Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απάντηση με άνοδο των ΠΚΣ

Φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης καλούνται σήμερα με την ψήφο τους να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους. Το δρόμο της παραπέρα αποδυνάμωσης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος μέσα από Συλλόγους χωρίς περιεχόμενο και δράση, χωρίς άποψη και θέση για τα όσα δρομολογούνται στο χώρο της εκπαίδευσης ή το δρόμο της διεκδίκησης και της αντίστασης στις επιλογές και τα μέτρα που ανοίγουν την πόρτα σε μια σαρωτική αντιμεταρρύθμιση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με θύματα τους φοιτητές, την ποιότητα σπουδών τους, την υποβάθμιση του πτυχίου τους και το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα των ίδιων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πιστές στα βήματα των κομμάτων της συναίνεσης και της υποταγής, οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ προσπαθούν με κόλπα και χωρίς επιχειρήματα να υφαρπάσουν την ψήφο των φοιτητών. Δε διστάζουν μάλιστα να εκβιάζουν φοιτητές. Υπόγεια συμβαίνουν ανομολόγητα πράγματα, που όταν έρχονται στην επιφάνεια γκρεμίζουν τα δήθεν φιλελεύθερα και εκσυγχρονιστικά προσωπεία των παρατάξεων και των εκπροσώπων τους. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΔΑΠίτες απείλησαν αλλοδαπούς φοιτητές πως αν τολμήσουν να ψηφίσουν ΠΚΣ δε θα περάσουν στα μαθήματα.

Αλλά και οι δήθεν "ανεξάρτητες" παρατάξεις που ξεφύτρωσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με τη σύνθεσή τους και υποκινούμενες από πρώην ΔΑΠίτες και ΠΑΣΠίτες, αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους στόχο, που δεν είναι άλλος από το να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη στροφή των φοιτητών προς τις ΠΚΣ, που φέτος ιδιαίτερα στο ΑΠΘ αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, μέσα και από τις τελευταίες εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στις σχολές, αναδεικνύονται ως δύναμη εγγύησης για την αποφυγή εκφυλιστικών φαινομένων και νοθείας στις εκλογές. Οι άλλες δυνάμεις προσπαθούν για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσουν και να υπονομεύσουν τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά, καταπατώντας κάθε καταστατική αρχή πρότειναν η έναρξη των διαδικασιών να γίνει το μεσημέρι και οι εφορευτικές επιτροπές να συγκροτηθούν με λιγότερα από 7 άτομα, πετώντας απ' έξω εκπροσώπους ορισμένων παρατάξεων κλπ.

Για τις ΠΚΣ οι εκλογές δεν είναι τυπική διαδικασία και όπως δηλώνει ο Ν. Κούρος,θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν το ανόθευτο των διαδικασιών για να εκφραστεί πραγματικά η επιλογή των φοιτητών. "Πάντως, τα μέλη των ΠΚΣ θα δώσουμε μέχρι και την τελευταία ώρα τη μάχη για να μεγαλώσει το ρεύμα της αντεπίθεσης. Να αναδειχτούν εκπρόσωποι των ΠΚΣ σε όλους του Συλλόγους που κατεβαίνει ψηφοδέλτιο, ώστε μέσα και από τα ΔΣ να παλέψουμε για να αποκτήσουν περιεχόμενο και δράση οι φοιτητικοί σύλλογοι. Να αποτελέσουν βήμα ενεργοποίησης των φοιτητών και αντίστασης στις επιλογές υπουργείου Παιδείας και κυβέρνησης, που οδηγούν στην κατάργηση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και μετατρέπουν τη μόρφωση σε εμπορεύσιμο είδος, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στη γνώση".

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την πορεία των ΠΚΣ στο Φυσικό, το Εικαστικό αλλά και το Παιδαγωγικό, όπου θα δοθεί μάχη όπως φαίνεται για την πρωτιά. Σημαντική άνοδος των ΠΚΣ αναμένεται όμως και στις άλλες 28 σχολές που κατεβάζουν ψηφοδέλτιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηχανισμούς νοθείας προσπαθούν να στήσουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ (2019-04-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-03-29 00:00:00.0)
Κάλεσμα Πανσπουδαστικής αντεπίθεσης! (2006-04-04 00:00:00.0)
ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε ρόλο γραμματείας! (2005-11-10 00:00:00.0)
Ανάγκη η Πανσπουδαστική αντεπίθεση (2004-05-11 00:00:00.0)
Σταθερά ανοδική πορεία (2002-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ