Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΟΧΙ στην τρομοκρατία των δικαστικών διώξεων
  • Αναβλήθηκε για τις 29 Οκτώβρη η δίκη των 178 αγροτών, που παραπέμπονται για τη συμμετοχή τους στα μπλόκα του αγώνα
  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ συμπαρίσταται στους διωκόμενους αγρότες και καταγγέλλει την τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης

ΤΡΙΚΑΛΑ (του απεσταλμένου μας ΚΩΣΤΑ ΔΕΤΣΙΚΑ).-

Στις 29 του Οκτώβρη θα δικαστούν οι 178 Τρικαλινοί αγρότες, που χτες οδηγήθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995. Με την ίδια κατηγορία, επίσης, αναμένεται να στηθούν στο επόμενο διάστημα στο Νομό Τρικάλων, όπως άλλωστε και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, μια σειρά από δίκες αγροτών. Ηδη σε πολλούς αγρότες των Τρικάλων έχουν φτάσει κλήσεις για δίκη στις 2 του Ιούνη, ενώ, ήδη, καλούνται για ανάκριση αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου Φλεβάρη!

Η δίκη που είχε οριστεί για χτες στα Τρίκαλα αναβλήθηκε λόγω "κωλύματος" των δικηγόρων. Στην κατάμεστη από κατηγορούμενους αίθουσα του δικαστηρίου - ο χώρος αποδείχτηκε πολύ μικρός για να τους χωρέσει όλους - εκτυλίχτηκε χτες άλλη μια "θλιβερή σκηνή" του γνωστού κυβερνητικού "έργου" με τίτλο: "Τιμωρούνται όσοι αγωνίζονται". Οι κατηγορούμενοι στριμώχνονταν ανά ομάδες στην αίθουσα - αφού είχαν οριστεί πέντε κατηγορητήρια με βάση τα μπλόκα που στήθηκαν το Μάρτη του 1995 - για να δηλώσουν "παρών" στο δικαστήριο και το όνομα του δικηγόρου που είχαν. Μετά τη διαδικασία αυτή η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτό το αίτημα για αναβολή της δίκης και όρισε για όλους δικάσιμο στις 29 Οκτώβρη. Από την πλευρά του ο εισαγγελέας ζήτησε να δικαστούν οι κατηγορούμενοι αγρότες τον Ιούνη σε διαφορετικές ημερομηνίες.Στο πλευρό των δικαζόμενων αγροτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και πολλοί αγρότες και αγροτικά στελέχη της περιοχής. Σε παρέμβασή του στο δικαστήριο ο Αχ. Κανταρτζής ζήτησε να μην οριστούν δίκες σε διαφορετικές ημερομηνίες, γιατί αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στους μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά μια ημερομηνία για όλους τους κατηγορούμενους.

Ο Σπύρος Τσιοτινός,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη", που είναι και ο ίδιος ανάμεσα στους 178 κατηγορούμενους αγρότες, τόνισε: "Η κυβέρνηση προσπαθεί με δίκες μαζικές και καταδίκες ομαδικές να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών όμως δεν πρόκειται να καμφθεί σε καμιά περίπτωση και θα αντιμετωπίσουμε τα δικαστήρια με διάθεση αγώνα".

"Οι αγώνες της αγροτιάς θα συνεχιστούν, διαβεβαίωσε ο Σπ. Τσιοτινός, και η κυβέρνηση αν συνεχίσει να εφαρμόζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική θα πρέπει στο εξής να φτιάχνει δικαστήρια - γήπεδα για να δικάζει τους αγρότες. Γιατί τα δικαστήρια όπως είδαμε σήμερα (σ.σ. χτες) δε χωρούσαν τον κόσμο". Και κατέληξε: "Η κυβέρνηση, αντί να ποινικοποιεί τους αγώνες των αγροτών, θα πρέπει να σκύψει και να λύσει τα προβλήματα. Ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος και υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Οι αγρότες δεν ξέρουν τι να καλλιεργήσουν, τι τιμές θα πάρουν, ποιες αγορές θα ανοίξουν για να πουλήσουν τα αγροτικά προϊόντα για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση μάς βάζει μόνο πρόστιμα και φραγμούς. Γι' αυτά τα προβλήματα υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση".

Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους διωκόμενους αγρότες εξέδωσε η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ,στην οποία τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι δικαστικές διώξεις των αγροτών δείχνουν το πραγματικό "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης και το περιεχόμενο του "εκσυγχρονισμού" που επαγγέλλεται. Δηλαδή, τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία μέσα από χιλιάδες δικαστικές διώξεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν αγώνες (Σέρρες, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη, Λάρισα, Καρδίτσα, Πιερία, Βοιωτία κ.α.). "Στόχος της κυβέρνησης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, είναι να τσακίσει το αγροτικό κίνημα, που αναμένεται να δυναμώσει τους αγώνες του, ως απάντηση στη βαρβαρότητα, στην απάνθρωπη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η τρομοκρατία όμως δε θα κάμψει τους αγωνιζόμενους αγρότες και δε θα περάσει", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ