαλυφθούν αυτοί οι κύκλοι, είναι συνυπεύθυνες οι πολιτικές και άλλες αρχές".

Εύχονται "περαστικά" στον Χαρίλαο Φλωράκη

Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική περίοδος για τον Χαρίλαο Φλωράκη, επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, που πολύ ευδιάθετος συνεχίζει να δέχεται καθημερινά επώνυμους και ανώνυμους, που έρχονται να του ευχηθούν στο δωμάτιό του στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Χτες επισκέφθηκε τον Χαρίλαο Φλωράκη αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της ΛΔ της Κίνας, ο Δημ. Κρεμαστινός, ο ακαδημαϊκός Κ. Στεφανής, ο Κ. Πυλαρινός, ο Κώστας Παλαιολόγου, ο Βασίλης Πριόβολος (Ερμής).

Επίσης εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και ευχήθηκαν "περαστικά" ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο Μ. Σταθόπουλος, ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι στη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του συνδικάτου αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής, η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Περιστερίου, ο Γ. Μαρίνος και ο Μ. Παπαδάμος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στο τόσο απαραίτητο, για την περιοχή του Θριασίου, νοσοκομείο της Ελευσίνας, έχουν κόψει μέχρι σήμερα τις κορδέλες των εγκαινίων και της έναρξης της λειτουργίας του και οι δύο μονομάχοι του δικομματισμού. Και όμως το νοσοκομείο συνεχίζει να είναι βυθισμένο στο βάλτο των μεγάλων ελλείψεων και των προβλημάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ