ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ενότητα της αγροτιάς, το θεμέλιο της δικαίωσής της

Κάλεσμα στους πνευματικούς ανθρώπους να εκφράσουν ενεργητικά τη συμπαράστασή τους

Με περιοδεία, το μεσημέρι, στα μπλόκα των περιοχών Μουργκανίου, Πηνειού και Νέου Μοναστηρίου και στη συνέχεια, το απόγευμα, με συγκέντρωση του Κόμματος στην Καρδίτσα, συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η περιοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Θεσσαλία με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Νωρίτερα, στις 11,30 το πρωί, η Αλ. Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε:

"Η περιοδεία που πραγματοποιεί το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Θεσσαλία - προηγούμενα υπήρχε και περιοδεία στη Μακεδονία - έδειξε ότι μέσα στην αγροτιά υπάρχει μια τσιμενταρισμένη ενότητα γύρω από τα προβλήματά τους και αυτή η ενότητα συγκροτείται από ανθρώπους που ανήκουν σε όλα τα κόμματα, ενταγμένους, μέλη, τοπικά στελέχη, αλλά και απλό ανένταχτο κόσμο. Αυτό κατά τη δική μας γνώμη είναι μια μεγάλη υποθήκη ότι ο αγώνας έχει προοπτική και ότι θα δικαιωθεί. Για μας ήδη ο αγώνας αυτός είναι δικαιωμένος". Αναφερόμενη ειδικότερα στην κυβερνητική προπαγάνδα και την αισχρή, όπως εξελίσσεται, προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει το μέτωπο των αγροτών ασκώντας παντοειδείς πιέσεις, ειδικά στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, απ' ό,τι γνώμη σχημάτισα, είναι πάρα πολύ έμπειρος, έχει μια μακρά πολιτική πείρα και θητεία σε λαϊκούς αγώνες και για τα λαϊκά δικαιώματα και για τη δημοκρατία. Οταν λοιπόν ακούει από τα στελέχη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, περί "ουράς" και "συνοδοιπορίας", κυριολεκτικά γελάει. Αλλά και ανησυχεί ταυτόχρονα για το πού πάει αυτή η κατάσταση.

Δεν είναι κόσμος - ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ όπως και της ΝΔ και των άλλων κομμάτων - που βγήκε από το "σωλήνα". Εχει δουλέψει στην ύπαιθρο, έχει προσφέρει και οι τρομοκρατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα στην αλλαγή της συνείδησής του".

Συνειδητός διαστρεβλωτής

Ειδική αναφορά έκανε η Αλ. Παπαρήγα στις προχτεσινές τοποθετήσεις του μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσουκάτου. "Θέλω, είπε, να κάνω ένα σχόλιο για τις χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) τοποθετήσεις του κυρίου Τσουκάτου. Συστηματικά, εν ψυχρώ και εν γνώσει του, διαστρεβλώνει τις θέσεις των Συντονιστικών Επιτροπών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι θέσεις των Συντονιστικών Επιτροπών δεν είναι θέσεις που ταυτίζονται με τις θέσεις κανενός κόμματος. Είναι θέσεις οι οποίες είναι ζυμωμένες μέσα από την εμπειρία της δουλιάς και του αγώνα. Επόμενα, η προσπάθεια που κάνει ο κύριος Τσουκάτος να ταυτίσει τις θέσεις των Συντονιστικών με τις θέσεις ενός κόμματος, είναι μια πραγματική, κατά τη γνώμη μας, προβοκάτσια. Αυτή η προβοκάτσια, ειδικά αυτή, δεν πρόκειται να περάσει στη βάση της αγροτιάς. Νομίζω ότι συσσωρεύεται μια τεράστια οργή, αλλά και μια συνείδηση για τους δρόμους του αγώνα".

Κάλεσμα στον πνευματικό κόσμο

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Αλ. Παπαρήγα απηύθυνε ειδικό κάλεσμα στον πνευματικό κόσμο της χώρας. "Θέλω, είπε, με την ευκαιρία αυτή να προτείνω, να καλέσω τον πνευματικό κόσμο της χώρας, ο οποίος είμαι βέβαιη ότι συμπαρίσταται στην αγροτιά, να εκφράσει ενεργητικά αυτή τη συμπαράστασή του. Ο κόσμος της υπαίθρου έχει δίψα για γνώση και για δημιουργία και με πάρα πολύ μεγάλη συμπάθεια βλέπει τους πνευματικούς ανθρώπους όταν αυτοί ενεργητικά του συμπαρίστανται σε τούτες τις δύσκολες ώρες".

Αναφερόμενη και πάλι στη στάση "τσαμπουκά" που προσπαθεί να δείξει η κυβέρνηση, τόνισε: "Οσον αφορά την κυβέρνηση, έχω να πω το εξής: Αν αυτόν τον παλικαρισμό τον έδειχνε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, τότε είναι βέβαιο ότι σε καλύτερη μοίρα θα βρισκόταν η διασφάλιση των συνόρων της χώρας. Εκεί να κάνει το παλικάρι η κυβέρνηση και όχι στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στην ύπαιθρο και απέναντι στον ελληνικό λαό". Μιλώντας η Αλέκα Παππαρήγα για τη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο, τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτό που διαπραγματεύεται στη Σύνοδο είναι το πώς θα αποφασίζονται οι ποινές όταν παραβιάζονται οι όροι της "σύγκλισης". "Διαπραγματεύεται το ύψος της τιμωρίας και όχι το δίκαιο του λαού", υπογράμμισε.

Στο κενό η μαύρη προπαγάνδα

Σε μία τελευταία τοποθέτησή της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην απειλή που διατυπώνεται από διάφορους κύκλους, ότι εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων θα κλείσουν επιχειρήσεις. "Ολη αυτή η προπαγάνδα που γίνεται για το κλείσιμο εργοστασιακών μονάδων, είναι μια μαύρη και ψεύτικη προπαγάνδα, δεδομένου ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, αλλά και οι κάτοικοι όλης της Ελλάδας, ξέρουν πάρα πολύ καλά πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν, γιατί έκλεισαν" είπε. "Αυτές οι επιχειρήσεις, συνέχισε, δεν έχουν καμία σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Απλούστατα, ορισμένοι επιχειρηματίες φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να ζητήσουν αποζημιώσεις για να δικαιολογήσουν τα ναυάγια που οδήγησαν τις επιχειρήσεις τους και για να βγάλουν λάδι και την κυβερνητική πολιτική".

Η κυβέρνηση προκαλεί τα αδιέξοδα

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Αλέκα Παππαρήγα σημείωσε πως αδιέξοδα, ουσιαστικά, δεν υπάρχουν. "Αδιέξοδα προκαλεί στους αγρότες η κυβέρνηση με τη στάση της. Η αγροτιά έχει συγκεκριμένα, δίκαια αιτήματα, που επειδή η κυβέρνηση δε θέλει να τα ικανοποιήσει, δημιουργεί αδιέξοδα", συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να λέει στο λαό πως "εγώ δεν αλλάζω πολιτική και κόφτε το λαιμό σας". Σημείωσε πως δε βρισκόμαστε σε δικτατορία, πως η κυβέρνηση είναι αιρετή και πως η αδιαλλαξία της δεν είναι ευθύνη του λαού. "Πρέπει να σταματήσει αυτός ο επικίνδυνος κατήφορος, η λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"", δήλωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι ενδεχόμενη παραίτηση του υπουργού Γεωργίας δε δίνει λύση στα προβλήματα της αγροτιάς, καθώς το πρόβλημα είναι η συνολική πολιτική, που ακολουθείται. "Το πώς θα επιμεριστούν οι ευθύνες, είναι ζήτημα, αποκλειστικά, της κυβέρνησης", κατέληξε.

"Θα μείνουμε μέχρι τέλους"

Στην ενωμένη γροθιά των αγωνιζόμενων αγροτών χτύπησαν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί, που επιχείρησαν να σπάσουν την ενότητά τους και να στρέψουν τους αγρότες της Μακεδονίας ενάντια στους συναδέλφους τους Θεσσαλούς. Οι αγρότες από τον Εβρο,την Καβάλα,τη Δράμα,τις Σέρρες,το Κιλκίς,την Ημαθία,την Πέλλα,την Πιερία,τα Γρεβενά και τη Θεσσαλονίκη,που για 16η μέρα βρίσκονται στους δρόμους, δηλώνουν αποφασισμένοι μέσα στο Σαββατοκύριακο να ενισχύσουν τα οδοφράγματα. Από χτες το μεσημέρι μάλιστα στις περισσότερες περιοχές μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης των μπλόκων, ενώ σε άλλες έγινε αναδιάταξη των δυνάμεων. Π.χ. οι αγρότες της Δράμας άνοιξαν όλα τα μπλόκα στο οδικό δίκτυο και μετέφεραν τα τρακτέρ στο κεντρικό μπλόκο που είχαν στήσει έξω από τη νομαρχία.

Και όλα αυτά αποτελούν την πιο δυνατή απάντηση στις ψευτιές όσων ξεδιάντροπα δηλώνουν ότι όλη η Μακεδονία και η Θράκη, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, έχει "ελευθερωθεί" από τους "καταληψίες".

Χτες δύο αγρότες από το Ζαγκλιβέρι κλήθηκαν σε απολογία για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '95. Κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ περιοδεύει σήμερα στα χωριά της περιοχής Ζαγκλιβερίου.

Στη Φθιώτιδα

Αποκλεισμένη παρέμενε χτες και η σιδηροδρομική γραμμή στο Δομοκό. Τα δύο μπλόκα στη θέση Δρούγος και το Ν. Μοναστήρι, όχι μόνον παραμένουν, αλλά έχουν ενισχυθεί, Ετσι, μένει αποκλεισμένος και ο δρόμος Λαμίας - Καρδίτσας.

Στη Βοιωτία

Εντείνουν την κινητοποίησή τους οι αγρότες της Βοιωτίας. Η ΣΕΑ Βοιωτίας με ομόφωνη απόφασή της απάντησε αρνητικά στην προσπάθεια του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ, Λ. Αποστολίδη,να μεταβούν για συνομιλίες στο υπουργείο Γεωργίας.

Το μπλόκο του Κάστρου "κρατά γερά". Στον Αϊ - Γιώργη το μπλόκο ενισχύεται καθημερινά, ενώ η συμπαράσταση των φορέων της Λιβαδειάς διευρύνεται μέρα τη μέρα.

Στην Εύβοια

Ακούραστοι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα παρέμεναν στο μπλόκο που έχουν στήσει στο δρόμο Αιδηψού - Χαλκίδας, στο Προκόπι. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Ηλ. Κουτσουφλάκης απ' το Προκόπι, "θα κρατήσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση", ενώ ο πρόεδρος της ΣΕΑ, Στ. Λιογκάκης,τόνισε: "Οσο και να προσπαθούν να μας διασπάσουν, δε θα τα καταφέρουν".

Στην Πελοπόννησο

Στην Αιγιάλεια, όπου έχει στηθεί το μεγάλο μπλόκο, τις τελευταίες μέρες τα τρακτέρ αυξάνονται, ενώ η συρροή του κόσμου, που συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, αυξάνει. Κι αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης που έχει εξαπολύσει ο κυβερνητικός μηχανισμός και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το μπλόκο επισκέπτονται, εκτός των άλλων, και εργαζόμενοι του Πειραιά με πρωτοβουλία των σωματείων της πόλης, τα οποία οργανώνουν τη μετάβαση με πούλμαν των εργαζομένων για να εκφράσουν από κοντά την αλληλεγγύη τους.

Ακλόνητα παραμένουν και τα μπλόκα στη Γαστούνη Ηλείας.Αποκλεισμένη, επίσης, από τα μπλόκα των αγροτών της περιοχής παραμένει και η σήραγγα του Αρτεμισίου.Το τελευταίο διήμερο μάλιστα το μπλόκο ενισχύθηκε, ενώ πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων πηγαίνουν στο μπλόκο για να εκφράσουν άμεσα την αλληλεγγύη τους. Αμέτρητα είναι, τέλος, τα ψηφίσματα συμπαράστασης που φθάνουν καθημερινά.

Στη Δυτ. Ελλάδα

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας,της Αρτας,της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων,αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Στα μπλόκα του Ευήνου και της Σφήνας στην Αιτωλοακαρνανία, οι εκατοντάδες αγρότες που βρίσκονται εκεί, δέχονται απειλές από κάποιους εγκάθετους της κυβέρνησης, αλλά και από κοινοτάρχες, οι οποίοι απειλούν ότι θα τους κάψουν τα τρακτέρ και θα υποβάλουν μηνύσεις.

Απτόητοι συνεχίζουν και οι αγρότες της Αρτας και της Πρέβεζας. Στα μπλόκα που έστησαν στη Γέφυρα Καλογήρου και στο Πορθμείο του Ακτιου, η αγωνιστικότητα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ετσι παραμένει κλειστή η Εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων αλλά και προς την Πρέβεζα στον κόμβο της γέφυρας Καλογήρου.

Σταθερό παραμένει και το μπλόκο στις Καρυές Ιωαννίνων.

Απαντήσεις σε ... αφελείς απορίες

Τι θα γινόμασταν, αν δεν παίρναμε τις επιδοτήσεις της ΕΕ, που καλύπτουν το 45% του αγροτικού εισοδήματος, ρωτούν και ξαναρωτούν τελευταία τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενα στο ΚΚΕ και νομίζοντας πως μπορούν να πείσουν, έτσι, την κοινή γνώμη για την καλή ΕΕ. Για να τους... προφυλάξουμε, λοιπόν, από τέτοιες αφελείς ερωτήσεις, τόσο τον αρμόδιο υπουργό Στ. Τζουμάκα όσο και τους ομοϊδεάτες του Κ. Σκανδαλίδη, Θ. Τσουκάτο, Κ. Λαλιώτη, κ. ά. και να τους απαλλάξουμε από τέτοιες απορίες που τους κατατρώνε, παραθέτουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Εχουμε και λέμε: Στη 15ετία 1981-'94 η χώρα μας εισέπραξε συνολικά από τα ταμεία της ΕΕ το ποσό των 7,1 τρισ. δραχμών και δώσαμε 1,33 τρισ. δραχμές εισφορές. Στο ίδιο διάστημα, όμως, πληρώσαμε άλλα 11,7 τρισ. δραχμές για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων. Ενα έλλειμμα, που δεν υπήρχε μέχρι το 1981, αφού μέχρι τότε ήμασταν πλεονασματικοί (εισπράτταμε δηλαδή και διαφορά...).

Το έλλειμμα αυτό δημιουργήθηκε και συνέχεια από τότε αυξάνει και διογκώνεται, γιατί υποχρεωνόμαστε να εισάγουμε, π. χ. κτηνοτροφικά προϊόντα των χωρών της ΕΕ, σε διπλάσιες τιμές απ' ό,τι οι διεθνείς (τι να κάνουμε, πρέπει να στηρίξουμε την κτηνοτροφία π. χ. της Αγγλίας, την ώρα που καταστρέφεται η δική μας...). Γιατί, ακόμη, οι ντιρεκτίβες των Βρυξελλών και οι αντίστοιχες "γαλαζοπράσινες" αντιαγροτικές πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οδήγησαν και οδηγούν σε συρρίκνωση την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας και τους αγρότες στην απόγνωση. Κι έτσι, αντί η Ελλάδα να "κολυμπήσει" στη μεγάλη αγορά των 350 εκατομμυρίων (το θυμάστε το σύνθημα...;), ξεζουμίζουν οι δυτικοευρωπαϊκές πολυεθνικές τη δική μας χώρα.

Αυτά, για να λυθεί η απορία και να μην παραπλανούν τον ελληνικό λαό, γιατί οι αγρότες ξέρουν ποιοι και πώς τους έφεραν στα σημερινά, τραγικά αδιέξοδα.

Συνήθως, βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις, εγείρουν άλλο ένα παραπλανητικό επιχείρημα. Πώς θα παίρνουν οι αγρότες τις τιμές που εισπράττουν σήμερα, για τα προϊόντα τους, αν χάσουμε ενδεχομένως τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αναρωτιούνται με περισσή ...αφέλεια. Προφανώς, είναι τόσο αθεράπευτα και τραγικά εγκλωβισμένοι στις αντιλήψεις της "Ψωροκώσταινας", που ...ξεχνούν ακόμη και τι γινόταν πριν από 15 μόνο χρόνια. Μέχρι το 1980 - δηλαδή, πριν την ένταξη στην τότε ΕΟΚ - πώς εξασφαλίζονταν οι τότε τιμές στα αγροτικά προϊόντα;

Δε θέλουμε στο παραμικρό να υπερασπίσουμε το τότε καθεστώς και τις πολιτικές που εφαρμόζονταν. Κάθε άλλο παρά αποτελούν τα δικά μας πρότυπα και στόχους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι τιμές, που... απόλαυσαν οι αγρότες το 1994 (συνυπολογίζοντας όλες τις εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις) ήταν από 1 έως 66% μικρότερες από την τιμή που είχαν πληρωθεί το 1980. Και το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα επίσημα, τα δικά τους, στοιχεία, που πρόσφατα δημοσίευσε ο "Ρ". Αν, τώρα, προσθέσουμε στη μείωση αυτή, όλες τις άλλες, μικρές και μεγάλες - και κατά βάση αρνητικές - αλλαγές στις συνθήκες καλλιέργειας και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, που έχουν συντελεστεί στο διάστημα αυτό, τότε ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι περιβόητες κοινοτικές επιδοτήσεις μόνο ως σύγχρονος Δούρειος Ιππος, για την άλωση και καταστροφή της μεγάλης μάζας της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς, μπορεί να θεωρηθεί.

Ας μην προκαλούν, λοιπόν, τους αγρότες με τα καλά της ΕΕ, παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο. Είμαστε, πάντως, στη διάθεσή τους να τους στείλουμε τους αναλυτικούς πίνακες, αν δεν τους βρίσκουν...

Γ. Ζ.

18Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ
Με ορμή και αποφασιστικότητα

Κλείνοντας σήμερα 18 μερόνυχτα στα μπλόκα, οι αγρότες συνεχίζουν απτόητοι τον ηρωικό αγώνα τους, που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Ελλάδα και τα μηνύματά του πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας.

Στη φοβερή επίθεση της κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και βρώμικες μεθόδους για να σπάσει την κινητοποίηση, η αγωνιζόμενη αγροτιά απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και αντεπιτίθεται, κλιμακώνοντας τη μάχη της.

Στο "μαύρο μέτωπο" κυβέρνησης - βιομηχάνων - εφοπλιστών, που επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση την αγροτιά με τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα, απαντά το μέτωπο λαϊκής αλληλεγγύης που ορθώνεται στα μπλόκα.

Στη βρώμικη επιχείρηση του κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ να διασπάσει την ενότητα του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, χρησιμοποιώντας υποσχέσεις, ρουσφέτια, εκβιασμούς, απειλές και διώξεις και καταφεύγοντας στον φτηνό αντικομμουνισμό, οι αγρότες απαντούν με σφυρηλάτηση της ενότητάς τους, την οποία διατηρούν "ως κόρη οφθαλμού".

Στη Θεσσαλία, στην καρδιά του αγροτικού ξεσηκωμού, τα μπλόκα, όχι μόνο "καλά κρατούν", αλλά ενισχύονται, συνεχώς στήνονται και νέα. Διαψεύδοντας έτσι έμπρακτα τις κυβερνητικές Κασσάνδρες και τους ψιθυριστές των ΜΜΕ, που ισχυρίζονται ότι άρχισε η αποκλιμάκωση της κινητοποίησης. Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καθοδηγεί, συντονίζει και κλιμακώνει την πάλη και ταυτόχρονα επιμένει να καλεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε ουσιαστικό διάλογο για να ικανοποιηθούν τα έξι συγκεκριμένα αιτήματα που έχει θέσει.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης εργαζομένων, γυναικών, νέων, συνταξιούχων, που κορυφώνονται πάλι το Σαββατοκύριακο με επισκέψεις στα μπλόκα.

Στο μεταξύ, οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, με πρώτο βιολί το νεόκοπο μεγαλοστέλεχος Τσουκάτο, συνεχίζουν τη βρώμικη προπαγάνδα τους. Μιλώντας από τα διάφορα "παράθυρα" επιτίθενται με λύσσα κατά των αγροτών, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν σαν το διάολο με το λιβάνι να αναφερθούν συγκεκριμένα στα περίφημα "10 σημεία Τζουμάκα", όσο και να τους προκαλούν οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Χαρακτηριστικό για την εξέλιξη της κατάστασης είναι το τι γράφουν οι χτεσινές εφημερίδες. Συνεχίζουν μεν το βρώμικο παιχνίδι σε βάρος των αγροτών, αλλά αναγκάζονται να παραδεχτούν την πραγματικότητα. "Ανησυχία για "μαύρα Χριστούγεννα", παρατείνεται το αδιέξοδο με τα τρακτέρ", γράφουν τα ΝΕΑ στην πρώτη σελίδα, ενώ στις μέσα σελίδες συμπληρώνουν: "Φορτίζεται το κλίμα παρά την αποκλιμάκωση σε ορισμένα σημεία". Από την πλευρά της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στην πρώτη της σελίδα κάνει λόγο για "Το πιο κρίσιμο 48ωρο στα μπλόκα" και μέσα για "Ακαρπες οι συναντήσεις Τζουμάκα με εκπροσώπους Συντονιστικών Επιτροπών στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους στο θεσσαλικό κάμπο".

Γάλλοι αγρότες: Είμαστε μαζί σας

Τηλεγράφημα συμπαράστασης έστειλε η Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Οικογενειακών Καλλιεργητών Γαλλίας

Την ενότητα και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων αγροτών εξαίρει με χαιρετιστήριο τηλεγράφημά της η Εθνική Ομοσπονδία των Συνδικάτων Οικογενειακών Καλλιεργητών (MODEF) της Γαλλίας, η οποία χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών υποδειγματικές. Στο μήνυμά της η MODEF υπογραμμίζει ότι τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών συμπίπτουν με εκείνα των Γάλλων και, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στην πάλη των Ελλήνων αγροτών, τονίζει ότι δεν μπορεί παρά να καταγγείλει την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική "που στραγγαλίζει τους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής στη Γαλλία μεταφράζεται σε μια αύξηση της ανεργίας καθώς 30.000 με 40.000 καλλιεργητές "εξαφανίζονται" κάθε χρόνο. "Η πίεση στην πτώση των αγροτικών τιμών είναι τέτοια που πραγματικά θέτει σε αμφισβήτηση το μέλλον τόσο της γαλλικής γεωργίας όσο και της ευρωπαϊκής" σημειώνει η MODEF και συνεχίζει λέγοντας ότι σημαντικό ρόλο στην υποβάθμιση της θέσης και του ρόλου των μικρών και μεσαίων καλλιεργητών έχουν διαδραματίσει και τα περίφημα ευρωπαϊκή κονδύλια.

Στο μήνυμά τους, οι Γάλλοι αγρότες καταγγέλλουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ για την κατάσταση που επικρατεί στη γεωργία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τονίζουν ότι και οι ίδιοι προσπαθούν μέσα από κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική αυτή και να πιέσουν στην κατεύθυνση μιας άλλης αγροτικής πολιτικής που θα διασφαλίζει την αγροτική εργασία και θα την ανταμείβει.

Κλείνοντας το χαιρετιστήριο μήνυμά τους, οι Γάλλοι αγρότες εύχονται επιτυχία στον αγώνα των Ελλήνων αγροτών, επαναδιατυπώνουν την υποστήριξή τους και καλούν τους Ελληνες αγρότες σε μια συνάντηση που θα καταλήξει σε μια συντονισμένη πάλη για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Συγκεντρώσεις σε Λάρισα - Βόλο

Με δύο συγκεντρώσεις, που οργανώνουν οι ΚΟ Λάρισας και Βόλου αντίστοιχα και όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα:

  • Το πρωί, στις 10.30,θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα του δημαρχείου στο Βόλο.
  • Το απόγευμα, στις 6.00,θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λάρισα,στον κινηματογράφο "ΓΑΛΑΞΙΑΣ".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ