Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
Στόχος της ΕΕ το ξεκλήρισμα!

Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ για το βαμβάκι παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας και το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ, την Κυριακή στη Λάρισα

Οι εκτιμήασεις των κομμουνιστών για τις συνέπειες που έχει για την βαμβακοκαλλιέργια η ασκούμενη πολιτική και οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επικεντρο του προβληματισμού της ημερίδας
Οι εκτιμήασεις των κομμουνιστών για τις συνέπειες που έχει για την βαμβακοκαλλιέργια η ασκούμενη πολιτική και οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επικεντρο του προβληματισμού της ημερίδας
Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και οι προτάσεις του ΚΚΕ, συζητήθηκαν στην ημερίδα για τη βαμβακοκαλλιέργεια που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σε συνεργασία με το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του Κόμματος. Στο πλαίσιο της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Κυριακή, έγινε πλούσιος και γόνιμος διάλογος για τη βαμβακοκαλλιέργεια, που στη Θεσσαλία αποτελεί το 50% της συνολικής καλλιεργούμενης με βαμβάκι έκτασης της χώρας μας.

Συγκεκριμένες θέσεις...

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος, ο ευρωβουλευτής Στρατής Κόρακας υπογράμμισε πως το ΚΚΕ σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, που θεωρούν μονόδρομο την «ΑΤΖΕΝΤΑ 2000» και την «παγκοσμιοποιημένη» αγορά και διαγωνίζονται ποιος καλύτερα θα διαχειριστεί τις ντιρεκτίβες της, πιστεύει στην ανάπτυξη και όχι στη συρρίκνωση της γεωργίας, η οποία πρέπει να στηριχτεί στα οικογενειακά αγροτικά νοικοκυριά που θα συνεργαστούν μέσα στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Αναφερόμενος στις νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τόνισε ότι στοχεύουν στο δραστικό περιορισμό της. «Ο στόχος της επιτροπής - είπε χαρακτηριστικά - για δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας είναι αδικαιολόγητος, γιατί αναφέρεται σε ένα προϊόν όπου η αυτάρκεια της ΕΕ σε ίνες βαμβακιού ανέρχεται στο 35-40% και είναι πολύ μικρότερη αν συνυπολογιστεί και το ισοζύγιο βαμβακερών προϊόντων, με αποτέλεσμα στην πράξη να καταργείται η αρχή της κοινοτικής προτίμησης». Πρόσθεσε ότι «ο στόχος αυτός είναι κοινωνικά άδικος, επειδή αφορά 100.000 μικροαγρότες της φτωχότερης χώρας της ΕΕ, με μέση έκταση καλλιέργειας 4,2 εκτάρια ανά αγρότη, όταν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε βαμβάκι η ΕΕ τις καλύπτει από τις ΗΠΑ, των οποίων οι βαμβακοπαραγωγοί είναι μεγαλοπαραγωγοί με μέση καλλιεργούμενη έκταση πάνω από 200 εκτάρια ανά αγρότη». Οσον αφορά στην προσπάθεια περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας με περιβαλλοντικές προφάσεις - όπως με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 700.000 στρέμματα - ο Στρατής Κόρακας τη χαρακτήρισε αστήρικτη και αντιεπιστημονική.

... και προτάσεις

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ που αφορούν:

  • Στην άρση των περιορισμών στη βαμβακοκαλλιέργεια (ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, περιβαλλοντικές επιπτώσεις), έτσι ώστε να καταβάλλεται ολόκληρη η ελάχιστη τιμή στους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Στη διατήρηση του συστήματος των ενισχύσεων.
  • Στην αναπροσαρμογή των θεσμικών τιμών, με βάση τα επίσημα στοιχεία του μέσου κοινοτικού πληθωρισμού της περιόδου 1995-2000.
  • Στην καταβολή της ενίσχυσης κατευθείαν στους βαμβακοπαραγωγούς μέσα από τις συνεταιριστικές τους οργανώσεις χωρίς τη διαμεσολάβηση των ιδιωτών εκκοκκιστών.
  • Στην επαναφορά στο νέο κανονισμό του παραρτήματος Β του κανονισμού 1201/89, που καθορίζει τις προσαυξήσεις και τις μειώσεις της ελάχιστης τιμής του παραγωγού με βάση τα ποιοτικά προϊόντα.

Παρεμβαίνοντας στην ημερίδα ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι εάν οι αγρότες δε συνεχίσουν τους αγώνες τους, τότε τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας θα είναι πολύ χειρότερα. Πρόσθεσε, δε, ότι εάν εφαρμοστούν τα μέτρα για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, τότε τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και άλλη μείωση, που στόχο θα έχει τη δραματική συρρίκνωσή της.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας και διευθυντής του Οργανισμού Βάμβακος στη Λάρισα, Κ. Καλόγηρος, επισήμανε ότι το βαμβάκι αποτελεί εθνικό προϊόν και θα πρέπει να προστατευτεί, αλλά αυτό δε γίνεται και ως παράδειγμα της αδιαφορίας των υπευθύνων ανέφερε την απόφαση για κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος.

Αγώνες και ψήφος

Μιλώντας στην ημερίδα, ο Β. Μπούτας, βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι μέγα πρόβλημα του βαμβακιού στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αποτελεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - και συμφωνεί ο ΣΥΝ - και η οποία πρέπει να ανατραπεί. Εκεί - είπε - στοχεύουν και οι αγώνες του αγροτικού κινήματος, που θα συνεχιστούν όποιο κόμμα κι αν κερδίσει στις ερχόμενες εκλογές. Και τόνισε ότι η ψήφος των αγροτών στο ΚΚΕ στις 9 Απρίλη θα δώσει ώθηση στο αγροτικό κίνημα και θα συμβάλει στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που έχει ανάγκη ο λαός μας και ο τόπος μας.

Στις επιπτώσεις που έχει όχι μόνο στους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά γενικότερα στους αγρότες της περιοχής κι όλης της Ελλάδας η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του και ο Γ. Πατάκης, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια με την εφαρμογή της ΚΑΠ, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε, χιλιάδες αγρότες ξεκληρίστηκαν από τη γη τους, ενώ με την «Ατζέντα 2000» και στα πλαίσια του ΠΟΕ, αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, με στόχο, μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, των νεοτσιφλικάδων.

Παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν πολλοί συνδικαλιστές και συνεταιριστές, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της βαμβακοκαλλιέργειας και υποστηρίζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Πλατιά συμμετοχή

Πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων της Θεσσαλίας που συμμετείχαν στην ημερίδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν οι: Κ. Καλόγηρος πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και διευθυντής του Οργανισμού Βάμβακος Λάρισας, Σπ. Τσιοτινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», Θ. Κοκκινούλης μέλος της ΠΑΣΕ και δήμαρχος Πλατυκάμπου, Β. Παπαλίτσας γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κ. Δοξαριώτης γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Γ. Σακοράφας μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Αχ. Γακόπουλος μέλος τους ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, Β. Δεληνάσιος μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Γ. Καραΐσκος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαλάνης, Ν. Καραγιάννης γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βασιλί Φαρσάλων, Δ. Κωστόπουλος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Προαστείου Καρδίτσας, Φ. Χουλιάρας πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κατωχωρίου Λάρισας, Ν. Λάζος γραμματέας του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων, Γ. Κόκορας διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας στα ΤΕΙ Λάρισας,Τ. Τσιόγκας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Κική Σκυλλάκου νομαρχιακή σύμβουλος Λάρισας, Ευαγγελία Ούντρια δημοτική σύμβουλος Λάρισας. Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, η Γιώτα Ζάγκουρα και Κ. Πάτσικας υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, ο Χαρ. Αρχοντής εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στο «πετσόκομμα»! (2005-03-30 00:00:00.0)
Μείωση 5% σε στρέμματα και παραγωγή! (2000-12-13 00:00:00.0)
Αύριο η ημερίδα για τη βαμβακοκαλλιέργεια (2000-03-04 00:00:00.0)
Ημερίδα για τη βαμβακοκαλλιέργεια (2000-03-02 00:00:00.0)
Επισπεύδουν το χτύπημα στους βαμβακοπαραγωγούς! (2000-02-10 00:00:00.0)
Δε θα τους περάσει (2000-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ