Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να επανέλθει η ΑΓΕΤ στον έλεγχο του δημοσίου

Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή, για την τσιμεντοβιομηχανία

Το ζήτημα της πώλησης της ΑΓΕΤ - Ηρακλής από τους Ιταλούς στην αγγλική πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία «Blue Circle», φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών του Νίκου Γκατζή και Αχιλλέα Κανταρτζή. Η Ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, σημειώνει ότι από το 1992 που η ΑΓΕΤ πουλήθηκε στους Ιταλούς, έχουν υπάρξει μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους, όπως η μείωση του προσωπικού και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Με την πώλησή της στους Αγγλους, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και η επιχείρηση είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει τροχιά συρρίκνωσης. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι δύο υπουργοί, αν η κυβέρνηση, μέσω της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το 27% του μετοχικού κεφαλαίου, θα κινηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η ΑΓΕΤ να επανέλθει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Στην Ερώτηση υπενθυμίζεται ότι «οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ και των εργαζομένων της ΑΓΕΤ για τις δυσμενείς συνέπειες από τον αφελληνισμό και το ξεπούλημα της επιχείρησης στους Ιταλούς, για τους εργαζόμενους, την πόλη του Βόλου και την εθνική οικονομία επαληθεύτηκαν πλήρως. Από το 1992 έως σήμερα, το προσωπικό της ΑΓΕΤ μειώθηκε κατά 250 θέσεις σε μόνιμο προσωπικό, κατά 100 εργαζόμενους με συμβάσεις και ακόμη 100 εργαζόμενοι από τη θυγατρική της ΕΒΙΕΣΚ σε μόνιμο προσωπικό. Παρά τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, η παραγωγή και μάλιστα, αυξημένη κατά 250 - 300 τόνους, βασίζεται στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας».

Συνεχίζοντας η Ερώτηση, θέτει και το ζήτημα της πώλησης της ίδιας της αγγλικής εταιρίας που εξαγοράζει την ΑΓΕΤ σημειώνοντας ότι «τα αναγραφόμενα στον Τύπο πως η "Concretum" θα πουλήσει την ΑΓΕΤ στην αγγλική BCI και στη συνέχεια η BCI θα εξαγοραστεί από τη γαλλική LAFARGE - κυρίαρχη δύναμη του καρτέλ τσιμέντου - δημιουργούν αισθήματα αγανάκτησης και οργής στους εργαζόμενους στην επιχείρηση και στην κοινωνία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου (ΠΣΒ). Είναι φανερό ότι το καρτέλ θα οδηγήσει την ΑΓΕΤ στη συρρίκνωση και τον περιορισμό της στην εσωτερική αγορά, με πολλαπλές συνέπειες (μείωση προσωπικού, πτώση στην οικονομία του νομού, της εθνικής οικονομίας γενικότερα κλπ.)».

Οι δύο βουλευτές επίσης τονίζουν ότι «για μια ακόμη φορά δίνεται η ευκαιρία να επανέλθει η ΑΓΕΤ, μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, κάτω από τον έλεγχο του Δημοσίου, αφού η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στη μεταπώληση της ΑΓΕΤ από την "Concretum"».

Γι' αυτό, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: «αφού είναι φανερές οι καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, και τους εργαζόμενους από την πώληση της ΑΓΕΤ στους Αγγλους και στη συνέχεια στο γαλλικό καρτέλ, γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση μέσω της ΕΤΕ, για να επανέλθει η επιχείρηση κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ