Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίποτα δε γίνεται χωρίς αγώνα

"Η ιστορία των οικονομικών και θεσμικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων είναι η ιστορία των μεγάλων και "μικρών" αγώνων τους. Ο τομέας της υγιεινής και ασφάλειας δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα αυτού. Την τελευταία πενταετία, αναπτύχθηκε μια αυξανόμενη πίεση προς την πλευρά της εργοδοσίας από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, για μια ουσιαστική βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στη διαχείριση των απορριμμάτων". Με τα λόγια αυτά, άνοιξε την εισήγησή του ο Μπάμπης Ζιώγας, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν μια επιβαλλόμενη εξέλιξη, καθώς ο τομέας της αποκομιδής και διάθεσης των απορριμμάτων εμφάνιζε ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες εργασίας.

Προσδιορίζοντας το πεδίο δράσης των εργαζομένων στην καθαριότητα, επισήμανε μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να λυθούν, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι βλαπτικοί παράγοντες κινδύνου. Συγκεκριμένα, πρέπει να ενεργοποιηθούν εκείνες οι προβλέψεις της νομοθεσίας (φορείς, διαδικασίες), που θα καταστήσουν στην πράξη εφικτές τις υπόλοιπες προβλέψεις της υπέρ των εργαζομένων, π.χ. προσαρμογή στις τεχνικές εξελίξεις. Ακόμη, να ενισχυθούν ουσιαστικά οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και να εκπονηθούν, με φορέα τον ΕΣΔΚΝΑ, επιδημιολογική και εργονομική μελέτη.

Διεκδικήσεις

Ζητήματα που απαιτούν λύση και θα αποτελέσουν στόχο δράσης των εργαζομένων είναι ακόμη: Η εφαρμογή σε πλήρη κλίμακα, μέχρι το 1988, της μηχανικής αποκομιδής των απορριμμάτων και η αναγνώριση της ιδιότητας του τεχνικού στους εργαζομένους στους χώρους διάθεσης απορριμμάτων και τους σταθμούς μεταμόρφωσης και, κατά συνέπεια, η παροχή τεχνικού επιδόματος. Επίσης, πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούνται να υιοθετήσουν μια σειρά θεσμικών μέτρων, που προτείνει η μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη δεκτά, δηλαδή η μείωση του όρου συνταξιοδότησης, ο καθορισμός του μέγιστου χρόνου απασχόλησης σε επικίνδυνες εργασίες και η κατόπιν μεταφορά τους σε άλλους τομείς εργασίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Φρόσω Κορτζίδου, μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ στην ημερίδα, η επιβολή συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας γενικότερα δεν ευνοείται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά σημείωσε: "Η εφαρμογή των διατάξεων της "Λευκής Βίβλου", που μεταφράζεται σε ιδιωτικοποιήσεις και από την πλευρά των δήμων, δεν επιφέρει καμία πρόοδο στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας".

Από την πλευρά του, ο Χ. Δρύβας,γιατρός εργασίας στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, επισήμανε την έλλειψη γιατρών εργασίας, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας δημόσιος φορέας που να αναγνωρίζει και να καταγράφει τις επαγγελματικές ασθένειες. Αυτό, όπως τόνισε, έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ελίτ επιστημόνων, στους οποίους ιδιωτικές εταιρίες αναθέτουν την εκπόνηση τέτοιων μελετών, για την αξιοπιστία των οποίων δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί.

Στις διαταραχές της κοινωνικής συμπεριφοράς, που προκαλούν στους εργαζομένους οι άσχημες και νοσογόνες συνθήκες εργασίας, αναφέρθηκε ο Γιάννης Στρατηγός, τονίζοντας την ανάγκη κοινού μετώπου δράσης εργαζομένων και δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ