ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ενισχυμένη και μάχιμη η ΠΚΣ

Ενισχυμένα, ανανεωμένα και μάχιμα τα φετινά ψηφοδέλτια των ΠΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας και μάλιστα από νέους φίλους - πρωτοετείς - της παράταξης. Οι θέσεις και οι προτάσεις της παράταξης γίνονται αποδεκτές από τους περισσότερους σπουδαστές, οι οποίοι πλησιάζουν στα "τραπεζάκια" των ΠΚΣ, συζητούν μαζί τους και ενημερώνονται.

Οι ΠΚΣ χαρακτηρίζονται από τους σπουδαστές ως "η μόνη υπεύθυνη παράταξη", που ενδιαφέρεται για τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά καθημερινά.

Η Μπέττυ Τσούμα,που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο των ΠΚΣ ΣΔΟ μας είπε ότι οι ΠΚΣ είναι η μοναδική παράταξη που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των σπουδαστών καθημερινά και όχι μόνο προεκλογικά. "Οι σπουδαστές, τόνισε, το μετράνε αυτό. Τα μηνύματα που παίρνουμε, δείχνουν άνοδο των ΠΚΣ και άρα ενίσχυση του σπουδαστικού κινήματος".

Οι σπουδαστές δηλώνουν, επίσης, κουρασμένοι από την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ, οι οποίες όλη τη χρονιά είναι εξαφανισμένες και ξαφνικά κάνουν την εμφάνισή τους προεκλογικά με μουσική και μπόλικη χαρτούρα. Οσο για τους τρόπους, που προσπαθούν να προσεγγίσουν οι άλλες παρατάξεις τους σπουδαστές, εκτός από τη δυνατή μουσική, είναι ποικιλόμορφοι:

Η ΑΣΚ (Αυτόνομη Σπουδαστική Κίνηση), προεκλογικά έφτιαξε ένα τεράστιο τσιγαριλίκι με χαρτόνι και στη συνέχεια έκανε γκάλοπ υπέρ της αποποινικοποίησης του χασίς. Η απάντηση των ΠΚΣ, ήρθε μέσα από τους στοίχους τραγουδιού, που λέει: "... στης χούντας το αλισβερίσι/ ελεύθερο ήταν το χασίσι/ ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει".

Από την πλευρά της η ΔΑΠ, ενώ καταγγέλλει τη ρουσφετολογία, μοίρασε πάσο στους πρωτοετής σπουδαστές στους διαδρόμους.

Η ΠΑΣΠ καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς υποστήριζε ότι είναι ανεξάρτητη από το ΠΑΣΟΚ. Μόλις όμως εγκατασταθήκανε οι μικροφωνικές στους διαδρόμους, το πρώτο τραγούδι, που ακούστηκε από τα μεγάφωνα ήταν ο "ήλιος ο πράσινος". Από την άλλη πλευρά η ΔΑΠ απάντησε: "Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η ΝΔ".

Από τη μεριά της η Δέσποινα Μαθιούδη,που συμμετέχει και στο ψηφοδέλτιο των ΠΚΣ, μας είπε: "Τα προβλήματα είναι τέτοια που όσο και αν θέλουν να περάσουν την αδιαφορία, οι σπουδαστές συνειδητοποιούν ότι μόνο με την ψήφο τους στις ΠΚΣ μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή. Ολα τα υλικά των άλλων παρατάξεων είναι άνευ πολιτικού περιεχομένου. Οσοι θα έρθουν να ψηφίσουν θα κρίνουν και θα διαλέξουν το καλύτερο. Οι σπουδαστές, που ζουν έντονα τα προβλήματα της εκπαίδευσης, ψηφίζουν ΠΚΣ".

ΠΚΣ ΝΟΜΙΚΗΣ
Με αισιοδοξία στην κάλπη

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι φαίνονταν χτες, μια μέρα πριν τις εκλογές, οι εκπρόσωποι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στη Νομική, καθώς, κρίνοντας από τα ενισχυμένα ψηφοδέλτια, αλλά και την ευρεία αποδοχή που συναντούν οι θέσεις των ΠΚΣ μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα, εκτιμούν ότι η παράταξη φέτος θα ανέβει σε ψήφους και ποσοστά.

Η Βαγ. Παπάζογλου,φοιτήτρια στο πρώτο έτος στο Οικονομικό της Νομικής, με το κόκκινο γαρίφαλο, το σηματάκι των ΠΚΣ κολλημένο στην μπλούζα, κάθεται μαζί με δύο συμφοιτήτριες και συζητά. "Θέλω να είμαι αισιόδοξη, γιατί φέτος θα πάρουμε κάτι παραπάνω, λέει στο "Ρ". Προηγήθηκε πολλή δουλειά, πολλή προετοιμασία όλον τον προηγούμενο χρόνο. Ημασταν κοντά στους φοιτητές, ενημερώναμε και αναδεικνύαμε τα μεγάλα θέματα όπως τις κινητοποιήσεις των αγροτών, των καθηγητών, τα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας. Ο φοιτητής το αναγνωρίζει αυτό και μια άνοδος των ΠΚΣ θα έρθει σαν αναγνώριση όλης αυτής της δράσης. Στόχος μας είναι η ΠΚΣ να δυναμώσει, να βγάλει τους φοιτητές στο δρόμο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να τους συνειδητοποιήσει".

Η Β. Παναγή,πρωτοετής κι αυτή, σημειώνει το γεγονός ότι πολλοί πρωτοετείς έχουν ενισχύσει το ψηφοδέλτιο των ΠΚΣ, παρόλο που, όπως τονίζει, πολλοί δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές. "Εμείς πάντως προσπαθούμε", δηλώνει.

"Είμαι αισιόδοξη", λέει στο "Ρ" η Γιάννα Στρεβίνα,μέλος των ΠΚΣ του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής. Η αισιοδοξία της Γιάννας πηγάζει από την αποδοχή που φαίνεται να έχουν οι θέσεις των ΠΚΣ στις εξορμήσεις, στα αμφιθέατρα, στις συζητήσεις με τους φοιτητές. "Δε λέμε ότι δε συναντήσαμε και δυσκολίες: Πολλοί φοιτητές αδιαφορούν, δε θέλουν να ακούσουν για παρατάξεις και εκλογές, ξέρουμε όμως καλά ότι πρόκειται για μια αντίληψη που χρόνια τώρα κάποιοι τους καλλιέργησαν. Συναντήσαμε πάντως ευρύτερη αποδοχή στα ζητήματα που ανοίξαμε. Οι φοιτητές από μόνοι τους απευθύνονται στις ΠΚΣ για τα ζητήματα που τους απασχολούν, από την καθαριότητα και το κτιριακό ως το ΕΠΕΑΕΚ, γιατί βλέπουν στις ΠΚΣ τη δύναμη που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σχολή".

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανυπόταχτη ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ απάντηση

Ψηφίζουν από το πρωί σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές όλης της χώρας, για να εκλέξουν νέους αντιπροσώπους στους φοιτητικούς τους συλλόγους και αντιπροσώπους για τα Πανσπουδαστικά συνέδρια που γίνονται το Μάη. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές καλούνται σήμερα να δώσουν, με τη μαζική συμμετοχή τους, στις εκλογές αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς που καλλιεργούν την αποχή από τις διαδικασίες του μαζικού κινήματος και το συμβιβασμό με την υποβάθμιση των σπουδών και της ζωής τους. Επιπλέον, καλούνται να υπερασπίσουν το θεσμό των δημοκρατικών διαδικασιών που καταχτήθηκε από το φοιτητικό κίνημα, έπειτα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, από κάθε προσπάθεια εκφυλισμού και ματαίωσής του, που πολλοί ενδεχόμενα να προσπαθήσουν.

Σε μια εποχή, όπου η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η σπουδάζουσα νεολαία της χώρας μας καλείται να πάρει θέση, ενισχύοντας αποφασιστικά τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.

Η σπουδάζουσα νεολαία της χώρας έχει να επιλέξει σήμερα μεταξύ όλων εκείνων, που έκαναν το παν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αδρανοποιήσουν πλήρως τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, την ΕΦΕΕ και την ΕΣΕΕ, και των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, που, με όλες τους τις δυνάμεις έδωσαν, δίνουν και θα δίνουν τη μάχη, για να κρατηθούν ζωντανά και δραστήρια τα μαζικά όργανα.

Η παράταξη, έχοντας δραστηριοποιηθεί όλη τη χρονιά για την επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών και των σπουδαστών, έχοντας παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για την ενεργοποίηση των συλλόγων ερχόμενη σε σύγκρουση με τις λογικές της απάθειας και του ατομικισμού, μπορεί να βάζει υψηλούς στόχους για τις σημερινές εκλογές.

Οι ΠΚΣ κατέρχονται στις φετινές εκλογές με ψηφοδέλτια σε όλες τις σχολές, με πίστη και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, αφού απ' όλη τη χώρα τα μηνύματα που έρχονται από τους φοιτητές είναι θετικά και ελπιδοφόρα. Τα ψηφοδέλτια της παράταξης είναι πιο ισχυρά και ανανεωμένα, ιδιαίτερα με φοιτητές και σπουδαστές από τα πρώτα έτη, την ίδια στιγμή που άλλες παρατάξεις πασχίζουν να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά και να συσπειρώσουν όσους ψηφοφόρους θεωρούν δεδομένους.

Τα μέλη και οι φίλοι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές να ενισχύσουν και με την ψήφο τους την παράταξη, βάζοντας έτσι εγγύηση για την ανάταση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, που θα μπορεί να χτυπά τους ενόχους, που θα αντιτάσσεται και θα νικά, ενάντια στο εκπαιδευτικό Μάαστριχτ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές καλούνται να αντισταθούν στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου να ελέγχει το ποιοι, πώς και πόσο θα μαθαίνουν, στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, στην προώθηση της στενής κατάρτισης σε βάρος της σφαιρικής επιστημονικής μόρφωσης.

Η άνοδος και η ισχυροποίηση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας θα είναι νίκη όχι μόνο των ανυπόταχτων φοιτητών και σπουδαστών, αλλά και όλου του κινήματος της νεολαίας, δίνοντάς του καλύτερες θέσεις στην πάλη του με τη συντηρητική πολιτική.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απάντηση με άνοδο των ΠΚΣ

Φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης καλούνται σήμερα με την ψήφο τους να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους. Το δρόμο της παραπέρα αποδυνάμωσης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος μέσα από Συλλόγους χωρίς περιεχόμενο και δράση, χωρίς άποψη και θέση για τα όσα δρομολογούνται στο χώρο της εκπαίδευσης ή το δρόμο της διεκδίκησης και της αντίστασης στις επιλογές και τα μέτρα που ανοίγουν την πόρτα σε μια σαρωτική αντιμεταρρύθμιση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με θύματα τους φοιτητές, την ποιότητα σπουδών τους, την υποβάθμιση του πτυχίου τους και το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα των ίδιων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πιστές στα βήματα των κομμάτων της συναίνεσης και της υποταγής, οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ προσπαθούν με κόλπα και χωρίς επιχειρήματα να υφαρπάσουν την ψήφο των φοιτητών. Δε διστάζουν μάλιστα να εκβιάζουν φοιτητές. Υπόγεια συμβαίνουν ανομολόγητα πράγματα, που όταν έρχονται στην επιφάνεια γκρεμίζουν τα δήθεν φιλελεύθερα και εκσυγχρονιστικά προσωπεία των παρατάξεων και των εκπροσώπων τους. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΔΑΠίτες απείλησαν αλλοδαπούς φοιτητές πως αν τολμήσουν να ψηφίσουν ΠΚΣ δε θα περάσουν στα μαθήματα.

Αλλά και οι δήθεν "ανεξάρτητες" παρατάξεις που ξεφύτρωσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με τη σύνθεσή τους και υποκινούμενες από πρώην ΔΑΠίτες και ΠΑΣΠίτες, αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους στόχο, που δεν είναι άλλος από το να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη στροφή των φοιτητών προς τις ΠΚΣ, που φέτος ιδιαίτερα στο ΑΠΘ αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, μέσα και από τις τελευταίες εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στις σχολές, αναδεικνύονται ως δύναμη εγγύησης για την αποφυγή εκφυλιστικών φαινομένων και νοθείας στις εκλογές. Οι άλλες δυνάμεις προσπαθούν για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσουν και να υπονομεύσουν τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά, καταπατώντας κάθε καταστατική αρχή πρότειναν η έναρξη των διαδικασιών να γίνει το μεσημέρι και οι εφορευτικές επιτροπές να συγκροτηθούν με λιγότερα από 7 άτομα, πετώντας απ' έξω εκπροσώπους ορισμένων παρατάξεων κλπ.

Για τις ΠΚΣ οι εκλογές δεν είναι τυπική διαδικασία και όπως δηλώνει ο Ν. Κούρος,θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν το ανόθευτο των διαδικασιών για να εκφραστεί πραγματικά η επιλογή των φοιτητών. "Πάντως, τα μέλη των ΠΚΣ θα δώσουμε μέχρι και την τελευταία ώρα τη μάχη για να μεγαλώσει το ρεύμα της αντεπίθεσης. Να αναδειχτούν εκπρόσωποι των ΠΚΣ σε όλους του Συλλόγους που κατεβαίνει ψηφοδέλτιο, ώστε μέσα και από τα ΔΣ να παλέψουμε για να αποκτήσουν περιεχόμενο και δράση οι φοιτητικοί σύλλογοι. Να αποτελέσουν βήμα ενεργοποίησης των φοιτητών και αντίστασης στις επιλογές υπουργείου Παιδείας και κυβέρνησης, που οδηγούν στην κατάργηση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και μετατρέπουν τη μόρφωση σε εμπορεύσιμο είδος, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στη γνώση".

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την πορεία των ΠΚΣ στο Φυσικό, το Εικαστικό αλλά και το Παιδαγωγικό, όπου θα δοθεί μάχη όπως φαίνεται για την πρωτιά. Σημαντική άνοδος των ΠΚΣ αναμένεται όμως και στις άλλες 28 σχολές που κατεβάζουν ψηφοδέλτιο.

Παιδιά, φαινόσαστε...

Οι παρακάτω σειρές που ακολουθούν είναι οδηγίες που δίνει η ΠΑΣΠ προς τα μέλη της για τις φοιτητικές εκλογές. Διαβάστε και θαυμάστε το ήθος της κυβερνητικής παράταξης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

"Οδηγίες για τις φοιτητικές εκλογές:

1. Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

  • Σε μερικές σχολές γίνεται, σε άλλες όχι.
  • Εμείς δεν το επιδιώκουμε.
  • Φροντίζουμε (ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί στη σχολή), να στρέφουμε το ενδιαφέρον σε ζητήματα που αφορούν τη σχολή ή την ανοργανωσιά του συλλόγου που ευθύνονται οι άλλοι,καθώς με τη στάση τους υποβαθμίζουν το κύρος των οργάνων.
  • Στα ψηφίσματα επιδιώκουμε συμμαχίες με σκοπό είτε να κερδίσουμε ή πάντως να μη χάσουμε μόνοι μας.
  • Αποφεύγουμε (όπου δεν είναι επαρκής η συνδικαλιστική παρουσία) να μπαίνουμε σε συζητήσεις για Μάαστριχτ κ.ά.
  • Επιχειρούμε να "παίξουμε" στην αντίθεση ΕΑΑΚ, ΠΚΣ".

Μ' αυτές τις οδηγίες προς τα μέλη της η κυβερνητική ΠΑΣΠ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους φοιτητές, να μη συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας και του φοιτητικού κινήματος μπροστά στις φοιτητικές εκλογές. Αλλωστε, μια αντίθετη διαδικασία δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμφέρει την ΠΑΣΠ, την παράταξη που έχει αναλάβει το άχαρο χρέος να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική στην παιδεία. Ετσι, λοιπόν, δε θέλουν να γίνουν Εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις Συλλόγων και αν αυτές γίνουν (δεν είναι όλα στο χέρι τους) να μη συζητήσουν τα πραγματικά προβλήματα των σχολών και των φοιτητών και προπαντός καμία κουβέντα για Μάαστριχτ και ΕΕ (φυσικά γιατί δεν τους παίρνει).

Μπράβο παιδιά, άξιος ο μισθός σας.

Συμβαίνουν κι αυτά
  • Οι Νέοι του Συνασπισμού δεν κατάφεραν να κάνουν εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, γι' αυτό έκαναν δήλωση. Δήλωσαν λοιπόν ότι υποστηρίζουν, με όλες τους τις ...δυνάμεις, την ΕΑΑΚ!
  • Τα έβαλαν κάτω η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ στο Παιδαγωγικό της Φλώρινας και είδαν πως δεν είχαν διαφορές. Μας είπαν λοιπόν πως "δεν έχουν ιδεολογικό πρόβλημα" και κατεβάζουν κοινό ψηφοδέλτιο με την ονομασία ...ΔΑΣΠ.
  • Οχι στα όργανα, λένε οι φοιτητές, κατά την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", που διαστρεβλώνει συνειδητά έρευνα σχετικά με το φοιτητικό συνδικαλισμό. Και αυτό την ώρα που οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν ψηφίζουν στην ΕΦΕΕ για Πανσπουδαστικό Συνέδριο, αν δεν αποφασιστεί να αλλάξει το καταστατικό της. Αλλά και η ΕΑΑΚ καλεί τους φοιτητές να παραμερίσουν μαζί με "τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα επίσημα όργανα - αναχώματα του συνδικαλιστικού κινήματος". Τι θα ψηφίσει άραγε η "Ελευθεροτυπία";
  • Οι πληροφορίες μας τελικά επιβεβαιώθηκαν. Οι Νέοι Ορίζοντες της ΠΟΛ. ΑΝ., παράταξη που αναζητούσαμε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τελικά... βρέθηκαν και μάλιστα δήλωσαν ότι θα κατέβουν στις εκλογές. Μπράβο, κουράγιο! Η εξαφάνισή τους δε φαίνεται να τους στοίχισε ...ακόμα.
Ο ΔΑΠίτης

"Οχι ως πρόεδρος κόμματος, αλλά ως χτεσινός ΔΑΠίτης", όπως δήλωσε ο ίδιος, εμφανίστηκε χτες στο αμφιθέατρο Σβώλου της Νομικής ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής,ο οποίος κλήθηκε εκεί για να αντισταθμίσει με την παρουσία του την απουσία της ΔΑΠ από τη σχολή και τα προβλήματα των φοιτητών όλο τον προηγούμενο χρόνο.

Ο "χτεσινός ΔΑΠίτης" πρόεδρος της ΝΔ δεν άφησε - σε υποσχέσεις - τίποτα όρθιο στις φοιτητικές παροχές και ξεκινώντας από την καθιέρωση φοιτητικών δανείων που "θα" αποπληρώνονται μετά την κτήση του πτυχίου με ευνοϊκούς όρους και απευθείας χρηματοδότηση του φοιτητή, μέχρι τη θεσμοθέτηση της κάρτας συγγραμμάτων, την ίδρυση "μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων", με τα γνωστά επιχειρήματα της πάταξης της παραπαιδείας και της φοιτητικής μετανάστευσης, έδωσε ρεσιτάλ συντηρητικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, υπό τα χειροκροτήματα των εκπροσώπων της ΔΑΠ.

Η υποδοχή που επιφύλαξαν τα μέλη της ΔΑΠ θύμιζε προεκλογική πολιτική συγκέντρωση της ΝΔ, καθώς η εκδήλωση περιορίστηκε σε έναν μακρύ μονόλογο του Κ. Καραμανλή, ενώ από ό,τι φαίνεται ανάμεσα στα σηματάκια της ΔΑΠ και τις γεμάτες μεγαλοπρέπεια μουσικές που ακούγονταν από τα μεγάφωνα, αλλά και τους "ακροβολισμένους" στο κτίριο σωματοφύλακες, δε χωρούσε ούτε για αστείο ο διάλογος με τους φοιτητές.

  • Τη στιγμή που πραγματοποιούνταν η εκδήλωση της ΔΑΠ, άγνωστοι έκαψαν με βόμβες μολότοφ και γκαζάκια ένα αυτοκίνητο του "Σταρ Τσάνελ" που ήταν σταθμευμένο στην οδό Μασσαλίας.
Πώς ψηφίζετε

Η ψηφοφορία στις σχολές αρχίζει με την ανατολή του ήλιου και οι κάλπες θα κλείσουν, όταν δύσει ο ήλιος. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη των συλλόγων και οι απόφοιτοι που έχουν πάρει πιστοποιητικό αποφοίτησης μετά τις 9 Οκτώβρη 1996.

Για να ψηφίσετε πρέπει να έχετε μαζί σας:

- Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή εκλογικό βιβλιάριο ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο (εκτός από "πάσο"), που να πιστοποιεί την ταυτότητα του ψηφοφόρου. Σε αντίθετη περίπτωση, εκδίδεται από τη Γραμματεία της σχολής βεβαίωση, με την παρουσία εκπροσώπων της εφορευτικής επιτροπής και εκπροσώπων διαφορετικών παρατάξεων.

Η ενίσχυση των ΠΚΣ διασφαλίζει την αγωνιστική πορεία του φοιτητικού

Η ενίσχυση των ΠΚΣ διασφαλίζει την αγωνιστική πορεία του φοιτητικού κινήματος

Φοιτητές και σπουδαστές καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στην

Φοιτητές και σπουδαστές καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στην υποταγή και την "πανσπουδαστική αντεπίθεση" που προτείνουν οι ΠΚΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ