Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οργιο παρανομιών στις παιδικές διαφημίσεις

Ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών

Το όργιο παράνομης προβολής διαφημίσεων για παιδικά παιχνίδια από πολυεθνικές και μεγαλοεισαγωγείς με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών. Ιδιαίτερα μεγάλη έκταση παίρνει το θέμα της προβολής τέτοιων διαφημίσεων σε ώρες που απαγορεύεται από το νόμο κατά τις περιόδους των γιορτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος, το Δεκέμβρη του 1999 οι παράνομες τηλεοπτικές προβολές διαφημίσεων παιχνιδιών έφτασαν τις 4.475, αποτελώντας τη συντριπτική πλειοψηφία στο σύνολο των 6.033 μηνυμάτων με αντικείμενο το παιδικό παιχνίδι που προβλήθηκαν το μήνα αυτό. Τον προηγούμενο Νοέμβρη οι παράνομες προβολές που καταγράφτηκαν ήταν 3.413, τον Οκτώβρη 1.353 και 713 το Σεπτέμβρη. Το Δεκέμβρη του 1998 οι παραβιάσεις της νομοθεσίας έφτασαν τις 3.412 σε σύνολο 5.835 μηνυμάτων και θεωρείται ότι η διαφορά που παρατηρείται με το Δεκέμβρη του 1999 οφείλεται και στο γεγονός ότι φέτος ήταν και η αλλαγή της χιλιετίας.

Επίσης, έξαρση των παράνομων προβολών τέτοιων διαφημίσεων παρατηρείται εκτός από το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου και την περίοδο του Πάσχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προηγούμενο Μάρτη διαπιστώθηκε ότι προβλήθηκαν εκτός των νομίμων ωρών 1.709 μηνύματα με παιδικά παιχνίδια και τον Απρίλη 677.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών καταγγέλλει ότι η τακτική αυτή των πολυεθνικών να παραβιάζει συστηματικά τη νομοθεσία που ορίζει ρητά ότι διαφημιστικά μηνύματα που αφορούν παιδικά παιχνίδια απαγορεύεται να μεταδίδονται από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ χτυπάει και τους Ελληνες βιοτέχνες με αθέμιτα μέσα. Καλεί επίσης τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν τόσο εναντίον των εταιριών όσο και των τηλεοπτικών σταθμών που παραβιάζουν τη νομοθεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ