Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμικό μήνυμα - προειδοποίηση από τους αγρότες

Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Δομοκό, ενάντια στην καταστροφική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Προειδοποίησαν πως θα επανέλθουν σύντομα, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους...

Σ' όλη τη Θεσσαλία, ακούστηκε πάλι χτες το βουητό των "τρακτέρ της οργής", τα τραγούδια του αγώνα και η οργισμένη φωνή των αγροτών, που διεκδικούν το "δικαίωμα στο αύριο".

Στη Λάρισα,στις 11 το πρωί, στο κέντρο της πόλης, έμπαιναν, με αναμμένα τα φώτα πορείας και "κορνάροντας", τα τρακτέρ των αγροτών που έφθαναν από όλα τα χωριά του νομού. Σε λίγο, στην τεράστια πλατεία συγκεντρώθηκαν οι ξωμάχοι, όπου και διαδήλωσαν την οργή και αγανάκτησή τους, εναντίον των κυβερνώντων και των αφεντικών τους στις Βρυξέλλες, που επιχειρούν να ξεκληρίσουν τον αγρότη από τη γη του. Στα μεγάφωνα, "τ' αγροτικά" του Μπακαλάκου προκαλούν ρίγη συγκίνησης. Ενώ τα μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, από εκπροσώπους δεκάδων μαζικών φορέων του νομού, δημιουργούν κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας ότι η μάχη του αγροτικού κόσμου - που αφορά και στα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, όλου του λαού - θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Απευθυνόμενος στο πλήθος των συγκεντρωμένων αγροκτηνοτρόφων ο Β. Κατής,κτηνοτρόφος και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, θα πει: "Είμαστε πάλι εδώ, όπου το χρέος μας καλεί. Δε θα κάνουμε πίσω. Παλεύουμε για το ψωμί των οικογενειών μας, αγωνιζόμαστε να μείνουμε στη γη των πατεράδων μας για να μην ερημώσει η ύπαιθρος". Ακολουθεί χαιρετισμός του Αχ. Μπουχλαριώτη,προέδρου της Ενωσης Συνεταιρισμών και στη συνέχεια ανεβαίνει στο βήμα - μέσα σε ζωηρά χειροκροτήματα - ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

"Το συλλαλητήριο αυτό - τονίζει - είναι μόνο μια επιτυχημένη αρχή. Πολύ γρήγορα - αν δεν ικανοποιηθούν, επιτέλους, τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου - θα ξαναβγούμε στους δρόμους, αποκλείοντας και τις εθνικές οδούς".Ο Γ. Παττάκης υπογράμμισε ότι ο αγώνας των αγροτών είναι μάχη για την επιβίωση. Αγωνίζονται για ν' αποτρέψουν την ολοκληρωτική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωριά τους. Αλλες διέξοδοι δεν υπάρχουν, αφού τα εργοστάσια και τα μαγαζιά κλείνουν, μεγαλώνοντας συνεχώς τις "ουρές" της ανεργίας.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στις καταστροφικές επιπτώσεις, που έχει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, σε όλες τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε στις εντολές των Βρυξελλών, για να προστατέψει τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Επισήμανε, επίσης, τις ευθύνες εκείνων των κομμάτων που αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ,όπως αυτή εκφράζεται με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ν' ασχοληθούν, επιτέλους, με το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας, που ταλαιπωρεί πάνω από το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας.

Τέλος, ο Γ. Παττάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν σε πανελλαδικό επίπεδο, αν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, δε λάβει συγκεκριμένα μέτρα, που θα στρέφονται κατά των καταστροφικών μέτρων της ΕΕ, θα στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα και θ' ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Με το τέλος της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία, ακολούθησε πορεία των αγροτών στη Νομαρχία Λάρισας, όπου παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και στη συνέχεια αποχώρησαν, προειδοποιώντας για τη δυναμικότερη επάνοδό τους...

Στα Τρίκαλα

Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού, ενώ πολλές δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, απέκλεισαν για ώρες το κέντρο της πόλης. Στο χτεσινό συλλαλητήριο, ιδιαίτερα δυναμική παρουσία είχαν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι άδειασαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, τόσο στην πλατεία, όσο και έξω από τη Νομαρχία, την ώρα που επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Στη συγκέντρωση, το λόγο πήραν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Γ. Μιχαήλ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δ. Κώττης,ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων "Η ΑΝΟΙΞΗ", Σπ. Τσιοτινός.Τη συμπαράστασή τους στο αγώνα των αγροτών - κτηνοτρόφων, εξέφρασαν πλήθος μαζικών φορέων και οργανώσεων του Νομού Τρικάλων. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού στο χτεσινό τους συλλαλητήριο δήλωσαν αποφασισμένοι να επανέλθουν δριμύτεροι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Στην Καρδίτσα

Από το Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Καρδίτσας, ξεκίνησε η χτεσινή κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού. Εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Κινηματοθεάτρου, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Καρδίτσας, Β. Μπούτας.Αμέσως μετά τις ομιλίες, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς τη Νομαρχία και ακολούθως στην Περιφέρεια, όπου, αντίστοιχα, επέδωσαν το ψήφισμά τους. Εξω από τη Νομαρχία, οι κτηνοτρόφοι, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους, άδειασαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Και εδώ οι αγρότες με τους κτηνοτρόφους τόνισαν πως το χτεσινό συλλαλητήριο είναι η αρχή νέων δυναμικών αγώνων και θα προχωρήσει ο συντονισμός σε πανθεσσαλικό επίπεδο για την πραγματοποίηση πιο μεγάλων κινητοποιήσεων.

Στο Δομοκό

Ιδιαίτερα δυναμική αγωνιστική παρουσία είχαν χτες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Δομοκού στη Φθιώτιδα. Πραγματοποίησαν μια μεγάλη συγκέντρωση, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην ομώνυμη πόλη. Περισσότερα από 200 τρακτέρ, συνολικά, κατέβηκαν από τα γύρω χωριά στο Δομοκό, ενώ, στη συγκέντρωση, που έγινε έξω από τα γραφεία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Οι τελευταίοι έχυσαν συμβολικά μεγάλες ποσότητες γάλακτος στο οδόστρωμα. Οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν το ψήφισμά τους στο δήμαρχο Δομοκού. Ανάμεσα στα προβλήματα που αναφέρθηκαν σημείωναν ότι η τιμή στο βαμβάκι έπεσε στις 240 δρχ. το κιλό, ενώ επισήμαναν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να πουλήσουν τις ποσότητες βαμβακιού που μένουν απούλητες. Επίσης έθεσαν το πρόβλημα που δημιουργείται σχετικά με τη βιομηχανική ντομάτα, καθώς η ντοματοβιομηχανία ΑΝΤΕΛΚΑΝ έχει απλήρωτους τους παραγωγούς από τον Αύγουστο που παρέδωσαν το προϊόν. Οι κτηνοτρόφοι των ορεινών χωριών του οροπεδίου Δομοκού επισήμαναν από την πλευρά τους πως δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα και οι πιο "τυχεροί" δίνουν το πρόβειο γάλα μόλις 150 δρχ. το κιλό, από 260 δρχ. που είχε πέρυσι...

Οι αγρότες της περιοχής, που συγκεντρώθηκαν με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, δίνουν μεγάλη σημασία στην ανάγκη της ενιαίας έκφρασης του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και αυτό το υπογράμμισαν στη συγκέντρωσή τους. Μάλιστα, 17 αγροτικοί σύλλογοι ανακοίνωσαν πως απαιτούν να υπάρξει ενιαία οργανωτική έκφραση με την ενοποίηση των ΟΑΣ σε μία Ομοσπονδία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αγροτικές κινητοποιήσεις από σήμερα στη Θεσσαλία (2015-11-19 00:00:00.0)
Επιμένουν αγωνιστικά (2002-02-13 00:00:00.0)
Πανελλαδικός ξεσηκωμός στις 28 Νοέμβρη (1996-11-26 00:00:00.0)
Πλημμύρισε η αγανάκτηση (1996-03-09 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια οργής (1996-03-08 00:00:00.0)
Η Ελλάδα στον παλμό της εξεγερμένης αγροτιάς (1996-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ