ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Εσκεμμένα σε κατάρρευση

Ο Οργανισμός οδηγείται  από την κυβέρνηση σε οικονομικό διέξοδο, όπως αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη Τύπου των ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΣ - ΤΕΒΕ

Με «πήλινα πόδια» στήθηκε από την κυβέρνηση ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, στον οποίο συγχωνεύτηκαν ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ, με μοναδικό στόχο την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να πιαστούν τα κριτήρια της ΟΝΕ. Αποκαλυπτικά των παραπάνω είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου των προεδρείων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΣ - ΤΕΒΕ, για τη μείωση των διαθέσιμων αποθεματικών του Ταμείου μέσα σε πέντε μήνες από 107 δισ. δρχ. σε 44 δισ. δρχ. Οι συνδικαλιστές έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» και προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αν δεν εκπληρώσει άμεσα το κράτος τις υποχρεώσεις του.

Στα 73,1 δισ. δραχμές ανέρχονται οι οφειλές του κράτους προς το Ταμείο από τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, που απορρέουν από τη θεσμοθέτηση της διμερούς συμμετοχής για τους νεοασφαλισμένους από 1ης Γενάρη '93 και ύστερα. Η διμερής συμμετοχή στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων και η τριμερής συμμετοχή για το ΙΚΑ θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2084/92 και ήταν η μοναδική θετική διάταξη και γι' αυτό το λόγο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Επίσης το κράτος δεν έχει καταβάλει ακόμα το ποσό των 3,5 δισ. δρχ. που αφορά το ΕΚΑΣ που δόθηκε από το Ταμείο το '96.

Παράλληλα τα ποσά των θεσμοθετημένων κοινωνικών πόρων που αποδίδονται στο ΤΕΒΕ έχουν παγώσει στο ύψος που είχε διαμορφωθεί το '92, ενώ το υπόλοιπο ποσό των πόρων αυτών δινόταν στον ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης). Από το '92 μέχρι και το '98 τα ποσά που αφαιρέθηκαν από το Ταμείο και δόθηκαν στον ΛΑΦΚΑ ανέρχονται στα 24,6 δισ. δρχ. Επιπλέον η κρατική επιχορήγηση συνεχώς μειώνεται και τα τελευταία 4 χρόνια έχει παγώσει, με αποτέλεσμα από 41,4%, που ήταν το ποσοστό συμμετοχής στα συνολικά έσοδα το '90, να έχει μειωθεί σήμερα περίπου στο 14%.

Οι συνταξιουχικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν θέσει σαν απαραίτητους όρους, για να προχωρήσει η ενοποίηση των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ και να δημιουργηθεί βιώσιμο Ταμείο, να υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες, να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΤΣΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό κλπ. Ομως, στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν ένα βιώσιμο Ταμείο, αλλά πώς θα απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός και τα ελλείμματα να καλυφθούν εκ των ενόντων.

«Οι σημερινές αρνητικές εξελίξεις, δικαιώνουν τους φόβους που είχαμε εκφράσει τότε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κανελλόπουλος και συμπλήρωσε πως «θα δοθεί προθεσμία λίγων ημερών στην κυβέρνηση και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ για να καθορίσει τρόπους αντίδρασης». Ο γενίκός γραμματέας, Γ. Μότσος, σημείωσε πως αν το κράτος συνεχίσει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, ο ΟΑΕΕ θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε δανεισμό με αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες, ενώ ο αντιπρόεδρος Γ. Δρίκος σημείωσε πως θα προσφύγει η ΓΣΕΒΕΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Χ. Τριάντης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία συνταξιούχων και ασφαλισμένων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον ΟΑΕΕ και τόνισε πως «βαδίζουμε σε πλήρη ανταποδοτικότητα, δηλαδή αύξηση των εισφορών και πλήρη αποστασιοποίηση του κράτους». Επισήμανε πως και αυτές οι εξελίξεις δεν είναι τυχαίες, ότι προετοιμάζεται το έδαφος για αντιασφαλιστική επέλαση μετά τις εκλογές. «Βαδίζουμε προς κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης μέσα από το δεύτερο πακέτο μέτρων, που για λόγους πολιτικού κόστους η κυβέρνηση το άφησε για μετά τις εκλογές» ,τόνισε και κατέληξε πως «στις 21 Μάρτη, οι συνταξιούχοι προχωράμε σε νέες κινητοποιήσεις πανελλαδικά, για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Απεργία κατά της ποινικοποίησης των αγώνων

Κινητοποίηση  σε όλες τις επιχειρήσεις εμφιαλωμένων ποτών στη Θεσσαλονίκη

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα το Σωματείο Οδηγών - Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, σε όλα τα εργοστάσια εμφιαλώσεως και πρατήρια εμπορίας εμφιαλωμένων ποτών της περιοχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση των αγώνων του κλάδου. Το αποκορύφωμα ήταν η απόφαση του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης που χαρακτήριζε παράνομη και καταχρηστική και την τελευταία απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο της πόλης, στην επιχείρηση «Ι. Λυμπερόπουλος».

Οι εργαζόμενοι στην εταιρία «Ι. Λυμπερόπουλος» βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας σε απολύσεις που έκανε ο εργοδότης προκειμένου να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση στο χώρο. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν κηρυχτεί από το Σωματείο, στη συνέχεια από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών και μετά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καθώς μετά από προσφυγές του εργοδότη, εκδίδονταν δικαστικές αποφάσεις «καρμπόν» που κήρυσσαν όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές.

Το Σωματείο κάλεσε τον εργοδότη σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά, όπως προβλέπεται στον ν. 1876/90, όμως ο εργοδότης παραβαίνοντας το νόμο αρνήθηκε. Μετά από αυτή την εξέλιξη το σωματείο κήρυξε απεργία για σήμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης - με άνωθεν εντολές - ετοιμάζεται να στείλει ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις, με σκοπό να χτυπήσουν τους απεργούς, για να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα.

«ΑΕΒΕ ΒΟΛΟΥ»
Απαράδεκτη η τακτική φακελώματος

Ερώτηση των βουκευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Α. Κανταρτζή για να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία

Την απαράδεκτη τακτική «φακελώματος» των εργαζομένων από τη διοίκηση της επιχείρησης « ΑΕΒΕ Βόλου» του Ν. Κιολεΐδη, καταγγέλλουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δικαιοσύνης.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, η οργή και η αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που νιώθει η προοδευτική κοινωνία του Βόλου από την προσπάθεια της διοίκησης της νεοεγκαταστημένης επιχείρησης «ΑΕΒΕ Βόλου» του Ν. Κιολεΐδη να μετατρέψει τους άνεργους της Μαγνησίας σε «πειραματόζωα» για την εφαρμογή νέων μορφών φακελώματος.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η επιχείρηση "ΑΕΒΕ Βόλου" του Ν. Κιολεΐδη με εκσυγχρονιστικό ερωτηματολόγιο φακελώματος, το ονομάζει "αίτηση εργασίας", η παραπάνω επιχείρηση επιχειρεί να ελέγχει ασφυκτικά όχι μόνο την εργασία, αλλά και την αυστηρά προσωπική ζωή των εργαζομένων εκτός εργασίας».

«Δεν είναι τυχαίο ότι το φακέλωμα των εργαζομένων στην κατεύθυνση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης των εργατικών, ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων, ξεκινάει από τη Μαγνησία, που εκτός των άλλων, η ανεργία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, ξεπέρασε το 22% στις περιοχές εκτός της υπαίθρου», σημειώνουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Επίσης, επισημαίνουν πως η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με την παράλληλη εφαρμογή της συνθήκης του Σένγκεν, ενεργοποιεί πολλούς από την οικονομική ολιγαρχία του τόπου μας, που στήνουν τους μηχανισμούς τους ώστε να ωφεληθούν τα μέγιστα απ' αυτήν.

Καταλήγοντας και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στη νέα επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοτών και ότι η παραπάνω επιχείρηση στήνεται ουσιαστικά με λεφτά του ελληνικού λαού (προγραμματική σύμβαση), οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε να ισχύσει και για την "ΑΕΒΕ Βόλου" η εργατική νομοθεσία και να σταματήσει το απαράδεκτο φακέλωμα των εργαζομένων;».

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
«Πογκρόμ» διώξεων στη BIOSPRAY

Μεθοδεύεται απόλυση συνδικαλίστριας και απολύονται όσοι την υπερασπίστηκαν

Πογκρόμ κατά της συνδικαλιστικής δράσης έχει ξεκινήσει η φαρμακοβιομηχανία BIOSPRAY, ιδιοκτησίας Ν. Ζηκίδη, η οποία προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/82, προκειμένου να απολύσει τη συνδικαλίστρια Α. Αθανασοπούλου και στη συνέχεια απειλεί και εκβιάζει όσους εργαζόμενους ήταν μάρτυρες υπεράσπισης. Την αντιδραστική - απαράδεκτη στάση της εταιρίας, που παραπέμπει σε «εποχή δούλων», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας Αττικής.

Οπως καταγγέλλει ο εργοδότης, πριν λίγο καιρό παρέπεμψε την Α. Αθανασοπούλου (μέλος του ΔΣ) στην επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264/82, με σκοπό να άρει τη συνδικαλιστική της προστασία και να τη διώξει λόγω της συνδικαλιστικής της δράση. Μάλιστα - συνεχίζει - η εταιρία πριν προσφύγει στην επιτροπή, αρνήθηκε τρεις φορές να παραστεί στην επιτροπή διαμεσολάβησης του υπουργείου Εργασίας, με τη δικαιολογία ότι ο νόμος δεν την υποχρεώνει. «Μετά από την προσφυγή - σημειώνει - ξεκίνησε από την εταιρία ένα "πογκρόμ" διώξεων, πιέσεων, εκβιασμών και ανοιχτής τρομοκρατίας των εργαζομένων».

Συγκεκριμένα - επισημαίνει - απέλυσε μια εργαζόμενη που κατέθεσε στην επιτροπή υπέρ της συνδικαλίστριας, ενώ εξανάγκασε μια άλλη εργαζόμενη, που επίσης κατέθεσε υπέρ, σε παραίτηση. «Το αποκορύφωμα - υπογραμμίζει - ήταν η απόλυση του συναδέλφου Β. Ντούλια, όταν έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στην επιχείρηση, γιατί κινδύνευε η ζωή του. Ο συνάδελφος δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τον προϊστάμενο παραγωγής Δ. Τσουρουφλή και τον εργαζόμενο Χελιώτη, που λειτούργησαν σαν κοινοί τραμπούκοι κάτω από την κάλυψη του εργοδότη».

Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης και του κλάδου να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και επίσης καλεί το υπουργείο Εργασίας να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους

Την αγανάκτησή τους του για την άρνηση του πρωθυπουργού να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα δίκαια αιτήματά τους, εκφράζουν οι συνταξιούχοι του Σωματείου του ΙΚΑ - ΟΚΑ Αμαρουσίου και γύρω Δήμων, με ψήφισμα που ενέκριναν στη χρονιάτικη συνέλευσή τους.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η ανησυχία των συνταξιούχων για τα σχέδια και τα μέτρα που μεθοδεύονται από την κυβέρνηση και τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο, για την κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Καταγγέλλουν επίσης τον κυβερνητικό αυταρχισμό ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων.

«Με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης - υπογραμμίζεται στο ψήφισμα - ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαννόπουλος, αφού βρίζει τους πάντες που δε συμφωνούν μαζί του, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, καταφεύγει στα δικαστήρια, με αποκορύφωμα τη δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη", ζητώντας ουσιαστικά το κλείσιμο της εφημερίδας, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που αποκαλύπτει την αντεργατική και αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης».

Το ψήφισμα καταλήγει: «Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τους αγώνες για να αποκρούσουμε τις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και την υπεράσπιση των κατακτήσεων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ