ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
Ρωμαϊκές φιέστες ετοιμάζει η κυβέρνηση

Την αξιοποίηση του χαρτιού της αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ, που θα υποβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μάρτη, επιχειρεί η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να δώσει στο γεγονός χαρακτήρα ρωμαϊκού θριάμβου....

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), με θέμα το εξαγωγικό ηλεκτρονικό εμπόριο, έκανε λόγο «για ιστορική απόφαση που θα μετρήσει στις επόμενες δεκαετίες και θα προσδιορίσει την πορεία της χώρας προς τον 21ο αιώνα..». Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι «με την απόφαση αυτή κλείνει μια ολόκληρη περίοδος ραγδαίας προσαρμογής και μεταβολής της ελληνικής οικονομίας και ανοίγει μια νέα σελίδα για ανάπτυξη, για ευημερία, για κοινωνική δικαιοσύνη...».

Η αίτηση ένταξης θα αποτελέσει... δημόσιο θέαμα και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας στο Ζάππειο.

Πάντως, ο Γ. Παπαντωνίου, στη χθεσινή ομιλία του, έδωσε μια πρώτη γεύση για το ζοφερό πεδίο, που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της αγοράς της ΟΝΕ. Οπως τόνισε, «μέσα στην ΟΝΕ οι απαιτήσεις θα αυξηθούν. Δε θα υπάρχουν πλέον σύνορα στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στις αερομεταφορές, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Πλέον, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί πάρα πολύ...» και σε άλλο σημείο «η ιδέα της ελληνικής επιχείρησης θ' αρχίσει να θαμπώνει και θα μπαίνουμε πλέον στη διάσταση της ευρωπαϊκής επιχείρησης, η οποία, για να υπάρξει, ν' αναπτυχθεί, θα πρέπει να σκέπτεται και να λειτουργεί σε ευρωπαϊκά επίπεδα».

ΚΚΕ
Να επανέλθει η ΑΓΕΤ στον έλεγχο του δημοσίου

Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή, για την τσιμεντοβιομηχανία

Το ζήτημα της πώλησης της ΑΓΕΤ - Ηρακλής από τους Ιταλούς στην αγγλική πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία «Blue Circle», φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών του Νίκου Γκατζή και Αχιλλέα Κανταρτζή. Η Ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, σημειώνει ότι από το 1992 που η ΑΓΕΤ πουλήθηκε στους Ιταλούς, έχουν υπάρξει μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους, όπως η μείωση του προσωπικού και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Με την πώλησή της στους Αγγλους, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και η επιχείρηση είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει τροχιά συρρίκνωσης. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι δύο υπουργοί, αν η κυβέρνηση, μέσω της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το 27% του μετοχικού κεφαλαίου, θα κινηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η ΑΓΕΤ να επανέλθει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Στην Ερώτηση υπενθυμίζεται ότι «οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ και των εργαζομένων της ΑΓΕΤ για τις δυσμενείς συνέπειες από τον αφελληνισμό και το ξεπούλημα της επιχείρησης στους Ιταλούς, για τους εργαζόμενους, την πόλη του Βόλου και την εθνική οικονομία επαληθεύτηκαν πλήρως. Από το 1992 έως σήμερα, το προσωπικό της ΑΓΕΤ μειώθηκε κατά 250 θέσεις σε μόνιμο προσωπικό, κατά 100 εργαζόμενους με συμβάσεις και ακόμη 100 εργαζόμενοι από τη θυγατρική της ΕΒΙΕΣΚ σε μόνιμο προσωπικό. Παρά τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, η παραγωγή και μάλιστα, αυξημένη κατά 250 - 300 τόνους, βασίζεται στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας».

Συνεχίζοντας η Ερώτηση, θέτει και το ζήτημα της πώλησης της ίδιας της αγγλικής εταιρίας που εξαγοράζει την ΑΓΕΤ σημειώνοντας ότι «τα αναγραφόμενα στον Τύπο πως η "Concretum" θα πουλήσει την ΑΓΕΤ στην αγγλική BCI και στη συνέχεια η BCI θα εξαγοραστεί από τη γαλλική LAFARGE - κυρίαρχη δύναμη του καρτέλ τσιμέντου - δημιουργούν αισθήματα αγανάκτησης και οργής στους εργαζόμενους στην επιχείρηση και στην κοινωνία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου (ΠΣΒ). Είναι φανερό ότι το καρτέλ θα οδηγήσει την ΑΓΕΤ στη συρρίκνωση και τον περιορισμό της στην εσωτερική αγορά, με πολλαπλές συνέπειες (μείωση προσωπικού, πτώση στην οικονομία του νομού, της εθνικής οικονομίας γενικότερα κλπ.)».

Οι δύο βουλευτές επίσης τονίζουν ότι «για μια ακόμη φορά δίνεται η ευκαιρία να επανέλθει η ΑΓΕΤ, μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, κάτω από τον έλεγχο του Δημοσίου, αφού η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στη μεταπώληση της ΑΓΕΤ από την "Concretum"».

Γι' αυτό, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: «αφού είναι φανερές οι καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, και τους εργαζόμενους από την πώληση της ΑΓΕΤ στους Αγγλους και στη συνέχεια στο γαλλικό καρτέλ, γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση μέσω της ΕΤΕ, για να επανέλθει η επιχείρηση κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου;».

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Μειωμένος ο τζίρος των εκπτώσεων

Παρά τη μεγάλη διάρκεια των εκπτώσεων, οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας εκτιμούν πως το 60% των καταστημάτων είχαν πτώση του τζίρου τους

Πτώση του τζίρου του κατά 20% παρουσίασε το 60% των εμπορικών καταστημάτων κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων Γενάρη - Φλεβάρη, ενώ φανερή είναι η διαφορά που καταγράφτηκε στους τζίρους των μεγαλοκαταστημάτων, επώνυμων αλυσίδων και των μικρών «ανεξάρτητων» εμπορικών. Τα παραπάνω προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κατά την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη με αντικείμενο την πορεία των εκπτώσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γενάρης ήταν αρνητικός για τα ταμεία όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το είδος τους, ενώ ο κύριος όγκος των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων καταγράφτηκε το Φλεβάρη. Πάντως, αύξηση των πωλήσεών τους για άλλη μια φορά κατέγραψαν οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, και μόνο αυτές, αφού, τα μικρά καταστήματα είχαν πτώση του τζίρου τους και το Φλεβάρη. Αναλυτικότερα, όπως διαπίστωσε η ΕΣΕΕ:

  • Το 60% των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασε πτώση του τζίρου του κατά 20% μέσο όρο για το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη.
  • Μέτρια κίνηση κατέγραψε το 30% των εμπορικών επιχειρήσεων, δηλαδή κίνηση στα περσινά περίπου επίπεδα.
  • Μόλις ένα 10% των επιχειρήσεων είδε κάποια βελτίωση στο τζίρο του Φλεβάρη.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία που συγκέντρωσε η Συνομοσπονδία, οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων συνολικά εμφανίζονται μειωμένες κατά μέσο όρο σε ποσοστό 11%.


ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Ερχονται» νέες μεγάλες ανατιμήσεις

Σημαντικές αυξήσεις εκτιμάται ότι συνεπάγονται και γι' αυτή τη βδομάδα στις τιμές των υγρών καυσίμων, που διαμορφώνονται από τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στην τιμή του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα μέχρι χτες δεδομένα των διεθνών τιμών, οι αυξήσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο θα κυμαίνονται στις 8 - 10 δρχ. το λίτρο για τις βενζίνες - σούπερ και αμόλυβδη - και 4 - 6 δρχ. για το πετρέλαιο κίνησης και το θέρμανσης. Στο Λονδίνο η τιμή του αργού πετρελαίου χτες έφτασε τα 29,56 δολάρια το βαρέλι, και τελικά έκλεισε στα 29,48 δολάρια. Στο μεταξύ την τελική απόφαση για αύξηση ή μη της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να λάβουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ καθώς στις 31 του Μάρτη λήγει το διάστημα για το οποίο είχε αποφασιστεί μείωση της παραγωγής.

Οργιο παρανομιών στις παιδικές διαφημίσεις

Ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών

Το όργιο παράνομης προβολής διαφημίσεων για παιδικά παιχνίδια από πολυεθνικές και μεγαλοεισαγωγείς με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών. Ιδιαίτερα μεγάλη έκταση παίρνει το θέμα της προβολής τέτοιων διαφημίσεων σε ώρες που απαγορεύεται από το νόμο κατά τις περιόδους των γιορτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος, το Δεκέμβρη του 1999 οι παράνομες τηλεοπτικές προβολές διαφημίσεων παιχνιδιών έφτασαν τις 4.475, αποτελώντας τη συντριπτική πλειοψηφία στο σύνολο των 6.033 μηνυμάτων με αντικείμενο το παιδικό παιχνίδι που προβλήθηκαν το μήνα αυτό. Τον προηγούμενο Νοέμβρη οι παράνομες προβολές που καταγράφτηκαν ήταν 3.413, τον Οκτώβρη 1.353 και 713 το Σεπτέμβρη. Το Δεκέμβρη του 1998 οι παραβιάσεις της νομοθεσίας έφτασαν τις 3.412 σε σύνολο 5.835 μηνυμάτων και θεωρείται ότι η διαφορά που παρατηρείται με το Δεκέμβρη του 1999 οφείλεται και στο γεγονός ότι φέτος ήταν και η αλλαγή της χιλιετίας.

Επίσης, έξαρση των παράνομων προβολών τέτοιων διαφημίσεων παρατηρείται εκτός από το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου και την περίοδο του Πάσχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προηγούμενο Μάρτη διαπιστώθηκε ότι προβλήθηκαν εκτός των νομίμων ωρών 1.709 μηνύματα με παιδικά παιχνίδια και τον Απρίλη 677.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών καταγγέλλει ότι η τακτική αυτή των πολυεθνικών να παραβιάζει συστηματικά τη νομοθεσία που ορίζει ρητά ότι διαφημιστικά μηνύματα που αφορούν παιδικά παιχνίδια απαγορεύεται να μεταδίδονται από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ χτυπάει και τους Ελληνες βιοτέχνες με αθέμιτα μέσα. Καλεί επίσης τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν τόσο εναντίον των εταιριών όσο και των τηλεοπτικών σταθμών που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Να μην αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο από πλανόδιους πωλητές - που πάντως είναι ένας τρόπος διάθεσης των προϊόντων των παραγωγών - συνιστά στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς η χύμα διάθεση «παρθένου ελαιολάδου» επιτρέπεται μόνο από τους παραγωγούς με την έκδοση του απαραίτητου παραστατικού που προβλέπεται από το Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα βρώσιμα ελαιόλαδα που προορίζονται για τον καταναλωτή πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά προσυσκευασμένα, σε δοχεία ειδικής κατασκευής, συγκεκριμένων ενδείξεων επισήμανσης και περιεκτικότητας μετά από ειδική άδεια των υπηρεσιών εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ