Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κινητοποιούνται οι ψαράδες στο Βόλο
  •  Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ιχθυόσκαλα των ιδιοκτητών γρι - γρι Μαγνησίας, που προσανατολίζονται για αποκλεισμό του λιμανιού
  • Διεκδικούν μείωση του κόστους λειτουργίας των καϊκιών, αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών ψαριών, ασφαλιστική κατοχύρωση, ολοκλήρωση της κατασκευής της ιχθυόσκαλας και σωστή λειτουργία της ιχθυοαγοράς

Αποψη απο παλαιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Κάλυμνο
Αποψη απο παλαιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Κάλυμνο
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι ιδιοκτήτες γρι - γρι Μαγνησίας, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ιχθυόσκαλα Βόλου, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα που, όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές του χώρου, οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, τη θαλάσσια αλιεία σε αφανισμό.

Η ένταξη των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών μήκους μεγαλυτέρου των 12 μέτρων στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που οδηγεί σε διαχωρισμό ανάμεσα σε ψαράδες και «επιχειρηματίες», έχει ως αποτέλεσμα να μην επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους «επιχειρηματίες» ψαράδες, όπως γίνεται σε όλους τους άλλους αγρότες και η ΑΤΕ να τους εξαιρεί από τις ρυθμίσεις αγροτικών χρεών. Μέγα πρόβλημα αποτελεί, επίσης, η μεγάλη αύξηση των εξόδων λειτουργίας των καϊκιών, εξαιτίας των δυσβάστακτων εισφορών στο ΙΚΑ για τους αλιεργάτες, της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και όλων των άλλων αναλωσίμων (λάδια, δίχτυα, τελάρα κλπ.), ενώ οι τιμές των ψαριών κατανάλωσης (γαύροι, σαρδέλα, γόπες, σαυρίδια, κολιοί) παραμένουν καθηλωμένες.

Η ασύδοτη εισαγωγή ψαριών, σε μεγάλες ποσότητες και με ανεπαρκείς έως ανύπαρκτους τους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορία, Υγειονομικό κ.ά.), δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα στους ψαράδες, αλλά και στην κατανάλωση, καθώς λόγω του μη διαχωρισμού ντόπιων και εισαγόμενων ψαριών διοχετεύονται στην αγορά ψάρια αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.

Τα ιχθυοαποθέματα εξαντλούνται και η παράνομη αλιεία διογκώνεται, αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν προκλητικά, σε αντίθεση με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν υπέρ της ιχθυοκαλλιέργειας και των μεγαλοεισαγωγών ψαριών.

Η κατασκευή της ιχθυόσκαλας στο λιμάνι του Βόλου δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η εικόνα λειτουργίας της ιχθυοαγοράς χαρακτηρίζεται απαράδεκτη, αφού δεν υπάρχει σταθερό ωράριο λειτουργίας, με αποτέλεσμα αυτό ν' αποβαίνει σε βάρος της ντόπιας παραγωγής, αφού όταν φτάνουν στην αγορά τα ντόπια ψάρια, αυτή έχει κορεστεί από τα εισαγόμενα.

Οι ψαράδες ζητούν, επίσης, την κατάργηση των πανωτοκίων της ΑΤΕ, την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ και την κατάρτιση μητρώου αλιέων.

Με εκπροσώπους των ψαράδων συναντήθηκε ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Οι ιδιοκτήτες γρι - γρι, αλλά και μηχανότρατων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ιχθυόσκαλα και δηλώνουν ότι αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμό του λιμανιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ