Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πόντιος πιλάτος ο υπουργός

Υπό διωγμό είναι ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), όπως εκτιμούν οι νομάρχες της χώρας. Στη χτεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κατηγόρησαν την κεντρική εξουσία ότι με τις ενέργειές της έχει φέρει το θεσμό σε οριακό σημείο και απαίτησαν μεταξύ άλλων και την κατάργηση του περιφερειακού διευθυντή. Από την πλευρά του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος φρόντισε να φανεί "θετικός" και να ρίξει το μπαλάκι γενικώς στην ...κυβέρνηση.

Οι νομάρχες επισήμαναν στον υπουργό ότι η κυβέρνηση, με σειρά νομοθετημάτων της, φαίνεται να ακυρώνει την αποκέντρωση και να εκφυλίζει τη ΝΑ. Οι νομάρχες ζήτησαν από τον υπουργό την κατάργηση του θεσμού της Περιφερειακής Διοίκησης και του περιφερειακού διευθυντή, την ανάθεση της εποπτείας των ΝΠΔΔ στη ΝΑ, τη ρύθμιση εποικιστικών θεμάτων και θεμάτων αλιείας, την κατάργηση των αντινομαρχιακών διατάξεων και την "αυθεντική" ερμηνεία των διατάξεων για τα οικονομικά της ΝΑ. Τόνισαν μάλιστα ότι αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι το συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας το Μάρτη και απείλησαν με παραίτηση, αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν. Να σημειωθεί ότι ζήτησαν και την ψήφιση φέτος θεσμικού πλαισίου για την οικονομική αυτοδυναμία της ΝΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός φρόντισε να εμφανιστεί "ανοιχτός" στα αιτήματα των νομαρχών. Μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι αποδέχεται τη φιλοσοφία τους και ότι θα καταθέσει τις προτάσεις του στο Υπουργικό Συμβούλιο και την Κυβερνητική Επιτροπή για να δοθούν απαντήσεις πριν το Συνέδριο της ΕΝΑΕ. Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Ευάγγ. Κουλουμπής δήλωσε ότι οι περιφερειακοί διευθυντές πρέπει να καταργηθούν και ότι οι αρμοδιότητές τους μπορούν να μεταφερθούν στον περιφερειάρχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ