Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ολέθριες ευρωπροτάσεις

Η Κομισιόν επιβάλλει πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τους αγρότες και αύξηση της κερδοσκοπίας για τους μεγαλοβιομήχανους!

Νέες καταστροφικές προτάσεις, που θα επιφέρουν την «πολτοποίηση» των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των μεγαλοβιομηχάνων - μεταποιητών, απεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών.

Οι γραφειοκράτες της Κομισιόν ετοιμάζουν αυτό διάστημα τη νέα πρόταση για την αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος στη βιομηχανική ντομάτα, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στους επόμενους μήνες και θα ισχύσει από το 2001. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν θα προτείνει τη διατήρηση του εθνικού πλαφόν στη βιομηχανική ντομάτα, αλλά θα προωθήσει την κατάργηση της κατανομής της ποσόστωσης ανά βιομηχανία, όπως ισχύει τώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ενίσχυση της ασύδοτης δράσης των μεγαλοβιομηχάνων, αφού θα μπορούν πλέον να αγοράζουν εκβιαστικά όσες ποσότητες θέλουν. Δηλαδή τους δίνεται η δυνατότητα να μονοπωλούν την αγορά σε βάρος των παραγωγών - καταναλωτών, αλλά και σε βάρος των μικρών οικογενειακών βιομηχανιών μεταποίησης, οι οποίες θα εξαναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Αναφορικά με το τελευταίο πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά περισσότερες από 10 μικρές βιομηχανίες μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας έκλεισαν και την ποστόστωσή τους την πήραν με τη βούλα του υπουργείου Γεωργίας οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου.

Το χειρότερο όμως για τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας είναι ότι αν γίνουν πράξη οι νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, τότε και για το προϊόν αυτό θα επιβληθεί πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Η Κομισιόν μεθοδεύει τα πράγματα έτσι ώστε οι μεγαλοβιομήχανοι να μπορούν να τυποποιούν όσες ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας μπορούν και στην περίπτωση που ξεπεραστεί το εθνικό πλαφόν (πέρσι ήταν 1.110.000 τόνοι), τότε θα επιβάλλεται βαρύτατο πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Ομως αυτό καθόλου δεν αγγίζει τους μεγαλοβιομηχάνους, αφού θα μπορούν άνετα να μετακυλούν το πρόστιμο συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς, δίνοντάς τους ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.

Φαίνεται λοιπόν ότι και στην περίπτωση αυτή η Κομισιόν επιχειρεί να πετύχει «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»: Να περικόψει την επιδότηση στη βιομηχανική ντομάτα και να εξοικονομήσει κονδύλια με την επιβολή νέων ευρωπροστίμων, στο πλαίσιο των περικοπών που επιβάλλει η «Ατζέντα 2000» και παράλληλα να εξυπηρετήσει τις κερδοσκοπικές αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων, ντόπιων και ξένων. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα και η κυβέρνηση, αφού, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας συμφώνησε στα σχετικά «παζάρια» με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ