ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμικό μήνυμα - προειδοποίηση από τους αγρότες

Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Δομοκό, ενάντια στην καταστροφική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Προειδοποίησαν πως θα επανέλθουν σύντομα, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους...

Σ' όλη τη Θεσσαλία, ακούστηκε πάλι χτες το βουητό των "τρακτέρ της οργής", τα τραγούδια του αγώνα και η οργισμένη φωνή των αγροτών, που διεκδικούν το "δικαίωμα στο αύριο".

Στη Λάρισα,στις 11 το πρωί, στο κέντρο της πόλης, έμπαιναν, με αναμμένα τα φώτα πορείας και "κορνάροντας", τα τρακτέρ των αγροτών που έφθαναν από όλα τα χωριά του νομού. Σε λίγο, στην τεράστια πλατεία συγκεντρώθηκαν οι ξωμάχοι, όπου και διαδήλωσαν την οργή και αγανάκτησή τους, εναντίον των κυβερνώντων και των αφεντικών τους στις Βρυξέλλες, που επιχειρούν να ξεκληρίσουν τον αγρότη από τη γη του. Στα μεγάφωνα, "τ' αγροτικά" του Μπακαλάκου προκαλούν ρίγη συγκίνησης. Ενώ τα μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, από εκπροσώπους δεκάδων μαζικών φορέων του νομού, δημιουργούν κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας ότι η μάχη του αγροτικού κόσμου - που αφορά και στα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, όλου του λαού - θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Απευθυνόμενος στο πλήθος των συγκεντρωμένων αγροκτηνοτρόφων ο Β. Κατής,κτηνοτρόφος και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, θα πει: "Είμαστε πάλι εδώ, όπου το χρέος μας καλεί. Δε θα κάνουμε πίσω. Παλεύουμε για το ψωμί των οικογενειών μας, αγωνιζόμαστε να μείνουμε στη γη των πατεράδων μας για να μην ερημώσει η ύπαιθρος". Ακολουθεί χαιρετισμός του Αχ. Μπουχλαριώτη,προέδρου της Ενωσης Συνεταιρισμών και στη συνέχεια ανεβαίνει στο βήμα - μέσα σε ζωηρά χειροκροτήματα - ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

"Το συλλαλητήριο αυτό - τονίζει - είναι μόνο μια επιτυχημένη αρχή. Πολύ γρήγορα - αν δεν ικανοποιηθούν, επιτέλους, τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου - θα ξαναβγούμε στους δρόμους, αποκλείοντας και τις εθνικές οδούς".Ο Γ. Παττάκης υπογράμμισε ότι ο αγώνας των αγροτών είναι μάχη για την επιβίωση. Αγωνίζονται για ν' αποτρέψουν την ολοκληρωτική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωριά τους. Αλλες διέξοδοι δεν υπάρχουν, αφού τα εργοστάσια και τα μαγαζιά κλείνουν, μεγαλώνοντας συνεχώς τις "ουρές" της ανεργίας.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στις καταστροφικές επιπτώσεις, που έχει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, σε όλες τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε στις εντολές των Βρυξελλών, για να προστατέψει τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Επισήμανε, επίσης, τις ευθύνες εκείνων των κομμάτων που αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ,όπως αυτή εκφράζεται με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ν' ασχοληθούν, επιτέλους, με το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας, που ταλαιπωρεί πάνω από το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας.

Τέλος, ο Γ. Παττάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν σε πανελλαδικό επίπεδο, αν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, δε λάβει συγκεκριμένα μέτρα, που θα στρέφονται κατά των καταστροφικών μέτρων της ΕΕ, θα στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα και θ' ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Με το τέλος της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία, ακολούθησε πορεία των αγροτών στη Νομαρχία Λάρισας, όπου παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και στη συνέχεια αποχώρησαν, προειδοποιώντας για τη δυναμικότερη επάνοδό τους...

Στα Τρίκαλα

Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού, ενώ πολλές δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, απέκλεισαν για ώρες το κέντρο της πόλης. Στο χτεσινό συλλαλητήριο, ιδιαίτερα δυναμική παρουσία είχαν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι άδειασαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, τόσο στην πλατεία, όσο και έξω από τη Νομαρχία, την ώρα που επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Στη συγκέντρωση, το λόγο πήραν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Γ. Μιχαήλ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δ. Κώττης,ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων "Η ΑΝΟΙΞΗ", Σπ. Τσιοτινός.Τη συμπαράστασή τους στο αγώνα των αγροτών - κτηνοτρόφων, εξέφρασαν πλήθος μαζικών φορέων και οργανώσεων του Νομού Τρικάλων. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού στο χτεσινό τους συλλαλητήριο δήλωσαν αποφασισμένοι να επανέλθουν δριμύτεροι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Στην Καρδίτσα

Από το Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Καρδίτσας, ξεκίνησε η χτεσινή κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού. Εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Κινηματοθεάτρου, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Καρδίτσας, Β. Μπούτας.Αμέσως μετά τις ομιλίες, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς τη Νομαρχία και ακολούθως στην Περιφέρεια, όπου, αντίστοιχα, επέδωσαν το ψήφισμά τους. Εξω από τη Νομαρχία, οι κτηνοτρόφοι, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους, άδειασαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Και εδώ οι αγρότες με τους κτηνοτρόφους τόνισαν πως το χτεσινό συλλαλητήριο είναι η αρχή νέων δυναμικών αγώνων και θα προχωρήσει ο συντονισμός σε πανθεσσαλικό επίπεδο για την πραγματοποίηση πιο μεγάλων κινητοποιήσεων.

Στο Δομοκό

Ιδιαίτερα δυναμική αγωνιστική παρουσία είχαν χτες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Δομοκού στη Φθιώτιδα. Πραγματοποίησαν μια μεγάλη συγκέντρωση, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην ομώνυμη πόλη. Περισσότερα από 200 τρακτέρ, συνολικά, κατέβηκαν από τα γύρω χωριά στο Δομοκό, ενώ, στη συγκέντρωση, που έγινε έξω από τα γραφεία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Οι τελευταίοι έχυσαν συμβολικά μεγάλες ποσότητες γάλακτος στο οδόστρωμα. Οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν το ψήφισμά τους στο δήμαρχο Δομοκού. Ανάμεσα στα προβλήματα που αναφέρθηκαν σημείωναν ότι η τιμή στο βαμβάκι έπεσε στις 240 δρχ. το κιλό, ενώ επισήμαναν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να πουλήσουν τις ποσότητες βαμβακιού που μένουν απούλητες. Επίσης έθεσαν το πρόβλημα που δημιουργείται σχετικά με τη βιομηχανική ντομάτα, καθώς η ντοματοβιομηχανία ΑΝΤΕΛΚΑΝ έχει απλήρωτους τους παραγωγούς από τον Αύγουστο που παρέδωσαν το προϊόν. Οι κτηνοτρόφοι των ορεινών χωριών του οροπεδίου Δομοκού επισήμαναν από την πλευρά τους πως δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα και οι πιο "τυχεροί" δίνουν το πρόβειο γάλα μόλις 150 δρχ. το κιλό, από 260 δρχ. που είχε πέρυσι...

Οι αγρότες της περιοχής, που συγκεντρώθηκαν με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, δίνουν μεγάλη σημασία στην ανάγκη της ενιαίας έκφρασης του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και αυτό το υπογράμμισαν στη συγκέντρωσή τους. Μάλιστα, 17 αγροτικοί σύλλογοι ανακοίνωσαν πως απαιτούν να υπάρξει ενιαία οργανωτική έκφραση με την ενοποίηση των ΟΑΣ σε μία Ομοσπονδία.

Εκλεισαν δρόμους στον Πύργο

Μεγάλη κινητοποίηση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Ηλείας, στον Πύργο, όπου κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία. Εκεί, μετά την κεντρική ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Γ. Γκρουμούτη,οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα που είχαν φέρει μαζί τους. Οι αγρότες της Ηλείας σ' όλη τη διάρκεια φώναζαν μαχητικά συνθήματα κατά της καταστροφικής πολιτικής της νέας ΚΑΠ και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, κατά της ΕΕ και της κυβέρνησης που εφαρμόζει την πολιτική της.

Διαδηλώνοντας την απόφαση τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους πιο δυναμικά μέχρι να παρθούν τα αναγκαία μέτρα, οι πολλές εκατοντάδες αγρότες του Νομού Ηλείας απέκλεισαν αρχικά και για δύο περίπου ώρες τα κτίρια της Νομαρχίας και της Περιφέρειας. Κατάγγειλαν και το νομάρχη και τον περιφερειάρχη και ζήτησαν την παραίτησή τους, γιατί αρνήθηκαν και δεν ενδιαφέρθηκαν για τη λύση των προβλημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων. Κατόπιν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν έξω από την πόλη του Πύργου, όπου και απέκλεισαν την κυκλοφορία στον οδικό κόμβο που συνδέει την πόλη. Αργότερα, μετακινήθηκαν και απέκλεισαν τον εθνικό δρόμο (111) Πάτρας - Καλαμάτας - Τρίπολης σε τρία σημεία, όπου και παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ, έχοντας αποφασίσει να μείνουν εκεί μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, οι αγρότες με απόφαση της ΟΑΣ του νομού και του Συντονιστικού Οργάνου Ηπείρου - Αιτωλοακαρνανίας συγκεντρώθηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ στο χωριό Κυψέλη, στο μνημείο του αγωνιστή αγρότη Μήτσου Βλάχου, όπου και απέκλεισαν για ώρες το δρόμο Ιωαννίνων - Αντιρρίου. Οι βασικοί ομιλητές - ο πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Καράμπας και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Ξυλογιάννης - κατάγγειλαν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας και οι καπνοπαραγωγοί, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της Κοινότητας.

Τι διεκδικούν

Στα ψηφίσματα που ενέκριναν οι αγρότες προβάλλονται τα γενικότερα αιτήματα της αγροτιάς και καλείται η κυβέρνηση ν' απορρίψει το νέο πακέτο τιμών και συναφών μέτρων που εξήγγειλε η ΕΕ για τ' αγροτικά προϊόντα της καλλιεργητικής περιόδου '96 - '97, να εξαγγείλει τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν' αφήνουν ένα λογικό κέρδος, ν' αλλάξει το καθεστώς για τα δημητριακά, τα καπνά, την αιγοπροβατοτροφία και άλλων επιδοτούμενων καλλιεργειών, στην κατεύθυνση κατάργησης των φραγμών κι απαγορεύσεων. Ειδικότερα οι αγρότες ζητούν:

  • Για το βαμβάκι,να καταργηθεί ο κανονισμός της ΕΕ, να δοθούν στρεμματικές ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους, το ποσοστό επιστροφής από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας να δοθεί κατευθείαν στους παραγωγούς, μέχρι το τέλος Απρίλη, να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη άλλων δυναμικών καλλιεργειών για να μην φτάσει το βαμβάκι να γίνει μονοκαλλιέργεια.
  • Για την κτηνοτροφία,να αυξηθεί η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος στα περσινά επίπεδα, να χτυπηθεί η νοθεία και η λαθρεμπορία τυροκομικών, γαλακτοκομικών και ζωοκομικών προϊόντων, καθώς και οι αθρόες εισαγωγές, να καταργηθούν οι περιορισμοί που θέτει η ΕΕ στον αριθμό των αιγοπροβάτων και στην ποσότητα του αγελαδινού γάλακτος, να κατασκευαστούν έργα υποδομής στην κτηνοτροφία.
  • Για τα οπωροκηπευτικά, αμπελοοινικά, ζάχαρη, λάδι,να μην υπογράψει η κυβέρνηση τις καταστροφικές προτάσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για αναθεώρηση του καθεστώτος τους, να δοθούν ικανοποιητικές τιμές για να πουληθούν τα μήλα που σαπίζουν απούλητα, να καταργηθούν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες.
  • Για τα καπνά,να στηριχθούν οι συνεταιρισμοί για να παρέμβουν στην αγορά με υψηλότερες τιμές και με δυνατότητες μεταποίησης και δημιουργίας βιώσιμου ενιαίου φορέα εισαγωγών - εξαγωγών.
  • Για τη μείωση του κόστους παραγωγής,να επιστρέφεται ο ΦΠΑ ή να μειωθεί στο 8%, πετρέλαιο σε τιμές τράνζιτ, εθνικές επιδοτήσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, μηχανολογικό εξοπλισμό κ. ά., έργα υποδομής, όπως η εκτροπή του Αχελώου κι άλλα.
  • Για τα χρέη των γεωργοκτηνοτρόφων,να καταργηθούν οι τόκοι υπερημερίας, τα δάνεια να εξοφληθούν σε 15 χρόνια χωρίς τόκους υπερημερίας και των παραγωγών που επλήγησαν από θεομηνίες, άτοκα, μέσα σε μια 10ετία.

Επίσης, οι αγρότες προβάλλουν την ικανοποίηση ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά περιοχή.

Τέλος, οι αγρότες ζητούν να σταματήσουν οι τρομοκρατικές δικαστικές διώξεις εναντίον αγροτών που πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις και να σταματήσει η κυβέρνηση να στέλνει "ραβασάκια" για ανεξέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις περασμένων ετών.

Ξεσηκώθηκαν οι κτηνοτρόφοι στη Μακεδονία

Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά, χτες, ενώ αύριο προετοιμάζεται συλλαλητήριο στο Κιλκίς

Σε γενικό ξεσηκωμό βρίσκονται από χτες και οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας, με κύριο στόχο τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την αδιαφορία της κυβέρνησης και την ασυδοσία βιομηχάνων και εμπόρων.

Στη Θεσσαλονίκη και την Καστοριά,χτες, με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, εκατοντάδες αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν συμβολικούς και προειδοποιητικού χαρακτήρα αποκλεισμούς δρόμων και νομαρχιακών κτιρίων, ενώ, αύριο Τετάρτη στις 11.30 το πρωί, στο Κιλκίς οι κτηνοτρόφοι του νομού προχωρούν σε δυναμική συγκέντρωση μπροστά στη νομαρχία.

Οι κτηνοτρόφοι των περιοχών Λαγκαδά και Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης, χτες απέκλεισαν από τις 11 το πρωί και για 3 ώρες την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της κοινότητας Γερακαρού με γεωργικά μηχανήματα και έχυσαν συμβολικά γάλα στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές, το υψηλό κόστος των εφοδίων, τις παράνομες εισαγωγές, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων - εμπόρων.

"Δεν πάει άλλο, τόνισε ο Λευτέρης Πανωδήμος, πρόεδρος του σωματείου κτηνοτρόφων Ζαγκλιβερίου, ενώ ο κτηνοτρόφος Γιώργος Παυλίδης από τη Γερακαρού συμπληρώνει: Μας έχει φάει το χιόνι και η βροχή και άλλοι κερδίζουν από τον κόπο μας και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Αν δεν υπάρξει άμεση απάντηση στα αιτήματά μας, τόνισε ο πρόεδρος της ΣΕΑ Σ. Γραβαλάς,προσανατολιζόμαστε σε πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα και θα επιδιώξουμε τις επόμενες ημέρες και κινητοποίηση μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης".

Στην Καστοριά εκατοντάδες κτηνοτρόφοι, με κάλεσμα 6 κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί μπροστά στο κτίριο της νομαρχίας και προχώρησαν σε συμβολικό του αποκλεισμό με αγροτικά μηχανήματα. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη μεγάλη αίθουσα του κτιρίου. Ενώ, όλοι οι μαζικοί φορείς της πόλης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. Αντίθετα, από τα κόμματα, μόνο το ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και στήριξη του αγώνα των κτηνοτρόφων με εκπρόσωπό του.

Ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, Δημήτρης Μόσχος,πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καστοριάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου και κατήγγειλε την αδιαφορία της κυβέρνησης. Επίσης καταφέρθηκε ανοιχτά κατά της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, οι οποίες, όπως είπε, αντί να υπερασπίζονται και να προβάλουν τις θέσεις των γεωργοκτηνοτρόφων, παίζουν ξεκάθαρα το ρόλο του μεταπράτη και του μεσάζοντα εις βάρος του αγροτικού κινήματος. Με δηλώσεις του στο "Ρ" ο Δ. Μόσχος ανέφερε πως οι κτηνοτρόφοι της Καστοριάς θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μετώπου σε πανελλαδική κλίμακα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

ΚΚΕ
Ενότητα και μαχητική διεκδίκηση

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τους επίσης να δυναμώσουν την ενότητά τους και τη μαχητική διεκδίκηση για την επιβίωση και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις μαζικές, αγωνιστικές, αγροτικές κινητοποιήσεις, που δείχνουν τις διαθέσεις της αγροτιάς, με μικρό και μεσαίο κλήρο, να αντισταθεί αγωνιστικά στις πολιτικές που την οδηγούν στη χρεοκοπία και την καταστροφή. Οι πολιτικές αυτές μειώνουν δραστικά το αγροτικό εισόδημα, υπονομεύουν σοβαρά την προοπτική δυναμικών συναλλαγματοφόρων καλλιεργιών. Αποδιαρθρώνουν τον τομέα της αγροτικής παραγωγής και απειλούν με μαζική χρεοκοπία τα μικρομεσαία αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη και ειλικρινή συμπαράστασή του στους αγρότες και τους καλεί:

Να δυναμώσουν την ενότητά τους και τη μαχητική διεκδίκηση για την επιβίωση και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Να αποκρούσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για μαζική και βίαιη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, με θύματα τα μικρομεσαία νοικοκυριά και θύτες το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγαλοαγρότες.

Να καταδικάσουν όλους αυτούς που τους έταξαν τα "χρυσά κουτάλια" της ΕΕ, αλλά και εκείνους που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ είναι "μονόδρομος".

Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να μπορούν και αυτοί από καλύτερες θέσεις να παλεύουν για τα προβλήματά τους και να είναι πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες τους".

Ανακοινώσεις "συμπαράστασης προς τους αγρότες" εξέδωσαν χτες η ΝΔ, η Πολιτική Ανοιξη και ο "ΣΥΝ".

Μήνυμα συνέπειας και συνέχειας στον αγώνα για επιβίωση έδωσαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας

Δυναμικό "παρών" έδωσαν και χτες οι αγρότες της επαρχίας Δομοκού, όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις (φωτό)

Τρίκαλα: Η παρουσία των κτηνοτρόφων ήταν ιδιαίτερα δυναμική



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ