ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνη η πολιτική υποταγής και ενσωμάτωσης στην ΕΕ

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Μόνο η καθαρή αντίθεση στο Μάαστριχτ μπορεί να προσφέρει σήμερα κάποια ελπίδα για μετριασμό των συνεπειών. Μόνο η ρήξη με αυτήν την πολιτική μπορεί να εγγυηθεί καλύτερο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης, για την Ευρώπη συνολικά.

Τα παραπάνω τόνισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με θέμα την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης υπογράμμισε ότι "όσο προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, τόσο πιο ασήκωτο θα γίνεται το φορτίο της φτώχειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας, αλλά και του πολιτιστικού σκοταδισμού, του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής. Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Διακυβερνητικής έχει ένα σύνθημα: Η υποτάσσονται οι λαοί ή συντρίβονται. Ούτε το ένα ούτε το άλλο θα συμβεί".

Παρακάτω δημοσιεύουμε ολόκληρη την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα:

"Το πραγματικό νόημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης είναι η υποταγή των λαών στις "τέσσερις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης": Ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού.

Η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το ζήτημα, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την πολιτική που ισχυρίζεται, ότι το να μένουμε στις επάλξεις του Μάαστριχτ, της ΕΕ ωφελεί τούτο τον τόπο, την οικονομία, γενικότερα την ελληνική κοινωνία.Η πραγματικότητα έχει διαψεύσει αυτήν την άποψη. Γιατί ΕΕ και Συνθήκη του Μάαστριχτ σημαίνει ανοχή και υποταγή στις γνωστές τέσσερις ελευθερίες, της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού. Εμείς δεν υπογράψαμε τις συνθήκες ακριβώς γιατί είμαστε ριζικά αντίθετοι με αυτές τις τέσσερις αντιλαϊκές "ελευθερίες". Αρνηθήκαμε να υπογράψουμε, γιατί είμαστε ριζικά αντίθετοι με μια ανελεύθερη για τους λαούς ενωμένη Ευρώπη.

Οι τρεις πρώτες ελευθερίες όντως είναι ελευθερίες, γιατί και οι τρεις διαδικασίες καθορίζονται από το δικαίωμα του πολυεθνικού κεφαλαίου, της κεφαλαιοκρατίας να κάνει ό,τι θέλει, να κινείται όπως θέλει, για να αυξάνει και να συσσωρεύει πελώρια κέρδη. Ακόμα και στην Ελλάδα, που θεωρείται χώρα με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα κέρδη της πλουτοκρατίας συναγωνίζονται τα κέρδη Ευρωπαίων πλουτοκρατών από ισχυρότερες χώρες.

Η τέταρτη ελευθερία, της κίνησης του εργατικού δυναμικού, σημαίνει πλήρη ελευθερία και ασυδοσία στην εκμετάλλευσή του. Πρόκειται για την απελευθέρωση της εργοδοσίας από την εργατική και κοινωνική νομοθεσία που ίσχυε και στην οποία είχε αποτυπωθεί ένα μέρος αιτημάτων των εργαζομένων. Οι εργασιακές σχέσεις αντικαθίστανται με ένα εντελώς αυθαίρετο καθεστώς που κάνει πιο βαθιά και ωμή την εκμετάλλευσή τους. Η μόνη ελευθερία που αναγνωρίζεται είναι η ελευθερία της ανεργίας, της ανασφάλειας, της πτώσης του βιοτικού επιπέδου για τα λαϊκά στρώματα, η ελευθερία των αυθαίρετων εργασιακών σχέσεων.

Η τέταρτη ελευθερία περιλαμβάνει επίσης το γνωστό, δημοσιευμένο και επίσημα, σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μια θέση εργασίας θα μοιράζεται ανάμεσα σε 3 - 4 εργαζομένους με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και με μισθούς πείνας. Προβλέπει μείωση κατά 40% τουλάχιστον των αγροτικών νοικοκυριών στην Ευρώπη. Επίσης, δραστική μείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την Ελλάδα έχει κοπεί το γνωστό επίσης κοστούμι: Τα 900.000 νοικοκυριά να γίνουν 450.000, σε πρώτη δόση να μειωθούν κατά 25% οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Ακόμα και το ΝΑΤΟ συστήνει λιτότητα

"Η πολιτική αυτή δεν αφορά μόνο τις χώρες - μέλη, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν αφορά μόνο την ΕΕ, αλλά και άλλους οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ.

Φθάσαμε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της βορειοατλαντικής συνέλευσης (17 - 21/11/96) με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών εθνικών Κοινοβουλίων, να συζητείται, ότι η πορεία ιδιωτικοποιήσεων "προχωρά πολύ θετικά" στην Πολωνία, ενώ θεωρείται σαν πρόβλημα - "βόμβα" το γεγονός ότι στη χώρα αυτή εξακολουθεί να υπάρχει ένα σύστημα συνταξιοδότησης που επιτρέπει ο συνταξιούχος να παίρνει το 75% του μισθού. Στη συνεδρίαση αυτή - σημειώνουμε του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται ότι δεν είναι οικονομική αλλά πολιτική και στρατιωτική ένωση - συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο να ανεβεί το όριο συνταξιοδότησης στην Πολωνία, και φαντάζομαι και αλλού, στα 75 χρόνια!

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και οι αρνητικές έως καταστροφικές της συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης, φαίνεται ανάγλυφα στις αυξανόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες, στα δημοψηφίσματα, στο γεγονός ότι η θέση για συνολική ρήξη με την Κοινότητα, απλώνεται πάνω από την Ευρώπη. Εφθασαν οι Γερμανοί εργάτες, αυτοί δηλαδή που ζουν στη χώρα - ηγεμόνα της ΕΕ, να παλεύουν σθεναρά για να γλιτώσουν το επίδομα ασθενείας που η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να καρατομήσει στο βωμό της σύγκλισης και της υπεροχής του γερμανικού μάρκου.

Καθημερινά όλες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες δημοσιεύουν δελτίο κινητοποιήσεων και απεργιών που εγγράφουν στα αιτήματά τους, αιτήματα κατά του προγράμματος σύγκλισης και της συμμόρφωσης με τα νεοφιλελεύθερα μέτρα των κυβερνήσεων. Το προνόμιο λοιπόν των κινητοποιήσεων δεν ανήκει στην Ελλάδα. Πρόκειται για πανευρωπαϊκό κίνημα.

Φαίνεται ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από αυτή την πορεία.Η αγροτική εξέγερση, οι εργατικές απεργίες και τα συλλαλητήρια, οι αγώνες της νεολαίας, των συνταξιούχων, των εκπαιδευτικών, των γιατρών, των δημοσίων υπαλλήλων, των ΕΒΕ, των πολυτέκνων, η κακή οικονομική κατάσταση και κοινωνική θέση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού είναι ο καθρέφτης της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση πλούτισε βιομηχάνους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους. Ωθησε στο απόγειο τα κέρδη του πολυεθνικού κεφαλαίου. Η μόνη που κερδίζει είναι η κυρίαρχη τάξη της χώρας μας με τους παρατρεχάμενους και συνεργάτες της που τους στρατολογεί ανάμεσα σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά στρώματα (για τη νομιμοποίηση της βίαιης πολιτικής κατά των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων).

Σε όποια ταχύτητα και να ανήκει η χώρα μας, τα κέρδη και τα οφέλη δε θα τα καρπωθεί ο λαός, οι τέσσερις ελευθερίες θα τα χαρίσουν στους κατέχοντες κεφάλαια, στην οικονομική και πολιτική εξουσία".

Οι κυβερνητικές προτάσεις στη Διακυβερνητική

Οι προτάσεις που καταθέσατε στη Διακυβερνητική είναι προτάσεις πλήρους συμμόρφωσης στα συμφέροντα της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

Οπου υπάρχει ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εκεί καταργείται πλήρως κάθε έννοια εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, εθνικών συνόρων.

Ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης με ΝΑΤΟική ομπρέλα είναι ασυμβίβαστη.

Ολα όσα διατυπώνετε στις προτάσεις σας είναι για την τιμή των όπλων, από τη στιγμή που υποστηρίζετε ότι η ασφάλεια και η ειρήνη της Ευρώπης πρέπει να εξακολουθήσει να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ, δηλαδή, στον οργανισμό εκείνο που είναι η αιχμή του δόρατος στην απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας. Από τη στιγμή που δέχεστε ως δύναμη εγγύησης το ΝΑΤΟ, δέχεστε στην πράξη και την κατάργηση των εθνικών συνόρων που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ. Αρα δεν υπάρχουν προβλήματα με τις τουρκικές βλέψεις και παραβιάσεις του ελληνικού χώρου.

Στις προτάσεις σας προς τη Διακυβερνητική με πολύ φιλολογικό τρόπο ζητάτε προστασία των ελληνικών συνόρων από απειλές. Μια τρύπα στο νερό. Κατ' αρχήν δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση ένα επίσημο κοινοτικό ντοκουμέντο να μιλά για μη σεβασμό συνόρων. Θεωρητικά, η ΕΕ είναι με την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών. Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει πάρει διαβεβαίωση για τα σύνορά της, το αντίθετο: Ολοι τής συνιστούν να λύσει τις διαφορές με την Τουρκία μόνη της.

Μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει εγγύηση για τα ελληνικά σύνορα, αφού γνωρίζετε ότι ήδη έχετε συμφωνήσει, ο έλεγχος του Αιγαίου να περάσει στο Στρατηγείο της Νάπολης και ξέρετε τι σημαίνει αυτό.

Το συμπέρασμα που οι λαοί της Ευρώπης, μαζί και ο ελληνικός, πρέπει να βγάλουν, είναι ότι, όταν στα ηγετικά όργανα της Κοινότητας γίνεται λόγος περί ειρήνης και ασφάλειας, ένα πράγμα υπονοείται: Οτι την ασφάλεια και σταθερότητα απειλούν τα λαϊκά κινήματα, οι λαϊκοί αγώνες και αντιστάσεις! Οτι απειλή αντιπροσωπεύει κάθε χώρα και κυβέρνηση που δεν είναι διατεθειμένη να παζαρέψει την τύχη του λαού της!

Στην Ελλάδα κράτος είναι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί τρομοκρατίας και καταστολής.

Δε μας φαίνεται καθόλου παράξενο ότι συμφωνείτε με τη διαμόρφωση ενιαίου μηχανισμού Αστυνομίας, Δικαιοσύνης στην Ευρώπη και ότι θα μας φέρετε τελικά για επικύρωση την τρομοκρατική Συμφωνία Σένγκεν. Είναι φανερό ότι για να αντιμετωπίσετε τη λαϊκή δυσαρέσκεια, είσαστε πρόθυμοι να μας φέρετε τους πιο άγριους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής Αστυνομίας.

Ακαπνα πυρά είναι οι προτάσεις για διαφάνεια, δημοσιότητα, ενώ έχουμε και τυπική παραίτηση από το "βέτο".

Διατυπώνετε προτάσεις προς τη Διακυβερνητική για δημοσιότητα και διαφάνεια, για ισοτιμία ψήφου και διάφορα άλλα. Και δική μας θέση είναι βεβαίως να αποτραπεί το χειρότερο, αλλά δε διαλέγουμε καθόλου αυτό που υπάρχει σήμερα. Το θέμα είναι ότι οι προτάσεις σας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της χώρας, γιατί η διαφάνεια από μόνη της δεν αλλάζει την πολιτική της ΕΕ και γιατί καμία διαφάνεια δε θα είναι τόσο ειλικρινής ώστε να παραδεχτεί δημόσια ότι πολιτεύεται για το συμφέρον μιας μειοψηφίας.

Συμφωνείτε ουσιαστικά με την κατάργηση του δικαιώματος του "βέτο", προβάλλοντας διστακτικές ενστάσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας. Βεβαίως, και όταν υπήρχε το "βέτο", π.χ., για τα αγροτικά προϊόντα, ουδέποτε το χρησιμοποιήσατε. Επίσης, παραιτηθήκατε από το "βέτο" στην περίπτωση της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας.

Οι προτάσεις για την κοινωνική πολιτική είναι για το θεαθήναι, για τη νομιμοποίηση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης.

Κάνετε επίσης κάποιες προτάσεις, να συμπεριλάβει η ΕΕ στη νέα Συνθήκη του Μάαστριχτ κείμενα για κοινωνικές πολιτικές. Επιτρέψατέ μου να σας πω, ότι κάτι τέτοιες προτάσεις μόνο χαμόγελα μπορούν να προκαλέσουν. Εδώ τα Συντάγματα των χωρών - μελών της Κοινότητας υποτίθεται ότι κατοχυρώνουν, όχι μόνο τη δημόσια κοινωνική πολιτική, αλλά και την ισότητα και ίση μεταχείριση πολιτών, πράγμα βεβαίως που δεν είχε αντίκρισμα και στις καλύτερες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Καμία από τις υποσχέσεις και τα ευρω-οράματα δεν έχει γίνει πραγματικότητα, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Δυτική Ευρώπη, που αποτέλεσε το βασικό πυρήνα της Κοινότητας.

Δε θα υποταχθούν οι λαοί

Μόνο η καθαρή αντίθεση στο Μάαστριχτ μπορεί να προσφέρει σήμερα κάποια ελπίδα για μετριασμό των συνεπειών. Μόνο η ρήξη με αυτή την πολιτική μπορεί να εγγυηθεί καλύτερο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης, για την Ευρώπη συνολικά.

Οσο προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, τόσο πιο ασήκωτο θα γίνεται το φορτίο της φτώχειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας, αλλά και του πολιτιστικού σκοταδισμού, του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής.

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Διακυβερνητικής έχει ένα σύνθημα: Η υποτάσσονται οι λαοί ή συντρίβονται. Ούτε το ένα ούτε το άλλο θα συμβεί.

Αρα η αντίσταση στις επιλογές, η διεκδίκηση λύσεων υπέρ του λαού, η συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής στην πορεία, είναι η μόνη διέξοδος, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι εγγράφουν στις διεκδικήσεις τους τα ίδια σχεδόν συνθήματα και αιτήματα με αυτά του ελληνικού λαού.

Επίκεντρο αυτής της πρότασης δεν μπορεί παρά να είναι η υπεράσπιση του φυσικού και παραγωγικού πλούτου της χώρας και μαζί, αναπόσπαστα, της παραγωγικής δύναμης του τόπου που είναι οι εργαζόμενοι, από την ασυδοσία και την εκμετάλλευση του πολυεθνικού κεφαλαίου. Οταν εμείς μιλάμε για εθνικό προγραμματισμό και κλαδική ανάπτυξη, στήριξη τομέων και προϊόντων, δεν την εννοούμε ως στήριξη των μεγάλων επιχειρηματιών και εμπόρων και των κερδοσκόπων, αλλά ως στήριξη του εργαζόμενου λαού που σ' αυτόν ανήκει ο πλούτος.

Είναι η μόνη διέξοδος που έχει ανάγκη ο τόπος. Από τη στιγμή που στον τόπο κυριαρχούν και κυβερνούν δυνάμεις, που όχι μόνο δεν αντιστέκονται στις επιλογές σε βάρος της χώρας, αλλά δουλεύουν για να περάσουν αυτές οι επιλογές με φωτιά και τσεκούρι, τότε η υπόθεση αυτή περνάει στα χέρια αποκλειστικά του ελληνικού λαού. Επικίνδυνη πολιτική είναι η πολιτική υποταγής και ενσωμάτωσης στην ΕΕ. Είναι επικίνδυνη για όλη την Ευρώπη, για το παρόν και το μέλλον της. Ο αγώνας δεν είναι μόνο ελληνικός. Είναι και θα είναι στο άμεσο μέλλον και πανευρωπαϊκός.

Πονηρά επιχειρήματα

Είναι εκ του πονηρού επιχείρημα ότι η "επανεθνικοποίηση" της οικονομικής αγροτικής πολιτικής συμφέρει τις ισχυρές χώρες και ιδιαίτερα τη Γερμανία.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι στις συνθήκες της διεθνοποίησης, όταν αυτή μάλιστα πραγματοποιείται με την ηγεμονία των πολυεθνικών και με οργανισμούς σαν την ΕΕ, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά παίρνει ένα νέο νόημα η εθνική διάσταση συμφερόντων. Εννοείται ότι εμείς όταν λέμε εθνικά συμφέροντα εννοούμε τα λαϊκά, της μεγάλης πλειοψηφίας των λαών. Αυτή η εθνική διάσταση αποτελεί δρόμο για τη διεκδίκηση όσο γίνεται πιο ισότιμων διεθνών σχέσεων, διευκολύνει τον αγώνα κατά του συστήματος των διεθνών σχέσεων, που βασίζεται στην εξάρτηση, την υποταγή, την καταπίεση. Είναι ο δρόμος της διεθνοποίησης που συμφέρει τους λαούς.

Λέτε ψέματα όταν ισχυρίζεστε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο οικονομική πολιτική, ότι δήθεν δεν υπάρχουν εθνικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν και πολλές μάλιστα, μόνο που οι εθνικές παρεμβάσεις γίνονται μόνο και μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

Οταν αγοράζατε τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις των ιδιωτών, χαρίζοντάς τους τα δικά τους χρέη, και τις κάνατε κρατικές (μη δημόσιες στην πραγματικότητα), τότε ασκούσατε κρατική πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Οταν ξεπουλάτε, βγάζοντας στο σφυρί κρατικές επιχειρήσεις, πάλι εθνική πολιτική ασκείτε, μόνο που αυτή συμφέρει μια μειοψηφία και συμπίπτει με τη θέληση και τα συμφέροντα και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Αρα εθνικές ρυθμίσεις υπάρχουν και μάλιστα αυξημένες. Δε θέλετε τις εθνικές ρυθμίσεις υπέρ του λαού, υπέρ των αγροτών, των εργατών και των υπαλλήλων.

Για τις εθνικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις αγροτικών προϊόντων

Οι αγρότες, όταν ζητούν ενισχύσεις και επιδοτήσεις, το κάνουν γιατί έχουν δεχτεί τραγικές συνέπειες, όχι από προσωπικά λάθη και τεμπελιά, αλλά εξαιτίας της πολιτικής σας, εξαιτίας της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Αναμφισβήτητα οι επιδοτήσεις δεν μπορεί να αποτελούν το βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, αλλά σήμερα είναι το μόνο αμυντικό όπλο που έχει η αγροτιά για να μην υποστεί τη βίαιη έξωση που εσείς επιδιώκετε. Λέτε π. χ. ότι οι αγρότες ζητάνε επιδότηση για προϊόντα που υπερπαράγουν.

Εμείς ρωτάμε, με ποιο κριτήριο στην Ελλάδα καθορίζεται το όριο παραγωγής και υπερπαραγωγής;

Οταν π. χ. στην Ελλάδα πραγματοποιείται μια θάλασσα εισαγωγών, με προϊόντα που εμείς παράγουμε, τότε είναι λογικό να φαίνεται, αλλά να μην ισχύει στην πραγματικότητα, ότι έχουμε υπερπαραγωγή. Σας θυμίζω ότι εισάγουμε από γάλα και χυμούς μέχρι λάδι, μέχρι έτοιμα προϊόντα που προέρχονται από το βαμβάκι, από το ζωικό νήμα, εισάγουμε φασόλια, τυρί, φέτα, οπωροκηπευτικά και μετά βγάζετε πλεονασματικά τα ελληνικά προϊόντα.

Φταίνε οι αγρότες γι' αυτό; Θα ισχυριστείτε ότι τα ξένα προϊόντα είναι πιο φθηνά. Εμείς απαντάμε: Ούτε πιο φθηνά, ούτε πιο καλά. Οι καταναλωτές εργαζόμενοι το νιώθουν από το ελαφρύ πορτοφόλι τους, όταν βγαίνουν από τα μαγαζιά. Αναμφισβήτητα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να μειωθεί το κόστος των αγροτικών προϊόντων, το θέμα όμως είναι καθαρά πολιτικό, δεν είναι ούτε ατομικό του αγρότη, ούτε τεχνοκρατικό. Η πολιτική της Κοινότητας δεν έχει καμιά σχέση με την παραγωγή φθηνών και καλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, αλλά με τη συγκέντρωση της παραγωγής, της εμπορίας και διακίνησης γενικά των αγροτικών προϊόντων στα χέρια ισχυρών καπιταλιστικών πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η πολιτική της Κοινότητας οδηγεί σε αυξημένο κόστος και υψηλές μονοπωλιακές τιμές και σε υπερκέρδη.

Μέσω της ελεύθερης διακίνησης των εμπορευμάτων και των κεφαλαίων, με τις ποσοστώσεις και τη συνυπευθυνότητα, επιχειρείται η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών.

Η πολιτική απέναντι στην αγροτική οικονομία δεν μπορεί παρά να χαράζεται σε εθνικό επίπεδο, από το κράτος, την κυβέρνηση. Και σήμερα χαράζεται σε εθνικό επίπεδο, ανεξάρτητα αν οι αποφάσεις παίρνονται στις Βρυξέλλες, μόνο που πρόκειται για αποφάσεις αντιλαϊκές και αντιαγροτικές.

Ισχυρίζεστε ότι τα αιτήματα των αγροτών θα οδηγήσουν τάχα σε οικονομικές απώλειες της Ελλάδας από την Κοινότητα.

Ας πάρουμε την περίπτωση του επιχειρήματος που προβάλλετε, ότι αν δεν εφαρμοστούν οι κοινοτικές οδηγίες, τότε θα χάσουμε τον πακτωλό χρημάτων που μας στέλνει η Κοινότητα. Κατ' αρχήν αυτός ο πακτωλός των χρημάτων είναι τα 30 αργύρια του Ιούδα. Η ΕΕ, αφού με τη συνδρομή των εθνικών κυβερνήσεων ξεζουμίζει τον πλούτο που παράγεται από τους εργαζομένους, επιστρέφει στις χώρες με τη μορφή επιδοτήσεων και ενισχύσεων προγραμμάτων, ένα πολύ μικρότερο μέρος.

Οταν μας δίνει η Κοινότητα π. χ. 100 δρχ., μας έχει πάρει 200 δραχμές.Αρα δεν πρόκειται για πραγματικά ποσά και εισοδήματα που τάχα κερδίζουμε. Ο λαός όμως πρέπει να ξέρει ότι τα κοινοτικά ποσά δεν πάνε στις τσέπες του λαού για αποζημίωση, αν και ο λαός δε ζητά αποζημίωση, αλλά πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική. Τη μερίδα του λέοντος στις κοινοτικές επιχορηγήσεις την αρπάζουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες, ενώ ένα άλλο μέρος πάει σε δραστηριότητες παρασιτικές, κερδοσκοπίες, πάντως σε μη παραγωγικές και αναπτυξιακές. Χώρια που αυτές είναι προσωρινές, γιατί στο άμεσο μέλλον ούτε αυτές οι επιδοτήσεις προβλέπεται να διατηρηθούν.

Γιατί δηλαδή να δεχτούν οι αγρότες να πάρουν κάποιες επιδοτήσεις για να ξεπατώνουν τα χωράφια τους και να φυτεύουν ακακίες, αγριολούλουδα, πρασινάδα και να καλλιεργούν σε ατομικούς οικολογικούς κήπους;

Ισχυρίζεστε επίσης ότι από την πολιτική των επιδοτήσεων ωφελούνται οι πλούσιοι και οι μεγαλοαγρότες. Αυτό λέμε και εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν οι επιδοτήσεις, αλλά ότι εσείς διευκολύνετε να τις κερδίζει μια μειοψηφία. Αλλάξτε το σύστημα και διαθέστε τις επιδοτήσεις εκεί που πρέπει.Δικό σας πρόβλημα είναι. Μην το μεταφέρετε στις πλάτες της αγροτιάς.

Η στάση απέναντι στην πραγματικότητα της ΕΕ

Το ότι η ΕΕ αποτελεί σήμερα μια πραγματικότητα, ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Το θέμα είναι ότι αυτή η πραγματικότητα δε γεννήθηκε από τη φύση. Δημιουργήθηκε με πολιτικές αποφάσεις και διέπεται από συγκεκριμένους νόμους λειτουργίας.

Το ζήτημα είναι αν αυτή η συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα συμφέρει ή δε συμφέρει τους λαούς, αν πρέπει να συμμορφωθούμε με αυτήν ή να την αντιπαλέψουμε, για να φτάσουμε σε μια άλλη πραγματικότητα που θα είναι Ενωμένη Ευρώπη, αλλά σε εντελώς διαφορετικές βάσεις από αυτή που υπάρχει σήμερα.

Πραγματικότητα για πολλά πολλά χρόνια ήταν και η κλασική αποικιοκρατία, που γνωρίσαμε τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πραγματικότητα ήταν και η οθωμανική αυτοκρατορία. Οι συγκεκριμένες πραγματικότητες άλλαξαν.

Ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι ευρωπαϊκοί, πρέπει να νιώθει αντίπαλος και πολέμιος αυτής της πραγματικότητας. Πρέπει να νιώσει την ανάγκη να αντισταθεί, για να μην τα χάσει όλα, για να αποκτήσει νέες δυνάμεις και εφεδρείες, για να την ανατρέψει.

Δεν υπάρχουν αφελείς και τρελοί που να πιστεύουν ότι μπορεί σήμερα ένας λαός, μια χώρα να γίνει αυτάρκης και να μην έχει την ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας. Η ενότητα της Ευρώπης πρέπει και μπορεί να γίνει, μόνο που αυτή θα πραγματοποιηθεί σε αντίθεση με τη διαιρετική πολιτική της ΕΕ, από χώρες και κυβερνήσεις, που θα εκφράζουν τις λαϊκές κοινωνικές τάξεις και τα πανευρωπαϊκά, διεθνή συμφέροντά τους.

Η πραγματική ένωση της Ευρώπης δεν περνάει μέσα από τις Βρυξέλλες και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Οι θυσίες που συνεπάγεται αυτός ο αγώνας είναι πολύ λιγότερες από τις θυσίες, που ήδη κάνει ο λαός μας, στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης", στο όνομα του να μπούμε στην πρώτη ταχύτητα.

Ο αγώνας που διεξάγεται στον τόπο μας από όλα τα λαϊκά στρώματα, από τους αγρότες, είναι αγώνας πατριωτικός. Δε σηκώνει καμία συκοφαντία και αμφισβήτηση.

Υβρίζετε όσους αγωνίζονται

Την ίδια ώρα που - υποτίθεται - υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της χώρας και όλου του λαού στα κοινοτικά όργανα, υβρίζετε τους αγρότες, λες και είναι κοινοί κακοποιοί και καταχραστές. Υβρίζετε τους ανέργους, γιατί ζητάνε θέσεις εργασίας από την κυβέρνηση, λες και η ανεργία είναι επιλογή των ανέργων, γιατί είναι τεμπέληδες και χαραμοφάηδες...

Υβρίζετε όσους αγωνίζονται, επειδή δεν αντέχουν να πληρώνουν τα σπασμένα της δικής σας πολιτικής και τους αποκαλείτε συντεχνίες. Εχουν άδικο εκείνοι που σας επιστρέφουν την ύβρη και σας αποκαλούν συντεχνία των κεφαλαιοκρατών και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών;

Καθημερινά τροφοδοτείτε τα δελτία ειδήσεων με την αποτίμηση του οικονομικού κόστους των απεργιών και των κινητοποιήσεων. Γιατί δε συνυπολογίζετε το τεράστιο οικονομικό κόστος, που υφίσταται η χώρα και ο λαός από την πολιτική που ακολουθείτε τόσα χρόνια σε τούτο τον τόπο; Η ανεργία δεν έχει οικονομικό κόστος; Η λιτότητα δεν έχει οικονομικό κόστος; Οι εκποιήσεις, για ένα κομμάτι ψωμί, δημόσιων επιχειρήσεων, ολόκληρων εκτάσεων γης πάνω στο κύμα, η προκλητική φοροαπαλλαγή και φοροδιαφυγή των "ημετέρων", τα προνόμια, η φυγή κεφαλαίων και κερδών στο εξωτερικό, όλα αυτά δεν έχουν κανένα κόστος;

Αυτοί οι αγώνες είναι εγγύηση ότι θα υπάρξει μέλλον για την ελληνική οικονομία, το λαό και τον τόπο.

Το χειρότερο: Εχετε ξεκινήσει την τακτική της προβοκάτσιας και της ιδεολογικής τρομοκρατίας. Προσπαθείτε να μας επιστρέψετε στην περίοδο εκείνη που η Ελλάδα χωριζόταν σε εθνικόφρονες και συμμορίτες, την περίοδο εκείνη που ο κομμουνιστής δεν είχε δικαίωμα να μιλάει και πολύ περισσότερο να δρα. Μας γυρνάτε πίσω σε μια εποχή λαϊκού διχασμού, γιατί αυτό σας βολεύει σήμερα. Προσπαθείτε να διχάσετε την αγροτιά σε Καρδιτσιώτες και Αιγιώτες, σε Κρητικούς και Στερεοελλαδίτες, σε κατοίκους των πόλεων και της υπαίθρου.

Θέλετε ένα λαό που θα διαμαρτύρεται βουβά στα σπίτια και στα καφενεία, στις σύγχρονες παμπ και στα μπαρ, που θα αγανακτεί, αλλά δε θα οργανώνει τον αγώνα του. Θέλετε τους φτωχούς και τους άνεργους ξεμοναχιασμένους σε ατομική απελπισία, να τρέχουν πίσω από τους βουλευτές, τους πολιτευτές, τους διάφορους κρατικούς παράγοντες να ζητάνε ατομικό ρουσφέτι, να ζητάνε ελεημοσύνη και φιλανθρωπία, αλλά να μην αγωνίζονται οργανωμένα και συστηματικά. Να μην έχουν στόχους προοπτικής, αλλά να περιμένουν κάθε μέρα τι ψίχουλα θα τους πετάξετε.

Θέλετε το λαό ενωμένο στο ρουσφέτι και στη ζητιανιά και όχι στους αγώνες και στη δράση.

Καταφέρεστε κατά του ΚΚΕ, γιατί ξέρετε ότι πολιτική θέση του ΚΚΕ είναι η ενότητα του λαού στη βάση, με γνώμονα τα κοινά τους συμφέροντα.

Να ξέρετε ότι οι πρώτοι που θα εισπράξετε τους καρπούς αυτής της τακτικής θα είσαστε εσείς, γιατί ο λαός όταν αγωνίζεται στα χαρακώματα που εσείς του έχετε στήσει, δε δέχεται διαχωρισμούς, και κομματικές ταμπέλες για τρομοκρατία.

Αυτό που έχετε καθήκον είναι να ικανοποιήσετε τα αιτήματα των αγροτών και των άλλων εργαζομένων που αντιπροσωπεύουν σήμερα ένα ελάχιστο αναγκαίων μέτρων, για να πάρουν μια ανάσα.

Δεν πρόκειται τελικά να πετύχετε τους στόχους σας, γιατί οι αγώνες διδάσκουν και μαθαίνουν. Οι αγώνες που αναπτύσσονται δεν είναι περαστικοί, δεν είναι μια επιδημία γρίπης που θα περάσει. Αυτό μην το ξεχνάτε.

Για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Το σλόγκαν που κυριαρχεί απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου είναι η περίφημη ανταγωνιστικότητα. Το σλόγκαν δεν είναι ψεύτικο. Μόνο που δεν αφορά ολόκληρες κοινωνίες, ηπείρους και χώρες. Δεν αφορά τους λαούς, αλλά τα επιχειρηματικά πολυεθνικά μεγαθήρια και τις κυβερνήσεις, τα εθνικά κράτη που τα εκπροσωπούν.

Ολοι γνωρίζουμε σε αυτή την αίθουσα ότι πρόκειται για τη μεγάλη διαπάλη ανάμεσα και μέσα και στα τρία κέντρα: Την Ευρώπη, την NAFTA υπό τις ΗΠΑ και την περιοχή της Απω Ανατολής υπό την ηγεμονία της Ιαπωνίας.

Είτε νικητής βγει το γερμανικό μάρκο, είτε το αμερικανικό δολάριο, είτε το γιαπωνέζικο γιέν, το γαλλικό φράγκο και η βρετανική στερλίνα, οι λαοί όχι μόνο δε θα κερδίσουν, αλλά θα χάσουν αυγά και καλάθια.

Η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική όταν δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις να μην είναι υποθηκευμένος ο πλούτος της χώρας στο εγχώριο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο. Οταν αναγνωρίζεται έμπρακτα το δίκαιο το εργάτη και του υπάλληλου, του μικρομεσαίου αγρότη και του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ανταγωνιστική ούτε με τον τρόπο που εσείς προβάλλετε.

Αν σήμερα σε ορισμένους δείκτες είναι 25η ή 45η σε όλο τον κόσμο, σε λίγα χρόνια θα γίνει 45η σε όλους τους δείκτες. Εδώ είμαστε και θα το δούμε, αν δεν έχει βεβαίως ανατραπεί ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός. Να ξέρετε όμως ότι τότε δε θα έχουμε μια απλή αγροτική εξέγερση όπως ονομάζετε εσείς τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά μια παλλαϊκή πραγματική εξέγερση με προοπτική.

Για το λιγότερο κράτος και την ευημερία του λαού

Υπάρχει και το επιχείρημα που λέει ότι η Ελλάδα και οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από το λιγότερο κράτος, τη λεγόμενη εξυγίανση της οικονομίας και την πλήρη ενσωμάτωση στην ΟΝΕ.

Σήμερα όχι μόνο δεν έχουμε λιγότερο κράτος, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχουμε περισσότερο και ισχυρότερο κράτος, ανεξάρτητα αν κάποιες επιχειρήσεις τις περάσατε από τον κρατικό στον ιδιωτικό τομέα.

Η καταλήστευση του λαού μας γίνεται με τη βοήθεια της κρατικής εξουσίας, αλλά και της ΕΕ, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα διακρατικό όργανο εξουσίας σε βάρος όλων των λαών της Ευρώπης.

Απλώς σήμερα ο κρατικός συγκεντρωτισμός - για να χρησιμοποιήσω δικά σας λόγια - έχει μεγαλύτερο βάρος με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ και ο ελληνικός κρατικός συγκεντρωτισμός έγινε πιο επιτελικός.

Σήμερα έχουμε περισσότερη χρησιμοποίηση της κρατικής εξουσίας.Αυτό το νιώθουν στις πλάτες τους οι άνεργοι, οι εργάτες και εργάτριες, οι ξεσηκωμένοι αγρότες, οι μικρομεσαίοι. Γι αυτό και οι μορφές διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων παίρνει τόσο οξυμένες μορφές.

Σήμερα έχουμε περισσότερη κρατική εξουσία που βοηθά την κερδοσκοπία, τον παρασιτισμό, τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή, τη μαζική μεταφορά πόρων από το λαό στους επιχειρηματίες.

Αλλά και αυτή η πολιτική που υποτίθεται ασκείται για να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα, πουθενά δεν οδήγησε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ολα τα κράτη της Γης, με πρώτες τις ΗΠΑ, είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες στον κόσμο. Το ερώτημα είναι πώς γίνεται όλα τα κράτη να χρωστάνε, πλούσια και φτωχά, και σε ποιους τα χρωστάνε; Οι απαντήσεις που δίνονται είναι ότι τα χρωστάνε στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στις πολυεθνικές, στις πολυεθνικές που είναι συνδεδεμένες με αυτά τα κράτη. Αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται να εξαλειφθεί όσο τα κράτη εκφράζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Στην πραγματικότητα αυτά τα ελλείμματα αποτελούν έκφραση της εκμετάλλευσης και της ληστείας των λαών.

Η πολιτική λοιπόν που ακολουθείτε δεν πρόκειται να οδηγήσει να εκλείψουν τα ελλείμματα, αντίθετα θα αναπαράγεται συνεχώς το πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ